Zondagse Lierse Vlaai

Aantal porties: 8 personen
Auteur: Clevercooking
Zondagse Lierse Vlaai

Zondagse Lierse Vlaai

Bereidingstijd: 10 MinInactive time: 1 H & 10 MTotale tijd: 1 H & 20 M
Als ik kranten, tijdschriften, folders of wat dan ook lees, valt mijn oog meestal eerst op de receptenrubrieken. Onlangs zag ik in "De Zondag" onderstaand recept voor Lierse Vlaai ingestuurd door lezer Marleen uit ... ja, Lier natuurlijk. Van een gepassioneerde locale foodie mag je verwachten dat zij de beste knepen kent voor een op-en-top streekgerecht dat ze een eigen twist geeft. Er wordt immers geen aparte deeg en vulling gemaakt, enkel een vulling. Het resultaat is een soort broodpuddingachtige versie.  Met de Thermomix heb je zelf 5 minuten tijd nodig om de vulling te maken, daarna plaats je alles 1 uur in de oven. Met deze lekkernij kan je heel wat kinderen/kleinkinderen/huisgenoten/buren enzovoort verwennen! Dank je wel Marleen.

Ingredienten

  • 175 gr peperkoek
  • 10 betterfood-koeken
  • 1 liter melk
  • 20 gr kandijsiroop
  • 75 gr kristalsuiker
  • 75 gr donkere kandijsuiker
  • 1/4 theelepel kaneelpoeder
  • 1/4 theelepel korianderpoeder
  • 1/4 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 2 eieren

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Verdeel de peperkoek in grove stukken, halveer de betterfoodkoeken. Doe peperkoek en betterfood-koeken in de mengbeker en maak fijn: 30 sec/snelheid 5.
  3. Doe de melk, de siroop, de suiker, de kruiden en de eieren in de mengbeker en meng: 30 sec/snelheid 5.
  4. Giet de helft van het mengsel even in een kom en plaats de vlinder op de messen. Voeg het mengsel terug toe en verwarm al kloppend: 5 min/75°/snelheid 3.
  5. Neem een ovenschaal en spoel die met koud water.
  6. Giet het mengsel in de ovenschaal en zet 1 uur in de oven op 180°. Laat daarna nog 10 min in de oven staan.

American pulled pork met coleslaw

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
American pulled pork met coleslaw

American pulled pork met coleslaw

Bereidingstijd: 15 MinInactive time: 5 HourTotale tijd: 5 H & 15 M
Tijdens de zomer kan je bij veel slagers kant-en-klare pulled pork kopen. Maar wist je dat je via het slowcooking-programma op je Thermomix dit stukje comfortfood heel makkelijk zelf kan maken? Je gebruikt hiervoor varkensnek of varkensschouder die je rustig laat garen in een fantastische saus en je rechtstreeks (dus zonder blade cover/peeler) in je beker legt. Het resultaat: om duimen en vingers van af te likken! Zou de cola die je in de saus doet daar voor iets tussen zitten? Serveer de malse stukjes vlees op een broodje en met wat coleslaw als sidedish.

Ingredienten

Voor de pulled pork
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 350 gr kant-en-klare BBQ-saus
  • 370 gr water
  • 130 gr cola
  • 1 rundsbouillonblokje
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • 500 gr varkensnek of varkensschouder
  • 4 broodjes (ik gebuikte "Italiaanse bollen" van Albert Heijn)
  • ketchup
  • enkele blaadjes sla
Voor de coleslaw
  • 1/4 witte kool
  • 3 wortelen
  • 1 appel
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 koffielepel mosterd
  • peper
  • witte balsamico of witte wijnazijn

Instructies

Voor de pulled pork
  1. Doe de ui en de knoflook in de mengbeker en hak: 3 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden.
  2. Voeg de BBQ-saus, het water, de cola en het rundsbouillonblokje toe aan de mengbeker en leg het hele stuk vlees in de mengbeker. Je zal merken dat het vlees niet helemaal bedekt is met het vocht, maar dat kan geen kwaad.
  3. Selecteer het slowcookingprogramma op het rechterscherm van je TM6 en stel in: 5 uur.
  4. Verwarm de oven op 180°.
  5. Haal het vlees uit de mengbeker en trek het uiteen in een zestal stukken. Haal de saus uit de mengbeker. Doe de heflt van de vleesstukken opnieuw in de mengbeker en laat uiteentrekken: 6 sec/snelheid 4/linksomdraai. Haal uit de beker en doe hetzelfde met de rest van het vlees. Haal het vlees uit de beker en roer er enkele lepels saus doorheen.
  6. Snij de broodjes doormidden en leg ze op een rooster 4 min in de oven op 180°.
  7. Smeer wat ketchup op het broodje, leg er een blaadje sla op en een mooie portie pulled pork. Sluit met de bovenkant van het broodje en serveer met wat zelfgemaakte coleslaw.
Voor de coleslaw
  1. Snij de witte kool in grove stukken, rasp de wortelen en snij in grove stukken. Was de appel, snij in vier en verwijder het klokhuis. Doe de kool, de wortelen en de appel in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden, voeg de mayonaise, de yoghurt, mosterd, peper en witte balsamico toe en meng: 10 sec/snelheid 2/linksomdraai.

