Yield: 4 potjes van 230 ml
Vijgenconfituur
Prep time: 10 MinCook time: 5 MinTotal time: 15 Min
Persoonlijk ben ik geen grote liefhebber van confituur. Zeker de klassiekers zoals aardbeien-, frambozen- of vier vruchtenconfituur kunnen me niet echt bekoren. Dit recept met verse vijgen, sinaasappel en Cointreau is wel een ontdekking. De smaak is origineel en toch heel toegankelijk. Wil je de confituur alcoholvrij houden, dan kan dat natuurlijk ook. De combinatie met het sinaasappelsap en de sinaasappelzestes zorgen voor een heerlijke smaak.
Ingredients
- 420 gram vijgen, topje en onderkantje afgesneden, schil eraan laten en in fijne stukjes snijden
- Rasp van 1 sinaasappel
- Sap van 2 sinaasappels
- 200 gram confituursuiker
- 2 eetlepels fijngehakte walnoten
- 2 koffielepels Cointreau
Instructions
- Doe de vijgenstukjes samen met de sinaasrasp en het sinaasappelsap in de mengbeker en kook: 5 min op 105 graden en snelheid 1.
- Mix: 8 sec op snelheid 4.
- Voeg de confituursuiker toe en kook verder zonder dopje: 4 min op Varoma en snelheid 1. Plaats het kookmandje omgekeerd op het deksel om spatten te voorkomen.
- Controleer of je confituur de gewenste dikte heeft door een lepeltje confituur op een koud bordje te doen. Een minuut wachten. Trek met je vinger een streep door de confituur. Als de helften niet terug in mekaar lopen, heeft de confituur de gewenste dikte. Anders nog 1 of 2 minuten verlengen op Varoma.
- Gehakte nootjes en Cointreau toevoegen en mengen: 15 sec op snelheid 2.
- Giet in bokalen, sluit goed af en laat omgekeerd afkoelen