Roze spekken

Aantal porties: 30 vierkante spekjes
Auteur: Clevercooking
Roze spekken

Roze spekken

Bereidingstijd: 20 MinKooktijd: 90 MinTotale tijd: 1 H & 50 M
Deze heerlijke snoepjes zijn makkelijk te maken in de Thermomix en een goed recept om een overschotje aan eiwitten op te gebruiken. Voor het roze kleurtje van de spekken gebruiken we kant-en-klare frambozencoulis. Je vindt die in het vriesvak bij je supermarkt.

Ingredienten

  • 16 gram gelatine
  • 30 gram frambozencoulis, ontdooid
  • 200 gram kristalsuiker
  • 20 gram vanillesuiker
  • 3 eetlepels maïzena
  • 3 eiwitten
  • 1 koffielepel vanille-extract

Instructies

  1. Vul een ruime kom met koud water en laat de geltineblaadjes er een 10-tal minuten in weken.
  2. Doe de kristalsuiker en de vanillesuiker in de mengbeker en maak er poedersuiker van: 25 sec/snelheid 10.
  3. Neem van dit poeder 3 eetlepels af, doe dit in een kommetje en doe ook 3 eetlepels maïzena in het kommetje. Roer even rond. We gebruiken dit mengsel om te voorkomen dat de spekken aan de vorm gaan kleven.
  4. Plaats de vlinder in de mengbeker. Doe de eiwitten, de frambozencoulis en het vanille-extract in de beker en klop op: 8 min/90°/snelheid 3,5. Haal na 4 minuten het maatbekertje van het deksel en voeg het kristal/vanillesuikermengsel dat niet voor de afwerking dient toe aan de beker. Wanneer de timer nog op 1 minuut staat, voeg dan één voor één de uitgeknepen gelatineblaadjes toe aan het kloppend mengsel.
  5. Stel opnieuw in zonder maatbeker en zonder temperatuur: 2 minuten/snelheid 4.
  6. Bekleed ondertussen een klein bakblik met bakpapier (14 x 24cm) en bestrooi het bakpapier ruim met het suiker/maïzena-mangsel, hou nog een beetje over om straks op de gesneden spekjes te strooien.
  7. Giet het mengsel in het bakblik en maak gelijk met een spatel.
  8. Laat gedurende 2,30 uur drogen op kamertemperatuur.
  9. Neem het spekkenmengsel uit de vorm en draai het om op een snijplank. Verwijder voorzichtig het bakpapier.
  10. Snij vierkanten uit het mengsel met een scherp mes.
  11. Bestrooi de spekken met het achtergehouden suiker/maïzenamengsel.
  12. Bewaar in een afgesloten doos.

Jambalaya

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Jamabalaya

Jamabalaya

Bereidingstijd: 20 MKooktijd: 20 MTotale tijd: 40 M
Jambalaya is een éénpansgerecht dat ontstaan is in de keuekens van Louisiana en een aanpassing is van de Spaanse paella. Bij gebrek aan saffraan verving men die door tomaten. Net zoals bij de Spaanse klassieker, zijn er ook heel wat varianten van Jambalaya, maar in de meeste recepten vind je naast rijst ook vlees en schaaldieren terug. Experimenteer dus naar hartelust met ingrediënten naar keuze, het resultaat is in elk geval een smakelijke schotel!

Ingredienten:

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 25 gram olijfolie
  • 2 rode paprika's, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 rood pepertje, zaadjes eruit als je niet van pittig houdt en in halve ringetjes gesneden
  • 2 stengels witte selder, geschild en in blokjes gesneden
  • 100 gram chorizo, in blokjes gesneden
  • 2 kipfilets
  • 1 eetlepel cajunpoeder
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 600 gram water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 250 gram arboriorijst (=risottorijst)
  • 1 blad laurier
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 200 gram roze garnalen
  • 100 gram diepvrieserwtjes
  • een beetje gehakte peterselie
  • een snuif gerookt paprikapoeder
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout

Instructies:

How to cook Jamabalaya

  1. Pel de ui en de knoflook, snij ze in grove stukken en doe in de mengbeker. Hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg de paprikablokjes, de ringetjes rode peper, de selderblokjes en de chorizoblokjes toe en stoof aan: 4 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  4. Snij de kipfilets in hapklare stukken, bestrooi ze royaal met cajunpoeder, doe ze in de diepe varomaschaal en zet het varomadeksel erop.
  5. Voeg de tomatenblokjes, het water, het bouillonblokje, de rijst, laurier, tijm en rozemarijn toe aan de mengbeker: Roer alles manueel even, goed om met de spatel. Zet de varomaschaal met de kip op het deksel en stoom het geheel: 15 min/varoma/linksomdraai snelheid 1.
  6. Neem de varomaschaal even af en doe de garnalen en diepvrieserwtjes (ze hoeven niet ontdooid te zijn) in de mengbeker. Zet de varomaschaal weer op het deksel en stoom verder: 5 min/varoma/linksomdraai/snelheid 1.
  7. Neem de varomaschaal af, open de mengbeker en doe de kip bij de rijst. Kruid met gerookt paprikapoeder en naar smaak met peper en zout. Roer alles even om met de spatel.
  8. Dien op met wat gehakte peterselie.
Created using The Recipes Generator

Seldersoepje met croutons

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Seldersoep met croutons

Seldersoep met croutons

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 30 MTotale tijd: 40 M
Selder vind je het ganse jaar door in de winkel. Een makkelijk ingrediënt dus dat in combinatie met appel, witte wijn en een beetje room verrassend lekker is. Heerlijk om dit gladde soepje te combineren met croutons of er een feestelijke versie van te maken met stukjes gerookte zalm.