Koude komkommersoep met peterselie

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Koude komkommersoep met peterselie

Koude komkommersoep met peterselie

Bereidingstijd: 2 MinKooktijd: 5 MinInactive time: 1 HourTotale tijd: 1 H & 7 M
Eén van de bekendste koude soepen is wellicht gazpacho. Maar niet enkel tomaten lenen zich voor een smaakvol soepje voor warme dagen. Probeer dit makkelijke komkommersoepje eens: geen werk, veel smaak! Wat wil een mens nog meer?

Ingredienten

  • 1 groentenbouillonblokje
  • 250 gr water
  • 1 komkommer
  • 1 teentje look
  • 70 gr krul of platte peterselie (ongeveer een half bosje), gewassen + een beetje voor de afwerking
  • 150 gr kruidenkaas
  • peper

Instructies

  1. Doe het water en het groentenbouillonblokje in de mengbeker en verwarm: 5 min/100°/snelheid 1. Laat wat afkoelen.
  2. Was de komkommer, pel de look. Snij de komkommer in grove stukken en doe ze in de mengbeker. Voeg de look en de peterselie toe en hak: 1 min/snelheid 10. Voeg de kruidenkaas toe en meng: 20 sec/snelheid 5.
  3. Proef en kruid naar smaak bij met peper. Extra zout is niet nodig.
  4. Laat 1 uur koud worden in de koelkast.
  5. Serveer met wat opzijgehouden, gehakte peterselie.

Kaastaart met pistache en saffraan

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Kaastaart met pistache en saffraan

Kaastaart met pistache en saffraan

Bereidingstijd: 10 MinInactive time: 2 H & 30 MTotale tijd: 2 H & 40 M
De allerheerlijkste kaastaart, die at ik vorig jaar op een fantastisch trouwfeest in het schitterende Toscane. De chef heeft me zijn recept helaas niet verklapt, maar de onderstaande taart is ook echt wel lekker!

Ingredienten

  • 100 gr ongezouten, gepelde pistachenoten
  • 100 gr zandkoekjes
  • 75 gr boter in stukken
  • 80 gr citroensap (sap van ongeveer 2 citroenen)
  • 320 gr melk
  • 170 gr kristalsuiker
  • 1 potje saffraanpoeder (0,1 gr)
  • 200 gr Philadelphia roomkaas natuur
  • 200 gr mascarpone
  • 6 eieren
  • eventueel wat vruchtencouilis, rood fruit en enkele blaadjes munt voor de afwerking

Instructies

  1. Doe de pistachenoten in de mengbeker en maal fijn: 10 sec/snelheid 10.
  2. Voeg de zandkoekjes toe en maal fijn: 10 sec/snelheid 10.
  3. Doe de boter in de mengbeker en verwarm: 2 min/50°/snelheid 1.
  4. Verdeel de massa over een springvorm, ik gebruikte een vorm van 21cm. Laat dit 1 uur hard worden in de koelkast.
  5. Reinig de mengbeker.
  6. Verwarm de oven voor op 140°.
  7. Doe het citroensap, de melk, de suiker en de saffraanpoeder in de mengbeker en verwarm: 3 min/80°/snelheid 1,5.
  8. Voeg de Philadelphia, de mascarpone en de eieren toe en mix: 30 sec/snelheid 6.
  9. Zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier.
  10. Haal de springvorm met de pistache/koekjesbodem uit de koelkast en zet hem op de beklede bakplaat.
  11. Giet de vulling in de springvorm. Misschien loopt er een beetje vulling uit, dat kan geen kwaad.
  12. Bak de kaastaart ongeveer 1u30 min in de oven op 140°. De baktijd kan sterk variëren afhankelijk van je oven. Gebruik je een kleinere of grotere bakvorm dan kan de baktijd langer of korter zijn. Om de garing te controleren tik je even tegen de springvorm, het mengsel mag nog een beetje meegeven, maar zeker niet meer vloeibaar zijn.
  13. Haal uit de oven en laat 20 min afkoelen alvorens te ontvormen.
  14. Laat verder afkoelen en serveer eventueel met wat vruchtencoulis, rood fruit en een blaadje munt.

Focaccia

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Focaccia

Focaccia

Bereidingstijd: 15 MinInactive time: 1 H & 30 MTotale tijd: 1 H & 45 M
Wat is het verschil tussen pizza en focaccia? Niet zo heel veel: de basisingrediënten zijn dezelfde maar focaccia is gewoonlijk dikker dan pizza. Erg lekker met een slaatje of met het smakelijke shakshoukareceptje dat je ook op onze site vindt.

Ingredienten

  • 300 gr water
  • 20 gr verse gist
  • 500 gr bloem
  • 20 gr olijfolie + extra om in te vetten
  • 7 gr zout
  • gedroogde oregano
  • 10 kerstomaatjes, gehalveerd

Instructies

  1. Doe het water en de gist in de mengbeker en verwarm: 1min30sec/50°/snelheid 2.
  2. Voeg de bloem, de olijfolie en het zout toe en kneed: 3min/deegfunctie.
  3. Vet een kom goed in met olijfolie en giet er het mengsel met behulp van de spatel in. Dek af met huishoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme plaats.
  4. Verwarm de oven voor op 220°.
  5. Zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier of een silpat matje.
  6. Vet je handen in, keer het deeg in de kom om en spreid het gerezen deeg uit over de bakplaat. Probeer ervoor te zorgen dat het deeg overal even dik is.
  7. Bestrooi het deeg met de gedroogde oregano.
  8. Duw de gehalveerde kerstomaatjes voorzichtig in het deeg.
  9. Bak de focaccia ongeveer 20 min in de oven op 220°.

