Smoutebollen met platte kaas

Yield: 15 smoutebollen
Author: Clevercooking

Smoutebollen met platte kaas

Prep time: 25 MinCook time: 3 MinTotal time: 28 Min
Onlangs proefde ik voor het eerst smoutebollen met platte kaas. Ik verwachtte me aan een wat zure smaak, maar was verrast door het resultaat. In Nederland worden de smoutebollen oliebollen genoemd en worden ze klassiek geserveerd op oudejaarsavond. Wellicht staat er voor de meeste Belgen een ander gerecht op de feesttafel, maar probeer dit recept zeker eens te maken op een koude winterdag. Hartverwarmend!

Ingredients

  • 3
  • eiwitten
  • 3
  • eigelen
  • 25 gram
  • kristalsuiker
  • een snuifje
  • zout
  • 175 gram
  • bloem
  • 8 gram
  • bakpoeder
  • 250 gram
  • platte kaas
  • poedersuiker
  • voor de afwerking

Instructions

  1. Zorg voor een vetvrije mengbeker, mes en vlindertje. Eiwitten en vet gaan immers niet goed samen.
  2. Zet de vlinder op het mes. Doe de eiwitten in de mengbeker en klop op: 1 min/snelheid 3,5.
  3. Haal uit de mengbeker en hou opzij. Reinig de mengbeker.
  4. Doe de eigelen, de suiker en een snuifje zout in de mengbeker en meng: 20 sec/snelheid 3.
  5. • Voeg de bloem, het bakpoeder en de platte kaas toe en meng: 1 min/snelheid 3.
  6. • Verwarm ondertussen de friteuse op 170°.
  7. Haal het deeg uit de mengbeker en meng er manueel met een spatel de opgeklopte eiwitten onder.
  8. Zet het friteusemandje in de warme olie en laat het dus niet omhoog staan op de uitdruipstand.
  9. Neem een niet al te grote ijsroomschepper, dompel die even onder in de warme olie. Schep een kleine hoeveelheid deeg met de ijsroomschepper en dompel onmiddellijk onder in de warme olie. Leg het deeg zeker niet eerst in een "omhoogstaand mandje" in de friteuse, want dan plakt het deeg aan het mandje. Je kan gerust een 6-tal bollen per keer bakken. Dompel telkens eerst de ijsroomschepper in de olie voor je nieuw deeg schept.
  10. Bak de smoutebollen gedurende ongeveer 3 minuten in de hete olie, draai ze halverwege de tijd even om.
  11. Laat ze uitdruipen op keukenpapier en bestrooi ze gul met poedersuiker.