Cake met witte chocolade en rode vruchten

Auteur: Clevercooking
Cake met witte chocolade en rode vruchten

Cake met witte chocolade en rode vruchten

Bereidingstijd: 10 MinInactive time: 45 MinTotale tijd: 55 Min

Wedden dat je met deze gebakjes hoge ogen gooit? De witte chocolade en de suiker zorgen voor een zoete krokante hap, de bosbessen en frambozen geven een licht fris tegengewicht aan het zoete. Het resultaat: een smakelijk sappige cake.

Ingredienten

  • 200 gr witte chocolade
  • 220 gr ongezouten boter
  • zeste van 2 biosinaasappels
  • 3 eieren
  • 70 gr kristalsuiker
  • 90 gr rietsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker (10 gram)
  • 220 gr patisseriebloem
  • 5 gr bakpoeder
  • een snuifje zout
  • 60 gr bosbessen
  • 60 gr frambozen
  • poedersuiker voor de afwerking

Instructies

  1. Verwarm de oven op 180°C.
  2. Bekleed een overschaal (ik gebruikte een rechthoekige schaal met een afmeting van 16cm x 24cm) met bakpapier.
  3. Breek de witte chocolade in stukken, doe ze in de mengbeker en maak kleiner: 5 sec/snelheid 7. Haal uit de beker en hou opzij.
  4. Snij de boter in stukken. Doe boter, sinaasappelzeste, eieren, kristalsuiker, rietsuiker en vanillesuiker in de beker en meng: 45 sec/snelheid 4.
  5. Voeg de bloem, het bakpoeder, het zout en de opzijgehouden chocolade toe en meng verder: 20 sec/snelheid 5.
  6. Doe het deeg in een kom en roer er met een spatel de bosbessen en frambozen onder.
  7. Giet het deeg in de met bakpapier beklede ovenschaal, maak het deeg gelijk en zet 40 à 45 min. in de oven op 180°.
  8. Haal de schaal uit de oven en laat afkoelen.
  9. Snij in stukjes en werk de koude cakejes af met wat poedersuiker.

Penne met lamsgehakt bolognaise

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Penne met lamsgehakt bolognaise

Penne met lamsgehakt bolognaise

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 30 MinTotale tijd: 35 Min

Fan van pasta? Dan zal onderstaand recept je zeker bevallen. We gebruiken deze keer lamsgehakt en maken een bolognaisesaus met een twist: de kruidencombinatie zorgt voor een heerlijk diepe smaak. Ik gebruik voor mijn pastasaus meestal de gezeefde tomaten "Heinz Tomato Frito" verkrijgbaar in alle supermarkten en perfect als tomatenbasis.

Ingredienten

  • 300 gr wortelen
  • 300 gr witte selder
  • 1 ui
  • 1 teen look
  • 20 gr olijfolie
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • enkele snuifjes chilivlokken
  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • 1 koffielepel korianderpoeder
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 350 gr Heinz Tomato Frito
  • 400 gr penne rigate
  • 300 gr lamsgehakt
  • 1 klein blikje maïs (150gr)
  • basilicum voor de afwerking

Instructies

  1. Zet de cutter in de mengbeker (eerst het plastic buisje, dan de plastic kom) en plaats de inox snijschijf met cijfer 1 naar boven. Sluit de cutter af met het cutterdeksel.
  2. Rasp de wortelen, maak de selder schoon. Zorg ervoor dat de wortelen een gelijke lengte hebben en plaats ze in het cutterdeksel, Hou de duwer klaar, selecteer "snijden" op het rechterscherm van de TM6 en schakel het toestel in op "dik". Doe hetzelfde met de selder. Verwijder de cutter (vergeet het plastic buisje niet uit de beker te halen).
  3. Pel de ui en snij in grove stukken. Pel de look. Doe ui en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  4. Spatel naar beneden. Voeg de wortel-en selderschijfjes toe aan de mengbeker. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/120°/linksomdraai/lepeltje.
  5. Voeg paprikapoeder, chilivlokken, komijnpoeder, korianderpoeder, groentenbouillonblokje en de Heinz Tomato Frito toe en gaar met het antispatdeksel op de beker: 15 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  6. Kook ondertussen de penne gaar op het vuur in licht gezouten water volgens de aanwijzing op de verpakking.
  7. Verwijder het antispatdeksel en schakel het toestel opnieuw in: 7 min/100°/linksomdraai/snelheid 1. Voeg ondertussen via de dekselopening stukken lamsgehakt toe aan de beker. Leg het antispatdeksel terug op het gewone deksel wanneer je al het vlees hebt toegevoegd.
  8. Laat de maïs uitlekken en voeg toe aan de beker. Zet het anstispatdeksel opnieuw op het gewone deksel en gaar verder: 3 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  9. Serveer met enkele blaadjes basilicum.

Wortel-venkelsoep

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Wortel-venkelsoep

Wortel-venkelsoep

Bereidingstijd: 3 MinKooktijd: 25 MinTotale tijd: 28 Min

Geen enkel toestel maakt zo snel smakelijke soepen als de Thermomix. Je wint echt veel tijd omdat je de groenten voor je soepje niet zelf moet snijden. Makkelijker kan het niet. Varieer naar hartelust met groenten naar keuze of volg onderstaand recept.

