Eton Mess

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking

Eton Mess

Bereidingstijd: 30 MinInactive time: 40 MinTotale tijd: 1 H & 10 M
Hebben jullie dit dessert ooit al eens klaargemaakt of gegeten? Eton Mess is een van origine Brits recept waar sowieso aardbeien, room en meringue aan te pas komen. Net zoals bij tarte tatin zou het "per ongeluk" zijn ontstaan. Tijdens een cricket wedstrijd in de negentiende eeuw tussen Eton en Harrow College viel het mooi gepresenteerde dessert op de grond en ontstond de spotnaam "Eton Mess". Eigenlijk mag je van de ingrediënten dus gerust een rommeltje maken, maar ik maakte er toch een wat strakker bordje mee.

Ingredienten

Voor de meringue
  • 250 gr fijne suiker
  • 100 gr eiwit op kamertemperatuur
  • een snuifje zout
  • eventueel wat rode kleurstof in poedervorm (verkrijgbaar bij Aveve)
Voor de mascarponecrème
  • 1 vanillestokje
  • 200 gr mascarpone
  • 200 gr room (ik gebruikte room met een vetgehalte van 35%)
  • 100 gr poedersuiker
  • zeste van 1 limoen
  • sap van 3/4 limoen
Overige ingrediënten
  • Rood fruit naar keuze: (aardbeien, frambozen, bosbessen)
  • 150 gr kant-en klare frambozencoulis (verkrijgbaar in het diepvriesvak van de supermarkt)

Instructies

Voor de meringue
  1. Verwarm de oven voor op 135°. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier of een silpat bakmatje.
  2. Doe de suiker in de beker en maal fijn: 20 sec/snelheid 7.
  3. Plaats de vlinder op het mes, voeg de eiwitten en het zout toe en klop op zonder maatbeker:10 min/37°/snelheid 2. Voeg tijdens het kloppen eventueel een mespunt rode kleurstof in poedervorm toe.
  4. Schep het opgeklopte eiwit in een spuitzak en spuit kleine gelijke toefjes op de beklede bakplaten. Je hebt meer toefjes dan je nodig hebt voor dit dessert.
  5. Plaats gedurende ongeveer 40 minuten in de oven op 135°. Schakel de oven uit maar laat minstens 1 uur afkoelen in de gesloten oven.
Voor de mascarponeroom
  1. Plaats de vlinder op het mes.
  2. Snij het vanillestokje in de lengte door en haal er de zaadjes uit.
  3. Voeg vanillezaadjes, de mascarpone, de room, het poedersuiker, de zeste en het limoensap toe en klop op: 40 sec/snelheid 3,5. Hou het kloppen in de gaten: het is de bedoeling dat je een stevige roommassa hebt. Hoe hoger het vetgehalte van de gebruikte room, hoe makkelijker en sneller de massa stevig zal zijn. Laat ook niet te lang kloppen.
  4. Verwijder de vlinder,doe de massa in een kommetje en hou tot gebruik in de koelkast.
Afwerking
  1. Snij de aardbeien in stukken.
  2. Doe de frambozencoulis in een dresseerflesje en spuit wat coulis op het bord. Of strijk de coulis met een lepel uit. Laat je fantasie de vrije loop.
  3. Werk het bord verder af met stukjes gebroken meringue, mascarponeroom, vers fruit en hele meringuetoefjes.

Hertenragout

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Hertenragout

Hertenragout

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 1 H & 30 MTotale tijd: 1 H & 40 M
Wist je dat je met je toestel op een heel gemakkelijke manier stoofpotjes kan maken? Ik koos voor een smakelijke hertenragout met Luikse siroop en Parijse champignons. Eens alle ingrediënten in de mengbeker zitten, heb je aan de bereiding geen werk meer. Laat je voor de begeleidende groenten of bijgerechten leiden door je eigen smaak.Enkele voorbeelden: witloofslaatje, gebakken witloof, spruitjes, een stoofpeertje of feestappeltje, veenbessencompote...Aardappelbereidingen: kroketjes, gratin, hasselback-ovenaardappel, pomme duchesse...

Ingredienten

  • 1,5 kg hertenragoutvlees
  • peper
  • zout
  • boter of neutrale olie
  • 1 flinke ui
  • 1 teen look
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 70 gr tomatenpuree
  • 40 gr bloem
  • 200 gr rode wijn
  • 1 vleesbouillonblokje opgelost in 200 gr water
  • 3 takjes tijm
  • 1 blad laurier
  • 3 kruidnagels
  • 40 gr Luikse siroop
  • 250 gr Parijse champignons

