Aantal porties: 10 personen
Tomaat-mozzarella met basilicumsorbet
Bereidingstijd: 15 MKooktijd: 1 H & 30 MTotale tijd: 1 H & 45 M
Een klassieker zoals tomaat met mozzarella en basilicum kan je ook op een originele manier presenteren. In dit recept combineren we de tomaten en de mozzarella immers met een sorbet van basilicum. Makkelijk te maken en heerlijk fris op een warme zomerse dag. Heb je een ijsmachine, dan kan je een mooie romige sorbet maken, maar ook zonder ijsmachine is dit recept de moeite waard om te proberen. Niet overdrijven met de hoeveelheid basilicum is de boodschap. Zo krijg je een subtiel en fris resultaat. Bij de ingrediënten zie je glucosestroop (verkrijgbaar bij Aveve) staan. Die dient om de schepbaarheid en de structuur van de sorbet te verbeteren, maar heb je die niet in huis of wil je die niet kopen, gebruik in het recept dan 120gr kristalsuiker in plaats van 100g. De gelatine in het recept zorgt voor een betere binding van het vocht. Maar ook dat ingrediënt kan je weglaten als je het liever niet gebruikt.
Ingredienten:
- 150 gram water
- 100 gram kristalsuiker
- 25 gram glucosestroop
- 15 blaadjes basilicum (+ enkele voor de afwerking)
- 125 gram limoensap
- 200 gr appelen, geschild en in kleine stukjes gesneden
- 4 gram gelatine, geweekt in koud water
- 2 schaaltjes kerstomaatjes
- 3 zakjes mini-mozzarellabolletjes
Instructies:
How to cook Tomaat-mozzarella met basilicumsorbet
- Doe het water, de suiker, de glucosestroop en de verse basilicumblaadjes in de mengbeker en kook: 10 min/100°/snelheid 1.
- Voeg het limoensap en de stukjes appel toe en mix: 1 min/snelheid 10 (geleidelijk aan).
- Knijp de gelatine uit, voeg toe en mix: 30 sec/snelheid 7.
- Laat het mengsel afkoelen.
- Met ijsmachine: draai tot een gladde sorbet (ongeveer 60 minuten).
- Zonder ijsmachine: doe het mengsel in een platte schaal en zet in de diepvriezer. Roer om de 60 minuten goed om. Herhaal dit 3 à 4 keer.
- Halveer de kerstomaatjes en leg ze samen met de mozzarellabolletjes in een glas of kommetje.
- Schep een bol basilicumsorbet op de tomaatjes en werk af met de achtergehouden basilicumblaadjes.