Aantal porties: 4
Eend met sinaasappelsaus, witloof en paddenstoelen
Kooktijd: 1 H & 30 MTotale tijd: 1 H & 30 M
"Canard à l'orange": dat klinkt nog net iets chiquer dan "Eend met sinaasappelsaus", vind je ook niet? Hoe je deze klassieker ook wilt noemen, in alle talen is dit gewoon lekker. Het malse vlees van de eend matcht perfect met de smaak van citrusvruchten. We gebruiken de Thermomix in dit gerecht om de saus te maken en om het witloof te stomen. Je kan beide bereidingen ruim van tevoren klaarmaken. Zelfs een dag op voorhand als je dat wilt. De eend, paddenstoelen en kroketjes die je op de foto ziet, zijn op de klassieke manier (fornuis en oven) klaargemaakt. Dit is in elk geval een hoofdgerecht dat in ieders bereik ligt! De ingrediënten zijn voor 4 personen, maar je kan dit zelf gemakkelijk aanpassen.
Ingredienten
Witloof
- 8 kleine stronkjes witloof
- peper
- zout
Sinaasappelsaus
- 2 sinaasappels (partjes + sap)
- 200 gr ui
- 40 gr honing
- 10 gr Cointreau
- 1 rundsbouillonblokje
- 130 gr water
- 25 gr rode wijnazijn
- 5 gr sojasaus
- peper
- zout
Overige ingrediënten
- 3 eendenfilets
- boter
- peper
- zout
- 300 gr gemengde paddenstoelen
- kroketjes
- groene kruiden om af te werken (op de foto gebruikte ik cress)
Instructies
Witloof
- Reinig het witloof indien nodig; kruid het met peper en zout en leg de stronkjes op het platte deel van de varomaschaal. Plaats het platte deel op het diepe gedeelte en sluit af met het varomadeksel.
- Vul de beker met 600 gr. water.
- Plaats de varomaschalen met het witloof op het deksel van de mengbeker en stoom: 35 min/varoma/snelheid 1.
- Controleer of het witloof voldoende gaar is. Afhankelijk van je smaak en de grootte van de stronkjes kan de stoomtijd wat langer of korter zijn. Is een langere stoomtijd nodig, controleer dan of er nog voldoende water in de mengbeker is.
- Verwijder de varomaschaal en laat het witloof wat uitlekken. Hou opzij, het wordt straks in een pan met wat boter opgebakken.
Sinaasappelsaus
- Begin met de sinaasappels. Versnij ze "à vif", wat wil zeggen dat je de partjes mooi uit de vliesjes snijdt. Dit doe je als volgt: snij boven- en onderkant van de sinaasappel zodat je die rechtop kan zetten op een snijplank. Snij met een scherp mes de schil eraf, volg mooi de ronde contouren van de sinaasappel. Je hebt nu een mooie bol, zonder schil. Hou de sinaasappel in je ene hand boven een kom en snij met een scherp mes tussen de vliesjes zodat je elk partje apart tussen de vliesjes uit kan halen. Knijp alle overtollige sap van de sinaasappel ook uit boven de kom. Voor 2 sinaasappels hield ik ongeveer 70 gr sap over. Scheid de partjes en het sap.
- Pel de ui en snij in grove stukken. Doe de ui in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
- Spatel naar beneden, voeg honing en Cointreau toe en verwarm zonder maatbekertje: 3 min/100°/snelheid 1.
- Voeg het rundsbouillonblokje, het water, de rode wijnazijn, de sojasaus en het sinaasappelsap toe en gebruik de "indikmodus" op het rechterscherm van je toestel. Zet het antispatdeksel op het deksel en schakel je toestel gewoon in. De tijdsberekening gaat automatisch.
- Giet de saus door een zeefje, druk alles goed uit en voeg de achtergehouden sinaasappelpartjes toe. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
- Je kan deze saus gerust op voorhand klaarmaken en voor het serveren terug opwarmen.
Bereiding overige ingrediënten en opbouw van het gerecht
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Snij met een scherp mes ruitjes in de vetkant van de eendenfilets. Kruid ze aan beide zijden met peper en zout. Zet een pan op een vrij hoog vuur en smelt er een klontje boter in. Schroei de vetkant eerst dicht gedurende ongeveer 2 minuten, draai de filets om en schroei de vleeskant dicht gedurende 1 min. Leg de eendenfilets in een vuurvaste schotel en plaats ze ongeveer 10 min in de oven op 180°. Draai ze halverwege de gaartijd even om. Neem de schaal uit de oven en druk een vel aluminiumfolie rond het vlees. Laat het 10 min. rusten terwijl je de kroketjes in frituurolie bakt. Bak ook de paddenstoelen en het witloof in een warme braadpan met een klont boter.
- Serveer alles op een bord en werk eventueel af met kleine toefjes groene kruiden.