Shakshouka

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Shakshouka

Shakshouka

Kooktijd: 30 MinInactive time: 15 MinTotale tijd: 45 Min
Shakshouka is een lekker veggie gerecht met een eitje (of meerdere) dat gepocheerd wordt in een groentensaus op basis van tomaat, paprika en uien. Oorspronkelijk zou het afkomstig zijn uit Tunesië. Het is een gerechtje dat in elk geval een vaste plaats heeft in de Mediterraanse keuken en dat goed gekruid wordt met onder andere komijn en paprikapoeder.Je kan het makkelijk en snel maken met de Thermomix en het serveren in één grote schaal of in individuele porties die je nog even in de oven zet om de eitjes te laten garen. Heel lekker met naan-brood of een lekkere focaccia die je zelf maakt (zie recept verder) of kant-en-klaar koopt.

Ingredienten

  • 1 rode ui
  • 3 teentjes look
  • 30 gr olijfolie
  • 2 rode paprika's
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1/2 eetlepel komijn
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel zout
  • een flinke snuif cayennepeper
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 4 eieren (of meer)
  • 100 gr fetakaas
  • verse koriander, fijngehakt
  • eventueel naanbrood of focaccia om bij het gerecht te serveren

Instructies

  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Pel de look. Doe ui en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden,voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Spoel de paprika of verwijder eventueel de schil als je die niet goed zou verteren. Verwijder de zaadjes uit de paprika en snij in reepjes.
  4. Doe de paprikareepjes in de mengbeker en voeg de tomatenblokjes toe. Voeg komijn, kurkuma, paprikapoeder, zout, cayennepeper, honing en witte wijnazijn toe en gaar: 20 min/100°/snelheid 1.
  5. Verwarm ondertussen de oven op 180°.
  6. Giet de groentenbereiding in een ovenschaal of gebruik 4 individuele schaaltjes die in de oven kunnen. Schep wat vulling opzij en breek 1 of meerdere eieren boven het schaaltje.
  7. Verdeel de fetakaas in stukjes over de schaaltjes.
  8. Gaar nog 15 min in de oven op 180 °.
  9. Bestrooi met gehakte koriander.
  10. Serveer met naanbrood of focaccia.

Hummus met erwten en rucola

Aantal porties: 8 personen
Auteur: Clevercooking
Hummus met erwten en rucola

Hummus met erwten en rucola

Kooktijd: 5 MinTotale tijd: 5 Min
Deze dip is een ideale metgezel voor de grissini waarvan je het recept ook op deze site vindt.

Ingredienten

  • 250 gr gekookte kikkererwten uit blik
  • 100 gr ontdooide diepvrieserwten
  • 1 teentje look
  • 40 gr tahini
  • 10 gr rucola
  • een flinke snuif zout
  • een snuif peper
  • 40 gr olijfolie (of meer indien je minder structuur in de hummus wenst)

Instructies

  1. Doe alle ingrediënten in de mengbeker, plaats het kookmandje in de beker zodat die kleiner wordt en maak de ingrediënten fijn: 10 sec/snelheid 5,5. Spatel naar beneden en herhaal: 10 sec/snelheid 6. Spatel naar beneden en herhaal: 10 sec/snelheid 7.
  2. Het resultaat is een hummus met nog wat structuur. Wil je een fijner resultaat, voeg dan nog wat tahini en olijfolie toe.

Grissini

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Grissini

Grissini

Kooktijd: 10 MinInactive time: 20 MinTotale tijd: 30 Min
Wist je dat de van origine Italiaanse grissini al in de 14de eeuw werden geserveerd? In de handel kan je ze in heel veel smaken kant-en-klaar kopen, maar je kan ze met onderstaand receptje ook makkelijk zelf maken. Je kiest dan voor een op-en-top gezonde versie zonder bewaarmiddelen. Een leuk receptje om samen met je kinderen of kleinkinderen te maken en heel lekker als aperitiefhapje met om het even welke dip. De hoeveelheid broodstengels laat zich makkelijk aanpassen; verdubbel de ingrediënten dus gerust.

Ingredienten

  • 30 gr parmezaan in grove stukken
  • 5 gr gedroogde kruiden naar keuze (Italiaanse kruiden, herbes de Provence, basilicum, rozemarijn, ...)
  • 80 gr bloem
  • 30 gr water
  • 25 gr boter in stukjes

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°. Zet een bakplaat met bakpapier of silpat klaar.
  2. Doe de parmezaan in de mengbeker en maal fijn: 15 sec/snelheid 8.
  3. Spatel naar beneden, doe alle overige ingrediënten in de mengbeker en meng: 35 sec/snelheid 4.
  4. Haal het korrelige mengsel uit de mengbeker.
  5. Maak deegbolletjes van ongeveer 15 gr.
  6. Druk elk bolletje plat en maak er al rollend met je handen een lang stokje van (ongeveer 15cm).
  7. Leg de broodstengels op de beklede bakplaat.
  8. Bak gedurende ongeveer 20 min in de oven op 180°. Hou in de gaten, de stengels moeten een goudbruin kleurtje krijgen.