Ingredienten

  • 1 ui
  • 300 gr wortelen
  • 1/2 venkel
  • 20 gr olijfolie
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 700 gr water
  • peper
  • zout

Instructies

  1. Pel de ui, maak de wortelen en de venkel schoon en snij alles in grove stukken. Doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg de bouillon en het water toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  4. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.

Hello, World!

Broodpudding met weinig suiker

Aantal porties: 8 personen
Auteur: Clevercooking
Broodpudding met weinig suiker

Broodpudding met weinig suiker

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 10 MinTotale tijd: 20 Min
De afgelopen jaren postte ik af en toe een receptje voor broodpudding. Het suikergehalte en de gebruikte ingrediënten zijn allemaal verschillend want: voor ieder wat wils. In het onderstaande gerechtje is echt heel weinig suiker gebruikt. Ik baseerde me op een recept van Sandra Bekkari. Dankzij de banaan en de appel (en een klein beetje honing), kan je zonder veel schuldgevoel van dit dessertje of tussendoortje genieten.

Ingredienten

  • 2 appels
  • 1 banaan
  • 350 gr melk
  • 300 gr oud brood
  • 2 eieren
  • 1 platte koffielepel kaneelpoeder
  • 20 gr honing
  • 70 gr rozijnen

Instructies

  1. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Pel de banaan. Snij alles in grove stukken, doe in de mengbeker en pureer: 5 sec/snelheid 7.
  2. Spatel naar beneden, voeg de melk toe en verwarm: 6 min/95°/snelheid 1.
  3. Scheur het brood in stukjes en doe ze in de mengbeker.
  4. Voeg de eieren, het kaneelpoeder en de honing toe en meng: 20 sec/snelheid 5.
  5. Spatel goed om en herhaal: 20 sec/snelheid 5.
  6. Voeg de rozijnen toe en meng: 20 sec/linksomdraai/snelheid 4.
  7. Doe in een schaal met deksel die in de magnetron mag.
  8. Stel de magnetron in op 700 Watt en gaar de broodpudding 10 min met het deksel op de schaal.
  9. Laat nog een 10-tal minuten in de magnetron staan, nog steeds in de gesloten schaal.

Kalfsvlees met groentjes

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Kalfsvlees met groentjes

Kalfsvlees met groentjes

Bereidingstijd: 15 MinKooktijd: 40 MinTotale tijd: 55 Min
Dankzij de handige varomaschaal en het kookmandje kan je in je toestel heel makkelijk een all-in-one gerecht klaarmaken. Probeer deze heerlijke schotel eens: in de mengbeker starten we met een groentenbouillon, in het kookmandje voegen we vastkokende aardappeltjes toe en in de varomaschaal stomen we lekker veel verse groentjes én kalfsvlees. Na het stomen gebruiken we het smakelijke stoomvocht voor een snelle saus en dan ... aan tafel!

Ingredienten

  • 300 gr wortelen
  • 1 prei
  • 500 gr water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 400 gr vastkokende aardappelen in stukjes gesneden van ongeveer 3cm x 3cm
  • 500 gr kalfsvlees
  • peper
  • zout
  • 250 gr champignons
  • 30 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 20 gr madeira
  • enkele takjes peterselie

Instructies

  1. Rasp de wortelen, spoel de prei en snij ze in fijne reepjes, kruid met peper en zout en leg de groenten in de diepe varomaschaal. Hou opzij.
  2. Doe het water en het groentenbouillonblokje in de mengbeker en verwarm: 5 min/varoma/snelheid 1.
  3. Schil de aardappelen en snij ze in stukjes (ongeveer 3cm x 3cm). Doe ze in het ronde kookmandje, plaats dit in de mengbeker en stoom: 10 min/varoma/snelheid 1.
  4. Snij het kalfsvlees in stukken van ongeveer 3 cm x 3 cm, leg ze op de platte varomaschaal en kruid met peper en zout. Zet de platte schaal met het vlees op het diepe gedeelte van de varomaschaal en sluit af met het varoma deksel. Plaats op het mengbekerdeksel en stoom verder: 5 min/varoma/snelheid 1.
  5. Reinig de champignons met een borsteltje of een stukje keukenpapier, snij ze afhankelijk van de grootte in twee of in vier, voeg ze toe aan de diepe varomaschaal en stoom verder: 8 min/varoma/snelheid 1.
  6. Controleer of de groenten gaar zijn. De stoomtijd is afhankelijk van de dikte van de groenten. Stoom eventueel nog enkele minuten verder. Zet de varomaschaal opzij en haal het kookmandje uit de beker.
  7. We starten nu met de saus. Giet het stoomvocht uit de beker in een kommetje en hou opzij.
  8. Doe de boter in de mengbeker en smelt: 2 min 30 sec/100°/snelheid 1.
  9. Voeg de bloem toe en gaar: 2 min 30 sec/100°/snelheid 1.
  10. Voeg 330 gr van het opzij gehouden stoomvocht toe en kook: 5 min/90°/snelheid 4.
  11. Voeg de madeira toe en meng: 20 sec/snelheid 4.
  12. Doe de groenten, het vlees en de aardappelen in een schaal en overgiet met de saus.
  13. Werk af met wat fijngehakte peterselie.

