Yield: 4 personen
Millefeuille met aardbeien, banketbakkersroom en venkelsorbet
Prep time: Cook time: 3 hourTotal time: 3 H
Als je alle onderdelen van dit smaakvolle dessert maakt, dan kan je dit bord zonder blikken of blozen op een echte feesttafel zetten. De combinatie van het krokante bladerdeeg, de geparfumeerde banketbakkersroom en de frisse venkelsorbet zijn heerlijk. En dan vergeten we de smaak nog van die lekkere aardbeien...
Heb je niet veel tijd, laat dan de venkelsorbet achterwege. Ook zonder dit accent is dit een topdessert!
Ingredients:
Venkelsorbet
- 300 gr water
- 150 gr venkel, buitenste gedeeltje geschild en alles in kleine stukjes gesneden
- ijsblokjes
- 100 gr water
- 25 gr suiker
- een snuifje zout
- 25 gr Pastis
- enkele takjes venkelgroen voor de afwerking van het bord (zie verder)
Millefeuille
- 50 gr water
- 50 gr suiker
- 4 vierkantjes (diepgevroren) bladerdeeg (ik gebruikte bladerdeeg van 12x12cm)
Banketbakkersroom
- 500 gr melk
- 1/2 vanillestokje
- 2 eieren
- 80 gr suiker
- 50 gr maïzena
- schil van 1 limoen en sap van 1/4 limoen
Voor de afwerking
- een 10-tal aardbeien, in plakjes gesneden
- enkele kersen, bosbessen of ander rood fruit
- achtergehouden venkelgroen
Instructions:
Venkelsorbet
- Doe 300 gr water in de mengbeker en breng aan de kook: 5 min/100°snelheid 1.
- Voeg de venkelblokjes toe en kook kort: 5 min/100°snelheid 1.
- Giet af en koel onmiddellijk in water met ijsblokjes gedurende een 5-tal minuten.
- Giet af en laat uitlekken.
- Doe 100 gr water samen met de suiker en een snuifje zout in de mengbeker en breng aan de kook: 2 min/100°/snelheid 1.
- Doe de afgekoelde venkelblokjes in de mengbeker en gaar: 7 min/100°snelheid 1.
- Voeg de Pastis toe en mix het geheel: 1,30min/snelheid 10.
- Zeef het geheel en draai tot sorbet indien je een ijsmachine hebt. Je kan alles ook in een plastic potje doen en 1 à 2 uur in de diepvriezer zetten. De hoeveelheid van deze sorbet is beperkt, je hebt slechts 2 kleine bolletjes nodig per bord.
- Het venkelgroen uit het ingrediëntenlijstje hou je opzij voor de afwerking.
Millefeuille
- We maken een suikersiroop. Doe het water en de suiker in de mengbeker en kook: 7 min/100°/snelheid 1. Laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Neem 4 plakjes (diepgevroren)bladerdeeg en laat ze even ontdooien. Halveer elk plakje en leg ze op een met bakpapier of met een siliconen matje beklede bakplaat. Strijk elke plak dun in met de suikersiroop. Laat opdrogen en herhaal dit nog 2 keer.
- Leg opnieuw bakpapier of een siliconen matje op de bovenkant van het bladerdeeg en zet er een andere bakplaat of een zware ovenbestendige schaal op. Het gewicht zal ervoor zorgen dat het bladerdeeg tijdens het bakken mooi plat blijft.
- Bak gedurende ongeveer 20 minuten.
- Haal de gebakken bladerdeegplakjes van de bakplaat en laat afkoelen.
Banketbakkersroom
- Doe de melk in de mengbeker.
- Snij het halve vanillestokje in de lengte door en schraap er de zaadjes uit. Doe zaadjes en stokje bij de melk in de mengbeker.
- Voeg de eieren, de suiker en de maïzena toe en verwarm: 7 min/90°/linksomdraai/snelheid 3.
- Laat de banketbakkersroom in de mengbeker, bedek hem met een stukje huishoudfolie om een velletje te voorkomen en laat afkoelen in de koelkast.
- Rasp wat limoenschil over de banketbakkersroom, voeg het limoensap toe en klop de banketbakkersroom opnieuw glad: 20 sec/snelheid 4. Doe in een spuitzak met een glad mondje. Heb je dat niet, dan kan het ook zonder mondje.
Afwerking
- Leg op elk bord een plakje bladerdeeg.
- Knip de spuitzak met de banketbakkersroom open en spuit er wat van op het bladerdeeg.
- Leg schijfjes aardbei dakpansgewijs op de banketbakkersroom.
- Spuit toefjes banketbakkersroom op de aardbeien en leg er een tweede plakje bladerdeeg op.
- Werk het bord naar eigen smaak verder af met een een extra streepje of toefjes banketbakkersroom, wat fruit, kleine bolletjes venkelsorbet en wat achtergehouden venkelgroen.