Vanillepudding, speculooscrumble, coulis en rode vruchten

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Vanillepudding, speculooscrumble, coulis en rode vruchten

Vanillepudding, speculooscrumble, coulis en rode vruchten

Kooktijd: 30 MinInactive time: 30 MinTotale tijd: 1 Hour
Wat is het makkelijk om een verse vanillepudding met de Thermomix te maken! Snel, altijd de juiste dikte en niet aangebrand. Met wat gecrushte speculoos en rood fruit maak je van dit simpel dessert een aantrekkelijke afsluiter!Een spuitzak is een handige tool om de pudding in dit recept mooi in glaasjes te spuiten, maar je kan ook met een lepel werken.

Ingredienten

Voor de vanillepudding
  • 1/2 liter melk
  • 1 ei
  • 40 gr suiker
  • 25 gr maïzena
  • 1/2 vanillestokje
Voor de coulis
  • 250 gr rood fruit (vers of ontdooid)
  • 50 gr poedersuiker
Overige ingrediënten
  • rood fruit (enkele aardbeien, frambozen, bosbessen, ...)
  • 4 speculooskoekjes, verkruimeld

Instructies

Voor de vanillepudding
  1. Doe de melk, het ei, de suiker en de maïzena in de mengbeker. Snij het half vanillestokje overlangs door met een scherp mes en haal er de zaadjes uit. Voeg de zaadjes én de doorgesneden stokjes toe aan de mengbeker en verwarm: 7 min/90°/linksomdraai/snelheid 3.
  2. Haal de pudding uit de mengbeker en laat afkoelen. Verwijder de vanillestokjes en doe de pudding in een spuitzak.
Voor de coulis
  1. Doe het fruit en de poedersuiker in de mengbeker en mix: 30 sec/snelheid 10.
  2. Spatel naar beneden en kook: 6 min90°/snelheid 2.
  3. Haal uit de mengbeker en laat afkoelen.
Afwerking
  1. Schik op de bodem van het glas enkele schijfjes aardbei.
  2. Verdeel de pudding netjes over de 4 glazen.
  3. Giet wat coulis op de pudding.
  4. Strooi er vlak voor het serveren de verkruimelde speculoos op.
  5. Werk af met wat vers gesneden rood fruit.

Aziatische gehaktballetjes, rijst en gestoomde groenten

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Aziatische gehaktballetjes, rijst en gestoomde groenten

Aziatische gehaktballetjes, rijst en gestoomde groenten

Kooktijd: 1 HourTotale tijd: 1 Hour
Balletjes in tomatensaus is wellicht een gerecht dat regelmatig op Vlaamse en Nederlandse tafels verschijnt. Maar je kan ze natuurlijk ook op heel veel andere manieren klaarmaken.In dit recept kiezen we voor een Aziatische variant waarbij de saus echt wel voor een smaakexplosie zorgt. We serveren er gebakken rijst bij en gestoomde groenten; we kozen voor worteltjes, komkommer en paddenstoelen.Opmerking: de voorziene stoomtijd voor de wortelen is afhankelijk van de dikte. De Aziatische smaakmakers vind je bijvoorbeeld bij Albert Heijn.

Ingredienten

  • 200 gr basmatirijst
  • arachide-of zonnebloemolie
  • 500 gr gemengd gehakt of kippengehakt
  • 1 ei
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 70 gr zoutarme sojasaus
  • 70 gr sake (dit is Japanse rijstwijn)
  • 70 gr mirin
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 1/2 teentje knoflook
  • 1 cm verse gember
  • sap van 1/2 limoen
  • 2 eetlepels maïzena opgelost in 2 eetlepels water
  • 4 jonge wortelen (niet te dik)
  • 1 komkommer
  • 200 gr paddenstoelen naar keuze
  • sesamzaadjes