Venkelsoep met wortelen en prei

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Venkelsoep met wortelen en prei

Venkelsoep met wortelen en prei

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 25 MinTotale tijd: 30 Min
Eet jij ook heel regelmatig soep als lunch of bij het avondeten? Aan soepreceptjes is er echt geen gebrek. Met onderstaande smakelijke versie heeft heel het gezin een mooie portie vitaminen binnen.

Ingredienten

  • 1 ui
  • 1/2 prei (ongeveer 80 gr)
  • 1/2 venkel + wat venkelgroen
  • 300 gr wortelen
  • 20 gr olijfolie
  • 1 + 1/2 blokje groenten-of kippenbouillon
  • 700 gr water
  • peper
  • zout

Instructies

  1. Pel de ui, maak de prei en de venkel schoon. Rasp de wortelen. Snij alles in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg de bouillon en het water toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  4. Mix de soep: 1 min 30 sec/snelheid 10.
  5. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  6. Serveer met wat achtergehouden venkelgroen.

Wortelpuree

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Wortelpuree

Wortelpuree

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 25 MinTotale tijd: 35 Min
Op algemeen verzoek vind je hieronder een lekker receptje voor een aardappel/groentenpuree. In dit geval koos ik voor een wortelpuree, maar je kan natuurlijk ook andere groenten gebruiken (knolselder, pastinaak, ...). Je kan de puree mét of zonder vlinder maken. Ik maak hem altijd zonder de vlinder.

Ingredienten

  • 500 gr wortelen
  • 500 gr bloemige aardappelen
  • 180 gr melk
  • 40 gr boter
  • peper
  • zout

Instructies

  1. Maak de wortelen schoon, snij ze in grove stukken, doe ze in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Schil de aardappelen, snij ze in plakken en daarna in blokjes, ongeveer de grootte van een dobbelsteen. Doe ze in de mengbeker.
  3. Voeg de melk en de beker toe en gaar: 25 min/98°/snelheid 1.
  4. Kruid met peper en zout en pureer: 10 sec/snelheid 4.

Citrus Flan Karamel

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Citrus Flan Karamel

Citrus Flan Karamel

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 40 MinInactive time: 4 MinTotale tijd: 49 Min
Een flan karamel maken op de klassieke wijze is toch wel wat werk. Je moet immers eerst de karamel maken, dan de flanbereiding en dan de potjes voorzichtig in een warmwaterbad in je oven garen en het nodige geduld hebben.Met de thermomix kan het echt eenvoudiger. De karamel kan je voorgeprogrammeerd maken vanuit een recept van het cookidooplatform. Je giet deze onmiddellijk na de bereiding in individuele aluminium vormpjes of in 1 grotere vorm die in de diepe varomaschaal past. Ik kocht de ronde individuele vormpjes bij Ava. Ook de flanbereiding zelf is snel en betrouwbaar. De flan komt in de vormpjes bovenop de karamellaag. Je dekt de vormpjes af met een velletje aluminiumfolie en laat het geheel stomen in de Varoma. Het resultaat zie je op de foto: een mooie vaste flan met een gouden karamellaagje! Hier word je toch blij van of niet?

Ingredienten

Voor de karamel
  • 30 gr water
  • 1 eetlepel citroensap
  • 300 gr fijne witte suiker
Voor de flan
  • 1 vanillestokje
  • 80 gr suiker
  • 300 gr melk
  • 3 eieren
  • zeste van 1 citroen
  • 250 gr water om de flan te stomen

Instructies

Voor de karamel
  1. Ga naar het linkerscherm van je toestel.
  2. Typ in de zoekbalk van cookidoo volgende omschrijving in: Basis karamel
  3. Selecteer het recept en volg nauwkeurig de instructies op het scherm.
  4. Bedek de bodem van de individuele aluminium vormpjes of van een grote vorm met een laag karamel. Misschien hou je nog wat karamel over. Zet de vormpjes even opzij.
  5. Reinig je beker met de verharde karamel via het reinigingsprogramma op het rechterscherm van je toestel.Selecteer Voorreinigen en Vet/karamel.
  6. Spoel de beker uit en droog hem af.
Voor de flan
  1. Snij het vanillestokje in de lengte open en schraap er de zaadjes uit. Doe ze in de mengbeker.
  2. Voeg de suiker, de melk, de eieren en de citroenzeste toe en gaar: 2 min30sec/40°/snelheid 3.
  3. Giet de flanbereiding in de vormpjes bovenop de karamel.
  4. Dek de vormpjes af met een stukje aluminiumfolie en zet ze in de diepe varomaschaal.
  5. Doe 250 gr water in de beker en breng naar stoomstand: 5 min/100°/snelheid 1.
  6. Zet de varomaschaal met de flanpotjes op de beker, dek af met het varomadeksel en stoom 11 min/varoma/snelheid 1.
  7. Verwijder de varomaschaal, haal het deksel er af en laat een uur opstijven. Zet daarna nog 3 uur in de koelkast.
  8. Verwijder de aluminiumfolie van de vormpjes, neem een mes en maak de flan aan de rand een beetje los. Neem een bord, zet het op het vormpje, hou de vorm vast en keer het bord snel om.
  9. Geniet, al of niet met mate.