Instructies

  1. Haal de hertenragout 30 minuten op voorhand uit de koelkast.
  2. Verwarm een pan op het vuur. Kruid de hertenragoutstukken met peper en zout.
  3. Smelt wat boter of neutrale olie in de pan en bak de vleesstukken aan alle kanten kort aan. Het vlees moet niet gaar zijn. Het stooft verder in de Thermomix.
  4. Pel de ui en snij in grove stukken, pel de look. Doe ui en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  5. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°snelheid 1.
  6. Voeg de tomatenpuree toe en stoof verder: 2 min/100°/snelheid 1.
  7. Voeg de bloem toe en verwarm: 2 min/90°/snelheid 1.
  8. Voeg het aangestoofde vlees toe, de rode wijn, het water met de vleesbouillon, tijm, laurier, kruidnagels en de Luikse siroop. Start het slowcookingprogramma van de TM6: 1uur30min/95°. Werk je met de TM5: 1uur30min/95°/messen linksomdraai/snelheid lepeltje.
  9. Controleer of het vlees gaar is en stel eventueel nog 15 à 30 minuten bij. De gaartijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. De stukken moeten mooi mals zijn.
  10. Borstel de champignons met een borsteltje of keukenpapiertje en halveer ze of snij ze in kwarten afhankelijk van de grootte. Voeg de champignons toe aan de mengbeker, spatel alles goed rond en gaar nog even verder: 10 min/95°/slowcooken of met de TM5: 10 min/95°/messen linksomdraai/snelheid lepeltje.
  11. Haal de takjes tijm, laurier en kruidnagel (als je die vindt) uit de beker. Serveer de ragout met groenten en een aardappelgerecht naar keuze. Ik koos voor een combinatie van gestoofd en rauw witloof met stukjes appel en kroketjes.

Tonijntataki met zoet-zure komkommer en auberginecrème

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Tonijntataki met zoet-zure komkommer en auberginecrème

Tonijntataki met zoet-zure komkommer en auberginecrème

Bereidingstijd: 30 MinKooktijd: 5 MinInactive time: 40 MinTotale tijd: 1 H & 15 M
Dit voorgerecht oogt niet alleen mooi, maar zit ook boordevol smaak. We gebruiken de Thermomix om de geroosterde aubergine te mixen en om de zoet-zure marinade voor de komkommersliertjes te maken. Van de auberginecrème zal je nog wel wat over hebben, maar we hebben een minimum hoeveelheid nodig om te mixen. Je kan zowel de auberginecrème als de marinade vooraf maken, maar leg de komkommer pas een uurtje voor het serveren in de marinade, anders "garen" de sliertjes te veel.Voor de tataki is het de bedoeling dat de tonijn maar heel even aan beide zijden in een hete (grill)pan wordt gebakken zodat de plakjes bij het doorsnijden binnenin nog wat rauw zijn.

Ingredienten

Voor de auberginecrème
  • 2 aubergines
  • 6 teentjes knoflook (niet gepeld)
  • olijfolie
  • vijfkruidenpoeder
  • 1/2 koffielepel sesamolie
  • 1 afgestreken koffielepel harissa
  • peper
  • zout
Voor de zoet-zure komkommerslierten
  • 100 gr water
  • 100 gr suiker
  • 25 gr sweet chilisaus
  • 150 gr witte wijnazijn
Overige ingrediënten
  • 300 gr verse tonijn
  • peper
  • zout
  • sesamolie
  • sesamzaadjes
  • enkele blaadjes koriander

Instructies

Voor de auberginecrème
  1. Verwarm de oven op 180° hete lucht.
  2. Zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier of een silpatmatje.
  3. Snij het kroontje van de aubergines, halveer ze in de lengte en maak met een scherp mes in twee richtingen diagonaal lijnen in het vruchtvlees zodat er ruitjes ontstaan.
  4. Leg de auberginehelften op de bakplaat met de snijhelften naar boven en giet op elke stuk wat olijfolie.
  5. Leg ook de niet gepelde teentjes look op de bakplaat en besprenkel ze met olijfolie.
  6. Zet de aubergines 40 minuten in de oven op 180°.
  7. Haal de bakplaat uit de oven en laat alles wat afkoelen.
  8. Lepel het vlees uit de aubergines en doe het in de mengbeker. Pel de teentjes look en voeg ze toe aan de mengbeker.
  9. Kruid met een snuif vijfkruidenpoeder, de sesamolie en harissa. Mix: 30 sec/snelheid 5.
  10. Spatel naar beneden, proef en kruid naar smaak bij met peper en zout. Mix nog eens: 20 sec/snelheid 7.
  11. Doe de crème in een spuitzak of dresseerflesje. Hou warm of warm terug op (bijvoorbeeld in een kan met warm water).
Voor de zoet-zure komkommerslierten
  1. Doe het water en de suiker in de mengbeker en verwarm: 3 min/100°/snelheid 1.
  2. Voeg de sweet chilisaus en de witte wijnazijn toe en meng: 30 sec/snelheid 10.
  3. Giet in een (bij voorkeur) glazen of stenen schaaltje.
  4. Was de komkommer en maak er sliertjes van met een spiraalsnijder of een dunschiller.
  5. Overgiet de komkommer maximaal 1 uur van tevoren met de zoet-zure bereiding en dek af tot gebruik.
Voor de tonijn en de afwerking
  1. Laat de komkommerslierten uitlekken in een vergiet.
  2. Verwarm een grillpan of andere pan op vrij hoge temperatuur.
  3. Kruid de tonijn met peper en zout.
  4. Grill de tonijn kort aan beide zijden zodat hij binnenin nog wat rauw blijft.
  5. Rol de komkommerslierten met een vork op en leg ze mooi strak op een bordje.
  6. Snij de gebakken tonijn in plakjes en leg bovenop de komkommer.
  7. Spuit wat toefjes auberginecrème rond de komkommer.
  8. Druppel nog wat sesamolie over de tonijn en bestrooi met wat sesamzaadjes.
  9. Werk af met verse koriander.