Instructies

  1. Spoel de rijst tot het water helder is.
  2. Doe een eetlepel olie in de mengbeker, voeg de natte rijst toe en 400 gr water. Selecteer de rijstkoker functie en gaar de rijst. Het programma stopt automatisch wanneer de rijst gaar is. Haal de rijst uit de mengbeker en laat afkoelen.
  3. Spoel de beker uit en droog af.
  4. Doe het gehakt in de mengbeker, voeg het ei en het paneermeel toe en meng: 30 sec/kneedfunctie. Haal het gehakt uit de mengbeker. Rol mooie ballen van het gehakt. Bak ze aan in een antikleefpan met wat olie. Draai ze regelmatig om zodat ze gelijkmatig garen.
  5. Maak ondertussen de Aziatische saus. Doe de sojasaus, sake, mirin en oestersaus in de mengbeker. Pel de look, schil de gember en rasp beide. Doe in de mengbeker en voeg het limoensap toe. Verwarm: 5 min/90°/snelheid 1. Maak een papje van de maïzena met een klein beetje koud water en voeg dit papje toe aan de mengbeker. Verwarm verder: 4 min/100°/snelheid 1. Zet de saus opzij.
  6. Reinig de beker en voeg 500 gr water toe.
  7. Reinig de wortelen en halveer ze in de lengte of hou ze heel als ze echt dun zijn. Leg ze in de bovenste varomaschaal en dek af. Zet de varomaschalen (de onderste blijft voorlopig nog leeg) op het deksel en stoom: 15 min/varoma/snelheid 1,5.
  8. Schil de komkommer maar laat hier en daar nog wat schil zitten. Snij de komkommer in de lengte in vier en verwijder de zaadlijsten. Snij de komkommer in blokjes. Reinig de paddenstoelen en halveer ze.
  9. Doe de komkommer-en paddenstoelenstukken in de diepe varomaschaal, plaats er de platte schaal met de gedeeltelijk gestoomde wortelen op en stoom verder: 5 min/varoma/snelheid 1,5.
  10. Voeg de saus toe aan de pan met gebakken gehaktballen, roer wat rond en laat de saus opnieuw wat opwarmen.
  11. Zet een antikleefpan op het vuur, doe er wat olie in en bak de rijst hierin nog heel even op een wat hoger vuur. Voeg er 3 eetlepels van de Aziatische saus aan toe en schep goed om.
  12. Bouw het bord mooi op: eerst de gebakken rijst, dan wat gehaktballen en de gestoomde groenten. Schep nog wat extra saus over het gerecht en werk af met wat sesamzaadjes.

Aspergesoep zonder room

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Aspergesoep zonder room

Aspergesoep zonder room

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 20 MinTotale tijd: 30 Min
In een klassiek recept voor aspergesoep is room één van de standaard ingrediënten. Maar ook zonder room maak je met de Thermomix heel makkelijk een romige soep. En dat allemaal dankzij de krachtige mixfunctie van je toestel.

Ingredienten

  • 500 gr asperges
  • 1 ui
  • 1 wit van prei
  • 1 aardappel
  • 700 gr water
  • 1 + 1/2 groentenbouillonblokje
  • 1 eetlepel boter
  • peper
  • zout
  • bieslook, fijngehakt

Instructies

  1. Schil de asperges, snij er de punten af (ongeveer 4 cm), doe ze in het ronde kookmandje en hou opzij. Snij de rest van de asperges in stukjes van ongeveer 1 cm.
  2. Pel de ui en snij in vier.
  3. Was het wit van de prei en snij in grove stukken.
  4. Schil de aardappel en snij in grove stukken.
  5. Doe ui, prei en aardappel in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  6. Spatel naar beneden, doe de kleine aspergestukken in de mengbeker, voeg de boter toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  7. Voeg het water en het bouillonblokje toe en kook: 10 min/100°/snelheid 1.
  8. Zet het kookmandje met de aspergepunten in de mengbeker en kook verder: 5 min/100°/snelheid 1.
  9. Haal het kookmandje met behulp van de spatel uit de mengbeker en hou opzij.
  10. Mix de soep: 1min30sec/snelheid 10. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
  11. Serveer de soep onmiddellijk met de opzijgehouden aspergepunten en wat fijngehakte bieslook.

Bananenbrood met noten en rozijnen

Aantal porties: 8
Auteur: Clevercooking
Bananenbrood met noten en rozijnen

Bananenbrood met noten en rozijnen

Bereidingstijd: 10 MinInactive time: 30 MinTotale tijd: 40 Min
Het is al langer geweten dat suikers niet gezond zijn. In heel veel kant-en-klare producten zitten bovendien industriële suikers zoals glucose en fructose. Het is niet altijd makkelijk om een lekker dessert of tussendoortje te vinden dat deze suikers niet bevat. Tenzij je natuurlijk zelf aan de slag gaat. Rijpe bananen en rozijnen bevatten van nature veel suiker en zijn daarom erg dankbaar om op een gezondere manier iets zoets te maken. Zo wordt een guilty pleasure heel wat minder guilty :).

Ingredienten

  • 100 gr gemengde noten naar keuze
  • 4 rijpe bananen
  • 220 gr zelfrijzende bloem
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1/2 eetlepel speculaaskruiden
  • 1/4 eetlepel gemalen nootmuskaat
  • 100 gr rozijnen

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Beboter een bakblik met wat gesmolten boter, laat even afkoelen en bestrooi met een dun laagje bloem. Hou het bakblik ondersteboven en klop de overtollige bloem eruit.
  3. Doe de noten in de mengbeker en hak: 3 sec/snelheid 6. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  4. Pel de bananen, snij ze telkens in drie en doe ze in de mengbeker. Mix: 12 sec/snelheid 5.
  5. Voeg de opzijgehouden gehakte noten en alle overige ingrediënten toe aan de mengbeker en meng: 30 sec/linksomdraai/snelheid 3.
  6. Giet het mengsel in de bakvorm, plaats in de oven en bak gedurende 30 à 40 minuten op 180°. Controleer tijdig door met een prikker in het bananenbrood te prikken. Als die er droog uitkomt is het baksel klaar. Neem uit de oven, laat enkele minuten afkoelen en haal het bananenbrood uit de vorm.
  7. Laat afkoelen en laat het smaken!

