Aantal porties: 10 personen
Taartjes met sinaasappelcrème
Bereidingstijd: 40 MKooktijd: 15 MTotale tijd: 55 M
Deze heerlijke taartjes toveren gegarandeerd een smile op je gezicht. De bodem is van zanddeeg dat we eerst "blind" bakken in de oven. Ik maakte met het deeg 10 kleine, individuele taartjes. Je hebt dan 10 taartringetjes nodig van 6 cm doorsnede. Heb je die niet, maar wel een grote taartvorm, dan kan je natuurlijk ook gaan voor één grote taart. De vulling is een variant op de meer klassieke citroencrème. Ik gebruikte het sap van 1 sinaasappel en voegde een beetje voedingskleurstof toe voor een diepere kleur. Maar niet getreurd wanneer je dat niet in je kast hebt staan. De smaak is sowieso top!
Ingredienten:
Voor het zanddeeg
- 140 gr patisseriebloem
- 50 gr bloemsuiker
- 20 gr amandelpoeder
- 75 gr koude boter in stukken
- een snuifje zout
- een klein ei
Voor de sinaasappelcrème
- 1 blaadje gelatine
- rasp van 1/2 sinaasappel
- 80 gr kristalsuiker
- 100 gr sinaasappelsap (sap van ongeveer 1 sinaasaapel)
- 2 eieren
- 5 gr maïzena
- voedingskleurstof (optioneel)
- 110 gr boter, koud en in stukjes
- chocoladesnippers voor de afwerking
- bosbessen voor de afwerking
Instructies:
How to cook Taartjes met sinaasappelcrème
Voor het zanddeeg
- Doe alle ingrediënten met uitzondering van het ei in de mengbeker en stel in: 10 sec/snelheid 6.
- Voeg het ei toe en meng verder: 20 sec/snelheid 6.
- Spreid een stuk huishoudfolie uit, haal het deeg uit de mengbeker met behulp van een spatel, maak er een bol van en wikkel het in de huishoudfolie. Leg het minstens 2 uur in de koelkast om hard te worden.
- Maak ondertussen de sinaasappelcrème
Voor de sinaasappelcrème
- Laat het blaadje gelatine weken in koud water.
- Rasp de schil van 1/2 sinaasappel.
- Doe de suiker en de sinaasappelrasp in de mengbeker en maal fijn: 10 sec/snelheid 10.
- Zet de vlinder op het mes. Voeg het sinaasappelsap, de eieren, de maïzena en eventueel wat oranje of rode voedingskleurstof toe en gaar: 4 min/85°/snelheid 2,5.
- Verwijder de vlinder.
- Doe de uitgeknepen gelatine in de mengbeker en stel het toestel opnieuw in: 4 min/snelheid 6. Ondertussen kantel je het maatbekertje naar je toe en voeg je de boterstukjes één voor één toe aan het kloppende mengsel.
- Laat afkoelen en schep over in een spuitzak. Leg tot gebruik in de koelkast.
Afbakken en opbouw
- Verwarm de oven voor op 170°.
- Haal het deeg uit de koelkast. Leg het op met bloem bestoven bakpapier of op een met bloem bestoven siliconen bakmatje. Leg er een bakpapier of bakmatje bovenop en rol het deeg uit tot ongeveer 3 mm dikte.
- Steek met een uitsteekvorm die ruim groter is dan je bakring cirkels uit en bekleed de bakringen met het deeg. Zet ze op een bakplaat.
- Prik enkele keren met een vork in de bodem van het deeg en bak ze gedurende 12 à 15 min in de oven op 170°.
- Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Knip de spuitzak met de sinaasappelcrème onderaan open en spuit de crème in de taartjes.
- Werk af met chocoladesnippers en enkele bosbessen.
Hello, World!