Oosters soepje met tomaat en kokosmelk

Aantal porties: 10 personen als hapje
Auteur: Clevercooking
Oosters soepje met tomaat en kokosmelk

Oosters soepje met tomaat en kokosmelk

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 30 MinTotale tijd: 40 Min
Dit soepje is ideaal om als hapje in een klein glas of kommetje te serveren. Het zit boordevol groentjes en de limoen zorgt voor een friszure smaak. Prima om vooraf te maken en voor het serveren gewoon even op te warmen (zonder te laten koken).

Ingredienten

  • 1 ui
  • 1 teen look
  • 3 cm gember
  • 1 rode chilipeper
  • 1 gele of rode paprika
  • 1/3 courgette
  • 1 eetlepel arachide of andere olie
  • 5 gr groene currypasta
  • 1/2 kg rijpe tomaten
  • zeste van 1 limoen
  • sap van 1/2 limoen
  • 1 visbouillonblokje
  • 500 gr water
  • 250 gr kokosmelk
  • 25 gr sojasaus
  • 10 gr koriander (blaadjes en steeltjes)
  • 5 gr muntblaadjes (zonder steeltjes)
  • peper
  • zout

Instructies

  1. Pel de ui en de look. Schil de gember. Snij in grove stukken en doe in de mengbeker.
  2. Was de chilipeper, snij in de lengte door en haal er de zaadlijsten met de pitjes uit. Was de paprika en haal er de zaadlijsten uit. Spoel de courgette. Snij alles in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Spatel naar beneden, voeg de olie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg de groene currypasta toe en stoof verder aan: 2 min/120°/snelheid 1.
  5. Spoel de tomaten, haal het hartje eruit en snij in grove stukken. Doe in de mengbeker.
  6. Voeg de limoenzeste en het limoensap toe, het visbouillonblokje, de sojasaus, het water en de kokosmelk en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  7. Voeg de koriander en de muntblaadjes toe en mix: 1min30sec/snelheid 10.
  8. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout. Werk af met wat extra korianderblaadjes.

Forelhapje

Aantal porties: 10 personen
Auteur: Clevercooking
Forelhapje

Forelhapje

Bereidingstijd: 20 MinTotale tijd: 20 Min
Dit makkelijk en smakelijk hapje zorgt voor een schitterende start van een feestelijk menu. Ik koos voor een vulling met gerookte forel, maar ook gerookte heilbot of zalm (vers of gerookt) lenen er zich prima voor. Doe de vulling pas voor het serveren op je toastjes of cupjes, anders worden die slap.

Ingredienten

  • 110 gr platte kaas
  • 140 gr gerookte forel
  • peper
  • zout
  • 1/4 komkommer
  • 10 toastjes of cupjes met een neutrale smaak
  • lompviseitjes of foreleitjes voor de afwerking

Instructies

  1. Doe de platte kaas en de gerookte vis in de mengbeker en maak fijn: 20 sec/snelheid 4.
  2. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  3. Spatel naar beneden en herhaal: 20 sec/snelheid 4,5.
  4. Doe in een spuitzak en leg tot gebruik in de koelkast.
  5. Was het stuk komkommer. Halveer in de lengte en haal er met een koffielepeltje de zaadjes uit.
  6. Snij in fijne ringetjes.
  7. Spuit de viscrème op een toastje of in een cupje en werk af met de komkommerschijfjes en de lompvis-of foreleitjes.

Cakejes met peer

Aantal porties: 8 kleine cakejes
Auteur: Clevercooking
Cakejes met peer

Cakejes met peer

Bereidingstijd: 15 MinKooktijd: 20 MinTotale tijd: 35 Min
Ik ben niet alleen verslaafd aan Brusselse wafels (zie nieuwsbrief van oktober), maar ook aan allerlei bakvormen, mallen enz. De kast die vroeger voorzien was voor het speelgoed van de kinderen is ongeveer helemaal ingepalmd door mijn kook-en bakspullen. Overdreven ... ik weet het.Toen ik deze week deze gebakjes maakte, dook ik weer eens in mijn kast op zoek naar een leuk vormpje. Ik gebruikte mijn "financier"vorm. Financiers zijn gebakjes die normaal gezien gemaakt worden met amandelmeel en beurre noisette. Ik koos voor een "gewoner"cakeje met patisseriebloem en voegde er blokjes peer aan toe. Het resultaat? Een heerlijk gebakje voor bij een kopje koffie of thee. Als het vers gebakken is heb je een krokant buitenlaagje en een malse binnenkant. Heb je geen finaciervormpjes? Geen probleem, je kan van dit beslag ook cupcakes maken. Ik haalde 8 financiersgebakjes uit het beslag. Maar dat zijn kleinere vormen dan die van cupcakes. Maak dus gerust de dubbele hoeveelheid van wat hieronder beschreven is. Stel dan 1 of 2 minuten extra tijd in bij de stap waar de boter gesmolten wordt.

Ingredienten

  • 90 gr boter
  • 1 ei
  • 80 gr kristalsuiker
  • 150 gr bloem
  • 10 gr bakpoeder
  • 20 gr melk
  • 1 peer

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Snij de boter in blokjes, doe ze in de mengbeker en smelt: 3 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg het ei en de suiker toe en meng: 1 min/snelheid 4.
  4. Voeg de bloem, het bakpoeder en de melk toe en meng verder: 1 min/snelheid 4.
  5. Schil de peer, snij in vier. Verwijder het klokhuis en snij de peer in blokjes.
  6. Haal het beslag uit de mengbeker en meng er de peerblokjes onder.
  7. Gebruik je metalen vormpjes, vet ze dan in met wat gesmolten boter en bestrooi ze met een fijn laagje bloem. Klop de overtollige bloem af. Siliconenvormpjes moet je in principe niet invetten.
  8. Schep het beslag in de vormpjes.
  9. Bak ongeveer 20 min in de oven op 180°.
  10. Controleer of de cakejes klaar zijn door er met een prikker in te prikken. Komt de prikker er droog uit, dan zijn de cakejes klaar.

