Yield: 6 personen
Gekarameliseerde uiensoep
Prep time: 1 HourTotal time: 1 Hour
Een mooie, bruine uiensoep maken op je fornuis is niet altijd makkelijk en ook tijdrovend. Wist je dat je met de Thermomix TM6 de uien prima kan karameliseren zonder dat je bij je toestel moet blijven staan?
Ik gebruikte als basis voor deze soep het voorgeprogrammeerd recept van het Cookidoo-platform met als titel "400-500 g ui karameliseren" en maakte er daarna een smakelijke en donkere soep van met een krachtige smaak.
Ingredients
Ingrediënten voor 4 personen voor de gekarameliseerde uien
- 20 gr olie (olijfolie of andere neutrale olie)
- 500 gr uien
- 30 gr water
- zout
Ingrediënten voor de uiensoep
- de gekarameliseerde uien van hierboven
- 60 gr witte wijn
- 600 gr water
- 1 kippenbouillonblokje
- 1 stukje steranijs
- peper
- zout
- eventueel 4 sneetjes frans brood
- eventueel wat gemalen kaas
Instructions
Bereiding van de gekarameliseerde uien
- Pel de uien, halveer ze en snij elke helft in de lengte in drie.
- Ga naar Cookidoo, typ op het vergrootglas en roep het recept op met volgende titel "400-500 g ui karameliseren".
- Volg de instructies van het voorgeprogrammeerde recept.
- Haal de gekarameliseerde uien uit de mengbeker.
- Vul de mengbeker met 1 liter water en 2 eetlepels azijn. Ga naar het voorreinigingsprogramma en kies bij de snelheidsknop voor de hoogste stand "Bruinen". Giet het water uit de beker en spoel uit.
Bereiding van de uiensoep
- Doe de gekarameliseerde uien in een schone mengbeker.
- Voeg de witte wijn, het water, het bouillonblokje en de steranijs toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
- Haal de steranijs uit de mengbeker. Proef de soep en kruid naar smaak bij met peper en zout.
- Facultatief: Snij eventueel 4 plakjes frans brood, bestrooi ze met wat gemalen kaas en zet ze in je oven even onder de grill.