Aantal porties: 8 personen
Sinaasappelcake
Met de Thermomix maak je het beslag voor deze luchtige cake in een handomdraai klaar.
Ingredienten
- 4 eieren
- 225 gr bloem
- 1 zakje vanillesuiker
- 180 gr kristalsuiker
- 10 gr bakpoeder
- een snuifje zout
- 180 gr zonnebloemolie
- sap en zestes van 2 bio-sinaasappels
- een klontje boter om de cakevorm in te vetten
- 1 extra sinaasappel + 1 eetlepel extra bloem
Instructies
- Verwarm de oven op 180°.
- Doe de eieren in de mengbeker.
- Voeg de bloem, de vanillesuiker, de kristalsuiker, het bakpoeder, het zout en de zonnebloemolie toe.
- Rasp de schil van 2 bio-sinaasappels en doe dit in de beker. Pers het sap van de 2 sinaasappels uit en voeg dit ook toe. Mix het geheel: 20 sec/snelheid 6. Je hebt nu een vrij vloeibaar beslag.
- Beboter een cakevorm en giet het beslag er in.
- Haal de partjes uit de overige sinaasappel. Deze techniek wordt "pêler à vif" genoemd. Je gaat als volgt tewerk: Snij met een scherm met boven-en onderkant van de sinaasappel zodat hij mooi rechtop kan staan op een snijplank. Snij de schil in verschillende malen van boven tot onder weg. Volg met je mes mooi de rondingen van de sinaasappel. Alle witte velletjes zouden verwijderd moeten zijn. Haal nu voorzichtig met een mesje alle partjes uit de vliesjes. Je houdt nu partjes over zonder velletjes. Dep ze droog met wat keukenpapier en bestrooi ze met een beetje bloem.
- Duw ze in het deeg. De bloem rond de sinaasappelpartjes moet ervoor zorgen dat ze niet allemaal naar de bodem van het deeg zakken.
- Bak de cake gedurende 50 à 60 minuten in de oven op 180°. Het laatste kwartier kan je een stukje aluminiumfolie op de vorm leggen zodat de bovenkant van de cake niet te donker wordt.
- Controleer of de cake gaar is door er met een houten prikker in te steken. Hangt er geen deeg meer aan de prikker, dan is de cake klaar. Bak anders nog enkele minuten verder.
- Haal de vorm uit de oven, laat afkoelen en haal de cake uit de vorm.