Aantal porties: 4 personen
Aziatische gehaktballetjes, rijst en gestoomde groenten
Kooktijd: 1 HourTotale tijd: 1 Hour
Balletjes in tomatensaus is wellicht een gerecht dat regelmatig op Vlaamse en Nederlandse tafels verschijnt. Maar je kan ze natuurlijk ook op heel veel andere manieren klaarmaken.In dit recept kiezen we voor een Aziatische variant waarbij de saus echt wel voor een smaakexplosie zorgt. We serveren er gebakken rijst bij en gestoomde groenten; we kozen voor worteltjes, komkommer en paddenstoelen.Opmerking: de voorziene stoomtijd voor de wortelen is afhankelijk van de dikte. De Aziatische smaakmakers vind je bijvoorbeeld bij Albert Heijn.
Ingredienten
- 200 gr basmatirijst
- arachide-of zonnebloemolie
- 500 gr gemengd gehakt of kippengehakt
- 1 ei
- 4 eetlepels paneermeel
- 70 gr zoutarme sojasaus
- 70 gr sake (dit is Japanse rijstwijn)
- 70 gr mirin
- 2 eetlepels oestersaus
- 1/2 teentje knoflook
- 1 cm verse gember
- sap van 1/2 limoen
- 2 eetlepels maïzena opgelost in 2 eetlepels water
- 4 jonge wortelen (niet te dik)
- 1 komkommer
- 200 gr paddenstoelen naar keuze
- sesamzaadjes
Instructies
- Spoel de rijst tot het water helder is.
- Doe een eetlepel olie in de mengbeker, voeg de natte rijst toe en 400 gr water. Selecteer de rijstkoker functie en gaar de rijst. Het programma stopt automatisch wanneer de rijst gaar is. Haal de rijst uit de mengbeker en laat afkoelen.
- Spoel de beker uit en droog af.
- Doe het gehakt in de mengbeker, voeg het ei en het paneermeel toe en meng: 30 sec/kneedfunctie. Haal het gehakt uit de mengbeker. Rol mooie ballen van het gehakt. Bak ze aan in een antikleefpan met wat olie. Draai ze regelmatig om zodat ze gelijkmatig garen.
- Maak ondertussen de Aziatische saus. Doe de sojasaus, sake, mirin en oestersaus in de mengbeker. Pel de look, schil de gember en rasp beide. Doe in de mengbeker en voeg het limoensap toe. Verwarm: 5 min/90°/snelheid 1. Maak een papje van de maïzena met een klein beetje koud water en voeg dit papje toe aan de mengbeker. Verwarm verder: 4 min/100°/snelheid 1. Zet de saus opzij.
- Reinig de beker en voeg 500 gr water toe.
- Reinig de wortelen en halveer ze in de lengte of hou ze heel als ze echt dun zijn. Leg ze in de bovenste varomaschaal en dek af. Zet de varomaschalen (de onderste blijft voorlopig nog leeg) op het deksel en stoom: 15 min/varoma/snelheid 1,5.
- Schil de komkommer maar laat hier en daar nog wat schil zitten. Snij de komkommer in de lengte in vier en verwijder de zaadlijsten. Snij de komkommer in blokjes. Reinig de paddenstoelen en halveer ze.
- Doe de komkommer-en paddenstoelenstukken in de diepe varomaschaal, plaats er de platte schaal met de gedeeltelijk gestoomde wortelen op en stoom verder: 5 min/varoma/snelheid 1,5.
- Voeg de saus toe aan de pan met gebakken gehaktballen, roer wat rond en laat de saus opnieuw wat opwarmen.
- Zet een antikleefpan op het vuur, doe er wat olie in en bak de rijst hierin nog heel even op een wat hoger vuur. Voeg er 3 eetlepels van de Aziatische saus aan toe en schep goed om.
- Bouw het bord mooi op: eerst de gebakken rijst, dan wat gehaktballen en de gestoomde groenten. Schep nog wat extra saus over het gerecht en werk af met wat sesamzaadjes.