Preisoep met curry en kokosroom

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Preisoep met curry en kokosroom

Preisoep met curry en kokosroom

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 25 MinTotale tijd: 30 Min
Niets is zo makkelijk om in je Thermomix te maken als een soep. In onderstaand preisoepje voegen we naast water ook wat kokosmelk toe en currypoeder. Proberen maar!

Ingredienten

  • 1 dikke prei
  • 1 teentje look
  • 1 ui
  • 1 aardappel
  • 10 gr gember
  • 20 gr olijfolie
  • 5 gr currypoeder
  • 250 gr kokosmelk, hou nog een klein beetje opzij voor de afwerking
  • 1 blokje groenten-of kippenbouillon
  • 300 gr water
  • peper
  • zout

Instructies

  1. Maak de prei schoon en snij in grove stukken.
  2. Pel de look en de ui en snij in grove stukken.
  3. Schil de aardappel en snij in grove stukken.
  4. Schil de gember.
  5. Doe alle groenten in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  6. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie en het currypoeder toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  7. Voeg de kokosmelk, het bouillonblokje en het water toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  8. Mix de soep: 1min30sec/snelheid 10.
  9. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  10. Serveer en werk af met wat opzijgehouden kokosroom.

Eton Mess

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking

Eton Mess

Bereidingstijd: 30 MinInactive time: 40 MinTotale tijd: 1 H & 10 M
Hebben jullie dit dessert ooit al eens klaargemaakt of gegeten? Eton Mess is een van origine Brits recept waar sowieso aardbeien, room en meringue aan te pas komen. Net zoals bij tarte tatin zou het "per ongeluk" zijn ontstaan. Tijdens een cricket wedstrijd in de negentiende eeuw tussen Eton en Harrow College viel het mooi gepresenteerde dessert op de grond en ontstond de spotnaam "Eton Mess". Eigenlijk mag je van de ingrediënten dus gerust een rommeltje maken, maar ik maakte er toch een wat strakker bordje mee.

Ingredienten

Voor de meringue
  • 250 gr fijne suiker
  • 100 gr eiwit op kamertemperatuur
  • een snuifje zout
  • eventueel wat rode kleurstof in poedervorm (verkrijgbaar bij Aveve)
Voor de mascarponecrème
  • 1 vanillestokje
  • 200 gr mascarpone
  • 200 gr room (ik gebruikte room met een vetgehalte van 35%)
  • 100 gr poedersuiker
  • zeste van 1 limoen
  • sap van 3/4 limoen
Overige ingrediënten
  • Rood fruit naar keuze: (aardbeien, frambozen, bosbessen)
  • 150 gr kant-en klare frambozencoulis (verkrijgbaar in het diepvriesvak van de supermarkt)

Instructies

Voor de meringue
  1. Verwarm de oven voor op 135°. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier of een silpat bakmatje.
  2. Doe de suiker in de beker en maal fijn: 20 sec/snelheid 7.
  3. Plaats de vlinder op het mes, voeg de eiwitten en het zout toe en klop op zonder maatbeker:10 min/37°/snelheid 2. Voeg tijdens het kloppen eventueel een mespunt rode kleurstof in poedervorm toe.
  4. Schep het opgeklopte eiwit in een spuitzak en spuit kleine gelijke toefjes op de beklede bakplaten. Je hebt meer toefjes dan je nodig hebt voor dit dessert.
  5. Plaats gedurende ongeveer 40 minuten in de oven op 135°. Schakel de oven uit maar laat minstens 1 uur afkoelen in de gesloten oven.
Voor de mascarponeroom
  1. Plaats de vlinder op het mes.
  2. Snij het vanillestokje in de lengte door en haal er de zaadjes uit.
  3. Voeg vanillezaadjes, de mascarpone, de room, het poedersuiker, de zeste en het limoensap toe en klop op: 40 sec/snelheid 3,5. Hou het kloppen in de gaten: het is de bedoeling dat je een stevige roommassa hebt. Hoe hoger het vetgehalte van de gebruikte room, hoe makkelijker en sneller de massa stevig zal zijn. Laat ook niet te lang kloppen.
  4. Verwijder de vlinder,doe de massa in een kommetje en hou tot gebruik in de koelkast.
Afwerking
  1. Snij de aardbeien in stukken.
  2. Doe de frambozencoulis in een dresseerflesje en spuit wat coulis op het bord. Of strijk de coulis met een lepel uit. Laat je fantasie de vrije loop.
  3. Werk het bord verder af met stukjes gebroken meringue, mascarponeroom, vers fruit en hele meringuetoefjes.

Hertenragout

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Hertenragout

Hertenragout

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 1 H & 30 MTotale tijd: 1 H & 40 M
Wist je dat je met je toestel op een heel gemakkelijke manier stoofpotjes kan maken? Ik koos voor een smakelijke hertenragout met Luikse siroop en Parijse champignons. Eens alle ingrediënten in de mengbeker zitten, heb je aan de bereiding geen werk meer. Laat je voor de begeleidende groenten of bijgerechten leiden door je eigen smaak.Enkele voorbeelden: witloofslaatje, gebakken witloof, spruitjes, een stoofpeertje of feestappeltje, veenbessencompote...Aardappelbereidingen: kroketjes, gratin, hasselback-ovenaardappel, pomme duchesse...

