Taartje met lemon curd, crème anglaise en afgebrande meringue

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Taartje met lemon curd, crème anglaise en afgebrande meringue

Taartje met lemon curd, crème anglaise en afgebrande meringue

Kooktijd: 1 HourInactive time: 15 MinTotale tijd: 1 H & 15 M
Voor dit mooie en smaakvolle dessert komt de Thermomix echt goed van pas. We maken er de lemon curd mee, de crème anglaise én de meringue. In dit recept maken we verder gebruik van kant-en-klaar zanddeeg.

Ingredienten

Ingrediënten voor de lemon curd
  • 80 gr kristalsuiker
  • zestes (= geraspte schil) van 1 biocitroen
  • 120 gr citroensap
  • 65 gr boter
  • 6 eieren
Ingrediënten voor de crème anglaise
  • 4 eigelen
  • 50 gr poedersuiker
  • 300 gr melk
  • 1/2 vanillestok
Ingrediënten voor de meringue
  • 270 gr kristalsuiker
  • 100 gr eiwitten op kamertemperatuur
  • een snuifje zout
Ingrediënten voor de taartjes
  • 1 à 2 pakken kant-en-klaar zanddeeg (ik gebruikte tartelettevormpjes van 9cm diameter en kreeg 6 stuks uit 1 verpakking)
  • boter om de taartvormpjes in te vetten
  • bloem om ze te bestuiven
Ingrediënten voor de afwerking
  • 6 aardbeien
  • 18 bosbessen
  • 6 trosjes rode bessen
  • verse munt

Instructies

Bereiding van de lemon curd
  1. Doe de suiker en de citroenzestes in de mengbeker en mix: 10 sec/snelheid 10.
  2. Open voorzichtig het deksel, spatel de suiker die tegen de randen hangt naar beneden en voeg het citroensap en de boter toe. Verwarm: 3 min/60°/ snelheid 2.
  3. Voeg de eieren toe en verwarm verder: 7 min/80°/snelheid 2.
  4. Haal uit de mengbeker, laat afkoelen en zet minstens 2 uur in de koelkast.
  5. Doe de lemon curd dan in een spuitzak
Bereiding van de crème anglaise
  1. Zet de vlinder op het mes.
  2. Doe de eigelen, de poedersuiker en de melk in de mengbeker. Snij het half vanillestokje in de lengte op en haal de zaadjes eruit. Voeg ze, samen met het opengesneden stokje, toe aan de mengbeker en verwarm: 9 min/80°/snelheid 2/linksomdraai.
  3. Verwijder de vlinder en giet de crème anglaise in een fles of bokaal. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
Bereiding van de meringue
  1. Doe de kristalsuiker in de mengbeker en maal tot poeder: 20 sec/snelheid 8.
  2. Open voorzichtig het deksel, spatel de suiker wat naar beneden en plaats de vlinder op het mes.
  3. Voeg de eiwitten en een snuifje zout toe en klop op: 10 min/37°/snelheid 2.
  4. Verwijder de vlinder en doe de meringue in een spuitzak. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Bereiding van de taartjes
  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Haal het zanddeeg uit de verpakking en steek er met een uitsteker of een rond kommetje 6 cirkels uit die ongeveer 2 cm groter zijn dan het taartvormpje. Het deeg moet immers groot genoeg zijn om ook de opstaande kant van het vormpje te bekleden. Als je metalen vormpjes gebruikt, vet ze dan in met een beetje gesmolten boter en bestrooi ze met een beetje bloem en hou het vormpje dan ondersteboven. Klop er de overtollige bloem af.
  3. Bekleed elk vormpje met een rondje uitgestoken deeg. Zorg ervoor dat je de bodem en de randen mooi bedekt en aandrukt.
  4. Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem van het deeg.
  5. Zet de vormpjes op een bakplaat en bak gedurende ongeveer 15 min in de oven op 180°.
  6. Haal de vormpjes uit de oven, keer ze om zodat het taartje loslaat en laat afkoelen.
Afwerking
  1. Haal de spuitzakken met lemon curd en meringue uit de koelkast. Knip een punt van de zakken.
  2. Spuit eerst de lemon curd in de taartjes.
  3. Zet vervolgens kleine toefjes meringue op de lemon curd.
  4. Brand deze af met een crème brulée-brandertje. Doe dit op een hittebestendig oppervlak.
  5. Gebruik bij voorkeur een diep bord.
  6. Giet een bodempje crème anglaise in elk bord en leg er de taartjes op.
  7. Werk af met het fruit en enkele muntblaadjes.