Ottolenghi en Thermomix
Al geruime tijd ben ik verslaafd aan kookboeken. Als ik een boekenwinkel binnenstap, kan ik er onmogelijk aan voorbijgaan.
Ik ben sowieso een boekenwurm. Mijn verslaving gaat zelfs zo ver dat wij op vakantie naast kathedralen en culterele highlights ook boekenwinkels bezoeken. Af en toe zijn er echte parels bij. Zo is er “Dominicanen” in Maastricht waar het boekenaanbod ondergebracht is in de voormalige Dominicanenkerk in het centrum van de stad. Ook “Cook & Book” in Sint-Lambrechts-Woluwe is een gezellige plek voor franstalige boeken. De winkel is in negen thema’s opgedeeld en je kan er eten en lezen combineren. Op mijn bucket list staat alvast nog “El Ataneo”, een prachtige zaak in Buenos Aires in een voormalig theater.
In 2018 kreeg ik voor Valentijn “Het Kookboek” van Ottolenghi cadeau. Nog maar eens een bewijs dat de liefde van de man door de maag gaat! Het mooie, rode boek met harde kaft is ondertussen aan zijn zestiende druk toe en is een herwerkte versie van het origineel dat Yotam Ottolenghi samen met Sami Tamimi in 2008 schreef. Mij was Yotam Ottolenghi tot dan toe onbekend, maar zijn boek is echt een ontdekking geweest. De meeste gerechten zijn een combinatie van Italiaanse en Midden-Oosterse smaken. Niet verwonderlijk als je de afkomst van beide auteurs kent.
Yotam Ottolenghi groeide op als zoon van een Duitse moeder en Italiaanse vader aan de joodse westkant van Jeruzalem. Hij was als student letteren en wijsbegeerte voorbestemd om carrière te maken in de academische wereld. Maar tijdens een sabbatjaar volgde hij een kookcursus in Londen en daar ontdekte hij zijn passie voor de keuken.
Sami Tamimi woonde als kind ook in Jeruzalem maar in het Arabisch oostelijk gedeelte van de stad. Ook hij belandde in London en leerde er Ottolenghi kennen.
In 2002 werd de eerste Ottolenghi-winkel geopend. Het had, zeker op dat moment een toch wel speciaal concept: eet-en delicatessenwinkel, patisserie, restaurant en bakkerswinkel tegelijk.
In 2008 verscheen “Het Kookboek”. Het boek was de start van een blitzcarrière. Er volgden heel snel nieuwe boeken: Plenty (2010), Jerusalem (2012), Plenty More (2014), Nopi (2015), Sweet(2017) en meer recent Simpel(2018).
Vaak worden de gerechten van Ottolenghi geassocieerd met “vegetarisch”. Wellicht omdat de chef een tijdlang de column “The New Vegetarian” verzorgde in het weekendmagazine van de krant “The Guardian”. Maar Ottolenghi is geen vegetariër; je vindt in al zijn boeken ook een ruim aanbod aan vis- en vleesgerechten en natuurlijk ook desserten. Het boek “Sweet” is zelfs helemaal aan de zoete zonden gewijd.
Verse groenten en fruit vormen wel bijna altijd de basis van de gerechten. Sinaasappels, abrikozen, vijgen, granaatappels, walnoten, minikomkommers; je vindt ze heel vaak terug. Alle ingrediënten worden zo natuurlijk mogelijk gehouden. In combinatie met citroen, knoflook, honing en verse kruiden krijg je prachtige kleuren en verpletterende smaken. Toen ik de eerste recepten wilde uitproberen, fronste ik wel regelmatig de wenkbrauwen bij het overlopen van de ingrediënten: sumak, za’atar en tahinpasta had ik niet in mijn voorraadkast en kende ik eerlijk gezegd niet. In de supermarkt vond ik ze niet, maar gelukkig kon de Marokkaanse marktkramer me wel helpen.
Het succes van Ottolenghi kan je meten aan het feit dat heel wat van zijn ingrediënten ondertussen wél in de supermarkt te krijgen zijn. Sumak en Za’ater vind je nu bijna overal naast zout, peper en andere kruiden.
Als Thermomix-fan probeer ik het me natuurlijk zo makkelijk mogelijk te maken en gebruik ik het liefst mijn toestel om gerechten klaar te maken. In een aantal gevallen kan dit bij de Ottolenghi-gerechten niet. Als vlees, vis of groenten gegrild, gebakken of geroosterd worden, is de oven onmisbaar. Maar niet getreurd, bij heel wat andere bereidingen komt de Thermomix uitstekend van pas.
Noten hakken voor granola en het havermoutdeeg mengen is in enkele seconden gebeurd. Probeer deze heerlijke en voedzame granola zelf eens te maken. Hij is lekker crunchy en combineert heerlijk met Griekse yoghurt en vers fruit. Het ideale ontbijt! https://www.clevercooking.be/blog/thermomix-recepten/granola-la-ottolenghi
Ook voor allerlei sauzen en dips kan je handig gebruik maken van je toestel. Deze groene tahinsaus is lekker bij rauwkostsalades, maar ook heerlijk bij geroosterde groenten, een stukje gebakken vis of gebraden lamsvlees.https://www.clevercooking.be/blog/thermomix-recepten/tahinsaus-met-platte-peterselie
Voor het kneden van brooddeeg is de Thermomix ook onmisbaar en bij zowat alle dessertrecepten in de boeken van Ottolenghi ga je er ook mee aan de slag. Wat dacht je van deze heerlijke cake met bosbessen en citroen en amandel?https://www.clevercooking.be/blog/thermomix-recepten/bosbessencake-met-citroen-en-amandel