Ingredienten

  • 1,5 kg hertenragoutvlees
  • peper
  • zout
  • boter of neutrale olie
  • 1 flinke ui
  • 1 teen look
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 70 gr tomatenpuree
  • 40 gr bloem
  • 200 gr rode wijn
  • 1 vleesbouillonblokje opgelost in 200 gr water
  • 3 takjes tijm
  • 1 blad laurier
  • 3 kruidnagels
  • 40 gr Luikse siroop
  • 250 gr Parijse champignons

Instructies

  1. Haal de hertenragout 30 minuten op voorhand uit de koelkast.
  2. Verwarm een pan op het vuur. Kruid de hertenragoutstukken met peper en zout.
  3. Smelt wat boter of neutrale olie in de pan en bak de vleesstukken aan alle kanten kort aan. Het vlees moet niet gaar zijn. Het stooft verder in de Thermomix.
  4. Pel de ui en snij in grove stukken, pel de look. Doe ui en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  5. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°snelheid 1.
  6. Voeg de tomatenpuree toe en stoof verder: 2 min/100°/snelheid 1.
  7. Voeg de bloem toe en verwarm: 2 min/90°/snelheid 1.
  8. Voeg het aangestoofde vlees toe, de rode wijn, het water met de vleesbouillon, tijm, laurier, kruidnagels en de Luikse siroop. Start het slowcookingprogramma van de TM6: 1uur30min/95°. Werk je met de TM5: 1uur30min/95°/messen linksomdraai/snelheid lepeltje.
  9. Controleer of het vlees gaar is en stel eventueel nog 15 à 30 minuten bij. De gaartijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. De stukken moeten mooi mals zijn.
  10. Borstel de champignons met een borsteltje of keukenpapiertje en halveer ze of snij ze in kwarten afhankelijk van de grootte. Voeg de champignons toe aan de mengbeker, spatel alles goed rond en gaar nog even verder: 10 min/95°/slowcooken of met de TM5: 10 min/95°/messen linksomdraai/snelheid lepeltje.
  11. Haal de takjes tijm, laurier en kruidnagel (als je die vindt) uit de beker. Serveer de ragout met groenten en een aardappelgerecht naar keuze. Ik koos voor een combinatie van gestoofd en rauw witloof met stukjes appel en kroketjes.

Tonijntataki met zoet-zure komkommer en auberginecrème

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Tonijntataki met zoet-zure komkommer en auberginecrème

Tonijntataki met zoet-zure komkommer en auberginecrème

Bereidingstijd: 30 MinKooktijd: 5 MinInactive time: 40 MinTotale tijd: 1 H & 15 M
Dit voorgerecht oogt niet alleen mooi, maar zit ook boordevol smaak. We gebruiken de Thermomix om de geroosterde aubergine te mixen en om de zoet-zure marinade voor de komkommersliertjes te maken. Van de auberginecrème zal je nog wel wat over hebben, maar we hebben een minimum hoeveelheid nodig om te mixen. Je kan zowel de auberginecrème als de marinade vooraf maken, maar leg de komkommer pas een uurtje voor het serveren in de marinade, anders "garen" de sliertjes te veel.Voor de tataki is het de bedoeling dat de tonijn maar heel even aan beide zijden in een hete (grill)pan wordt gebakken zodat de plakjes bij het doorsnijden binnenin nog wat rauw zijn.

Ingredienten

Voor de auberginecrème
  • 2 aubergines
  • 6 teentjes knoflook (niet gepeld)
  • olijfolie
  • vijfkruidenpoeder
  • 1/2 koffielepel sesamolie
  • 1 afgestreken koffielepel harissa
  • peper
  • zout
Voor de zoet-zure komkommerslierten
  • 100 gr water
  • 100 gr suiker
  • 25 gr sweet chilisaus
  • 150 gr witte wijnazijn
Overige ingrediënten
  • 300 gr verse tonijn
  • peper
  • zout
  • sesamolie
  • sesamzaadjes
  • enkele blaadjes koriander

Instructies

Voor de auberginecrème
  1. Verwarm de oven op 180° hete lucht.
  2. Zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier of een silpatmatje.
  3. Snij het kroontje van de aubergines, halveer ze in de lengte en maak met een scherp mes in twee richtingen diagonaal lijnen in het vruchtvlees zodat er ruitjes ontstaan.
  4. Leg de auberginehelften op de bakplaat met de snijhelften naar boven en giet op elke stuk wat olijfolie.
  5. Leg ook de niet gepelde teentjes look op de bakplaat en besprenkel ze met olijfolie.
  6. Zet de aubergines 40 minuten in de oven op 180°.
  7. Haal de bakplaat uit de oven en laat alles wat afkoelen.
  8. Lepel het vlees uit de aubergines en doe het in de mengbeker. Pel de teentjes look en voeg ze toe aan de mengbeker.
  9. Kruid met een snuif vijfkruidenpoeder, de sesamolie en harissa. Mix: 30 sec/snelheid 5.
  10. Spatel naar beneden, proef en kruid naar smaak bij met peper en zout. Mix nog eens: 20 sec/snelheid 7.
  11. Doe de crème in een spuitzak of dresseerflesje. Hou warm of warm terug op (bijvoorbeeld in een kan met warm water).
Voor de zoet-zure komkommerslierten
  1. Doe het water en de suiker in de mengbeker en verwarm: 3 min/100°/snelheid 1.
  2. Voeg de sweet chilisaus en de witte wijnazijn toe en meng: 30 sec/snelheid 10.
  3. Giet in een (bij voorkeur) glazen of stenen schaaltje.
  4. Was de komkommer en maak er sliertjes van met een spiraalsnijder of een dunschiller.
  5. Overgiet de komkommer maximaal 1 uur van tevoren met de zoet-zure bereiding en dek af tot gebruik.
Voor de tonijn en de afwerking
  1. Laat de komkommerslierten uitlekken in een vergiet.
  2. Verwarm een grillpan of andere pan op vrij hoge temperatuur.
  3. Kruid de tonijn met peper en zout.
  4. Grill de tonijn kort aan beide zijden zodat hij binnenin nog wat rauw blijft.
  5. Rol de komkommerslierten met een vork op en leg ze mooi strak op een bordje.
  6. Snij de gebakken tonijn in plakjes en leg bovenop de komkommer.
  7. Spuit wat toefjes auberginecrème rond de komkommer.
  8. Druppel nog wat sesamolie over de tonijn en bestrooi met wat sesamzaadjes.
  9. Werk af met verse koriander.

