Amandelgebak met beurre noisette

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Print
Amandelgebak met beurre noisette

Amandelgebak met beurre noisette

Prep time: 25 Mininactive time: 20 MinTotal time: 45 Min
In gebak gebruik je in veel gevallen boter, al of niet in gesmolten vorm. De bereiding van dit lekkere amandelgebak start met beurre noisette. We zouden deze term uit de Fanse keuken het best vertalen als "hazelnootboter". Het komt erop neer dat je de boter net zolang verwarmt tot ze een bruine hazelnootkleur heeft. Technisch gezien zijn het de eiwitten van de boter die bruin kleuren, maar persoonlijk ben ik enkel geïnteresseerd in de heerlijke smaak van hazelnoten die je dan krijgt. We maken de beurre noisette op het vuur in een kookpotje. Neem zeker geen pot met een zwarte bodem, want het is de bedoeling dat je de geleidelijke verkleuring van de boter goed kan volgen en je de boter op tijd van het vuur kan halen. Laat je niet afschrikken, een beurre noisette maken is echt niet moeilijk en als beloning heb je een gebak met een heerlijk romige smaak en een lekker krokant korstje.

Ingredients

  • 75 gr boter
  • 50 gr bloemsuiker
  • 50 gr amandelpoeder
  • 80 gr kristalsuiker
  • 10 gr vanillesuiker
  • 50 gr bloem
  • een snuifje zout
  • 4 eiwitten
  • poedersuiker
  • wat fruit naar keuze (optioneel)

Instructions

  1. We maken eerst de beurre noisette. Snij de boter in gelijke stukjes, doe ze in een potje en verwarm de boter al roerend op een half hoog vuur. Eerst gebeurt er niets, de boter smelt en heeft een gele kleur. Blijf roeren en je zal merken dat de kleur van de boter stilaan verandert van geel, over oker, naar lichtbruin. Er vormen zich wat zwarte spikkeltjes op de bodem, dat hoort zo. Haal je potje van het vuur van zodra de boter een hazelnootkleur heeft en giet de inhoud dan over in een kommetje. Laat de beurre noisette gedurende 15 min afkoelen, ondertussen ga je verder met de rest van het recept.
  2. Verwarm de oven voor op 170°.
  3. Neem een bakvorm (ik gebruikte een vierkanten vorm van 18cm x 18cm), vet hem in met een klein beetje boter en strooi er wat bloem in. Zorg ervoor dat er overal wat bloem aan de boter kleeft. Hou de bakvorm ondersteboven en klop er de overtollige bloem uit.
  4. Zet een kom op het deksel van de mengbeker, zet de weegschaal aan en weeg 50 gr bloemsuiker en 50 gr amandelpoeder af.
  5. Neem een tweede ruime kom en zeef er de afgewogen bloemsuiker en amandelpoeder boven. Stukjes die in de zeef blijven zitten, gooi je weg.
  6. Zet de kom met bloemsuiker en amandelpoeder opnieuw op het deksel van de mengbeker en zet de weegschaal weer aan. Voeg 80 gr kristalsuiker, 10 gr vanillesuiker, 50 gr bloem en een snuifje zout toe. Zet de kom op je aanrecht en roer met een spatel al deze droge ingrediënten door elkaar.
  7. Nu kloppen we de eiwitten op. Zorg voor een vetvrije mengbeker en vlinder. Zet de vlinder op het mes, voeg de eiwitten toe en klop op: 3 min/snelheid 3,5.
  8. Verwijder de vlinder en voeg de eiwitten toe aan de opzij gehouden kom. Spatel de eiwitten mooi onder het mengsel, doe dit met een spatel, niet met een garde.
  9. Voeg nu de wat afgekoelde beurre noisette toe en spatel die mooie onder het beslag.
  10. Giet het mengsel in de ingevette en bebloemde vorm.
  11. Bak gedurende 20 min in de oven op 170°.
  12. Haal uit de vorm, laat afkoelen en werk af met poedersuiker en/of fruit naar keuze.
Created using The Recipes Generator