Selder in tomatensaus met gehaktballetjes

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Selder in tomatensaus met gehaktballetjes

Selder in tomatensaus met gehaktballetjes

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 30 MinTotale tijd: 35 Min
Dit gerecht stond bij ons thuis regelmatig op tafel. Mijn mama kookte op een heel klassieke manier in het pré-thermomixtijdperk. Ze maakte er steeds een extra grote portie van die altijd op geraakte.In de Thermomix kan je dit gerecht makkelijk klaarmaken. We gebruiken de peeler zodat we tegen het einde van de bereiding de rauwe gehaktballetjes rechtstreeks in de mengbeker kunnen leggen en ze nog eventjes garen in de tomatensaus. Makkelijk toch?

Ingredienten

  • 1 ui
  • 1 teen look
  • 1 wortel
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 6 stengels witte selder
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 100 gr tomatenpassata
  • 1 groentenbouillonblokje
  • een snuif gedroogde tijm of 2 takjes verse tijm
  • 1/4 koffielepel sambal oelek
  • 350 gr gemengd gehakt
  • bieslook

Instructies

  1. Pel de ui en de look. Maak de wortel schoon. Snij alles in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  3. Plaats de peeler op de messen.
  4. Was de selder (ik haal met een dunschiller de taaie draden er wat af, maar dat hoeft niet noodzakelijk), snij in gelijke stukken van ongeveer 3cm en doe in de mengbeker, bovenop de peeler.
  5. Voeg de gepelde tomaten, de tomatenpassata, het groentenbouillonblokje, de tijm en de sambal toe en laat garen: 25 min/100°/snelheid 1.
  6. Rol balletjes van het gehakt. Voeg ze toe aan de mengbeker en gaar nog even: 5 min/100°/snelheid 1.

Noodlesoep met zoete aardappel

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Noodlesoep met zoete aardappel

Noodlesoep met zoete aardappel

Kooktijd: 20 MinTotale tijd: 20 Min
Deze smakelijke Aziatisch geïnspireerde maaltijdsoep is ideaal voor de koudere dagen. Ook heerlijk als lunchgerecht met een stuk bruin brood.

Ingredienten

  • 1 ui
  • 1 rood chilipepertje
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 5 gr rode currypasta
  • 100 gr champignons
  • 250 gr zoete aardappel
  • 250 gr kokosmelk
  • 350 gr water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1/2 kipfilet
  • 75 gr noodles
  • peper
  • zout
  • koriander

Instructies

  1. Pel de ui, was het chilipepertje, snij in de lengte door en haal de zaadjes eruit. Snij ui en chilipepertje in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie en de currypasta toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  2. Reinig de champignons met een champignonborsteltje of een stukje keukenpapier en snij in schijfjes. Doe in de mengbeker.
  3. Schil de zoete aardappel, snij in plakken en maak mooie blokjes.
  4. Voeg de champignons, de gesneden zoete aardappel, de kokosmelk, het water en het kippenbouillonblokje toe en kook: 10 min/100°/snelheid 1.
  5. Snij ondertussen de kipfilet in kleine stukjes.
  6. Voeg de kipfiletstukjes en de noodles toe (kijk op de verpakking hoe lang ze moeten koken, bij mij was dat 5 min): 5 min/100°/snelheid 1.
  7. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  8. Serveer met verse koriander.

Prei-courgette-dillesoep

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Prei-courgette-dillesoep

Prei-courgette-dillesoep

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 25 MinTotale tijd: 30 Min
In de herfst en de winter staat soep bij ons thuis steevast op het menu. Bovendien is het de perfecte manier om wat restjes op te werken. Goed voor de portemonnaie en ideaal om meer groenten te eten. Van win-win gesproken.

Ingredienten

  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 1 prei
  • 1 kleine courgette
  • 20 gr olijfolie
  • 700 gr water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 10 gr verse dille
  • peper
  • zout

Instructies

  1. Pel de ui en de look, was de prei en de courgette. Snij alles in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg het water en het bouillonblokje toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg de dille toe en mix: 1min30sec/snelheid 10.
  5. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.

Witloof met ham en kaassaus

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking

Witloof met ham en kaassaus

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 55 MinInactive time: 9 MinTotale tijd: 1 H & 9 M
Een echte Belgische klassieker! Wist je dat je het witloof makkelijk kan stomen in de Varomaschaal van je toestel? Probeer het eens, je hebt er geen werk aan. Daarna nog snel een kaassausje maken in je toestel, even in de oven onder de grill en klaar is kees. Met wat aardappelpuree erbij is dit gerecht een lekkernij voor jong en oud.