Ingredienten:

  • 1 ui
  • 20 gram olijfolie
  • 300 gram witte selder
  • 1 appel
  • 750 gram water
  • 150 gram witte wijn
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje tijm
  • 3 peterseliestengels
  • 50 gram room
  • 40 gram croutons of een sneetje gerookte zalm in snippers

Instructies:

How to cook Seldersoep met croutons

  1. Pel de ui, snij in vier, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  3. Was de selder, verwijder de blaadjes en snij de stengels in grove stukken. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in grove stukken. Doe selder en appel in de mengbeker en hak het geheel: 4sec/snelheid 4.
  4. Stoof opnieuw aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  5. Voeg het water, de witte wijn, het bouillonblokje en het laurierblaadje toe. Bind de tijm en de peterseliestengels samen met een stukje keukentouw en knip dit kort af zodat er geen losse eindjes zijn. Doe het kruidentuiltje in de mengbeker en kook: 30 min/100°/snelheid 1.
  6. Haal het laurierblaadje en het kruidentuiltje uit de mengbeker.
  7. Voeg de room toe en mix: 2 min/blenden (TM6) of 2 min/snelheid 10 (geleidelijk aan voor TM5).
  8. Serveer warm met croutons of met de zalmsnippers.
Created using The Recipes Generator

Brood

Aantal porties: 1 brood
Auteur:
Boerenbrood

Boerenbrood

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 1 H & 50 MTotale tijd: 1 H & 60 M
Ook zonder broodmachine kan je makkelijk zelf brood maken. Voor dit boerenbrood gebruikte ik naast de Thermomix en de oven ook een ovenpot met deksel (type Le Creuset, Staub of een ander merk natuurlijk). Met de meest eenvoudige ingrediënten én met wat geduld om het brood te laten rijzen, oogst je met dit lekker krokante brood zeker lof!

Ingredienten:

  • 300 gram water
  • 20 gram verse gist
  • 250 gram witte bloem (+ 2 eetlepels extra)
  • 250 gram volkorenbloem
  • 8 gram zout

Instructies:

How to cook Boerenbrood

  1. Doe het water in de mengbeker, voeg de gist toe en verwarm: 2 min/37°/snelheid 2.
  2. Voeg de witte bloem, de volkorenbloem en het zout toe en kneed met de deegfunctie: 8 min/deegfunctie.
  3. Laat het deeg in de gesloten mengbeker gedurende 1 uur rijzen op een warm plekje. Je zal merken dat het deksel door het rijzende deeg omhooggeduwd wordt.
  4. Na 1 uur schud je even kort met de beker zodat het deeg terug wat naar beneden zakt. Zet de mengbeker opnieuw in het toetel en haal de lucht uit het deeg: 6 seconden/deegfunctie.
  5. Neem de ovenpot en strooi er onderaan wat bloem in. Hou de mengbeker omgekeerd boven de ovenpot en draai het voetje van de beker zodat deeg en mes in de pot vallen. Haal het mes uit het deeg. Maak een bol van het deeg en zet het deksel op de pot. Maak met een scherp mes inkepingen in het deeg.
  6. Zet de pot in de oven. Verwarm de oven op 240° en bak het brood gedurende 50 minuten.
  7. Het brood is klaar wanneer het hol klinkt als je er op klopt.
  8. Laat afkoelen voor je het brood snijdt.
Created using The Recipes Generator

Pruimencake

Aantal porties: 8 personen
Auteur:
Pruimencake

Pruimencake

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 30 MTotale tijd: 40 M
Een kopje koffie of thee met een heerlijk stukje zelfgemaakte pruimencake. Daar zeg je toch niet nee tegen?

Ingredienten:

  • 150 gram boter + een beetje extra om de bakvorm in te vetten
  • 100 gram zelfrijzende bloem
  • 100 gram kristalsuiker
  • 50 gram amandelmeel
  • 3 eieren
  • een snuifje zout
  • 5 mooie pruimen
  • een beetje poedersuiker

Instructies:

How to cook Pruimencake

  1. Snij de boter in stukken, doe ze in de mengbeker en smelt: 4 min/70°/snelheid 1.
  2. Voeg de zelfrijzende bloem, de kristalsuiker, het amandelmeel, de eieren en het zout toe en meng: 20 sec/snelheid 6.
  3. Verwarm de oven voor op 170°.
  4. Spoel de pruimen, droog ze af en halveer ze. Haal de pit eruit.
  5. Vet een springvorm(of cakevorm) in met wat boter.
  6. Giet het deeg in de vorm en druk de gehalveerde pruimen er in met de snijkant naar beneden.
  7. Bak de cake gedurende 35 minuten in de overn. Controleer of de cake gaar is door er met een tandenstoker of andere prikker in te prikken. Als deze er droog uit komt, is de cake klaar. Verleng anders de baktijd nog met enkele minuten.
  8. Laat de cake afkoelen, ontvorm en bestrooi met wat poedersuiker.
Created using The Recipes Generator

Veggie curry

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Veggie curry

Veggie curry

Bereidingstijd: 20 MKooktijd: 20 MTotale tijd: 40 M
In deze curry is de hoofdrol weggelegd voor lekkere groentjes. We maken ze rechtstreeks in de mengbeker klaar en zorgen voor een pittige oosterse smaak met onder andere currypasta, kokokmelk en oestersaus. Serveer de curry met wat witte rijst, de bereiding ervan is niet opgenomen in het recept.

