Aantal porties: 1 suikerbrood
Suikerbrood
Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 2 hourTotale tijd: 2 H & 10 M
Op demo's hoor ik af en toe dat sommigen zich niet graag wagen aan het bakken van brood. Ben je in het bezit van een Thermomix en een oven, dan is zelf brood bakken echt kinderspel. Ik gebruik voor suiker-,koeken-, of rozijnenbrood altijd de "mix voor luxebrood" van Aveve. Het is een natuurlijke mix die al wat suiker bevat.
Het belangrijkste ingrediënt om een lekker brood te bakken staat hieronder echter niet opgelijst. Geduld is namelijk moeilijk in gram uit te drukken. En het is net geduld dat zal zorgen voor een mooi luchtig gebakken brood. Begin dus niet aan dit recept als je het brood binnen het uur op tafel wil hebben, want dan zal je alleen maar teleurgesteld zijn. Heb je wel de tijd, dan zal de geur in je keuken en het resultaat op je bord een heerlijke beloning zijn!
Ingredienten:
- 400 gr mix voor luxebrood (Aveve nr 938) + 2 eetlepels voor de bakvorm en je werkblad
- 3 gr gedroogde gist
- 200 gr water
- 30 gr boter in stukken
- 2 gr zout
- 100 gr parelsuiker (80gr + 20gr)
- 1 eetlepel olie om de vorm in te vetten
Instructies:
How to cook Suikerbrood
- Doe de bloem in de mengbeker. Strooi de gist aan één kant en voeg het water en de boter toe. Voeg het zout toe aan de andere kant en kneed: 5 min/deegmodus.
- Voeg 80 gram parelsuiker toe en kneed verder: 1 min/deegmodus.
- Laat het deeg in de mengbeker en leg een stukje huishoudfolie op het deeg zodat het tijdens het rijzen niet uitdroogt.
- Laat het deeg in de mengbeker 1 uur rijzen op een warme plek.
- Trek het stukje huishoudfolie van het deeg, plaats de mengbeker met het deeg terug in het toestel en kneed nog even: 30 sec/deegmodus.
- Vet een bakvorm in met een beetje olie, strooi er wat bloem in en schud die over en weer zodat ook de randen bebloemd zijn. Klop de overtollige bloem eruit door de vorm even ondersteboven te houden.
- Bestrooi je werkblad met een beetje bloem. Haal het deeg uit de mengbeker door de beker omgekeerd boven je werkblad te houden en de zwarte basis van de mengbeker te draaien. Mes en deeg zakken nu naar beneden.
- Kneed het deeg nog even met de hand en maak er een mooie bol van.
- Leg het deeg in de geoliede bakvorm, dek het opnieuw af met huishoudfolie en laat nog 40 minuten rusten.
- Verwarm de oven voor op 200°.
- Verwijder de huishoudfolie en bestrooi het deeg bovenaan met de rest van de parelsuiker.
- Bak het suikerbrood gedurende 25 à 30 minuten. Hou de kleur van de korst bovenaan wat in de gaten. Wordt het brood donker, dek het dan af met aluminiumfolie.
- Laat afkoelen, haal uit de vorm en snij in plakken met een gekarteld broodmes.