Aantal porties: 15 à 20 kroketten
Garnaalkroketten
Bereidingstijd: 1 H & 30 MKooktijd: 30 MinInactive time: 12 HourTotale tijd: 14 Hour
Een superlekkere kroket met veel garnalen maak je gewoon zelf. Je schakelt de Thermomix in om de vulling van de kroket te maken. Zo ben je al een heel eind op weg voor een kroket met echt veel smaak.
Ingredienten
Voor de bisque
- 1 kg ongepelde garnalen
- 1 ui
- 20 gr boter
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 liter water
- een flinke snuif cayennepeper
Voor de vulling
- 6 gr gelatine
- 80 gr boter
- 100 gr bloem
- 500 gr bisque (zie hierboven)
- 2 eidooiers
- 50 gr room
- tabasco
- peper
- zout
Voor het paneren en bakken
- 4 eetlepels bloem (2+2)
- 6 eiwitten (3+3)
- 200gr paneermeel (100gr+100gr)
- frituurolie
- optioneel voor het serveren: een schijfje citroen en wat krulpeterselie
Instructies
Voor de bisque (minstens één dag van tevoren)
- Pel de garnalen, doe ze in een kommetje, dek af met plastic folie en zet ze in de koelkast.
- Pel de ui en snij in grove stukken.
- Smelt de boter in een ruime kookpot, voeg de gesneden ui toe en stoof even aan.
- Voeg de tomatenpuree toe en laten 3 minuten verder aanstoven.
- Voeg de garnalenpantsers toe, de cayennepeper en roer gedurende 2 minuten om.
- Voeg het water toe en breng aan de kook.
- Zet het vuur lager, laat nog 15 min verder garen, zet het vuur dan uit en laat afkoelen.
- Giet alles door een zeef, druk met een lepel zoveel mogelijk vocht uit de garnaalpantsers die je daarna weggooit.
Voor de vulling (minstens één dag van tevoren)
- Leg de gelatine in een kommetje met koud water.
- Snij de boter in stukken, doe in de mengbeker en verwarm: 2 min/90°/snelheid 3.
- Voeg de bloem toe en gaar: 3 min/90°/snelheid 3.
- Voeg de bisque toe en gaar verder: 9 min/100°/snelheid 4.
- Zet het toestel opnieuw aan: 30 sec/snelheid 5 en voeg via de dekselopening de eidooiers, de room de uitgeknepen gelatine toe.
- Proef de vulling en kruid bij met een beetje tabasco en peper (en eventueel nog een beetje zout).
- Giet de vulling in een grote kom en roer er voorzichtig de gepelde garnalen onder.
- Stort alles uit in een platte schaal en laat 1 nacht opstijven in de koelkast.
Voor het paneren en bakken
- Zet 3 borden klaar: 1 met 2 eetlepels bloem, 1 met 3 eiwitten, 1 met 100 gr paneermeel.
- Haal de schaal met garnalenvulling uit de koelkast en snij de vulling met een scherp mes in gelijke stukken.
- Haal een stuk uit de schaal, rol het in de bloem, klop de overtollige bloem af. Rol het stuk daarna in eiwit en vervolgens in paneermeel. Zorg ervoor dat je alle kanten goed bedekt met paneermeel.
- Herhaal dit met een deel van de kroketten. Zorg halverwege voor nieuwe borden met schone bloem, eiwitten en paneermeel.
- Verwarm de frituurolie tot 170° en bak de garnaalkroketten durende 3 minuten. Let er op dat ze niet te donker worden.
- Je kan de kroketten ook invriezen, bak ze dan langer, ongeveer 5 minuten in olie van 170°.