Ingredienten:

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 20 gram gember
  • 30 gram rode currypasta
  • 400 gram kokosmelk
  • 150 gram water
  • 4 limoenblaadjes
  • 1/2 stengel citroengras
  • 200 gram peultjes, gewassen, topjes eraf en in schuine repen gesneden
  • 1/2 broccoli, gewassen en in roosjes verdeeld
  • 1 rood chilipepertje, gehalveerd, ontpit en in reepjes gesneden
  • 200 gram diepvrieserwtjes
  • 15 gram oestersaus
  • enkele lente-uitjes, gewassen en in ringetjes gesneden

Instructies:

How to cook Veggie curry

  1. Was en snij de peultjes, verdeel de broccoli in roosjes, verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snij in ringetjes.
  2. Pel de ui en de knoflook, schil de gember en snij deze in grove stukken. Doe ui, knoflook en gember in de mengbeker en hak: 4sec/snelheid 5.
  3. Voeg de rode currypasta toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg de kokosmelk, water, limoenblaadjes, citroengras en gesneden peultjes toe en gaar: 5 min/95°/linksomdraai/snelheid 1.
  5. Voeg de stukjes broccoli en de chilipeper toe en gaar verder: 5 min/95°/linksomdraai/snelheid 1.
  6. Voeg de erwtjes toe, roer alles even om met de spatel en gaar verder: 7 min/95°/linksomdraai/snelheid 1.
  7. Voeg de oestersaus toe en meng: 3 min/95°/linksomdraai/lepeltje
  8. Haal de limoenblaadjes en het citroengras uit de beker. Schep de curry in diepe borden en strooi er wat lente-uitjes over. Lekker met rijst.
Created using The Recipes Generator

Bircher muesli

Aantal porties: 4 potjes
Auteur:
Bircher muesli

Bircher muesli

Bereidingstijd: 5 MKooktijd: 2 hourTotale tijd: 2 H & 5 M
Al in de 19de eeuw deed de Zwitserse arts Maximilan Bircher onderzoek naar gezonde voeding. Hij wordt algemeen beschouwd als de "ontdekker" van muesli. Mocht je 's morgens of 's middags een alternatief zoeken voor een boterham, dan is onderstaand recept zeker een aanrader. Ook als tussendoortje is het niet te versmaden.

Ingredienten:

  • 30 gram cashewnoten of andere noten naar keuze
  • 2 appels
  • het sap van 1 limoen
  • 1 rijpe mango
  • 200 gram melk
  • 1 theelepel agavesiroop of honing
  • 100 gram havermout
  • enkele takjes munt voor de afwerking (optioneel)

Instructies:

How to cook Bircher muesli

  1. Doe de noten in de mengbeker en hak: 1 sec/turbo. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  2. Was de appels, snij ze in vier en haal het klokhuis eruit. Doe ze in de mengbeker, samen met het limoensap en hak: 3sec/snelheid 5. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  3. Schil de mango, haal de pit eruit en snij de mango in grove stukken. Doe in de mengbeker samen met de melk en de agavesiroop. Mix het geheel: 40 sec/snelheid 10.
  4. Voeg de havermout toe, de opzijgehouden gehakte cashewnoten en de gehaktte appel. Meng: 7sec/linksomdraai/snelheid 3.
  5. Giet alles in kommetjes of potjes, dek ze af en zet ze minstens 2 uur in de koelkast.
  6. Werk eventueel af met enkele blaadjes munt.
Created using The Recipes Generator

Laagjesdessert met vlierbloesemcrème en sinaasappelgelei

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Laagjesdessert met vlierbloesemcrème en sinaasappelgelei

Laagjesdessert met vlierbloesemcrème en sinaasappelgelei

Bereidingstijd: 25 MKooktijd: 15 MTotale tijd: 40 M
Met de fijne smaak van vlierbloesems kan je een originele en subtiele touch geven aan heel wat gerechten: cocktails, ijs, fruitsoepje enz. In dit gerecht maken we een vlierbloesemcrème die tussen zanddeeglaagjes gespoten wordt en heerlijk combineert met een gelei van sinaasappel.

Ingredienten:

  • 1 rol kant-en-klaar zanddeeg
  • 30 gram sinaasappelsap (vers geperst of kant-en-klaar)
  • 3 blaadjes gelatine (ongeveer 5 gram)
  • 150 gram slagroom (35% vet)
  • 10 gram jasmijnthee
  • 10 gram vlierbloesemsiroop
  • 125 gram mascarpone
  • 1 eetlepel geraspte kokos
  • 30 gram poedersuiker
  • enkele blaadjes munt voor de afwerking

Instructies:

How to cook Laagjesdessert met vlierbloesemcrème en sinaasappelgelei

  1. Leg de gelatineblaadjes 15 min in een schaal met koud water.
  2. Maak een kopje jasmijnthee en neem er 10 gram van af om af te koelen, je klopt hem straks in de crème. De rest drink je op!
  3. Warm het sinaasappelsap kort op in de microgolf of in een pannetje.
  4. Knijp de gelatine goed uit en roer hem door het warme sinaasappelsap. Giet in een platte schaal met lage rand en laat afkoelen en opstijven in de koelkast.
  5. Verwarm de oven voor op 180°.
  6. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het zanddeeg uit, leg het op de bakplaat en prik er hier en daar in met een vork. Bak het zanddeeg 15 min in de oven. Haal de bakplaat er uit en snij het nog warme deeg in de gewenste vorm. Je kan hiervoor een rechthoekige of ronde uitsteekvorm gebruiken. Wacht hier zeker niet mee, anders breekt het deeg. Je moet 8 gelijke stukken hebben.
  7. Plaats de vlinder in de mengbeker. Doe de slagroom, 10 gram jasmijnthee, 10 gram vlierbloesemsiroop, de mascarpone, het kokospoeder en de poedersuiker in de mengbeker en klop op: 30 sec/snelheid 3,5. Als je room gebruikt met een lager vetpercentage zal je misschien iets langer moeten kloppen. Je moet een stevige crème bekomen.
  8. Doe de crème in een spuitzak en plaats nog even in de koelkast.
  9. Leg een zanddeegkoekje op een bord, spuit er vlierbloesemcrème op en leg er een laag sinaasappelgelei op die je hebt uitgestoken met dezelfde vorm als diegene die je gebruikt hebt voor het zanddeeg. Je gebruikt hiervoor best een platte metalen spatel.
  10. Herhaal met nog een koekje en crème en eindig met sinaasappelgelei.
  11. Werk de borden af met een blaadje munt en wat kruimels zanddeeg.
Created using The Recipes Generator

Quinoa met perziken

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Quinoa met perziken

Quinoa met perziken

Bereidingstijd: 15 MKooktijd: 20 MTotale tijd: 35 M
Liefhebbers van quinoa kunnen hun hartje ophalen met dit makkelijke all-in-one gerecht. De quinoa wordt klaargemaakt in het kookmandje, de boontjes leg je in de diepe varomaschaal en de zalmmoten gaan in de platte varomaschaal. Je werkt af met fijngesneden ringetjes rode ui, gehakte noten en rijpe perziken. Zowel warm als koud een smaakvol en gezond bord!

Ingredienten:

  • 40 gram noten
  • 300 gram fijne prinsessenboontjes
  • 250 gram quinoa
  • 4 moten zalmfilet zonder vel
  • 30 gram olijfolie
  • 10 gram citroensap
  • 20 gram soyasaus
  • 1 rode ui
  • 3 rijpe perziken
  • een snuifje zout
  • een snuifje peper

Instructies:

How to cook Quinoa met perziken

  1. Doe de noten in de mengbeker en hak: 3 sec/snelheid 5. Haal uit de mengbeker en hou apart.
  2. Spoel de prinsessenboontjes en snij de topjes eraf. Doe ze in de diepe varomaschaal. Kruid ze met een klein beetje peper en zout.
  3. Spoel de quinoa onder stromend water en doe in het kookmandje.
  4. Voeg 900 gr water toe aan de mengbeker, zet het kookmandje met de quinoa er in en zet de diepe varomaschaal met de boontjes en het deksel op de mengbeker.Stoom: 20 min/varoma/snelheid 2.
  5. Pel ondertussen de rode ui en snij hem in dunne ringetjes, snij de perzik (al of niet zonder vel) in stukken. Hou opzij.
  6. Leg de zalmfilets op de platte varomaschaal, kruid ze met peper en zout en zet ze bovenop de boontjes.
  7. Stoom verder: 8 min/varoma/snelheid 2.
  8. Controleer of de boontjes gaar zijn. Stel eventueel nog 2 à 3 minuten bij. Controleer of er nog voldoende water in de mengbeker is. Vul eventueel bij.
  9. Haal het kookmandje met behulp van de spatel uit de mengbeker en doe de quinoa in een grote schaal. Roer er de olijfolie, het citroensap en de soyasaus onder. Proef en kruid eventueel nog wat bij met soyasaus en peper. Voeg de uiringen, de perziken, de boontjes en de achtergehouden gehakte noten toe. Meng even en serveer met de gestoomde zalm.
Created using The Recipes Generator

Gazpacho van watermeloen

Yield: 4 borden of 10 glaasjes als voorafje
Author: Clevercooking
Gazpacho van watermeloen

Gazpacho van watermeloen

Prep time: 20 MinCook time: 1 MinTotal time: 21 Min
Voor een klassieke gazpacho is het hoofdingrediënt natuurlijk tomaat. Maar variatie doet eten, dus probeer zeker eens dit verkwikkend soepje met watermeloen in de hoofdrol. Geen probleem om er een bord vol van te eten, maar ook heerlijk in kleine hoeveelheid als apero-tasje.

