Aantal porties: 6 personen
Kabeljauwhaasje met Brie, puree, rucola en pittige tomatensaus
Kooktijd: 2 HourTotale tijd: 2 Hour
Een kleurrijk en licht verteerbaar hoofdgerecht, dat serveren we dit jaar. De tomatensaus en aardappelpuree kan je van tevoren klaarmaken. De kabeljauw met Brie wordt gestoomd in de Varoma, dat kan eventueel ook vooraf. In dat geval stoom je enkele minuten korter dan in het recept aangegeven staat en warm je voor het serveren de vis op in de oven in een ovenschaal.
Ingredienten
Ingrediënten voor de pittige tomatensaus
- 60 gr ui
- 1 teentje look
- 30 gr olijfolie
- een flinke snuif tijm
- een flinke snuif oregano
- 100 gr witte wijn
- 4 tomaten
- 20 gr suiker
- 5 gr sambal oelek
- een snuif zout
- 1 takje rozemarijn
- eventueel maïzena express voor witte sauzen
Ingrediënten voor de aardappelpuree
- 1 kg bloemige aardappelen
- 180 gr melk
- 30 gr boter
- cayennepeper
- zout
Overige ingrediënten
- 20 kerstomaatjes
- olijfolie
- peper
- zout
- 6 stukken kabeljauwhaasje
- 6 sneetjes brie
- rucola
- chilivlokken
Instructies
Bereiding van de pittige tomatensaus
- Pel de ui en snij in grove stukken. Pel de look. Doe ui en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
- Spatel naar beneden, voeg de olijfolie en de tijm en oregano toe en stoof aan: 5 min/100°/snelheid 1.
- Voeg de witte wijn toe en kook in 8 min/100°/snelheid 1/ zonder maatbekertje.
- Was ondertussen de tomaten, haal het hartje er uit en snij ze in grove stukken.
- Voeg de in stukken gesneden tomaten toe aan de mengbeker. Voeg de suiker, de sambal het zout en de rozemarijn toe en stoof aan met het kookmandje op het deksel: 30 min/95°/snelheid 1.
- Haal de rozemarijn uit de saus en mix ze: 1 min/snelheid 7.
- Mocht de saus nog te lopend zijn, bind ze dan met een beetje maïzena express voor witte sauzen en laat nog even verder koken: 3 min/90°/snelheid 2.
- Haal de saus uit de beker en hou warm of warm ze achteraf even op in de microgolfoven.
Bereiding van de aardappelpuree
- We gebruiken de vlinder niet voor de puree, dit in tegenstelling tot het recept voor aardappelpuree uit het basiskookboek.
- Schil de bloemige aardappelen en snij ze in kleine stukken (1,5 à 2 cm).
- Doe de aardappelstukjes in de mengbeker en voeg de melk toe. Gaar de aardappelen: 25 min/98°/snelheid 1. Controleer of de aardappelen gaar zijn, kook anders nog enkele minuten verder.
- Kruid met cayennepeper en zout en pureer: 15 sec/snelheid 3.
- Proef en kruid eventueel bij. Hou warm.
Bereiding van de overige ingrediënten
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Snij de kerstomaatjes doormidden. Leg ze in een ovenschaaltje, besprenkel ze met olijfolie en kruid met peper en zout.
- Plaats 10 à 15 min. in de oven op 180°.
- Snij de kabeljauwhaasjes horizontaal maar niet helemaal open en stop er een stukje Brie in. Kruid de vis met peper en zout en leg de stukken in de platte varomaschaal. De diepe schaal blijft leeg. Sluit af met het varomadeksel.
- Voeg 200 gr water toe aan de mengbeker, zet de varomaschaal op het deksel en stoom: 10 à 15 min. De stoomtijd zal afhangen van de dikte van de vis.
Serveren
- Verwarm de borden voor als je dat kan.
- Leg eerst wat puree in de borden. Als je een serveerringetje hebt, kan je een mooi pureerondje maken.
- Leg de gestoomde vis op de puree.
- Lepel een mooie hoeveelheid tomatensaus rond het gerecht en leg er de ovengegaarde kerstomaatjes in.
- Neem een handvol rucola, maak er met beide handen een bolletje van en leg dat bovenop de vis.
- Werk het bord eventueel nog af met wat chilivlokken.