Brownie met peertjes, vanille-ijs en sabayon van crème de cassis

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Brownie met peertjes, vanille-ijs en sabayon van crème de cassis

Brownie met peertjes, vanille-ijs en sabayon van crème de cassis

Kooktijd: 1 H & 30 MInactive time: 3 HourTotale tijd: 4 H & 30 M
Alle thermomixgebruikers hebben ongetwijfeld al sabayon gemaakt met hun toestel. In dit gerecht maken we vlak voor het serveren sabayon van crème de cassis. Het ijs is kant-en klaar gekocht en de overige ingrediënten op dit bordje namelijk de brownie en de peertjes kan je 1 dag van tevoren klaarmaken. Het recept is gemaakt voor 4 personen, van de brownie heb je dan best nog wat over. Ik bakte de brownie in een aluminium schaaltje van 17x17cm. Als je goed naar de foto kijkt, zie je nog kleine vormpjes die gemaakt zijn van het vocht waarin de peertjes gepocheerd zijn. Met wat agar-agar, een bindmiddel dat je in elke supermarkt kan krijgen, kan je zo een mooie donkerrode gel maken waar je figuurtjes uit kan uitsteken. De groene blaadjes zijn cressjes die verkrijgbaar zijn in de horeca-groothandel. Je kan ze perfect vervangen door kleine muntblaadjes.

Ingredienten

Brownie
  • 80 gr noten naar keuze (60 gr + 20 gr)
  • 60 gr pure chocolade
  • 90 gr boter
  • 50 gr hazelnootpasta
  • 2 eieren
  • 50 gr kristalsuiker
  • 50 gr blonde cassonadesuiker
  • 50 gr donkere cassonadesuiker
  • 50 gr room
  • 75 gr gezeefde bloem
  • 5 gr bakpoeder
Gepocheerde peertjes
  • 500 gr rode wijn
  • 250 gr rode porto
  • 100 gr crème de cassis
  • 120 gr suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stukjes steranijs
  • 2 kruidnagels
  • 1 blad laurier
  • sap van 1 sinaasappel
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 peren
Gel van pocheervocht
  • 275 gr warm pocheervocht van de peertjes
  • 4 gr agar-agar
Sabayon van crème de cassis
  • 60 gr crème de cassis
  • 2 dooiers
  • 10 gr suiker
Overige ingrediënten en opbouw van het gerecht
  • Vanille-ijs
  • Cressblaadjes of muntblaadjes

Instructies

Brownie
  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Doe de noten in de mengbeker en hak: 1 sec/turbo. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  3. Doe de chocolade in de mengbeker en hak: 10 sec/snelheid 10. Spatel naar beneden en verwarm de chocolade: 3 min/50°/snelheid 3,5.
  4. Snij de boter in blokjes en doe ze in de mengbeker. Voeg ook de hazelnootpasta toe en verwarm: 1 min/40°/snelheid 3.
  5. Haal het mengsel uit de mengbeker en reinig die of gebruik een tweede beker als je die hebt voor het vervolg van het recept.
  6. Zet de vlinder op het mes. Voeg de eieren en alle suiker toe en klop op: 1 min/snelheid 3,5.
  7. Voeg de room toe en meng: 20 sec/snelheid 3.
  8. Voeg de gezeefde bloem en het bakpoeder toe en meng: 15 sec/snelheid 3. Spatel naar beneden en herhaal: 15 sec/snelheid 3.
  9. Voeg het opzijgehouden chocolademengstel en 60 gr van de gehakte noten toe en meng: 20 sec/snelheid 3.
  10. Beboter en bebloem een lage bakvorm en doe het deeg erin.
  11. Strooi de overige 20 gr gehakte noten gelijkmatig over het deeg.
  12. Zet in de oven en bak gedurende 20 à 30 minuten op 180°.
  13. Controleer of het deeg gaar is. Wanneer je met een houten prikker in het deeg prikt, moet die er droog uitkomen.
Gepocheerde peertjes
  1. Plaats het messendeksel. Indien je dit niet hebt, maak de bereiding dan gewoon in een kookpot op het vuur. Ook dat is makkelijk.
  2. Voeg alle ingrediënten, met uitzondering van de peren toe aan de mengbeker en verwarm: 10 min/100°/snelheid 1.
  3. Schil de peren, halveer ze en verwijder voorzichtig het klokhuis. Leg de halve peren op het messendeksel en pocheer: 20 min/98°/snelheid 1. Let op: de pocheertijd hangt sterk af van de malsheid van je peren. Als je al rijpe peren hebt, is de tijd wellicht wat korter.
  4. Haal de peren voorzichtig uit de mengbeker en doe ze in een afsluitbare kom.
  5. Giet het pocheervocht door een zeef en vang het vocht op. Weeg 275 gr van het vocht af indien je ook de gel wilt maken. Giet het overige vocht over de peertjes die je tot gebruik bewaart in de koelkast.
  6. Voor het serveren laat je de gepocheerde peertjes uitlekken en snij je ze in fijne plakjes.
Gel van pocheervocht
  1. Doe het warme pocheervocht van de peertjes in de mengbeker, voeg 4 gr agar-agar toe en kook: 4 min/120°/snelheid 1.
  2. Giet in een platte schaal, laat even afkoelen en plaats minstens 3 uur in de koelkast.
  3. Steek vormpjes naar keuze uit om het dessert af te werken.
Sabayon van crème de cassis
  1. Plaats de vlinder.
  2. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en klop op : 9 min/70°/snelheid 3.
Opbouw van het dessert
  1. Leg op elk bord enkele stukjes brownie, een gepocheerd peertje dat je in fijne schijfjes snijdt, een bolletje vanille-ijs, eventueel uitgestoken figuurtjes van de gel en à la minute geklopte sabayon. Werk af met enkel blaadjes munt of ander groen.