Yield: 4 personen
Risotto met chorizo, erwtjes en coquilles
Prep time: 5 MCook time: 25 MTotal time: 30 M
Op een feesttafel passen coquilles altijd. Je kan gaan voor verse coquilles, recht uit de schelp, maar daar betaal je natuurlijk een prijs voor. Wat je in de supermarkt vindt, zijn in principe diepgevroren of ontdooide coquilles. Persoonlijk vind ik ze niet altijd van de beste kwaliteit omdat ze bij het bakken veel vocht loslaten. Laat je adviseren door je vishandelaar, hij zal je wellicht een beter produkt verkopen.
Ingredients:
- 40 gram parmezaan
- 1 mooie sjalot
- 1 teentje look
- 10 gram olijfolie
- 250 gram arboriorijst of andere risottorijst
- 600 gram water
- 1 blokje groentenbouillon
- 70 gram diepvrieserwtjes
- 100 gram chorizo, in kleine blokjes gesneden
- 30 gram boter, in kleine blokjes gesneden
- 12 coquilles
- 1/2 sinaasappel, in vier partjes gesneden
- enkele blaadjes shiso-cress, waterkers of ander groen naar keuze
Instructions:
- Doe de parmezaan in de mengbeker en hak: 10 sec/snelheid 10. Hou opzij en reinig de mengbeker.
- Pel de sjalot en de look, snij in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
- Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
- Voeg de rijst toe en stoof verder aan: 3 min/100°/snelheid 1.
- Voeg het water en de groentenbouillon toe en roer het geheel even manueel door met een spatel. Kook: 8 min/100°/linksomdraai/snelheid lepeltje.
- Voeg de erwtjes en de chorizoblokjes toe, meng weer even manueel met een spatel en kook verder: 7 min/100°/linksomdraai/snelheid lepeltje.
- Zet ondertussen een grillpan op het vuur en laat die goed warm worden.
- Haal de risotto op het eind van de bereidingstijd uit de mengbeker en doe in een kom. Roer er de klontjes boter en de parmezaan door. Hou warm.
- Grill de coquilles in de hete grillpan, ongeveer 1,5 minuten aan elke kant.
- Serveer de risotto met de coquilles, een schijfje sinaasappel en enkele blaadjes groen.