Yield: 4 personen
Risotto, groentenmimosa en gerookte zalm
Prep time: Cook time: 30 MTotal time: 30 M
Honger? Niet veel tijd noch zin om lang in de keuken te staan? Met dit recept en dankzij de Themomix is deze smakelijke risotto echt kinderspel. Je kan alle ingrediënten makkelijk een week van tevoren in huis halen en binnen het half uur zit je aan tafel! Noteer onderstaande ingrediënten dus alvast op je eerstvolgende boodschappenlijstje.
Ingredients:
- 40 gr parmezaan+ een klein blokje voor enkele grove parmezaansnippers
- 2 sjalotten
- 1 stuk prei
- 2 wortels
- 1 rode paprika, of een ander kleurtje naar keuze
- 20 gr olijfolie
- 250 gr risottorijst (bijvoorbeeld Arborio)
- 60 gr witte wijn
- 600 gr water
- 1 blokje groentenbouillon
- 250 gr gerookte zalm
- sap van 1/2 citroen of 1/4 opgelegde citroen zeer fijn gehakt
- een beetje geraspte citroen-of limoenschil
Instructions:
- Snij de 40 gr parmezaan in grove stukken, doe in de mengbeker en mix: 10 sec/snelheid 10. Haal uit de mengbeker, doe in een kommetje en hou opzij.
- Gebruik de overgebleven parmezaan om wat grote krullen van te raspen en hou deze opzij.
- Spoel de mengbeker even uit.
- Pel de sjalotten, was de prei, rasp de wortels, schil eventueel de paprika en snij al deze groenten in grove stukken. Doe alles in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
- Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/linksomdraai/snelheid lepeltje.
- Voeg de risottorijst toe en de witte wijn. Roer alles even manueel met de spatel rond en stoof verder aan: 3 min/100°/linksomdraai/snelheid lepeltje.
- Voeg het water en het groentenbouillonblokje toe en kook: 15 min/100°/linksomdraai/lepeltje.
- Snij ondertussen de zalm in grove stukken.
- Giet de risotto in een ruime schaal, voeg de stukken zalm toe, maar hou er enkele apart om de borden mee af te werken. Voeg ook het sap van de citroen toe of de zeer fijn gesneden opgelegde citroen. Bestrooi met de fijngehakte parmezaan en roer alles even manueel rond met een spatel. Proef en kruid eventueel bij met een beetje peper. Extra zout is in principe niet nodig omdat de groentenbouillon en de gerookte zalm al voldoende zout bevatten.
- Serveer de risotto onmiddellijk in diepe borden. Werk elk bord af met een mooie plak gerookte zalm en de achtergehouden parmezaankrullen. Rasp er nog wat citroen-of limoenschil over.