Citrus Flan Karamel

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Citrus Flan Karamel

Citrus Flan Karamel

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 40 MinInactive time: 4 MinTotale tijd: 49 Min
Een flan karamel maken op de klassieke wijze is toch wel wat werk. Je moet immers eerst de karamel maken, dan de flanbereiding en dan de potjes voorzichtig in een warmwaterbad in je oven garen en het nodige geduld hebben.Met de thermomix kan het echt eenvoudiger. De karamel kan je voorgeprogrammeerd maken vanuit een recept van het cookidooplatform. Je giet deze onmiddellijk na de bereiding in individuele aluminium vormpjes of in 1 grotere vorm die in de diepe varomaschaal past. Ik kocht de ronde individuele vormpjes bij Ava. Ook de flanbereiding zelf is snel en betrouwbaar. De flan komt in de vormpjes bovenop de karamellaag. Je dekt de vormpjes af met een velletje aluminiumfolie en laat het geheel stomen in de Varoma. Het resultaat zie je op de foto: een mooie vaste flan met een gouden karamellaagje! Hier word je toch blij van of niet?

Ingredienten

Voor de karamel
  • 30 gr water
  • 1 eetlepel citroensap
  • 300 gr fijne witte suiker
Voor de flan
  • 1 vanillestokje
  • 80 gr suiker
  • 300 gr melk
  • 3 eieren
  • zeste van 1 citroen
  • 250 gr water om de flan te stomen

Instructies

Voor de karamel
  1. Ga naar het linkerscherm van je toestel.
  2. Typ in de zoekbalk van cookidoo volgende omschrijving in: Basis karamel
  3. Selecteer het recept en volg nauwkeurig de instructies op het scherm.
  4. Bedek de bodem van de individuele aluminium vormpjes of van een grote vorm met een laag karamel. Misschien hou je nog wat karamel over. Zet de vormpjes even opzij.
  5. Reinig je beker met de verharde karamel via het reinigingsprogramma op het rechterscherm van je toestel.Selecteer Voorreinigen en Vet/karamel.
  6. Spoel de beker uit en droog hem af.
Voor de flan
  1. Snij het vanillestokje in de lengte open en schraap er de zaadjes uit. Doe ze in de mengbeker.
  2. Voeg de suiker, de melk, de eieren en de citroenzeste toe en gaar: 2 min30sec/40°/snelheid 3.
  3. Giet de flanbereiding in de vormpjes bovenop de karamel.
  4. Dek de vormpjes af met een stukje aluminiumfolie en zet ze in de diepe varomaschaal.
  5. Doe 250 gr water in de beker en breng naar stoomstand: 5 min/100°/snelheid 1.
  6. Zet de varomaschaal met de flanpotjes op de beker, dek af met het varomadeksel en stoom 11 min/varoma/snelheid 1.
  7. Verwijder de varomaschaal, haal het deksel er af en laat een uur opstijven. Zet daarna nog 3 uur in de koelkast.
  8. Verwijder de aluminiumfolie van de vormpjes, neem een mes en maak de flan aan de rand een beetje los. Neem een bord, zet het op het vormpje, hou de vorm vast en keer het bord snel om.
  9. Geniet, al of niet met mate.