Zalm met mosterdroomsaus en groentensliertjes

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Print
Zalm met mosterdroomsaus en groentensliertjes

Zalm met mosterdroomsaus en groentensliertjes

Prep time: 5 MinCook time: 15 MinTotal time: 20 Min
Groenten en vis samen stomen en het overgehouden stoomvocht gebruiken om een lekkere, romige mosterdsaus van te maken. Dat is de opzet van dit gerecht. Als je een toestelletje hebt om sliertjes te maken van de groenten heb je dit bord op 20 minuten op tafel staan. Makkelijker en sneller kan bijna niet.

Ingredients

  • 2 kleine courgettes
  • 3 wortelen
  • 1 ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 80 gr water
  • 1/2 blokje groentenbouillon
  • 4 stukken zalmfilet
  • 100 gr room
  • 1 koffielepel scherpe mosterd
  • peper
  • zout

Instructions

  1. Was de courgette, de schil blijft eraan. Rasp de wortelen. Maak met een sliertendraaier sliertjes van de courgettes en de wortelen en leg ze in de diepe varomaschaal. Kruid de groenten met peper en zout.
  2. Leg de zalmfilets in de bovenste varomaschaal en kruid ze ook met peper en zout. Zet de varomaschalen op elkaar en sluit af met het varomadeksel. Zet even opzij.
  3. Pel de ui en snij in vier. Doe de ui in de mengbeker en hak:5 sec/snelheid 5.
  4. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  5. Voeg het water en een half groentenbouillonblokje toe. Zet de varomaschalen op het deksel van de mengbeker en stoom: 10 min/varoma/snelheid 1.
  6. Zet de varomaschaal even opzij.
  7. Controleer de hoeveelheid water in de mengbeker. Het is de bedoeling dat er bijna geen water meer overblijft in de beker. Heb je nog teveel water, giet er dan wat van weg boven een zeefje. De uitjes die in de zeef terecht komen doe je terug in de mengbeker.
  8. Voeg de room en de mosterd toe en mix: 30 sec/snelheid 10.
  9. Proef de saus en kruid eventueel bij met peper en zout of voeg nog wat mosterd toe als je de saus pittiger wilt.
  10. Serveer de groentensliertjes met een stukje gestoomde zalm en met de mosterdsaus.
Created using The Recipes Generator

Soepje van pompoen en zoete aardappel

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Print
Soepje van pompoen en zoete aardappel

Soepje van pompoen en zoete aardappel

Prep time: 5 MinCook time: 25 MinTotal time: 30 Min
In de herfst kunnen we echt niet voorbij gaan aan pompoen als ingrediënt voor een smakelijk soepje. Je vindt de groente al vele jaren in heel wat kleuren en vormen in de winkel. Welke pompoen u ook kiest voor dit gerecht, combineer hem in elk geval met een stevige zoete aardappel en je soep wordt gegarandeerd nog lekkerder! De gebakken uitjes zijn optioneel, maar ze zorgen in elk geval voor een lekkere crunch.

Ingredients

  • 1 ui
  • 250 gr pompoen
  • 250 gr zoete aardappel
  • 20 gr olijfolie
  • 700 gr water
  • 1 kippen- of groentenbouillonblokje
  • peper
  • zout
  • 1 eetlepel gebakken uitjes

Instructions

  1. Pel de ui en snij in vier.
  2. Schil de pompoen en snij in grove stukken.
  3. Schil de zoete aardappel en snij in grove stukken.
  4. Doe ui, pompoen en zoete aardappel in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  5. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  6. Voeg het water en het bouillonblokje toe en kook: 25 min/100°/snelheid 1.
  7. Mix de soep: 1,30min/snelheid 10 (geleidelijk aan voor TM5).
  8. Proef de soep en kruid naar smaak bij met peper en zout.
Created using The Recipes Generator

Biscuit met slagroom en vers fruit

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Print
Biscuit met room en vers fruit

Biscuit met room en vers fruit

Prep time: 1 Hourinactive time: 30 MinTotal time: 1 H & 30 M
Laat gerust je eigen versierkunsten los op deze lekker lichte biscuit en trakteer er jezelf, je familie of buren mee.