Ingredienten

Voor het witloof
  • 1 liter water
  • 8 kleine stronkjes witloof of 4 grote in de lengte gehalveerd
  • peper
  • zout
  • 8 sneetjes ham
Voor de kaassaus
  • 25 gr boter
  • 30 gr bloem
  • 330 gr melk
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 100 gr gemalen Gruyère (50 gr in de saus + 50 gr voor afwerking)

Instructies

Voor het witloof
  1. Doe het water in de mengbeker.
  2. Maak het witloof schoon, leg het in de bovenste platte varomaschaal. De onderste diepe schaal blijft leeg. Dek af met het deksel en plaats de varoma op het deksel van je toestel.
  3. Stoom: 40 min/varoma/snelheid 1. De stoomtijd bepaalt hoe gaar je het witloof wilt. Controleer af en toe de gaarheid van het witloof.
  4. Verwijder de varomaschaal en hou gesloten even opzij.
  5. Verwarm de oven voor op 200° en zet de grillstand aan.
  6. Maak de beker schoon en start ondertussen met de kaassaus.
  7. Rol elk witloofstronkje in een sneetje ham en leg de rolletjes in een ovenschaal.
Voor de kaassaus
  1. Doe de boter in de mengbeker en smelt: 2min30sec/100°/snelheid 1.
  2. Voeg de bloem toe en verwarm: 2min30sec/100°/snelheid 1.
  3. Voeg de melk, peper, een beetje zout en wat nootmuskaat toe en verwarm: 4min/90°/snelheid 4.
  4. Voeg de eerste 50 gr gemalen kaas toe en meng verder: 1 min/90°/snelheid 4.
  5. Giet de kaassaus over de witloofrolletjes, bestrooi met de overige gemalen kaas en zet de ovenschaal onder de grill gedurende een 10-tal minuten of tot de saus begint te kleuren.

Brusselse wafels

Aantal porties: 10 stuks
Auteur: Clevercooking
Brusselse wafels

Brusselse wafels

Bereidingstijd: 15 MinKooktijd: 30 MinInactive time: 45 MinTotale tijd: 1 H & 30 M
Een op-en-top Belgisch recept: heerlijke Brusselse wafels. Geen probleem om het beslag in je Thermomix klaar te maken.

Ingredienten

  • 3 eiwitten
  • 150 gr boter
  • 375 gr melk
  • 375 gr water
  • 20 gr verse gist
  • 3 dooiers
  • een snuif zout
  • 450 gr gezeegde zelfrijzende bloem

Instructies

  1. Zorg voor een vetvrije mengbeker, mes en vlinder. We starten immers met het opkloppen van de eiwitten en dat kan alleen als er geen vet in de buurt is.
  2. Plaats de vlinder op de messen. Splits de eieren en doe de eiwitten in de mengbeker. Klop op: 1min10sec/snelheid 4. Het eiwit moet stijf zijn.
  3. Haal uit de mengbeker en doe in een kom.
  4. Snij de boter in stukken, doe in de mengbeker (je hoeft hem niet uit te spoelen) en verwarm: 3min30sec/95°/snelheid 1,5.
  5. Voeg de melk toe en verwarm: 3 min/60°/snelheid 1.
  6. Verkruimel de gist boven de beker, voeg het water en een snuifje zout toe en meng: 1min30sec/50°/snelheid 3.
  7. Plaats de vlinder terug op het mes, voeg de dooiers en de gezeefde bloem toe en meng: 50 sec/snelheid 3.
  8. Giet alles in een grote kom en meng er voorzichtig de opzijgehouden opgeklopte eiwitten onder. Doe dit met een spatel, niet met een garde.
  9. Dek de kom af met een vaatdoek en laat 45 min rijzen.
  10. Verwarm het wafelijzer goed voor en bak de wafels telkens gedurende ongeveer 3 minuten. De baktijd is sterk afhankelijk van je ijzer.

Zondagse Lierse Vlaai

Aantal porties: 8 personen
Auteur: Clevercooking
Zondagse Lierse Vlaai

Zondagse Lierse Vlaai

Bereidingstijd: 10 MinInactive time: 1 H & 10 MTotale tijd: 1 H & 20 M
Als ik kranten, tijdschriften, folders of wat dan ook lees, valt mijn oog meestal eerst op de receptenrubrieken. Onlangs zag ik in "De Zondag" onderstaand recept voor Lierse Vlaai ingestuurd door lezer Marleen uit ... ja, Lier natuurlijk. Van een gepassioneerde locale foodie mag je verwachten dat zij de beste knepen kent voor een op-en-top streekgerecht dat ze een eigen twist geeft. Er wordt immers geen aparte deeg en vulling gemaakt, enkel een vulling. Het resultaat is een soort broodpuddingachtige versie.  Met de Thermomix heb je zelf 5 minuten tijd nodig om de vulling te maken, daarna plaats je alles 1 uur in de oven. Met deze lekkernij kan je heel wat kinderen/kleinkinderen/huisgenoten/buren enzovoort verwennen! Dank je wel Marleen.

Ingredienten

  • 175 gr peperkoek
  • 10 betterfood-koeken
  • 1 liter melk
  • 20 gr kandijsiroop
  • 75 gr kristalsuiker
  • 75 gr donkere kandijsuiker
  • 1/4 theelepel kaneelpoeder
  • 1/4 theelepel korianderpoeder
  • 1/4 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 2 eieren

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Verdeel de peperkoek in grove stukken, halveer de betterfoodkoeken. Doe peperkoek en betterfood-koeken in de mengbeker en maak fijn: 30 sec/snelheid 5.
  3. Doe de melk, de siroop, de suiker, de kruiden en de eieren in de mengbeker en meng: 30 sec/snelheid 5.
  4. Giet de helft van het mengsel even in een kom en plaats de vlinder op de messen. Voeg het mengsel terug toe en verwarm al kloppend: 5 min/75°/snelheid 3.
  5. Neem een ovenschaal en spoel die met koud water.
  6. Giet het mengsel in de ovenschaal en zet 1 uur in de oven op 180°. Laat daarna nog 10 min in de oven staan.