Asperges op Vlaamse wijze

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Asperges op Vlaamse wijze

Asperges op Vlaamse wijze

Kooktijd: 1 HourTotale tijd: 1 Hour
Je kan asperges op veel verschillende manieren serveren maar in onderstaand recept gaan we voor de klassieke Vlaamse wijze, wat wil zeggen met hardgekookte eitjes, peterselie en gesmolten boter. Samen met de asperges stoomde ik ook wat krielaardappeltjes en als je wilt kan je ook wat gerookte zalm toevoegen.Opmerking: de voorziene stoomtijd voor de asperges is sterk afhankelijk van de dikte. De asperges die ik gebruikte waren best dik, ik stoomde ze in totaal 28 min.

Ingredienten

  • 6 eieren
  • 30 gr peterselie (enkel de blaadjes)
  • 600 gr asperges
  • 500 gr krielaardappeltjes
  • 150 gr boter
  • eventueel 8 sneetjes gerookte zalm

Instructies

  1. Leg de eieren in de beker, vul met water tot aan het streepje van 1 liter en kook de eieren via de Eierkookmodus op het rechterscherm van de TM6. Kies daarbij de optie Hard.
  2. Giet het water voorzichtig af en spoel de eieren onder koud stromend water. Hou opzij.
  3. Droog de beker uit, doe de peterselieblaadjes in de mengbeker en hak: 4 sec/snelheid 8. Haal uit de beker en hou opzij.
  4. Spoel de beker uit en doe 500 gr water in de beker. Breng in stoomstand: 6 min/varoma/snelheid 1.
  5. Schil ondertussen de asperges en leg ze in de platte varomaschaal. Zet ze bovenop het diepe gedeelte van de varomaschaal (die leeg blijft) en dek af met het deksel.
  6. Zet de varomaschaal op het deksel en stoom de asperges: 10 min/varoma/snelheid 2.
  7. Spoel ondertussen de krielaardappeltjes en snij ze in kleinere stukken (ongeveer 1,5 cm). Doe ze in het ronde kookmandje.
  8. Pel de hardgekookte eieren en hou opzij.
  9. Verwijder de varomaschaal met de asperges even, zet op een bord en plaats het kookmandje met de krielaardappeltjes in de beker.
  10. Zet het deksel op de beker en plaats opnieuw de varomaschaal boven op het deksel. Stoom verder: 18 min/varoma/snelheid 2.
  11. Verwijder de varomaschaal, strooi wat zout op de asperges en haal het kookmandje uit de beker met behulp van de spatel. Hou varomaschaal en kookmandje even opzij.
  12. Spoel de beker en droog hem af.
  13. Doe de gepelde eieren in de mengbeker, voeg wat peper en zout toe en hak: 3 sec/snelheid 4. Voeg de peterselie toe en meng: 5 sec/linksomdraai/lepeltje.
  14. Haal het ei/peterseliemengsel uit de beker en hou opzij.
  15. Voeg 150 gr boter in stukjes toe aan de mengbeker en verwarm: 3 min/100°/snelheid 3.
  16. Voeg het ei/peterseliemengsel opnieuw toe aan de mengbeker en meng: 10 sec/linksomdraai/snelheid 1.
  17. Serveer de asperges met het eimengsel en de gestoomde aardappeltjes en eventueel wat gerookte zalm.

Krokante granola met rozijnentjes

Aantal porties: 500 gr granola
Auteur: Clevercooking
Krokante granola met rozijntjes

Krokante granola met rozijntjes

Bereidingstijd: 10 MinInactive time: 20 MinTotale tijd: 30 Min
Kant-en-klare granola uit de winkel is meestal lekker krokant maar bevat vaak toch erg veel suiker en althans naar mijn smaak te weinig noten. Met onderstaand recept kies je zelf de ingrediënten en kan je dankzij het gebruik van eiwit voor het lekker krokante resultaat zorgen. Heerlijk met wat yoghurt en vers fruit.

Ingredienten

  • 200 gr gemengde noten
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 250 gr havermout
  • 1 eetlepel honing
  • 3 eiwitten
  • 80 gr rozijnen
  • Griekse yoghurt
  • Vers fruit

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 150°.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier of een herbruikbaar siliconen matje.
  3. Doe de noten in de mengbeker en hak: 1sec/Turbo. Haal uit de mengbeker.
  4. Doe de kokosolie in de mengbeker en verwarm: 2 min/98°/snelheid 1.
  5. Voeg de havermout, de honing en de eiwitten toe en meng: 10 sec/linksomdraai/snelheid 3.
  6. Voeg de gehakte noten en de rozijnen toe en meng: 10 sec/linksomdraai/snelheid 3.
  7. Spreid de mengeling uit op de beklede bakplaat en bak gedurende ongeveer 20 min in de oven op 150° tot de granola goudbruin is.
  8. Serveer naar wens met yoghurt en stukjes vers fruit.