Ingredients

  • 1  rode paprika
  • 1 teentje  look
  • 1  rood chilipepertje
  • 1 kleine  ui
  • 300 gram  tomaten
  • 600 gram  watermeloen (een heel klein beetje achterhouden voor de afwerking)
  • 20 gram  basilicumblaadjes + enkele voor de afwerking
  • 20 gram  geconcentreerde tomatenpuree
  • 30 gram  sherryazijn
  • 50 gram  olijfolie
  • 20 gram  witte wijn
  • een snuif  cayennepeper
  • een flinke snuif  zout

Instructions

  1. Spoel de paprika, halveer hem en haal de zaadlijsten eruit. Snij hem in grove stukken.
  2. Pel de look en halveer.
  3. Was het chilipepertje, halveer, haal de zaadlijsten eruit en snij in grove stukken.
  4. Pel de ui en halveer.
  5. Was de tomaten, snij het hartje eruit en snij in grove stukken.
  6. Snij de watermeloen in schijven, haal de pitten eruit, schil de schijven en snij in grove stukken.
  7. Spoel de basilicumblaadjes.
  8. Doe de paprika, look, chilipeper, ui, tomaten, watermeloen en basilicum in de mengbeker. Voeg de tomatenpuree, de sherryazijn, de olijfolie en de witte wijn toe samen met een snuif cayennepeper en een flinke snuif zout. Mix alles: 1 min/snelheid 10. Proef en kruid eventueel nog wat bij.
  9. Laat minstens 1 uur afkoelen en schenk in borden of glaasjes die je afwerkt met enkele achtergehouden blokjes watermeloen en een blaadje basilicum.
Created using The Recipes Generator

Frosé

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Frosé

Frosé

Prep time: 20 MinCook time: 6 HourTotal time: 6 H & 20 M
Nee, dit is geen zelf uitgevonden benaming voor een heerlijk fruitig aperitiefje. Frosé is de samentrekking van frozen en rosé en is een zalige starter van een zomerse maaltijd. Planning is essentieel maar o zo eenvoudig: denk eraan om de rosé minstens 6 uur op voorhand in een schaal in te vriezen.

Ingredients

  • 1 fles
  • rosé
  • 60 gram
  • kristalsuiker
  • 120 gram
  • water
  • 250 gram
  • aardbeien, gewassen en zonder kroontjes
  • het sap van 1
  • citroen
  • enkele
  • ijsblokjes

Instructions

  1. Giet de rosé in een platte schaal en vries minstens 6 uur in.
  2. Doe de suiker en het water in de mengbekere en smelt: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg de aardbeien toe en mix: 4 sec/snelheid 3. Zet de mengbeker in de koelkast om af te koelen.
  4. Voeg de bevroren rosé in stukken toe aan de mengbeker (dat gaat vlot omdat de rosé toch niet helemaal bevriest door de alcohol die erin zit), voeg het citroensap toe en mix: 30 sec/snelheid 8.
  5. Vul 6 glazen met wat ijsblokjes en verdeel het aperitief over de glazen.

Flantaart

Yield: 6 tot 8 personen
Author:
Flantaart

Flantaart

Prep time: 15 MCook time: 5 H & 45 MTotal time: 5 H & 60 M
Lekker in elk seizoen en een makkelijke klus voor de Thermomix en je oven. Jammer voor de bakker, want deze taart maak je gewoon zelf!

Ingredients:

  • 3 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • 70 gram maïzena
  • 150 gram room
  • 600 gram koude melk
  • 1 vanillestokje
  • 1 verpakking kant-en-klaar bladerdeeg

Instructions:

How to cook Flantaart

  1. Doe de eieren, de kristalsuiker, de maïzena en de room in de mengbeker en meng: 20 sec/snelheid 6.
  2. Voeg de melk toe. Snij het vanillestokje in de lengte door en schraap de zaadjes eruit. Voeg de zaadjes toe en verwarm: 12 min/90°/snelheid 4.
  3. Zet de mengbeker gedurende 2 uur in de koelkast en ga daarna verder met de volgende stap.
  4. Verwarm de oven voor op 180°.
  5. Bekleed een springvorm van ongeveer 22cm doorsnede met het bladerdeeg. De vorm invetten hoeft niet. We bakken het bladerdeeg eerst "blind". Dat doe je door het deeg eerst met bakpapier te bedekken en er dan bakparels of gedroogde bonen in te leggen. Plaats dit dan gedurende 15 minuten in de oven.
  6. Haal de vorm uit de oven en verwijder de bakparels en het bakpapier.
  7. Haal de mengbeker uit de koelkast en mix de flan opnieuw glad: 30 sec/snelheid 7.
  8. Giet de flan op het voorgebakken bladerdeeg en zet in de oven gedurende 30 tot 45 minuten. De bovenkant van de flan is nu lichtbruin en komt omhoog.
  9. Haal uit de oven, de "blaas" op de taart verdwijnt nu.
  10. Laat afkoelen en opstijven gedurende minimum 3 uur.
Created using The Recipes Generator

Hollandaisesaus

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Hollandaisesaus

Hollandaisesaus

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 5 MTotale tijd: 15 M
Een mooi gebonden hollandaisesaus kan je in de Thermomix klaarmaken zonder vlinder op voorwaarde dat je het maatbekertje niet op het deksel zet. Je serveert de saus normaal gezien onmiddellijk, maar je kan ze eventueel ook terug wat opwarmen.

