Aantal porties: 1 grote pizza of 6 kleintjes met een doorsnede van 11 cm
Pizza glutenvrij
Bereidingstijd: 60 MKooktijd: 30 MTotale tijd: 90 M
Voor diegenen die glutenvrij eten, is onderstaand receptje zeker een aanrader. Je belegt de pizza rijkelijk met verse rode en gele paprika's, spinazie en basilicum en het feest kan beginnen! Denk er wel aan om het deeg ruim op voorhand klaar te maken, want dat heeft een uurtje nodig om te rijzen.
Ingredienten:
Ingrediënten voor het deeg
- 200 gram glutenvrije pizzamix (bijvoorbeeld Dibor Mix van Aveve)
- 130 gram water
- 5 gram droge gist
- 10 gram olijfolie
- 4 gram zout
Ingrediënten voor de vulling
- 1 bolletje mozarella (ongeveer 100 gram)
- 1 kleine ui
- 200 gram paprika in reepjes (rode en gele)
- 150 gram tomaat
- 1 teentje knoflook
- 1/2 koffielepel zout
- een snuifje peper
- een takje tijm
- 1 koffielepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel maïzena
- 1 eetlepel water
- een klein beetje olijfolie
- een handvol jonge spinazie
- enkele blaadjes basilicum
- een snuifje gerookt paprikapoeder
Instructies:
How to cook Pizza glutenvrij
Bereiding van het deeg
- Doe de deegmix, het water en de olijfolie in de mengbeker.
- Voeg de droge gist aan één kant en het zout aan de andere kant van de mengeling toe zodat ze mekaar niet raken.
- Kneed 2,30 min/ deegfunctie.
- Haal het deeg uit de mengbeker en rol het op in huishoudfolie. Laat het 15 min. rijzen op kamertemperatuur.
- Neem het deeg uit de mengbeker en rol het uit met een deegroller. Maak één grote pizza of, zoals op de foto, 6 kleine pizaatjes; een uitsteekvorm is daarbij een prima hulp. Leg ze op bakpapier of op een bakmatje op een bakplaat. Dek opnieuw af met huishoudfolie en laat 45 min. rusten. Begin ondertussen met de vulling.
Bereiding van de vulling
- Laat de mozarella even uitdruipen en snij deze dan in schijfjes. Hak: 5 sec/ snelheid 5. Doe over in een kommetje en hou opzij. Reinig de mengbeker.
- Pel de ui en de look, snij in twee en hak: 5 sec/ snelheid 5.
- Snij het hartje uit de tomaten, snij ze in grove stukken.
- Was de paprika, haal de zaadlijsten eruit en snij in reepjes.
- Voeg de tomaten, de paprika, peper, zout en een takje verse tijm toe aan de mengbeker en gaar: 10 min/ 100°/ linksomdraai/ snelheid 1.
- Voeg de spinazieblaadjes toe aan de mengbeker samen met de gedroogde oregano en meng alles manueel met de spatel. De mengeling is warm genoeg om de spinazie te garen.
- Haal 3/4 van de mengeling uit de mengbeker en hou opzij.
- Verwijder de tijmtakjes.
- Mix het overige: 10 sec/ snelheid 7. Dit is de tomatensaus.
- Los 1 eetlepel maïzena op in 1 eetlepel water en voeg toe: 2 min/100°/ snelheid 1.
- Verwarm de oven ondertussen op 170°.
Afbakken van de pizzaatjes
- Verwijder de huishoudfolie van de pizzaatjes en bestijk ze met een beetje olijfolie.
- Plaats ze in de voorverwarmde oven en bak ze gedruende 15 min op 170° zonder vulling.
- Haal uit de oven en bestrijk met tomatensaus. Dit is makkelijk als je de saus met de onderkant van een soeplepel in cirkeltjes over het deeg wrijft. Laat de rand vrij.
- Verhoog de oventemperatuur tot 220°.
- Verdeel de paprika-spinazievulling over de pizzabodems, kruid met een snuifje gerookt paprikapoeder en leg op elk stukje enkele blaadjes basilicum. Verdeel de verkruimelde mozarella over de pitta's en zet nog 12 min in de oven.
- Serveer onmiddellijk.