Pannenkoekjes met platte kaas en frambozen

Aantal porties: 12 kleine pannenkoekjes
Auteur: Clevercooking
Pannenkoekjes met platte kaas en frambozen

Pannenkoekjes met platte kaas en frambozen

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 30 MinTotale tijd: 35 Min

Ingredienten

  • 250 gr volle platte kaas
  • 100 gr zelfrijzende bloem
  • 20 gr havermout
  • 30 gr vanillesuiker
  • 2 eieren
  • sap van 1/2 limoen
  • 25 gr zonnebloemolie
  • 100 gr frambozen (80 gr + 20 gr voor de afwerking)
  • enkele klontjes boter om te bakken
  • bloemsuiker

Instructies

  1. Doe alle ingrediënten met uitzondering van de frambozen in de mengbeker en mix: 10 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden en herhaal: 10 sec/snelheid 5.
  3. Plet 80 gr frambozen met een vork en spatel ze door het beslag.
  4. Verhit een antikleefpan met een klontje boter en bak telkens enkele kleine pannenkoekjes aan beide zijden. Het is de bedoeling dat ze goudbruin zijn.
  5. Serveer de pannenkoekjes met de achtergehouden frambozen en strooi er wat bloemsuiker op.

Bloemkoolnasi met kippengehakt

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Bloemkoolnasi met kippengehakt

Bloemkoolnasi met kippengehakt

Kooktijd: 30 MinTotale tijd: 30 Min
Een lekkere nasi hoeft niet altijd met rijst geserveerd te worden. Voor dit pittige gerecht gebruiken we lekker veel groenten en schakelen we de Thermomix in om ze snel te snijden. Daarna gaat alles in de wokpan.

Ingredienten

  • 50 gr cashewnoten
  • 1 kleine bloemkool (ongeveer 500 gr)
  • 3 wortelen
  • 1 ui
  • 200 gr witte selder
  • 1 prei
  • druivenpit-of andere neutrale olie
  • 400 gr kippengehakt
  • 4 eetlepels mirin
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels chilisaus
  • 4 eitjes
  • een handvol koriander
  • 4 lenteuitjes

Instructies

  1. Doe de noten in de mengbeker en hak: 1 sec/turbo. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  2. Verwijder de groene bladeren van de bloemkool en haal er de roosjes af. Doe ze in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  3. Maak de wortelen schoon en snij ze in grove stukken. Pel de ui in snij in grove stukken. Doe de wortelen en de ui in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  4. Spoel de witte selder en haal er de draden wat af met een dunschiller. Snij in grove stukken. Was de prei en snij in grove stukken. Doe de selder en de prei in de mengbeker en hak: 4 sec/snelheid 5.
  5. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  6. Zet een wokpan op het vuur en doe er wat olie in. Bak eerst het gehakt enkele minuten en voeg er 2 eetlepels mirin en 1 eetlepel ketjap manis aan toe.
  7. Haal uit de wokpan en hou opzij.
  8. Doe opnieuw wat olie in de pan en doe er de gehakte wortelen, ui, selder en prei in. Roerbak een 5-tal minuten.
  9. Voeg de gehakte bloemkool toe en roerbak verder. Voeg 2 eetlepels mirin, 2 eetlepels ketjap manis en 2 eetlepels chilisaus toe.
  10. Meng alles goed, proef of de groenten voldoende gegaard zijn en voeg het gebakken gehakt toe.
  11. Bak ondertussen in een andere pan 4 spiegeleitjes
  12. Snipper de koriander en de lenteuitjes fijn.
  13. Serveer het roerbakgerecht met gehakte nootjes, koriander en lenteuitjes.

Havermout met appel en kaneel

Aantal porties: 1 persoon
Auteur: Clevercooking
Havermout met appeltjes en kaneel

Havermout met appeltjes en kaneel

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 11 MinTotale tijd: 16 Min
Een ontbijt zonder boterhammetjes? Met dit lekker en gezonde kommetje havermout kan je er tot de lunch tegen.

Ingredienten

  • 1 kleine appel
  • 40 gr havermout
  • 150 gr melk
  • 10 gr esdoornsiroop of honing
  • een snuifje kaneel
  • enkele bosbessen
  • enkele frambozen

Instructies

  1. Schil de appel, snij in vier en verwijder het klokhuis. Doe in de mengbeker en hak: 2 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de havermout, de melk, de esdoornsiroop of honing en de kaneel toe en verwarm: 11 min/90°/linksomdraai/snelheid 2.
  3. Schep in een kommetje en werk af met bosbessen, frambozen of ander fruit naar keuze.

Fijne cakejes met banketbakkersroom

Aantal porties: 12 stuks
Auteur: Clevercooking
Fijne cakejes met banketbakkersroom

Fijne cakejes met banketbakkersroom

Kooktijd: 20 MinInactive time: 15 MinTotale tijd: 35 Min
Een cakebeslag maken met de Thermomix is een kwestie van een aantal seconden. Ik maakte met het beslag individuele cakejes die ik in muffinvormpjes deed. Door in het beslag ook nog wat banketbakkersroom te spuiten, wordt deze verwennerij wel heel erg lekker!

