Aantal porties: 4
Asperges op Vlaamse wijze
Kooktijd: 1 HourTotale tijd: 1 Hour
Je kan asperges op veel verschillende manieren serveren maar in onderstaand recept gaan we voor de klassieke Vlaamse wijze, wat wil zeggen met hardgekookte eitjes, peterselie en gesmolten boter. Samen met de asperges stoomde ik ook wat krielaardappeltjes en als je wilt kan je ook wat gerookte zalm toevoegen.Opmerking: de voorziene stoomtijd voor de asperges is sterk afhankelijk van de dikte. De asperges die ik gebruikte waren best dik, ik stoomde ze in totaal 28 min.
Ingredienten
- 6 eieren
- 30 gr peterselie (enkel de blaadjes)
- 600 gr asperges
- 500 gr krielaardappeltjes
- 150 gr boter
- eventueel 8 sneetjes gerookte zalm
Instructies
- Leg de eieren in de beker, vul met water tot aan het streepje van 1 liter en kook de eieren via de Eierkookmodus op het rechterscherm van de TM6. Kies daarbij de optie Hard.
- Giet het water voorzichtig af en spoel de eieren onder koud stromend water. Hou opzij.
- Droog de beker uit, doe de peterselieblaadjes in de mengbeker en hak: 4 sec/snelheid 8. Haal uit de beker en hou opzij.
- Spoel de beker uit en doe 500 gr water in de beker. Breng in stoomstand: 6 min/varoma/snelheid 1.
- Schil ondertussen de asperges en leg ze in de platte varomaschaal. Zet ze bovenop het diepe gedeelte van de varomaschaal (die leeg blijft) en dek af met het deksel.
- Zet de varomaschaal op het deksel en stoom de asperges: 10 min/varoma/snelheid 2.
- Spoel ondertussen de krielaardappeltjes en snij ze in kleinere stukken (ongeveer 1,5 cm). Doe ze in het ronde kookmandje.
- Pel de hardgekookte eieren en hou opzij.
- Verwijder de varomaschaal met de asperges even, zet op een bord en plaats het kookmandje met de krielaardappeltjes in de beker.
- Zet het deksel op de beker en plaats opnieuw de varomaschaal boven op het deksel. Stoom verder: 18 min/varoma/snelheid 2.
- Verwijder de varomaschaal, strooi wat zout op de asperges en haal het kookmandje uit de beker met behulp van de spatel. Hou varomaschaal en kookmandje even opzij.
- Spoel de beker en droog hem af.
- Doe de gepelde eieren in de mengbeker, voeg wat peper en zout toe en hak: 3 sec/snelheid 4. Voeg de peterselie toe en meng: 5 sec/linksomdraai/lepeltje.
- Haal het ei/peterseliemengsel uit de beker en hou opzij.
- Voeg 150 gr boter in stukjes toe aan de mengbeker en verwarm: 3 min/100°/snelheid 3.
- Voeg het ei/peterseliemengsel opnieuw toe aan de mengbeker en meng: 10 sec/linksomdraai/snelheid 1.
- Serveer de asperges met het eimengsel en de gestoomde aardappeltjes en eventueel wat gerookte zalm.