Oosters soepje met tomaat en kokosmelk

Aantal porties: 10 personen als hapje
Auteur: Clevercooking
Oosters soepje met tomaat en kokosmelk

Oosters soepje met tomaat en kokosmelk

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 30 MinTotale tijd: 40 Min
Dit soepje is ideaal om als hapje in een klein glas of kommetje te serveren. Het zit boordevol groentjes en de limoen zorgt voor een friszure smaak. Prima om vooraf te maken en voor het serveren gewoon even op te warmen (zonder te laten koken).

Ingredienten

  • 1 ui
  • 1 teen look
  • 3 cm gember
  • 1 rode chilipeper
  • 1 gele of rode paprika
  • 1/3 courgette
  • 1 eetlepel arachide of andere olie
  • 5 gr groene currypasta
  • 1/2 kg rijpe tomaten
  • zeste van 1 limoen
  • sap van 1/2 limoen
  • 1 visbouillonblokje
  • 500 gr water
  • 250 gr kokosmelk
  • 25 gr sojasaus
  • 10 gr koriander (blaadjes en steeltjes)
  • 5 gr muntblaadjes (zonder steeltjes)
  • peper
  • zout

Instructies

  1. Pel de ui en de look. Schil de gember. Snij in grove stukken en doe in de mengbeker.
  2. Was de chilipeper, snij in de lengte door en haal er de zaadlijsten met de pitjes uit. Was de paprika en haal er de zaadlijsten uit. Spoel de courgette. Snij alles in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Spatel naar beneden, voeg de olie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg de groene currypasta toe en stoof verder aan: 2 min/120°/snelheid 1.
  5. Spoel de tomaten, haal het hartje eruit en snij in grove stukken. Doe in de mengbeker.
  6. Voeg de limoenzeste en het limoensap toe, het visbouillonblokje, de sojasaus, het water en de kokosmelk en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  7. Voeg de koriander en de muntblaadjes toe en mix: 1min30sec/snelheid 10.
  8. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout. Werk af met wat extra korianderblaadjes.

Forelhapje

Aantal porties: 10 personen
Auteur: Clevercooking
Forelhapje

Forelhapje

Bereidingstijd: 20 MinTotale tijd: 20 Min
Dit makkelijk en smakelijk hapje zorgt voor een schitterende start van een feestelijk menu. Ik koos voor een vulling met gerookte forel, maar ook gerookte heilbot of zalm (vers of gerookt) lenen er zich prima voor. Doe de vulling pas voor het serveren op je toastjes of cupjes, anders worden die slap.

Ingredienten

  • 110 gr platte kaas
  • 140 gr gerookte forel
  • peper
  • zout
  • 1/4 komkommer
  • 10 toastjes of cupjes met een neutrale smaak
  • lompviseitjes of foreleitjes voor de afwerking

Instructies

  1. Doe de platte kaas en de gerookte vis in de mengbeker en maak fijn: 20 sec/snelheid 4.
  2. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  3. Spatel naar beneden en herhaal: 20 sec/snelheid 4,5.
  4. Doe in een spuitzak en leg tot gebruik in de koelkast.
  5. Was het stuk komkommer. Halveer in de lengte en haal er met een koffielepeltje de zaadjes uit.
  6. Snij in fijne ringetjes.
  7. Spuit de viscrème op een toastje of in een cupje en werk af met de komkommerschijfjes en de lompvis-of foreleitjes.

