Aantal porties: 4 personen
Witloof met ham en kaassaus
Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 55 MinInactive time: 9 MinTotale tijd: 1 H & 9 M
Een echte Belgische klassieker! Wist je dat je het witloof makkelijk kan stomen in de Varomaschaal van je toestel? Probeer het eens, je hebt er geen werk aan. Daarna nog snel een kaassausje maken in je toestel, even in de oven onder de grill en klaar is kees. Met wat aardappelpuree erbij is dit gerecht een lekkernij voor jong en oud.
Ingredienten
Voor het witloof
- 1 liter water
- 8 kleine stronkjes witloof of 4 grote in de lengte gehalveerd
- peper
- zout
- 8 sneetjes ham
Voor de kaassaus
- 25 gr boter
- 30 gr bloem
- 330 gr melk
- peper
- zout
- nootmuskaat
- 100 gr gemalen Gruyère (50 gr in de saus + 50 gr voor afwerking)
Instructies
Voor het witloof
- Doe het water in de mengbeker.
- Maak het witloof schoon, leg het in de bovenste platte varomaschaal. De onderste diepe schaal blijft leeg. Dek af met het deksel en plaats de varoma op het deksel van je toestel.
- Stoom: 40 min/varoma/snelheid 1. De stoomtijd bepaalt hoe gaar je het witloof wilt. Controleer af en toe de gaarheid van het witloof.
- Verwijder de varomaschaal en hou gesloten even opzij.
- Verwarm de oven voor op 200° en zet de grillstand aan.
- Maak de beker schoon en start ondertussen met de kaassaus.
- Rol elk witloofstronkje in een sneetje ham en leg de rolletjes in een ovenschaal.
Voor de kaassaus
- Doe de boter in de mengbeker en smelt: 2min30sec/100°/snelheid 1.
- Voeg de bloem toe en verwarm: 2min30sec/100°/snelheid 1.
- Voeg de melk, peper, een beetje zout en wat nootmuskaat toe en verwarm: 4min/90°/snelheid 4.
- Voeg de eerste 50 gr gemalen kaas toe en meng verder: 1 min/90°/snelheid 4.
- Giet de kaassaus over de witloofrolletjes, bestrooi met de overige gemalen kaas en zet de ovenschaal onder de grill gedurende een 10-tal minuten of tot de saus begint te kleuren.