Yield: 1 bakplaat
Granola
Prep time: 5 MinCook time: 20 MinTotal time: 25 Min
Vroeger at iedereen muesli en plots is daar de cruesli-en granolahype. Wat is het verschil? Muesli is een mengeling van granen. Vaak worden er ook gedroogd fruit en nootjes, rozijnen of kokosrasp aan toegevoegd.Suiker zit er normaal niet in, maar bij de kant-en-klare versie uit de winkel is dat wel het geval. Cruesli is eigenlijk een merknaam van Quaker die zij gebruiken voor de krokante versie van hun muesli. Om het krokant effect te creëren wordt er suiker toegevoegd en meestal ook boter of een ander vet. Granola bestaat ook uit granen en vaak gedroogd fruit dat wordt gebakken in een laagje olie en gezoet wordt met natuurlijke zoetstoffen zoals ahornsiroop of honing. Probeer onderstaand recept uit, het is heerlijk met yoghurt en vers fruit.
Ingredients
- 250 gram havermout
- 80 gram gemengde ongezouten noten
- 50 gram zaden en pitten (bvb. sesamzaad, zonnebloem- of pompoenpitten)
- 60 gram zonnebloem- of kokosolie
- 70 gram water
- 40 gram ahornsiroop
- 30 gram kokosrasp of kokosschaafsels
Instructions
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Zet een bakplaat klaar bekleed met bakpapier.
- Doe de noten in de mengbeker en hak: 3 sec op snelheid 5.
- Voeg de zaden, pitten en havermout toe en meng: 10 sec op snelheid 3.
- Verwarm de zonnebloem-of kokosolie en giet ze door de opening bij de rest van het mengsel. Voeg ook het water toe en meng: 15 sec op snelheid 3 (linksomdraai).
- Giet alles op de bakplaat, spreid uit en bak gedurende 15 minuten in de oven. Roer halverwege de baktijd even om zodat de granola mooi goudbruin wordt.
- Stort het mengsel uit, voeg de kokosrasp of de kokosschaafsels toe en laat afkoelen.
- Heerlijk met yoghurt en vers fruit.