Ingredienten:

  • 40 gram water
  • 15 gram citroensap
  • 80 gram eidooiers (van 4 à 5 eieren, afhankelijk van de grootte)
  • een snuif peper
  • een snuif zout
  • 125 gram boter, in stukjes gesneden en vooraf uit de koelkast genomen

Instructies:

How to cook Hollandaisesaus

  1. Doe het water en het citroensap in de mengbeker. Voeg de eidooiers toe en verwarm: 5 min/80°/snelheid 3,5, zonder maatbekertje.
  2. Stel het toestel opnieuw in: 7 min/80°/snelheid 3,5. Voeg de stukjes boter één voor één aan het draaiend mengsel toe via de dekselopening.
  3. Kruid naar smaak met peper en zout.
  4. Serveer best onmiddellijk, maar opwarmen kan ook: 3 min/70°/snelheid 2.
Created using The Recipes Generator

Kip Katsu sous-vide (voor TM6)

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Kip katsu sous-vide (voor TM6)

Kip katsu sous-vide (voor TM6)

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 1 H & 35 MTotale tijd: 1 H & 45 M
Katsu kan je beschouwen als de Japanse versie van de schnitzel. Met de Thermomix TM6 kan je de kip heerlijk mals en sappig garen door gebruik te maken van de sous-vide functie. Achteraf worden de filets gepaneerd en heel even gefrituurd. De katsu-saus maak je in enkele seconden klaar een heeft een fris zuur-zoete smaak.

Ingredienten:

  • 3 kipfilets
  • een snuif peper
  • een snuif zout
  • sap van 1/2 citroen
  • 10 ijsblokken
  • 60 gram ketchup
  • 2 eetlepels lichte kandijsuiker
  • 1 eetlepel ciderazijn
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 1 eetlepel hoisinsaus
  • 1 theelepel zoete chilisaus
  • 50 gram bloem
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 70 gr panko (Japans paneermeel) of gewoon paneermeel

Instructies:

How to cook Kip katsu sous-vide (voor TM6)

  1. Kruid de kipfilets met peper en zout, leg ze in een vacuümzak en trek ze vacuüm.Leg de zak met de kipfilets in het kookmandje.
  2. Doe ongeveer 2 liter water in de mengbeker met het sap van 1/2 citroen en zet het kookmandje in de maatbeker. Check het niveau van het water, het is de bedoeling dat de zak met de kipfilets net onderstaat.
  3. Selecteer de sous-vide functie van je toestel en gaar de filets: 60 min/63°/sous-vide.
  4. Haal de zak met de filets uit het mandje en dompel de zak onder in een kom met koud water en de ijsblokken. Op die manier wordt het gaarproces onmiddellijk gestopt. Je kan de filets in de zak nu tot 1 week bewaren in de koelkast. Wil je de kip onmiddellijk serveren, ga dan na het afkoelen als volgt tewerk:
  5. Maak de saus door ketchup, kandijsuiker, ciderazijn, sojasaus, worchestersaus, hoisinsaus en zoete chilisaus goed onder elkaar te mengen.
  6. Zet drie borden klaar om de kip te paneren: het eerste bord met bloem, het tweede met losgeklopte eieren en het derde met de panko.
  7. Haal de kipfilets uit de vacuümzak en dep eventueel af zodat de filets mooi droog zijn.
  8. Haal de filets nu eerst door de bloem en klop de overtollige bloem af, haal ze dan door het ei en als laatste door het paneermeel. Zorg ervoor dat alles mooi bedekt is.
  9. Zet de friteuse aan op 180° en bak de kipfilets om beurt in de hete olie gedurende 1 minuut.
  10. Snij de kipfilets in plakken en dien op met de saus.
Created using The Recipes Generator

Tomaat-mozzarella met basilicumsorbet

Aantal porties: 10 personen
Auteur:
Tomaat-mozzarella met basilicumsorbet

Tomaat-mozzarella met basilicumsorbet

Bereidingstijd: 15 MKooktijd: 1 H & 30 MTotale tijd: 1 H & 45 M
Een klassieker zoals tomaat met mozzarella en basilicum kan je ook op een originele manier presenteren. In dit recept combineren we de tomaten en de mozzarella immers met een sorbet van basilicum. Makkelijk te maken en heerlijk fris op een warme zomerse dag. Heb je een ijsmachine, dan kan je een mooie romige sorbet maken, maar ook zonder ijsmachine is dit recept de moeite waard om te proberen. Niet overdrijven met de hoeveelheid basilicum is de boodschap. Zo krijg je een subtiel en fris resultaat. Bij de ingrediënten zie je glucosestroop (verkrijgbaar bij Aveve) staan. Die dient om de schepbaarheid en de structuur van de sorbet te verbeteren, maar heb je die niet in huis of wil je die niet kopen, gebruik in het recept dan 120gr kristalsuiker in plaats van 100g. De gelatine in het recept zorgt voor een betere binding van het vocht. Maar ook dat ingrediënt kan je weglaten als je het liever niet gebruikt.

Ingredienten:

  • 150 gram water
  • 100 gram kristalsuiker
  • 25 gram glucosestroop
  • 15 blaadjes basilicum (+ enkele voor de afwerking)
  • 125 gram limoensap
  • 200 gr appelen, geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 4 gram gelatine, geweekt in koud water
  • 2 schaaltjes kerstomaatjes
  • 3 zakjes mini-mozzarellabolletjes

Instructies:

How to cook Tomaat-mozzarella met basilicumsorbet

  1. Doe het water, de suiker, de glucosestroop en de verse basilicumblaadjes in de mengbeker en kook: 10 min/100°/snelheid 1.
  2. Voeg het limoensap en de stukjes appel toe en mix: 1 min/snelheid 10 (geleidelijk aan).
  3. Knijp de gelatine uit, voeg toe en mix: 30 sec/snelheid 7.
  4. Laat het mengsel afkoelen.
  5. Met ijsmachine: draai tot een gladde sorbet (ongeveer 60 minuten).
  6. Zonder ijsmachine: doe het mengsel in een platte schaal en zet in de diepvriezer. Roer om de 60 minuten goed om. Herhaal dit 3 à 4 keer.
  7. Halveer de kerstomaatjes en leg ze samen met de mozzarellabolletjes in een glas of kommetje.
  8. Schep een bol basilicumsorbet op de tomaatjes en werk af met de achtergehouden basilicumblaadjes.
Created using The Recipes Generator