American pulled pork met coleslaw

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
American pulled pork met coleslaw

American pulled pork met coleslaw

Bereidingstijd: 15 MinInactive time: 5 HourTotale tijd: 5 H & 15 M
Tijdens de zomer kan je bij veel slagers kant-en-klare pulled pork kopen. Maar wist je dat je via het slowcooking-programma op je Thermomix dit stukje comfortfood heel makkelijk zelf kan maken? Je gebruikt hiervoor varkensnek of varkensschouder die je rustig laat garen in een fantastische saus en je rechtstreeks (dus zonder blade cover/peeler) in je beker legt. Het resultaat: om duimen en vingers van af te likken! Zou de cola die je in de saus doet daar voor iets tussen zitten? Serveer de malse stukjes vlees op een broodje en met wat coleslaw als sidedish.

Ingredienten

Voor de pulled pork
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 350 gr kant-en-klare BBQ-saus
  • 370 gr water
  • 130 gr cola
  • 1 rundsbouillonblokje
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • 500 gr varkensnek of varkensschouder
  • 4 broodjes (ik gebuikte "Italiaanse bollen" van Albert Heijn)
  • ketchup
  • enkele blaadjes sla
Voor de coleslaw
  • 1/4 witte kool
  • 3 wortelen
  • 1 appel
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 koffielepel mosterd
  • peper
  • witte balsamico of witte wijnazijn

Instructies

Voor de pulled pork
  1. Doe de ui en de knoflook in de mengbeker en hak: 3 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden.
  2. Voeg de BBQ-saus, het water, de cola en het rundsbouillonblokje toe aan de mengbeker en leg het hele stuk vlees in de mengbeker. Je zal merken dat het vlees niet helemaal bedekt is met het vocht, maar dat kan geen kwaad.
  3. Selecteer het slowcookingprogramma op het rechterscherm van je TM6 en stel in: 5 uur.
  4. Verwarm de oven op 180°.
  5. Haal het vlees uit de mengbeker en trek het uiteen in een zestal stukken. Haal de saus uit de mengbeker. Doe de heflt van de vleesstukken opnieuw in de mengbeker en laat uiteentrekken: 6 sec/snelheid 4/linksomdraai. Haal uit de beker en doe hetzelfde met de rest van het vlees. Haal het vlees uit de beker en roer er enkele lepels saus doorheen.
  6. Snij de broodjes doormidden en leg ze op een rooster 4 min in de oven op 180°.
  7. Smeer wat ketchup op het broodje, leg er een blaadje sla op en een mooie portie pulled pork. Sluit met de bovenkant van het broodje en serveer met wat zelfgemaakte coleslaw.
Voor de coleslaw
  1. Snij de witte kool in grove stukken, rasp de wortelen en snij in grove stukken. Was de appel, snij in vier en verwijder het klokhuis. Doe de kool, de wortelen en de appel in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden, voeg de mayonaise, de yoghurt, mosterd, peper en witte balsamico toe en meng: 10 sec/snelheid 2/linksomdraai.

Koude komkommersoep met peterselie

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Koude komkommersoep met peterselie

Koude komkommersoep met peterselie

Bereidingstijd: 2 MinKooktijd: 5 MinInactive time: 1 HourTotale tijd: 1 H & 7 M
Eén van de bekendste koude soepen is wellicht gazpacho. Maar niet enkel tomaten lenen zich voor een smaakvol soepje voor warme dagen. Probeer dit makkelijke komkommersoepje eens: geen werk, veel smaak! Wat wil een mens nog meer?

Ingredienten

  • 1 groentenbouillonblokje
  • 250 gr water
  • 1 komkommer
  • 1 teentje look
  • 70 gr krul of platte peterselie (ongeveer een half bosje), gewassen + een beetje voor de afwerking
  • 150 gr kruidenkaas
  • peper

Instructies

  1. Doe het water en het groentenbouillonblokje in de mengbeker en verwarm: 5 min/100°/snelheid 1. Laat wat afkoelen.
  2. Was de komkommer, pel de look. Snij de komkommer in grove stukken en doe ze in de mengbeker. Voeg de look en de peterselie toe en hak: 1 min/snelheid 10. Voeg de kruidenkaas toe en meng: 20 sec/snelheid 5.
  3. Proef en kruid naar smaak bij met peper. Extra zout is niet nodig.
  4. Laat 1 uur koud worden in de koelkast.
  5. Serveer met wat opzijgehouden, gehakte peterselie.

Kaastaart met pistache en saffraan

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Kaastaart met pistache en saffraan

Kaastaart met pistache en saffraan

Bereidingstijd: 10 MinInactive time: 2 H & 30 MTotale tijd: 2 H & 40 M
De allerheerlijkste kaastaart, die at ik vorig jaar op een fantastisch trouwfeest in het schitterende Toscane. De chef heeft me zijn recept helaas niet verklapt, maar de onderstaande taart is ook echt wel lekker!

