Yield: 10 personen
Vlaai
Prep time: 10 MinCook time: 1 HourTotal time: 1 H & 10 M
Vlaai is een dessert-specialiteit uit Oost-Vlaanderen en is niet te verwarren met Limburgse vlaaien. De vlaai heeft een heel lange traditie en komt zelfs in de 16de eeuw voor op schilderijen van Pieter Breughel. Aangezien de meeste mensen toen zelf niet over een oven beschikten, werd het beslag vaak thuis klaargemaakt en dan aan de bakker gegeven om het in de oven af te bakken.Wellicht geen goed idee om dat straks aan je bakker te vragen ! Heel wat Oost-Vlaamse gemeenten hebben zo hun eigen recept, maar peperkoek, melk, beschuiten en suiker zijn in elk geval de gemeenschappelijke ingrediënten. Heerlijk als verwennerij bij een kopje koffie of thee. Maak de vlaai gerust de dag van tevoren, dan kan hij mooi opstijven.
Ingredients
- 500 gram halfvolle melk
- 250 gram water
- 7 ronde beschuiten
- 5 plakjes peperkoek
- 10 lange vinger-koekjes (boudoir)
- 125 gram kandijsiroop
- 125 gram donkere kandijsuiker
- 2 kleine eidooiers
- 1/2 theelepel kaneel
Instructions
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Doe de melk en het water in de mengbeker en verwarm: 8 minuten/98°/snelheid 1.
- Breek de beschuit en de lange vingers in stukken en voeg ze toe aan de mengbeker.
- Snij de peperkoek in stukken, doe de stukken ook in de mengbeker en hak alles: 30 seconden/snelheid 8 (geleidelijk aan).
- Voeg de kandijsiroop, de kandijsuiker, de eidooiers en het kaneelpoeder toe en meng: 20 seconden/snelheid 5.
- Giet het mengsel in een ovenschaal en plaats 1 uur in de oven op 175°.
- Laat de vlaai goed afkoelen en laat ze verder opstijven in de koelkast.