Aantal porties: 30 koekjes
Cantucci
Kooktijd: 10 MinInactive time: 60 MinTotale tijd: 1 H & 10 M
Cantucci zijn typisch Italiaanse amandelkoekjes die tweemaal gebakken worden. Ze worden vaak geserveerd met een zoete dessertwijn waar je ze in kan soppen, maar zelf kies ik daar liever een kopje koffie of thee voor.
Ingredienten
- 250 gr bloem
- 180 gr suiker
- een snuif zout
- 8 gr bakpoeder
- 1 koffielepel kaneelpoeder
- 1/2 koffielepel kardemonpoeder
- het merg van 1 vanillestokje
- zestes van 1 citroen
- zestes van 1 sinaasappel
- 2 hele eieren + 1 eierdooier
- 20 gr pastis (of andere anijslikeur)
- 180 gr ongepelde, ongezouten amandelen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°. Leg een bakpapier of siliconen matje op een bakplaat.
- Doe alle ingrediënten met uitzondering van de amandelen in de mengbeker en kneed: 2 min/kneedfunctie.
- Voeg de amandelen toe en kneed nog even verder: 40 sec/kneedfunctie.
- Je bekomt een nog vrij kleverige massa. Stort deze uit op de beklede bakplaat en maak er een zo compact mogelijke vorm van die overal even hoog is (ongeveer 3cm).
- Bak in de oven gedurende 30 min op 180°.
- Haal uit de oven en laat 10 min afkoelen.
- Verlaag de oventemperatuur naar 150°.
- Leg de wat afgekoelde koek op een snijplank en snij hem eerst in lange repen van ongeveer 2cm breedte. Snij de repen dan nog eens door. Leg de koekjes opnieuw op de beklede bakplaat, deze keer met de binnenzijde omhoog. Bak verder in de oven: 15 min op 150°.
- Deze harde koekjes kan je enkele dagen bewaren in een blikken trommel.