Ingredienten

  • 100 gr ongezouten, gepelde pistachenoten
  • 100 gr zandkoekjes
  • 75 gr boter in stukken
  • 80 gr citroensap (sap van ongeveer 2 citroenen)
  • 320 gr melk
  • 170 gr kristalsuiker
  • 1 potje saffraanpoeder (0,1 gr)
  • 200 gr Philadelphia roomkaas natuur
  • 200 gr mascarpone
  • 6 eieren
  • eventueel wat vruchtencouilis, rood fruit en enkele blaadjes munt voor de afwerking

Instructies

  1. Doe de pistachenoten in de mengbeker en maal fijn: 10 sec/snelheid 10.
  2. Voeg de zandkoekjes toe en maal fijn: 10 sec/snelheid 10.
  3. Doe de boter in de mengbeker en verwarm: 2 min/50°/snelheid 1.
  4. Verdeel de massa over een springvorm, ik gebruikte een vorm van 21cm. Laat dit 1 uur hard worden in de koelkast.
  5. Reinig de mengbeker.
  6. Verwarm de oven voor op 140°.
  7. Doe het citroensap, de melk, de suiker en de saffraanpoeder in de mengbeker en verwarm: 3 min/80°/snelheid 1,5.
  8. Voeg de Philadelphia, de mascarpone en de eieren toe en mix: 30 sec/snelheid 6.
  9. Zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier.
  10. Haal de springvorm met de pistache/koekjesbodem uit de koelkast en zet hem op de beklede bakplaat.
  11. Giet de vulling in de springvorm. Misschien loopt er een beetje vulling uit, dat kan geen kwaad.
  12. Bak de kaastaart ongeveer 1u30 min in de oven op 140°. De baktijd kan sterk variëren afhankelijk van je oven. Gebruik je een kleinere of grotere bakvorm dan kan de baktijd langer of korter zijn. Om de garing te controleren tik je even tegen de springvorm, het mengsel mag nog een beetje meegeven, maar zeker niet meer vloeibaar zijn.
  13. Haal uit de oven en laat 20 min afkoelen alvorens te ontvormen.
  14. Laat verder afkoelen en serveer eventueel met wat vruchtencoulis, rood fruit en een blaadje munt.

Focaccia

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Focaccia

Focaccia

Bereidingstijd: 15 MinInactive time: 1 H & 30 MTotale tijd: 1 H & 45 M
Wat is het verschil tussen pizza en focaccia? Niet zo heel veel: de basisingrediënten zijn dezelfde maar focaccia is gewoonlijk dikker dan pizza. Erg lekker met een slaatje of met het smakelijke shakshoukareceptje dat je ook op onze site vindt.

Ingredienten

  • 300 gr water
  • 20 gr verse gist
  • 500 gr bloem
  • 20 gr olijfolie + extra om in te vetten
  • 7 gr zout
  • gedroogde oregano
  • 10 kerstomaatjes, gehalveerd

Instructies

  1. Doe het water en de gist in de mengbeker en verwarm: 1min30sec/50°/snelheid 2.
  2. Voeg de bloem, de olijfolie en het zout toe en kneed: 3min/deegfunctie.
  3. Vet een kom goed in met olijfolie en giet er het mengsel met behulp van de spatel in. Dek af met huishoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme plaats.
  4. Verwarm de oven voor op 220°.
  5. Zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier of een silpat matje.
  6. Vet je handen in, keer het deeg in de kom om en spreid het gerezen deeg uit over de bakplaat. Probeer ervoor te zorgen dat het deeg overal even dik is.
  7. Bestrooi het deeg met de gedroogde oregano.
  8. Duw de gehalveerde kerstomaatjes voorzichtig in het deeg.
  9. Bak de focaccia ongeveer 20 min in de oven op 220°.

Shakshouka

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Shakshouka

Shakshouka

Kooktijd: 30 MinInactive time: 15 MinTotale tijd: 45 Min
Shakshouka is een lekker veggie gerecht met een eitje (of meerdere) dat gepocheerd wordt in een groentensaus op basis van tomaat, paprika en uien. Oorspronkelijk zou het afkomstig zijn uit Tunesië. Het is een gerechtje dat in elk geval een vaste plaats heeft in de Mediterraanse keuken en dat goed gekruid wordt met onder andere komijn en paprikapoeder.Je kan het makkelijk en snel maken met de Thermomix en het serveren in één grote schaal of in individuele porties die je nog even in de oven zet om de eitjes te laten garen. Heel lekker met naan-brood of een lekkere focaccia die je zelf maakt (zie recept verder) of kant-en-klaar koopt.

Ingredienten

  • 1 rode ui
  • 3 teentjes look
  • 30 gr olijfolie
  • 2 rode paprika's
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1/2 eetlepel komijn
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel zout
  • een flinke snuif cayennepeper
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 4 eieren (of meer)
  • 100 gr fetakaas
  • verse koriander, fijngehakt
  • eventueel naanbrood of focaccia om bij het gerecht te serveren

Instructies

  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Pel de look. Doe ui en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden,voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Spoel de paprika of verwijder eventueel de schil als je die niet goed zou verteren. Verwijder de zaadjes uit de paprika en snij in reepjes.
  4. Doe de paprikareepjes in de mengbeker en voeg de tomatenblokjes toe. Voeg komijn, kurkuma, paprikapoeder, zout, cayennepeper, honing en witte wijnazijn toe en gaar: 20 min/100°/snelheid 1.
  5. Verwarm ondertussen de oven op 180°.
  6. Giet de groentenbereiding in een ovenschaal of gebruik 4 individuele schaaltjes die in de oven kunnen. Schep wat vulling opzij en breek 1 of meerdere eieren boven het schaaltje.
  7. Verdeel de fetakaas in stukjes over de schaaltjes.
  8. Gaar nog 15 min in de oven op 180 °.
  9. Bestrooi met gehakte koriander.
  10. Serveer met naanbrood of focaccia.