Tiramisu met Oreo-koekjes en Cointreau

Aantal porties: 8 glaasjes
Auteur:
Tiramisu met oreo-koekjes en cointreau

Tiramisu met oreo-koekjes en cointreau

Bereidingstijd: 20 MKooktijd: 5 hourTotale tijd: 5 H & 20 M
Oh zo lekker: een tiramisu waarbij de klassieke boudoirs of lange vingers het moeten afleggen tegen Oreo-koekjes. Probeer en geniet!

Ingredienten:

  • 100 gram Oreo-koekjes Crispy Tin
  • 4 eigelen
  • 80 gram suiker (40 gr + 40 gr)
  • 2 eetlepels Cointreau
  • 250 gram mascarpone
  • 4 eiwitten
  • cacaopoeder als afwerking

Instructies:

How to cook Tiramisu met oreo-koekjes en cointreau

  1. Doe de Oreo-koekjes in de mengbeker en hak: 2 x 0,5sec/Turbo. Je hebt nu een crumble waar hier en daar nog een groter stuk in zit. Doe in een kommetje.
  2. Reinig de mengbeker, zet de vlinder op het mes en voeg de eigelen toe. Stel in: 1,30 min/snelheid 3,5. Voeg tijdens het kloppen via de dekselopening 40 gr suiker en de Cointreau toe. Voeg de mascarpone toe en meng: 40 sec/snelheid 2,5. Doe in een ruime kom.
  3. Maak de mengbeker, het mes en de vlinder goed vetvrij. Plaats opnieuw de vlinder en doe de eiwitten in de mengbeker. Klop op: 2 min/snelheid 3,5. Voeg tijdens het kloppen via de dekselopening de overige 40 gr suiker toe.
  4. Spatel de eiwitten manueel met een spatel onder het mascarponemengsel.
  5. Neem de glaasjes en schep er een laagje gecrushte Oreo-koekjes in. Doe er wat eiwit/mascarponemengsel op. Voeg opnieuw een laagje koekjes toe en een laagje van het mascarponemengsel.
  6. Laat minstens 5 uur opstijven in de koelkast en werk af met een laagje cacaopoeder.
Created using The Recipes Generator

Quiches asperges/chorizo en erwtjes/ham

Aantal porties: 12 miniquiches
Auteur:
Quiches asperges/chorizo en erwtjes/ham

Quiches asperges/chorizo en erwtjes/ham

Bereidingstijd: 20 MKooktijd: 25 MTotale tijd: 45 M
Deze makkelijke quiches laten zich vlotjes verorberen. Je kan ze zowel voor het middag-als avondeten serveren, als hapje of hoofdmaaltijd en ze zijn zowel warm als koud overheerlijk. Voor het deeg gebruiken we geen bloem, maar havermoutvlokken. Voor de thermomix is het kinderspel om daar snel een mooi beslag van te maken. Heb je vormpjes van siliconen, dan hoef je ze niet in te vetten. Gebruik je metalen vormpjes, vet ze dan eerst in met wat boter, zo kan je de quiches er na het bakken vlot uithalen. Met de vulling kan je alle kanten uit. Ik koos voor asperges in combinatie met chorizo en voor de combinatie erwtjes/ham. Aan deze laatste vulling heb je echt geen werk. Kies zelf je favoriete groenten met of zonder vlees. Misschien ga jij wel voor een veggie-variant? Heerlijk met een slaatje.

Ingredienten:

  • 4 asperges
  • 100 gram chorizo
  • 100 gram diepvrieserwtjes
  • 150 gram hamblokjes
  • 100 gram havermoutvlokken
  • 450 gram melk
  • 3 eieren
  • 100 gram gemalen kaas
  • 1 teentje knoflook
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout

Instructies:

How to cook Quiches asperges/chorizo en erwtjes/ham

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Zet een pot met water op het vuur, breng het aan de kook en voeg zout toe. Schil de asperges, snij ze in stukken van 3cm en gaar ze een viertal minuten in gezouten kokend water. Controleer of ze gaar zijn en laat eventueel nog even verder koken. Giet de asperges af en spoel ze onder koud water zodat het kookproces stopt. Leg ze op keukenpapier en laat ze uitlekken.
  3. Snij de chorizo in plakken van 3cm en snij elk plakje daarna in blokjes.
  4. Meng de aspergestukken met de chorizoblokjes. Hou opzij.
  5. Meng de hamblokjes met de diepvrieserwtjes, ze hoeven niet ontdooid te zijn. Hou opzij.
  6. Doe de havermout in de mengbeker en mix: 20sec/snelheid 10.
  7. Spatel naar beneden en voeg de melk, de eieren, de gemalen kaas, het teentje look en een snuif peper en zout toe. Mix het geheel: 30 sec/snelheid 5.
  8. Vul de muffinvormpjes voor 2/3 met het beslag. Voeg aan 6 vormpjes de combinatie asperges/chorizo toe en aan de andere 6 de combinatie ham/erwtjes.
  9. Plaats 25 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer of de quiches klaar zijn door er met een prikker in te steken. Als deze er droog uitkomt, zijn de quiches klaar.
Created using The Recipes Generator

Geroosterde paprikasoep

Aantal porties: 6 personen
Auteur:
Geroosterde paprikasoep

Geroosterde paprikasoep

Bereidingstijd: 30 MKooktijd: 30 MTotale tijd: 60 M
Paprika's krijgen een diepe smaak als ze eerst geroosterd worden. Toegegeven, dat is wat meer werk, maar je extra inspanning zal je echt wel proeven in je bord.

