Staat je Thermomix ook in jouw keuken elke dag te draaien? Misschien ken je dan wel “de truc met de omgekeerde lepel” of de “2 x 5 regel” ? Dat zijn twee slimme ideeën uit onze Top 10 van praktische tips die je nog meer laten genieten van dit uniek keukentoestel. Ontdek ze allemaal!
Tip 1 : Hak je groenten steeds droog
Om een mooie gladde soep te maken, moet je de groenten fijn genoeg hakken. Dat fijnhakken doe je “droog” in de thermomix, dus zonder dat je al water of bouillon hebt toegevoegd. Droog hakken laat je groenten gelijkmatig en snel garen. Onthou hiervoor de 2 x 5- regel : 5 seconden hakken op snelheid 5. Pas daarna voeg je water met een bouillonblokje of verse bouillon toe en kook je de soep. Als laatste stap activeer je de blend-functie om je soep fijn te mixen.
Tip 2: De ideale saus
Niets zo teleurstellend als een saus die te lopend of te dik is. Is je saus te lopend naar je zin? Haal het maatbekertje dan van het deksel en schakel de varomafunctie nog even in. Het vocht van de saus verdampt dan vlugger, dus je saus dikt sneller in. Aan een te dikke saus voeg je een beetje vocht toe. Welk vocht hangt af van het type saus. Wat heb je gebruikt als basis van je saus ? Water, wijn, bouillon? Voeg wat van het juiste vocht toe.
Tip 3: Soms is links beter dan rechts
Werk je met zachte ingrediënten ? Of met een bereiding die lang opstaat, zoals een heerlijk malse
stoofpot? Zorg er dan voor dat je het mes op “linksomdraai” zet. De messen van je beker hebben een scherpe en een botte kant. Draaien ze rechts, dan snijden ze. Draaien ze links, dan houden ze je ingrediënten mooi intact. “Linksomdraai” activeer je door op het centrale scherm bij de rechtse snelheidsknop op de tekening van het mes te drukken. Er verschijnt dan een groene pijl die linksom wijst. Gebruik je de slowcooking-functie op de TM6, dan draait het mes automatisch linksom.
Tip 4: Hoe verplaats je best je toestel?
Wanneer je je toestel verplaatst, hef het dan met beide handen op en gebruik hiervoor het zilveren handvat. Als je met de Thermomix op stap gaat (en dat begrijpen we maar al te goed, want je wilt laten zien wat voor een schitterende kok je bent), zorg er dan voor dat de sluitingsarmen altijd vergrendeld zijn. Dit doe je door de transportmodus te activeren via Menu/Instellingen/Transportmodus/Activeren. Schakel pas daarna het toestel uit.
Tip 5: Abonneer je op Cookidoo
Cookidoo is het wereldwijde receptenplatform van Thermomix. Het laat je toe om een Vlaamse stoverij te maken maar bijvoorbeeld ook om paella, pasta vongole, american pancakes of borscht op tafel te zetten. Als abonnee op Cookidoo heb je niet enkel toegang tot de Belgische recepten, ook buitenlandse toprecepten liggen binnen handbereik. Pas de “filters” van je zoekopdracht aan om nieuwe recepten te ontdekken. Standaard toont je toestel de Belgische recepten. Door de land- en taalfilter af te vinken, kan je ook de recepten van de buitenlandse platformen raadplegen. Je krijgt ze niet in het Nederlands te zien, maar in hun oorspronkelijke taal. Een gratis taalcursus dus!
Tip 6: Vind je de maatbeker te groot?
Wil je een kleine hoeveelheid kruiden hakken, doe ze dan in de mengbeker en zet het ronde kookmandje er dan in. Hierdoor maak je de binnenruimte van de beker aanzienlijk kleiner. De beperkte hoeveelheid kruiden komt daardoor beter in contact met het mes. Misschien vind je de maatbeker soms te klein? Voor soep kan ik je alvast troosten. Maak je soep met zo weinig mogelijk water. Mix , giet uit in een kookpot en leng dan aan met extra bouillon.
Tip 7: De truc met de omgekeerde lepel
Hou je van stomen? In de Thermomix gebruik je daarvoor de diepe en/of platte varomaschaal. Wanneer je groenten stoomt in de diepe varomaschaal, leg dan eerst een omgekeerde lepel in de schaal en leg er dan de groenten bovenop. Zo zorg je ervoor dat de stoomgaatjes niet allemaal afgedekt zijn en kan de stoom optimaal circuleren. Resultaat: een gelijkmatige en snelle garing!
Tip 8: Leg je eigen kookboek aan
Heb jij ook ergens een schriftje of map met top-recepten die je door de jaren heen hebt verzameld? Met Cookidoo kan je de digitaal voorgeprogrammeerde recepten aan je eigen kookboeken toewijzen. Selecteer een recept via je PC, tablet of smartphone en kies Toevoegen/Toevoegen aan collectie. Geef je collectie een naam en druk op “Opslaan”. Op deze manier vind je je favoriete recepten steeds onmiddellijk terug in het menu van je toestel onder Mijn recepten/Aangemaakte collecties.
Tip 9: Hou je messen in topconditie
Alles wat gebruikt wordt, slijt. Het is niet meer dan normaal dat je messen na verloop van tijd wat botter worden. Maar niet getreurd: je kan je messen eenvoudig slijpen door enkele klontjes suiker in de beker te doen en ze gedurende 30 seconden te mixen op snelheid 8. Twee vliegen in één klap: je hebt poedersuiker en je messen zijn opnieuw scherp. En nog een tip: was het mes steeds met de hand af. Een kok legt zijn goede messen ook niet in de vaatwasser!
Tip 10: Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Blijf je graag op de hoogte van wat er reilt en zeilt op Thermomix-vlak? Schrijf je dan in op onze maandelijkse nieuwsbrief. Je ontvangt heerlijke Thermomix-recepten die steeds 100% op punt staan en je blijft op de hoogte van alle Thermomix-nieuws. Inschrijven kan via deze link: https://www.clevercooking.be/thermomix-nieuwsbrief