Wortelcake

Yield: 8 personen
Author: Clevercooking
Wortelcake

Wortelcake

De mop van het konijn dat bij de bakker om wortelcake vraagt, zal ik je besparen. En ik moet toegeven dat ik groenten in een zoete cake niet zo evident vind. Maar deze wortelcake  is echt lekker, kruidig en mals. Ook als je geen konijntjes in huis hebt, zal deze cake tot de laatste kruimel opgegeten worden.

Ingredients

Ingrediënten voor de wortelcake
  • 200 gr wortelen
  • 3 eieren
  • 200 gr blonde cassonadesuiker
  • 175 gr zonnebloemolie
  • 200 gr patisseriebloem + 1 eetlepel om de bakvorm te bestrooien
  • 1 kruidnagel, fijngestampt tot poeder
  • 1 theelepel kardemonpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel bicarbonaat
  • een snuifje zout
  • een klontje boter om de bakvorm in te vetten
Ingrediënten voor de boter/kaaslaag
  • 100 gr boter op kamertemperatuur
  • 70 gr poedersuiker
  • 100 gr Philadelphia-natuur
  • zestes van 1 bio-sinaasappel

Instructions

Bereiding van de wortelcake
  1. Verwarm de oven voor op 175°.
  2. Rasp de wortelen, snij ze in grove stukken, doe ze in de mengbeker en rasp: 10 sec/snelheid 7. Doe ze in een kommetje en hou opzij. Spoel de mengbeker uit en droog hem af.
  3. Zet de vlinder op het mes. Doe de eieren en de cassonadesuiker in de mengbeker en klop: 2 min/snelheid 3.
  4. Stel het toestel opnieuw in: 1 min/snelheid 3 en giet de zonnebloemolie geleidelijk aan door de dekselopening bij het kloppend mengsel.
  5. Haal de vlinder uit de beker en voeg de geraspte wortelen toe. Meng het geheel: 10 sec/snelheid 3.
  6. Voeg de bloem, het kruidnagelpoeder, het kardemonpoeder, het gemberpoeder, het kaneelpoeder, de nootmuskaat, het bakpoeder, het bicarbonaat en een snuifje zout toe en meng: 20 sec/snelheid 3.
  7. Vet een cakevorm of bakblik in met wat boter en strooi er een eetlepel bloem in. Draai goed met de vorm zodat er overal een beetje bloem aan de boter kleeft. Draai de vorm even om en klop er de overtollige bloem uit.
  8. Giet het deeg in de beboterde en bebloemde vorm en bak gedurende 50 minuten in de oven. Controleer of de cake gaar is door met een prikker in het deeg te prikken. Komt deze er droog uit, dan is de cake klaar. Laat hem indien nodig nog 5 à 10 minuten langer in de oven staan.
Bereiding van de boter/kaaslaag
  1. Snij de boter in stukken en doe ze in de mengbeker. Voeg de poedersuiker toe en klop: 30 seconden/snelheid 3.
  2. Voeg de roomkaas en de sinaasappelzestes toe en klop verder: 15 seconden/snelheid 3.
  3. Haal uit de beker, dek af en zet tot gebruik in de koelkast.
Afwerking
  1. Haal de cake uit de oven, ontvorm en laat afkoelen.
  2. Smeer een dikke laag van het boter/kaasmengsel op de cake.