Prei met ham en kaas

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Prei met ham en kaas

Prei met ham en kaas

Kooktijd: 50 MinInactive time: 10 MinTotale tijd: 1 Hour
Als variatie op witloof met ham en kaas, is dit recept met prei zeker een aanrader. Eerst wordt de prei gestoomd in de varomaschaal, daarna maken we een lekkere kaassaus in de beker. Dan nog even de oven in en klaar! Lekker met puree-aardappeltjes.

Ingredienten

Voor de gestoomde prei
  • 4 stukken stoofprei
  • peper
  • zout
  • 500 gr water
  • 8 sneetjes ham
Voor de kaassaus
  • 40 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 500 gr melk
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 150 gr gemalen kaas naar keuze (100gr+50gr)

Instructies

De gestoomde prei
  1. Verwijder het donkerste groen van de stoofprei. Was de prei en snij middendoor. Je hebt in totaal 8 stukken. Leg de stukken in de bovenste varomaschaal en kruid met peper en zout. Plaats de platte varomaschaal met de prei op de diepe schaal en sluit met het varomadeksel.
  2. Doe 500 gr water in de mengbeker en zet de varomaschalen op het deksel. Stoom: 30 min/varoma/snelheid 1.
  3. Controleer of de prei gaar is en stoom indien nodig nog enkele minuten langer.
  4. Laat de prei uitlekken en giet het stoomwater weg.
  5. Rol elk stukje prei in een sneetje ham en leg ze in een ovenschaal.
De kaassaus
  1. Verwarm de oven voor op 180° en zet de grillstand aan.
  2. Doe de boter in de mengbeker en smelt: 3 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg de bloem toe en verwarm: 3 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg de melk toe en verwarm: 5 min/90°/snelheid 4.
  5. Voeg 100 gr gemalen kaas toe en verwarm verder: 1 min/90°/snelheid 4.
  6. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en roer: 30 sec/snelheid 3.
  7. Giet de kaassaus over de preirolletjes. Bestrooi met de achtergehouden gemalen kaas.
  8. Zet 10 min onder de grill tot het gerecht een beetje gekleurd is en serveer.