Cakejes met peer

Aantal porties: 8 kleine cakejes
Auteur: Clevercooking
Cakejes met peer

Cakejes met peer

Bereidingstijd: 15 MinKooktijd: 20 MinTotale tijd: 35 Min
Ik ben niet alleen verslaafd aan Brusselse wafels (zie nieuwsbrief van oktober), maar ook aan allerlei bakvormen, mallen enz. De kast die vroeger voorzien was voor het speelgoed van de kinderen is ongeveer helemaal ingepalmd door mijn kook-en bakspullen. Overdreven ... ik weet het.Toen ik deze week deze gebakjes maakte, dook ik weer eens in mijn kast op zoek naar een leuk vormpje. Ik gebruikte mijn "financier"vorm. Financiers zijn gebakjes die normaal gezien gemaakt worden met amandelmeel en beurre noisette. Ik koos voor een "gewoner"cakeje met patisseriebloem en voegde er blokjes peer aan toe. Het resultaat? Een heerlijk gebakje voor bij een kopje koffie of thee. Als het vers gebakken is heb je een krokant buitenlaagje en een malse binnenkant. Heb je geen finaciervormpjes? Geen probleem, je kan van dit beslag ook cupcakes maken. Ik haalde 8 financiersgebakjes uit het beslag. Maar dat zijn kleinere vormen dan die van cupcakes. Maak dus gerust de dubbele hoeveelheid van wat hieronder beschreven is. Stel dan 1 of 2 minuten extra tijd in bij de stap waar de boter gesmolten wordt.

Ingredienten

  • 90 gr boter
  • 1 ei
  • 80 gr kristalsuiker
  • 150 gr bloem
  • 10 gr bakpoeder
  • 20 gr melk
  • 1 peer

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Snij de boter in blokjes, doe ze in de mengbeker en smelt: 3 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg het ei en de suiker toe en meng: 1 min/snelheid 4.
  4. Voeg de bloem, het bakpoeder en de melk toe en meng verder: 1 min/snelheid 4.
  5. Schil de peer, snij in vier. Verwijder het klokhuis en snij de peer in blokjes.
  6. Haal het beslag uit de mengbeker en meng er de peerblokjes onder.
  7. Gebruik je metalen vormpjes, vet ze dan in met wat gesmolten boter en bestrooi ze met een fijn laagje bloem. Klop de overtollige bloem af. Siliconenvormpjes moet je in principe niet invetten.
  8. Schep het beslag in de vormpjes.
  9. Bak ongeveer 20 min in de oven op 180°.
  10. Controleer of de cakejes klaar zijn door er met een prikker in te prikken. Komt de prikker er droog uit, dan zijn de cakejes klaar.

Selder in tomatensaus met gehaktballetjes

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Selder in tomatensaus met gehaktballetjes

Selder in tomatensaus met gehaktballetjes

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 30 MinTotale tijd: 35 Min
Dit gerecht stond bij ons thuis regelmatig op tafel. Mijn mama kookte op een heel klassieke manier in het pré-thermomixtijdperk. Ze maakte er steeds een extra grote portie van die altijd op geraakte.In de Thermomix kan je dit gerecht makkelijk klaarmaken. We gebruiken de peeler zodat we tegen het einde van de bereiding de rauwe gehaktballetjes rechtstreeks in de mengbeker kunnen leggen en ze nog eventjes garen in de tomatensaus. Makkelijk toch?

Ingredienten

  • 1 ui
  • 1 teen look
  • 1 wortel
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 6 stengels witte selder
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 100 gr tomatenpassata
  • 1 groentenbouillonblokje
  • een snuif gedroogde tijm of 2 takjes verse tijm
  • 1/4 koffielepel sambal oelek
  • 350 gr gemengd gehakt
  • bieslook

Instructies

  1. Pel de ui en de look. Maak de wortel schoon. Snij alles in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  3. Plaats de peeler op de messen.
  4. Was de selder (ik haal met een dunschiller de taaie draden er wat af, maar dat hoeft niet noodzakelijk), snij in gelijke stukken van ongeveer 3cm en doe in de mengbeker, bovenop de peeler.
  5. Voeg de gepelde tomaten, de tomatenpassata, het groentenbouillonblokje, de tijm en de sambal toe en laat garen: 25 min/100°/snelheid 1.
  6. Rol balletjes van het gehakt. Voeg ze toe aan de mengbeker en gaar nog even: 5 min/100°/snelheid 1.

Noodlesoep met zoete aardappel

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Noodlesoep met zoete aardappel

Noodlesoep met zoete aardappel

Kooktijd: 20 MinTotale tijd: 20 Min
Deze smakelijke Aziatisch geïnspireerde maaltijdsoep is ideaal voor de koudere dagen. Ook heerlijk als lunchgerecht met een stuk bruin brood.

Ingredienten

  • 1 ui
  • 1 rood chilipepertje
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 5 gr rode currypasta
  • 100 gr champignons
  • 250 gr zoete aardappel
  • 250 gr kokosmelk
  • 350 gr water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1/2 kipfilet
  • 75 gr noodles
  • peper
  • zout
  • koriander

Instructies

  1. Pel de ui, was het chilipepertje, snij in de lengte door en haal de zaadjes eruit. Snij ui en chilipepertje in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie en de currypasta toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  2. Reinig de champignons met een champignonborsteltje of een stukje keukenpapier en snij in schijfjes. Doe in de mengbeker.
  3. Schil de zoete aardappel, snij in plakken en maak mooie blokjes.
  4. Voeg de champignons, de gesneden zoete aardappel, de kokosmelk, het water en het kippenbouillonblokje toe en kook: 10 min/100°/snelheid 1.
  5. Snij ondertussen de kipfilet in kleine stukjes.
  6. Voeg de kipfiletstukjes en de noodles toe (kijk op de verpakking hoe lang ze moeten koken, bij mij was dat 5 min): 5 min/100°/snelheid 1.
  7. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  8. Serveer met verse koriander.