Ingredienten:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 5 rode paprika's
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rood chilipepertje
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 600 gram water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • een snuifje gerookte paprika
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout

Instructies:

How to cook Geroosterde paprikasoep

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Halveer de paprika's en haal de zaadlijsten eruit. Doe 3 eetlepels olijfolie in een kommetje en strijk met een borsteltje de buitenkant van de paprika's gelijkmatig in met de olijfolie.
  3. Leg de paprika's op een bakplaat en zet in de oven. Zet de oven op grillstand en rooster de paprika's 20 à 30 min tot ze beginnen verkleuren en rimpelig worden.
  4. Haal de paprika's uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Pel de paprika's en snij ze in grove stukken.
  5. Pel de sjalot en halveer, pel het knoflookteentje. Was het rode chilipepertje, halveer en haal de zaadlijsten eruit. Snij in grove stukken. Doe sjalot, knoflook en chilipeper in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  6. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  7. Voeg de geroosterde paprika's toe aan de mengbeker. Voeg water en groentenbouillon toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  8. Voeg een snuifje gerookte paprika toe en mix: 1 min/snelheid 10 (geleidelijk aan).
  9. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
Created using The Recipes Generator

Jules Destrooperwafeltjes met mango-banaanijs

Aantal porties: 8 kleine ijswafeltjes
Auteur:
Jules Destrooperwafeltjes met mango-banaanijs

Jules Destrooperwafeltjes met mango-banaanijs

Bereidingstijd: 5 MKooktijd: 1 hourTotale tijd: 1 H & 5 M
Met de kwaliteitskoekjes van Jules Destrooper kan je heerlijke gerechten maken. Voor dit supermakkelijke recept kan je om het even welk bevroren fruit gebruiken. Ik doe geen suiker bij het ijs. De ingevroren mango en banaan is voor mij zoet genoeg. In combinatie met de koekjes krijg je zo een fris-zoete balans. Ben je echt een zoetebek, voeg dan 30 gr poedersuiker toe aan de onderstaande ingrediënten.

Ingredienten:

  • 200 gram bevroren mango-blokjes
  • 1 gepelde en in schijfjes gesneden ingevroren banaan
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels melk
  • 16 mini-botergaletten van Jules Destrooper

Instructies:

How to cook Jules Destrooperwafeltjes met mango-banaanijs

  1. Doe alle ingrediënten, behalve de wafeltjes in de mengbeker en mix met behulp van de spatel: 1,30 min/snelheid 5 d.w.z. plaats na 30 sec van de ingestelde tijd de spatel door de dekselopening en maak draaibewegingen terwijl het toestel mixt. Zo krijg je een mooie, homogene massa.
  2. Bestrijk 8 boterwafeltjes met een dikke laag mango-banaanpuree en leg er de andere wafeltjes op. Plaats nog 1 uur in de diepvriezer om op te stijven.
Created using The Recipes Generator

Parmentier van kabeljauw met zoete aardappel

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Parmentier van kabeljauw met zoete aardappel

Parmentier van kabeljauw met zoete aardappel

Bereidingstijd: 15 MKooktijd: 30 MTotale tijd: 45 M
Parmentier is een laagjesgerecht waar meestal vis of vlees en een gepureerde groente in verwerkt wordt. Dit supermakkelijke en gezonde gerecht zal liefhebbers van zoete aardappel zeker bevallen.

Ingredienten:

  • 2 uien
  • 800 gram zoete aardappel
  • 800 gram kabeljauwhaasje in 4 porties verdeeld
  • 4 eetlepels olijfolie (2+2)
  • een beetje paneermeel
  • 70 gram water
  • 1/2 groentenbouillonblokje
  • 50 gram boter in stukjes
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout

Instructies:

How to cook Parmentier van kabeljauw met zoete aardappel

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Pel de uien en halveer ze. Doe ze in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en stoof aan: 4 min/120°/snelheid 1.
  4. Doe de aangestoofde ui in een ovenschaal en hou opzij.
  5. Schil de zoete aardappel en snij in grove stukken. Doe in de mengbeker en hak: 8 sec/snelheid 5.
  6. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en stoof aan: 3 min/120°/snelheid 1.
  7. Voeg het water en de bouillon toe en gaar: 18 min/100°/snelheid 1.
  8. Leg ondertussen de kabeljauwhaasjes op de aangestoofde ui, kruid met peper en zout en zet de ovenschaal 5 minuten in de oven zodat de kabljauw al wat kan garen. Haal eruit.
  9. Mix de zoete aardappel: 20 sec/snelheid 7. Proef en kruid af met peper en zout.
  10. Lepel de zoete aardappel bovenop de vis en bestrooi met paneermeel. Leg een paar klontjes boter op het paneelmeel en gaar verder in de oven gedurende 7 minuten.
  11. Verhoog de temperatuur van de oven naar 220°, zet de grill aan en laat nog 5 minuten kleuren.
Created using The Recipes Generator