Aantal porties: 4 personen
Vol-au-vent
Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 35 MinTotale tijd: 45 Min
Er bestaan heel wat verhalen over de oorsprong van dit gerecht dat de meesten onder ons zien als een klassieker van de Belgische keuken. In de gastronomische geschiedenisboeken duikt het echter eerst op in de Franse keuken waar een kok per ongeluk bladerdeeg zou gebruikt hebben in plaats van kruimeldeeg. Toen hij zag dat het koekje in de oven sterk begon te rijzen, zou hij de naam vol-au-vent (vliegt in de lucht) gebruikt hebben en zo voor de benaming hebben gezorgd die we nu allemaal kennen. Deze lekkernij vinden we ook terug onder de naam "koninginnehapje" of vidée, wat "leeg" betekent. En iets wat leeg is, kan je natuurlijk vullen:) ! We gebruiken de Thermomix om de kip, de gehaktballetjes en de champignons te bereiden én de heerlijke saus te maken.
Ingredienten
- 1liter water
- 1 kippenbouillonblokje
- 3 enkele kipfilets
- peper
- zout
- paprikapoeder
- 400 gr gemengd gehakt
- 250 gr champignons
- 60 gr boter
- 60 gr bloem
- 600 gr stoomvocht
- 100 gr room
- zout
- cayennepeper
- 40 gr maïzena express voor witte sauzen
- 30 gr madeira
- 4 kant-en- klare bladerdeeggebakjes
- 1 bakje tuinkers
- eventueel frietjes of een ander bijgerecht naar keuze
Instructies
- Doe het water en het kippenbouillonblokje in de mengbeker en verwarm: 10 min/varoma/snelheid 1.
- Snij de kipfilets in hapklare stukjes, kruid ze met peper, zout en paprikapoeder en doe ze in het kookmandje.
- Plaats het kookmandje in de mengbeker en stoom: 10 min/varoma/snelheid 2.
- Rol ondertussen balletjes van het gehakt en doe ze in de diepe varomaschaal.
- Reinig de champignons en snij elke champignon in vier. Doe de champignons in de platte varomaschaal. Sluit de varomaschalen af met het varomadeksel.
- Plaats de varomaschalen op de mengbeker en stoom verder met het kookmandje nog steeds in de beker: 10 min/varoma/snelheid 2.
- Doe de inhoud van de varomaschalen en van het kookmandje in een pot met deksel en hou opzij.
- Giet het stoomvocht over in een recipiënt en hou opzij.
- Verwarm de oven voor op 180°, leg de bladerdeeggebakjes op een bakplaat en warm ze ongeveer 10 minuten op in de oven.
- Start met het maken van de saus. Doe de boter in de mengbeker en smelt: 3 min30 sec/100°/snelheid 1.
- Voeg de bloem toe en gaar: 3 min 30 sec/100°/snelheid 1.
- Voeg 600 gr van het opzijgehouden stoomvocht en de room toe en kook: 7 min/90°/snelheid 4.
- Kruid met zout en cayennepeper en voeg de maïzena express toe voor meer binding: 2 min/90°/snelheid 4.
- Voeg als laatste de madeira toe en meng: 1 min/snelheid 4.
- Giet de saus over de opzijgehouden vulling, schep ze in de warme bladerdeegvormpjes en serveer met tuinkers en frietjes of een bijgerecht naar keuze.