Prei-courgette-dillesoep

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Prei-courgette-dillesoep

Prei-courgette-dillesoep

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 25 MinTotale tijd: 30 Min
In de herfst en de winter staat soep bij ons thuis steevast op het menu. Bovendien is het de perfecte manier om wat restjes op te werken. Goed voor de portemonnaie en ideaal om meer groenten te eten. Van win-win gesproken.

Ingredienten

  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 1 prei
  • 1 kleine courgette
  • 20 gr olijfolie
  • 700 gr water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 10 gr verse dille
  • peper
  • zout

Instructies

  1. Pel de ui en de look, was de prei en de courgette. Snij alles in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg het water en het bouillonblokje toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg de dille toe en mix: 1min30sec/snelheid 10.
  5. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.

Witloof met ham en kaassaus

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking

Witloof met ham en kaassaus

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 55 MinInactive time: 9 MinTotale tijd: 1 H & 9 M
Een echte Belgische klassieker! Wist je dat je het witloof makkelijk kan stomen in de Varomaschaal van je toestel? Probeer het eens, je hebt er geen werk aan. Daarna nog snel een kaassausje maken in je toestel, even in de oven onder de grill en klaar is kees. Met wat aardappelpuree erbij is dit gerecht een lekkernij voor jong en oud.

Ingredienten

Voor het witloof
  • 1 liter water
  • 8 kleine stronkjes witloof of 4 grote in de lengte gehalveerd
  • peper
  • zout
  • 8 sneetjes ham
Voor de kaassaus
  • 25 gr boter
  • 30 gr bloem
  • 330 gr melk
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 100 gr gemalen Gruyère (50 gr in de saus + 50 gr voor afwerking)

Instructies

Voor het witloof
  1. Doe het water in de mengbeker.
  2. Maak het witloof schoon, leg het in de bovenste platte varomaschaal. De onderste diepe schaal blijft leeg. Dek af met het deksel en plaats de varoma op het deksel van je toestel.
  3. Stoom: 40 min/varoma/snelheid 1. De stoomtijd bepaalt hoe gaar je het witloof wilt. Controleer af en toe de gaarheid van het witloof.
  4. Verwijder de varomaschaal en hou gesloten even opzij.
  5. Verwarm de oven voor op 200° en zet de grillstand aan.
  6. Maak de beker schoon en start ondertussen met de kaassaus.
  7. Rol elk witloofstronkje in een sneetje ham en leg de rolletjes in een ovenschaal.
Voor de kaassaus
  1. Doe de boter in de mengbeker en smelt: 2min30sec/100°/snelheid 1.
  2. Voeg de bloem toe en verwarm: 2min30sec/100°/snelheid 1.
  3. Voeg de melk, peper, een beetje zout en wat nootmuskaat toe en verwarm: 4min/90°/snelheid 4.
  4. Voeg de eerste 50 gr gemalen kaas toe en meng verder: 1 min/90°/snelheid 4.
  5. Giet de kaassaus over de witloofrolletjes, bestrooi met de overige gemalen kaas en zet de ovenschaal onder de grill gedurende een 10-tal minuten of tot de saus begint te kleuren.

Brusselse wafels

Aantal porties: 10 stuks
Auteur: Clevercooking
Brusselse wafels

Brusselse wafels

Bereidingstijd: 15 MinKooktijd: 30 MinInactive time: 45 MinTotale tijd: 1 H & 30 M
Een op-en-top Belgisch recept: heerlijke Brusselse wafels. Geen probleem om het beslag in je Thermomix klaar te maken.

Ingredienten

  • 3 eiwitten
  • 150 gr boter
  • 375 gr melk
  • 375 gr water
  • 20 gr verse gist
  • 3 dooiers
  • een snuif zout
  • 450 gr gezeegde zelfrijzende bloem

Instructies

  1. Zorg voor een vetvrije mengbeker, mes en vlinder. We starten immers met het opkloppen van de eiwitten en dat kan alleen als er geen vet in de buurt is.
  2. Plaats de vlinder op de messen. Splits de eieren en doe de eiwitten in de mengbeker. Klop op: 1min10sec/snelheid 4. Het eiwit moet stijf zijn.
  3. Haal uit de mengbeker en doe in een kom.
  4. Snij de boter in stukken, doe in de mengbeker (je hoeft hem niet uit te spoelen) en verwarm: 3min30sec/95°/snelheid 1,5.
  5. Voeg de melk toe en verwarm: 3 min/60°/snelheid 1.
  6. Verkruimel de gist boven de beker, voeg het water en een snuifje zout toe en meng: 1min30sec/50°/snelheid 3.
  7. Plaats de vlinder terug op het mes, voeg de dooiers en de gezeefde bloem toe en meng: 50 sec/snelheid 3.
  8. Giet alles in een grote kom en meng er voorzichtig de opzijgehouden opgeklopte eiwitten onder. Doe dit met een spatel, niet met een garde.
  9. Dek de kom af met een vaatdoek en laat 45 min rijzen.
  10. Verwarm het wafelijzer goed voor en bak de wafels telkens gedurende ongeveer 3 minuten. De baktijd is sterk afhankelijk van je ijzer.