Aantal porties: 4 personen
Zweedse balletjes
Kooktijd: 45 MinTotale tijd: 45 Min
Heb je zin in Zweedse balletjes, dan kan je ze natuurlijk gaan eten bij de gekende meubelgigant. Maar je hoeft niet de deur uit. Maak het gerecht met hulp van je Thermomix die zorgt voor het mengen van het gehakt én voor de saus! Lekker met aardappelpuree en appelmoes of veenbesjes (niet opgenomen in het recept).
Ingredienten
- 1 ui
- 10 gr olijfolie
- 500 gr gemengd gehakt
- 1 ei
- 30 gr paneermeel
- 250 gr water
- 100 gr room
- een snuif peper
- 1/2 groentenbouillonblokje
- 20 gr sojasaus
- 5 gr vijfkruidenpoeder
- 25 gr maïzena
Instructies
- Pel de ui en snij in grove stukken. Doe de ui in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
- Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
- Voeg het gehakt toe aan de mengbeker, doe het ei en het paneermeel erbij en meng: 30 sec/kneedfunctie.
- Haal het gehakt uit de mengbeker en maak er balletjes van.
- Bak de balletjes in een pan met wat olie en (of) boter.
- Reinig de mengbeker en maak de saus terwijl de balletjes aan het bakken zijn.
- Doe het water, de room, peper, het half groentenbouillonblokje, de sojasaus, de vijfkruidenpoeder en de maïzena in de mengbeker en gaar: 9 min/90°/snelheid 4.
- Giet de saus over de gebakken balletjes en serveer.