Aantal porties: 4
Fusilli met groene asperges, spinazie en rauwe ham
Kooktijd: 60 MinTotale tijd: 1 Hour
Liefhebbers van pasta zullen duimen en vingers aflikken als ze dit gerechtje proeven. Voor de bereiding gebruiken we eerst het kookmandje om de groene asperges te stomen. Je zou deze stap ook kunnen overslaan en de asperges in fijne schijfjes rauw toevoegen nadat de pasta gegaard is, maar ik verkies toch om ze te stomen. Voor een vegetarische versie laat je de rauwe ham weg. Ook zonder dat ingrediënt zet je echt een smaakvol gerecht op tafel.
Ingredienten
- 500 gr asperges
- 250 gr water
- 1 sjalot
- 2 tenen look
- 20 gr olijfolie
- 700 gr water
- 1 groentenbouillonblokje
- 350 gr fusilli of andere korte pasta
- 200 gr verse spinazie
- 200 gr rauwe ham
- 20 gr geraspte parmezaan
Instructies
- Schil de asperges met een dunschiller. Snij een klein stukje van de onderkant, dat is meestal droog en hard. Snij de asperges in stukken van ongeveer 5cm. Leg de aspergestukken in het kookmandje, hou de punten nog even apart. Doe 250 gr water in de mengbeker en zet het kookmandje erin. Leg het antispatdeksel op het gewone deksel en stoom: 10 min/varoma/snelheid 1. Voeg nu ook de aspergepunten toe aan het kookmandje en stoom op dezelfde wijze: 10 min/varoma/snelheid 1. Haal het kookmandje met behulp van de spatel uit de beker en hou opzij, het is niet erg dat de asperges afkoelen.
- Giet het water uit de mengbeker.
- Pel de sjalot en de look. Snij in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
- Doe de olijfolie in de mengbeker en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
- Doe 700 gr water in de mengbeker, voeg het groentenbouillonblokje toe en breng het water aan de kook: 7 min/100°/snelheid 1.
- Voeg de pasta toe en roer alles even manueel rond met de spatel. Kook: 12 min/100°/linksomdraai/snelheid 0,5, zonder maatbekertje.
- Controleer of de pasta voldoende gegaard is. Zoniet, voeg dan nog een klein beetje water toe en kook nog een tweetal minuten verder op 100°/linksomdraai/snelheid 0,5, zonder maatbekertje.
- Snij ondertussen de rauwe ham in grove stukken.
- Doe de pasta in een grote kom, voeg de spinazie toe, roer alles goed om. De warmte van de pasta zorgt voor de garing van de spinazie. Voeg nu ook de asperges en de rauwe ham toe en meng voorzichtig.
- Serveer met de geraspte parmezaan.