Vogelnestjes met tomatensaus

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Print
Vogelnestjes met tomatensaus

Vogelnestjes met tomatensaus

Prep time: 1 H & 30 MTotal time: 1 H & 30 M
Wie kwam er ooit op het idee om een hardgekookt ei in een gehaktbal te stoppen? Mocht je het antwoord op deze vraag kennen, laat het me dan weten. Wat er ook van zij, vogelnestjes zijn bij ons thuis niet enkel in de tuin welkom, maar ook op tafel! Met de deegfunctie van de Thermomix kan je het gehakt in een handomdraai de juiste textuur en smaak geven zonder je handen vuil te maken. De messen draaien immers afwisselend rechts en links en mengen ei en paneermeel perfect door het gehakt. Dankzij de laatste update van het model TM6 kan je ook je eitjes "volautomatisch" in de Thermomix klaarmaken. Bij vogelnestjes hoort een pittige en mooi gebonden tomatensaus; ook dat is kinderspel! Je kan dit gerechtje eventueel nog serveren met wat aardappelpuree en wat groentjes naar keuze.

Ingredients

Ingrediënten voor de vogelnestjes
  • 4 eieren om hard te koken
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 500 gr gemengd gehakt
  • 1 extra ei
  • 15 gr paneermeel
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • neutrale olie
Ingrediënten voor de tomatensaus
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 130 gr wortelen
  • 10 gr olijfolie
  • 100 gr aardappel
  • 400 gr tomatenblokjes uit blik
  • 70 gr geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 kippen-of groentenbouillonblokje
  • 1/2 platte koffielepel sambal oelek
  • peper
  • zout

Instructions

Bereiding van de vogelnestjes
  1. Maak eerst de hardgekookte eieren klaar. Heb je een TM6, ga hiervoor dan naar de eikookfunctie. Leg 4 eieren in de mengbeker, vul de beker met water tot aan het 1-liter teken, sluit de mengbeker en draai de startknop tot het uiterste, dat is de optie "hard".
  2. Haal de hardgekookte eieren uit de mengbeker en koel ze af onder koud stromend water.
  3. Pel ze en hou ze opzij.
  4. Maak dan het gehakt. Pel de ui en snij in vier, pel de look en doe ui en look in de mengbeker. Hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden.
  5. Voeg het gehakt toe, samen met het extra ei, het paneermeel, nootmuskaat en peper en zout. Meng via de deegmodus: 50 sec/deeg.
  6. Haal het gehakt uit de mengbeker en verdeel het in vier porties van 125 gr.
  7. Maak per portie een mooie bal. Leg die in je handpalm en maak met je andere hand een kuil in het gehakt. Leg er een hardgekookt ei in en vouw het gehakt met twee handen mooi rond het ei. Rol opnieuw tot een mooie, ronde, strakke gehaktbal zonder al te veel naad.
  8. Verwarm de oven op 180°.
  9. Zet een pan op het vuur en giet er een bodem neutrale olie in. Verhit de olie en bak de gehaktballen bruin aan alle kanten. Ze hoeven nog niet doorbakken te zijn.
  10. Leg de gehaktballen in een ovenschaal en laat ze verder garen gedurende 30 min op 180°.
  11. Ga ondertussen verder met de bereiding van de tomatensaus.
Bereiding van de tomatensaus
  1. Pel de ui en snij in vier. Pel de knoflook. Rasp de wortel en snij in grove stukken. Doe ui, knoflook en wortel in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Schil de aardappel en snij hem in kleine stukjes.
  4. Voeg de aardappelstukjes, de tomatenblokjes, de geconcentreerde tomatenpuree, het kippen-of groentenbouillonblokje en de sambal oelek toe en warm op: 5 min/100°/snelheid 1.
  5. Haal het maatbekertje van het deksel, zet het antispatdeksel (TM6) of het kookmandje (TM5) op het deksel en kook: 10 min/100°/snelheid 1.
  6. Kruid met wat peper en zout en mix: 30 sec/snelheid 8.
  7. Proef en kruid eventueel nog wat bij.
  8. Pluk enkele blaadjes van de peterselie en hak ze fijn met een scherp mes.
  9. Haal de gehaktballen uit de oven, halveer ze en bestrooi ze met gehakte peterselie.
Created using The Recipes Generator