Aantal porties: 6 personen
Eton Mess
Bereidingstijd: 30 MinInactive time: 40 MinTotale tijd: 1 H & 10 M
Hebben jullie dit dessert ooit al eens klaargemaakt of gegeten? Eton Mess is een van origine Brits recept waar sowieso aardbeien, room en meringue aan te pas komen. Net zoals bij tarte tatin zou het "per ongeluk" zijn ontstaan. Tijdens een cricket wedstrijd in de negentiende eeuw tussen Eton en Harrow College viel het mooi gepresenteerde dessert op de grond en ontstond de spotnaam "Eton Mess". Eigenlijk mag je van de ingrediënten dus gerust een rommeltje maken, maar ik maakte er toch een wat strakker bordje mee.
Ingredienten
Voor de meringue
- 250 gr fijne suiker
- 100 gr eiwit op kamertemperatuur
- een snuifje zout
- eventueel wat rode kleurstof in poedervorm (verkrijgbaar bij Aveve)
Voor de mascarponecrème
- 1 vanillestokje
- 200 gr mascarpone
- 200 gr room (ik gebruikte room met een vetgehalte van 35%)
- 100 gr poedersuiker
- zeste van 1 limoen
- sap van 3/4 limoen
Overige ingrediënten
- Rood fruit naar keuze: (aardbeien, frambozen, bosbessen)
- 150 gr kant-en klare frambozencoulis (verkrijgbaar in het diepvriesvak van de supermarkt)
Instructies
Voor de meringue
- Verwarm de oven voor op 135°. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier of een silpat bakmatje.
- Doe de suiker in de beker en maal fijn: 20 sec/snelheid 7.
- Plaats de vlinder op het mes, voeg de eiwitten en het zout toe en klop op zonder maatbeker:10 min/37°/snelheid 2. Voeg tijdens het kloppen eventueel een mespunt rode kleurstof in poedervorm toe.
- Schep het opgeklopte eiwit in een spuitzak en spuit kleine gelijke toefjes op de beklede bakplaten. Je hebt meer toefjes dan je nodig hebt voor dit dessert.
- Plaats gedurende ongeveer 40 minuten in de oven op 135°. Schakel de oven uit maar laat minstens 1 uur afkoelen in de gesloten oven.
Voor de mascarponeroom
- Plaats de vlinder op het mes.
- Snij het vanillestokje in de lengte door en haal er de zaadjes uit.
- Voeg vanillezaadjes, de mascarpone, de room, het poedersuiker, de zeste en het limoensap toe en klop op: 40 sec/snelheid 3,5. Hou het kloppen in de gaten: het is de bedoeling dat je een stevige roommassa hebt. Hoe hoger het vetgehalte van de gebruikte room, hoe makkelijker en sneller de massa stevig zal zijn. Laat ook niet te lang kloppen.
- Verwijder de vlinder,doe de massa in een kommetje en hou tot gebruik in de koelkast.
Afwerking
- Snij de aardbeien in stukken.
- Doe de frambozencoulis in een dresseerflesje en spuit wat coulis op het bord. Of strijk de coulis met een lepel uit. Laat je fantasie de vrije loop.
- Werk het bord verder af met stukjes gebroken meringue, mascarponeroom, vers fruit en hele meringuetoefjes.