Aantal porties: 400 gr speculaas
Speculaas
Bereidingstijd: 15 MinKooktijd: 18 MinInactive time: 24 HourTotale tijd: 24 H & 33 M
Het deeg voor deze speculaas maak je minstens 1 dag van tevoren zodat de kruiden hun smaak goed kunnen afgeven. Je kan mooie houten sinterklaasvormen gebruiken of je kan het deeg ook met koekjesvormen uitsteken.Dan moet je het uitrollen tot een deeg van ongeveer 3mm. Als je houten vormen gebruikt, zorg er dan voor dat ze goed vet zijn. Je kan er de dag van tevoren een laagje neutrale olie in gieten, de olie dan in het hout laten trekken en de overtollige olie met keukenpapier verwijderen. Op die manier zal je de speculaas makkelijk uit de vorm krijgen.
Ingredienten
- 90 gr boter
- 70 gr lichte cassonadesuiker
- 70 gr donkere cassonadesuiker
- 220 gr patisseriebloem
- 1/2 koffielepel kaneel
- 1 koffielepel speculaaskruiden
- 1/2 koffielepel bicarbonaat
- 1 koffielepel bakpoeder
- een snuifje zout
- 20 gr water
Instructies
- Snij de boter in stukjes en doe ze in de mengbeker. Voeg de lichte en donkere cassonadesuiker toe en kneed: 20 sec/deegfunctie.
- Voeg alle overige ingrediënten toe en kneed: 1 min/deegfunctie. Spatel wat naar beneden en kneed verder: 1 min/deegfunctie.
- Haal het deeg uit de mengbeker. Je hebt een nog vrij korrelige massa. Druk met je handen het deeg goed aan en maak er een bol van. Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg 1 dag in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 170° en zet 2 bakplaten klaar die bekleed zijn met bakpapier of een silpatmatje.
- Haal het deeg uit de koelkast, snij er een dunne plak af en duw deze plak in de vette sinterklaasvorm. Schraap het overtollige deeg weg door met een groot scherp mes over de vorm te schrapen. Draai de vorm om en klop er even mee op je bakplaat zodat het deeg loslaat. Doe dit tot alle deeg opgewerkt is en let erop dat je de sinterklazen met minstens 5cm afstand van elkaar op de bakplaat legt. Hun volume neemt bij het bakken immers nog toe.
- Bak gedurende 15 à 18 min in de overn op 170°.
- Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten doos.