Aantal porties: 8 personen
Zondagse Lierse Vlaai
Bereidingstijd: 10 MinInactive time: 1 H & 10 MTotale tijd: 1 H & 20 M
Als ik kranten, tijdschriften, folders of wat dan ook lees, valt mijn oog meestal eerst op de receptenrubrieken. Onlangs zag ik in "De Zondag" onderstaand recept voor Lierse Vlaai ingestuurd door lezer Marleen uit ... ja, Lier natuurlijk. Van een gepassioneerde locale foodie mag je verwachten dat zij de beste knepen kent voor een op-en-top streekgerecht dat ze een eigen twist geeft. Er wordt immers geen aparte deeg en vulling gemaakt, enkel een vulling. Het resultaat is een soort broodpuddingachtige versie. Met de Thermomix heb je zelf 5 minuten tijd nodig om de vulling te maken, daarna plaats je alles 1 uur in de oven. Met deze lekkernij kan je heel wat kinderen/kleinkinderen/huisgenoten/buren enzovoort verwennen! Dank je wel Marleen.
Ingredienten
- 175 gr peperkoek
- 10 betterfood-koeken
- 1 liter melk
- 20 gr kandijsiroop
- 75 gr kristalsuiker
- 75 gr donkere kandijsuiker
- 1/4 theelepel kaneelpoeder
- 1/4 theelepel korianderpoeder
- 1/4 theelepel kruidnagelpoeder
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- 2 eieren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Verdeel de peperkoek in grove stukken, halveer de betterfoodkoeken. Doe peperkoek en betterfood-koeken in de mengbeker en maak fijn: 30 sec/snelheid 5.
- Doe de melk, de siroop, de suiker, de kruiden en de eieren in de mengbeker en meng: 30 sec/snelheid 5.
- Giet de helft van het mengsel even in een kom en plaats de vlinder op de messen. Voeg het mengsel terug toe en verwarm al kloppend: 5 min/75°/snelheid 3.
- Neem een ovenschaal en spoel die met koud water.
- Giet het mengsel in de ovenschaal en zet 1 uur in de oven op 180°. Laat daarna nog 10 min in de oven staan.