Hummus met erwten en rucola

Aantal porties: 8 personen
Auteur: Clevercooking
Hummus met erwten en rucola

Hummus met erwten en rucola

Kooktijd: 5 MinTotale tijd: 5 Min
Deze dip is een ideale metgezel voor de grissini waarvan je het recept ook op deze site vindt.

Ingredienten

  • 250 gr gekookte kikkererwten uit blik
  • 100 gr ontdooide diepvrieserwten
  • 1 teentje look
  • 40 gr tahini
  • 10 gr rucola
  • een flinke snuif zout
  • een snuif peper
  • 40 gr olijfolie (of meer indien je minder structuur in de hummus wenst)

Instructies

  1. Doe alle ingrediënten in de mengbeker, plaats het kookmandje in de beker zodat die kleiner wordt en maak de ingrediënten fijn: 10 sec/snelheid 5,5. Spatel naar beneden en herhaal: 10 sec/snelheid 6. Spatel naar beneden en herhaal: 10 sec/snelheid 7.
  2. Het resultaat is een hummus met nog wat structuur. Wil je een fijner resultaat, voeg dan nog wat tahini en olijfolie toe.

Grissini

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Grissini

Grissini

Kooktijd: 10 MinInactive time: 20 MinTotale tijd: 30 Min
Wist je dat de van origine Italiaanse grissini al in de 14de eeuw werden geserveerd? In de handel kan je ze in heel veel smaken kant-en-klaar kopen, maar je kan ze met onderstaand receptje ook makkelijk zelf maken. Je kiest dan voor een op-en-top gezonde versie zonder bewaarmiddelen. Een leuk receptje om samen met je kinderen of kleinkinderen te maken en heel lekker als aperitiefhapje met om het even welke dip. De hoeveelheid broodstengels laat zich makkelijk aanpassen; verdubbel de ingrediënten dus gerust.

Ingredienten

  • 30 gr parmezaan in grove stukken
  • 5 gr gedroogde kruiden naar keuze (Italiaanse kruiden, herbes de Provence, basilicum, rozemarijn, ...)
  • 80 gr bloem
  • 30 gr water
  • 25 gr boter in stukjes

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°. Zet een bakplaat met bakpapier of silpat klaar.
  2. Doe de parmezaan in de mengbeker en maal fijn: 15 sec/snelheid 8.
  3. Spatel naar beneden, doe alle overige ingrediënten in de mengbeker en meng: 35 sec/snelheid 4.
  4. Haal het korrelige mengsel uit de mengbeker.
  5. Maak deegbolletjes van ongeveer 15 gr.
  6. Druk elk bolletje plat en maak er al rollend met je handen een lang stokje van (ongeveer 15cm).
  7. Leg de broodstengels op de beklede bakplaat.
  8. Bak gedurende ongeveer 20 min in de oven op 180°. Hou in de gaten, de stengels moeten een goudbruin kleurtje krijgen.

Vanillepudding, speculooscrumble, coulis en rode vruchten

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Vanillepudding, speculooscrumble, coulis en rode vruchten

Vanillepudding, speculooscrumble, coulis en rode vruchten

Kooktijd: 30 MinInactive time: 30 MinTotale tijd: 1 Hour
Wat is het makkelijk om een verse vanillepudding met de Thermomix te maken! Snel, altijd de juiste dikte en niet aangebrand. Met wat gecrushte speculoos en rood fruit maak je van dit simpel dessert een aantrekkelijke afsluiter!Een spuitzak is een handige tool om de pudding in dit recept mooi in glaasjes te spuiten, maar je kan ook met een lepel werken.

Ingredienten

Voor de vanillepudding
  • 1/2 liter melk
  • 1 ei
  • 40 gr suiker
  • 25 gr maïzena
  • 1/2 vanillestokje
Voor de coulis
  • 250 gr rood fruit (vers of ontdooid)
  • 50 gr poedersuiker
Overige ingrediënten
  • rood fruit (enkele aardbeien, frambozen, bosbessen, ...)
  • 4 speculooskoekjes, verkruimeld

Instructies

Voor de vanillepudding
  1. Doe de melk, het ei, de suiker en de maïzena in de mengbeker. Snij het half vanillestokje overlangs door met een scherp mes en haal er de zaadjes uit. Voeg de zaadjes én de doorgesneden stokjes toe aan de mengbeker en verwarm: 7 min/90°/linksomdraai/snelheid 3.
  2. Haal de pudding uit de mengbeker en laat afkoelen. Verwijder de vanillestokjes en doe de pudding in een spuitzak.
Voor de coulis
  1. Doe het fruit en de poedersuiker in de mengbeker en mix: 30 sec/snelheid 10.
  2. Spatel naar beneden en kook: 6 min90°/snelheid 2.
  3. Haal uit de mengbeker en laat afkoelen.
Afwerking
  1. Schik op de bodem van het glas enkele schijfjes aardbei.
  2. Verdeel de pudding netjes over de 4 glazen.
  3. Giet wat coulis op de pudding.
  4. Strooi er vlak voor het serveren de verkruimelde speculoos op.
  5. Werk af met wat vers gesneden rood fruit.