Aantal porties: 1 brood
Koekenbrood
Bereidingstijd: 5 MinInactive time: 2 MinTotale tijd: 7 Min
Voor de Westvlamingen onder ons is het wellicht niet nodig om koekenbrood te omschrijven. Voor de anderen volstaat de omschrijving van een rijk, mals en wat zoeter brood. Heerlijk voor een zondagse brunch. Probeer je het uit? Laat me weten wat je ervan vindt!
Ingredienten
- 80 gr volle melk
- 30 gr gist
- 2 eieren (opgelet: 1 voor het deeg, 1 om het brood te "doreren")
- 225 gr tarwebloem (ik gebruikte Surfina, fijn tarwebloem van Aveve)
- 20 gr kristalsuiker
- 70 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur, in stukjes gesneden
- 4 gr zout
Instructies
- Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.
- Doe de melk in de mengbeker en warm op: 30 sec/37°/snelheid 1.
- Verbrokkel de gist en doe die samen met 1 ei bij de melk. Meng: 30 sec/snelheid 4.
- Voeg de bloem, de kristalsuiker en de stukjes boter toe en kneed: 4 min/deegfunctie. Voeg na 2 min kneden het zout via de dekselopening toe aan het knedende deeg.
- Laat het deeg 15 min in de mengbeker rusten.
- Haal het deeg uit de mengbeker, maak er een bol van en dek die af met een schone keukenhanddoek. Laat rijzen gedurende 20 min.
- Beboter een bij voorkeur metalen bakblik. Ik gebruikte een blik van 13x24cm.
- Druk het deeg plat, hou het met beide handen vast en rek het uit tot een rechthoek. Vouw met beide handen 1/3de naar binnen, druk opnieuw even plat. Begin nu bovenaan en vouw met je duimen het deeg telkens wat naar binnen, probeer het deeg bij elke "rol" wat aan te spannen.
- Leg het deeg met het slot (= de naad) naar beneden in het beboterde bakblik. Dek opnieuw af met een handdoek en laat opnieuw rijzen gedurende 70 min.
- Verwarm de oven ondertussen voor op 190°. Ik gebruikte mijn oven met boven-en onderwarmte, maar stand warme lucht is ook OK.
- Bestrijk het brood na het rijzen, met het tweede ei dat je even opklopt. Gebruik een borsteltje voor het doreren (= met geklopt ei bestrijken) van het deeg.
- Bak het brood in het midden van de oven op een rooster en gedurende 25 min. in de oven op 190°. Voor een krokante broodkorst kan je met een plantenspuit wat water in de oven spuiten. Doe dit onmiddellijk nadat je het brood in de oven hebt gezet en spuit niet op het brood maar op de wanden van de oven.
- Hou het bakken in de gaten, mocht de bovenkant van het brood te donker worden, leg er dan een vel aluminiumfolie op.
- Haal het brood uit de oven en uit de bakvorm en laat het afkoelen op een rooster.
- Heerlijk met een beetje boter!