Yield: 6 personen
Thaise scampisoep met champignons
Cook time: 40 MinTotal time: 40 Min
Dit soepje is in de Oosterse keuken gekend onder de benaming Tom Yam Kung. Dit is een klassieke Thaise soep waar heel wat varianten van te vinden zijn. Grote garnalen of scampi's zitten er in principe altijd in en in dit recept voegen we er nog flink wat champignons aan toe. Een aanrader voor de liefhebbers van de Thaise keuken.
Ingredients:
- 250 gr kokosmelk
- 8 gedroogde of 4 verse limoenblaadjes
- 2 stengels citroengras
- 1/2 koffielepel gehakte galanga (dit kan je kant-en-klaar kopen in de supermarkt), ter vervanging kan je ook gehakte gember gebruiken
- 1 teentje look, fijngehakt
- 2 eetlepels vissaus
- 1 koffielepel rode chilipasta
- 900 gr water
- 1+ 1/2 blokje kippenbouillon
- 1 bakje champignons
- 2 rode chilipepertjes
- 12 scampi's, darmkanaal verwijderd en gepeld
- 2 tomaten
- 1/2 bosje koriander, enkel de blaadjes
- 2 lente-uitjes
Instructions:
- Doe de kokosmelk in de mengbeker. Voeg de limoenblaadjes toe. Snij het citroengras in schijven van ongeveer 2cm. Voeg het citroengras toe aan de mengbeker en verwarm: 5 min/100°/snelheid 1.
- Giet het geheel door een zeef (of gebruik hiervoor het kookmandje) en vang de geparfumeerde kokosmelk op. Het geweekte limoenblad en citroengras gooi je weg.
- Doe de kokosmelk opnieuw in de mengbeker en voeg de gehakte galanga of gember, fijngehakte look, vissaus, rode chilipasta, water en kippenbouillonblokjes toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
- Maak de champignons schoon en snij ze in schijfjes. Was de chilipepertjes, snij ze in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes. Snij de chilipepertjes in halve dunne ringetjes.
- Voeg de stukken champignon, chilipeper en de scampi's toe aan de mengbeker en kook nog even verder: 5 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
- Snij de tomaten in vieren en haal er de pitjes uit. Snij elk kwartje in reepjes en daarna in blokjes.
- Hak de koriander en de lente-uitjes fijn.
- Serveer de soep in kommetjes met de tomatenblokjes, de koriander en de lente-ui.