Ingredienten

Voor de banketbakkersroom
  • 1/2 liter halfvolle melk
  • 1/2 vanillestok
  • 2 eidooiers
  • 80 gr suiker
  • 45 gr maïzena
Voor het cakebeslag
  • 125 gr patisseriebloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 100 gr kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 100 gr boter op kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • een snuif zout
  • een beetje bloemsuiker voor de afwerking

Instructies

Voor de banketbakkersroom
  1. Doe de melk in de mengbeker, snij de halve vanillestok open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes en het stokje zelf bij de melk.
  2. Voeg de dooiers, de suiker en de maïzena toe en verwarm : 7 min/90°/linksomdraai/snelheid 1.
  3. Als je 2 bekers hebt, laat je de pudding afkoelen in de eerste beker en maak je het cakebeslag in de tweede beker. Heb je 1 beker, giet de pudding dan in een schaal, dek af met huishoudfolie en laat afkoelen. Reinig dan de beker om het cakebeslag te maken.
  4. Je zal maar de helft van de pudding gebruiken voor de cakejes, maar je vindt zeker vrijwilligers om de rest op te eten.
Voor het cakebeslag
  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Ik gebruikte voor dit recept muffinvormpjes van siliconen, deze hoeven niet ingevet te worden. Gebruik je metalen vormpjes, vet ze dan in met wat gesmolten boter en strooi er daarna een fijn laagje bloem in. De overtollige bloem verwijder je door de vormpjes ondersteboven te houden en er even op te kloppen.
  3. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en mix: 30 sec/snelheid 5.
  4. Vul de vormpjes voor ongeveer 1/3de. Dat gaat het gemakkelijkst als je het beslag in een spuitzak giet.
  5. Reinig de beker.
  6. Zorg er nu voor dat de afgekoelde en opgesteven pudding terug glad wordt. Doe de pudding dus terug in de beker en mix even: 30 sec/snelheid 5. Doe de pudding in een spuitzak met een mondje met klein gaatje.
  7. Neem een vormpje met beslag, duw het spuitmondje van de spuitzak met pudding tot op de bodem van het muffinvormpje en spuit wat pudding in het midden van het beslag. Herhaal dit voor alle vormpjes.
  8. Zet de vormpjes op een bakplaat in de oven en verwarm 15 min op 180°. Controleer met een prikker of de cakejes klaar zijn. Prik niet in de pudding maar in de cake zelf. Als de prikker er droog uit komt, is de cake klaar.
  9. Laat afkoelen en haal uit de vormpjes. Werk af met een beetje bloemsuiker.

Knolselder/appelmoes met gehaktballetjes

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Knolselder/appelmoes met gehaktballetjes

Knolselder/appelmoes met gehaktballetjes

Kooktijd: 35 MinTotale tijd: 35 Min
Knolselder is misschien niet de meest geliefde groente bij kinderen. Maar in combinatie met appelmoes gaat dat meestal wel heel vlot naar binnen en het is erg makkelijk om dit klaar te maken in de Thermomix. Ik serveer er gehaktballetjes bij die ik in de pan heb gebakken. We gebruiken ons toestel wel om het gehakt eerst mooi te mengen. En dat doen we met ... de deegfunctie!

Ingredienten

Voor de knolselder/appelmoes
  • 350 gr knolselder
  • 500 gr appels
  • 80 gr water
Voor de gehaktballetjes
  • 1 sjalot
  • 10 gr olijfolie
  • 500 gr gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 25 gr paneermeel
  • olie of boter om de gehaktballetjes in de pan te bakken

Instructies

Voor de knolselder/appelmoes
  1. Schil de knolselder en snij in grove stukken. Doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden en herhaal: 5 sec/snelheid 5.
  3. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in blokjes. Doe de appelblokjes in de mengbeker en voeg het water toe. Kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  4. Mix: 40 sec/snelheid 8.
Voor de gehaktballetjes
  1. Pel de sjalot en snij in grove stukken. Doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  3. Open het deksel en laat 10 min afkoelen.
  4. Voeg het gehakt, het ei en het paneermeel toe en kneed: 30 sec/deegfunctie.
  5. Haal het gehakt uit de mengbeker en rol er balletjes van. Bak de balletjes in wat vetstof in een pan.

Bloemkoolsoep met curry en kervel

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Bloemkoolsoep met curry en kervel

Bloemkoolsoep met curry en kervel

Kooktijd: 30 MinTotale tijd: 30 Min
Met dit soepje geniet heel het gezin van een mooie portie groenten.

Ingredienten

  • 20 gr kervel
  • 1 wit van prei
  • 1 kleine bloemkool (ongeveer 500 gr bloemkoolroosjes)
  • 100 gr aardappel
  • 1 theelepel currypoeder
  • 20 gr olijfolie
  • 800 gr water
  • 1+1/2 kippenbouillonblokje
  • peper
  • zout

Instructies

  1. Doe de kervel in de mengbeker en hak: 4 sec/snelheid 8. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  2. Was de prei, snij in grove stukken. Haal de roosjes van de bloemkool en snij in grove stukken. Schil de aardappel en snij in grove stukken.
  3. Doe de helft van de prei, bloemkool en aardappel in de mengbeker en hak: 7 sec/snelheid 5.
  4. Spatel naar beneden, voeg de rest van de prei, bloemkool en aardappel toe en hak opnieuw: 7 sec/snelheid 5. Spatel opnieuw naar beneden.
  5. Voeg het currypoeder en de olijfolie toe en stoof aan: 5 min/100°/snelheid 1.
  6. Voeg het water en de bouillonblokjes toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  7. Mix de soep: 2 min/snelheid 10.
  8. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  9. Serveer met de opzijgehouden, fijngehakte kervel.