Ingredients

  • 90 gr patisseriebloem (niet zelfrijzend)
  • 10 gr maïzena
  • 4 eieren
  • rasp van 1/2 citroen
  • 100 gr kristalsuiker
  • een snuifje zout
  • een beetje boter om de vorm in te vetten + één extra eetlepel bloem
  • 2 eetlepels kant-en-klare rietsuikersiroop (bijvoorbeeld van Monin, vind je in de supermarkt bij de siropen om cocktails te maken)
  • 1 eetlepels Cointreau
  • 4 eetlepels confituur naar keuze
  • 1/2 liter room (40% vetgehalte)
  • 2 eetlepels bloemsuiker
  • chocoladekrullen
  • vers fruit naar keuze
  • een springvorm met een diameter van ongeveer 24cm

Instructions

  1. Weeg de bloem en de maïzena af en zeef ze samen boven een kom. Hou dit opzij.
  2. Verwarm de oven voor op 180°.
  3. Plaats de vlinder op het mes.
  4. Doe de eieren, de citroenrasp, de kristalsuiker en het zout in de mengbeker en klop: 9 min/37°/snelheid 4.
  5. Stel dan opnieuw in zonder temperatuur maar nog steeds met de vlinder op het mes: 6 min/snelheid 4. In technische termen heet dit "koud kloppen", maar je zal merken dat het mengsel na verloop van tijd door de wrijving toch een temperatuur van 40° aangeeft, ook al heb je geen temperatuur ingesteld.
  6. Haal de opgeklopte eieren met een spatel uit de mengbeker en doe in een ruime kom.
  7. Spatel de bloem/maïzena geleidelijk aan door het eimengsel. Doe dit niet met een klopper of garde, maar met een spatel. Spatel rustig rond zodat alle bloem mooi opgenomen is.
  8. Neem een ronde springvorm van 24cm diameter, vet deze in met een beetje boter en strooi er de eetlepel bloem in. Verdeel de bloem al draaiend over de bodem en de zijkanten. Hou de vorm dan even ondersteboven en klop de overtollige bloem eruit.
  9. Giet het beslag in de ingevette springvorm en plaats ongeveer 20 minuten in de oven.
  10. Haal de biscuit uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
  11. Reinig de mengbeker en de vlinder, plaats de vlinder opnieuw en doe de room in de mengbeker. Klop op met een snelheid van 3,5 zonder de tijd in te stellen en blijf bij je toestel. Voeg na enkele seconden de bloemsuiker toe en stop het toestel wanneer de room de gewenste dikte heeft. Gebruik zeker room met een voldoende hoog vetgehalte, anders krijg je die niet stijfgeklopt. Ik klopte 2 minuten op snelheid 3,5. Klop niet te lang, want dan verandert de room in boterklonters.
  12. Snij de afgekoelde biscuit in drie lagen met behulp van een groot gekarteld broodmes.
  13. Leg de onderste laag op het kartonnetje en smeer de laag biscuit in met room. ;Leg er kleine stukjes fruit op. Leg de tweede laag biscuit er bovenop.
  14. Meng de rietsuiker met de Cointreau.
  15. Smeer de tweede laag biscuit in met behulp van een borsteltje met het rietsuiker/Cointreaumengsel, dit zal een extra smaakje toevoegen aan je biscuit. Smeer hierbovenop nog een mooie laag confituur naar keuze. Ik gebruikte aardbeienconfituur.
  16. Leg de bovenste laag biscuit erop en smeer deze in met room. Neem de biscuit dan met het kartonnetje vast en leg dat op je handpalm. Smeer de zijkanten van de biscuit in met de resterende room. Dat lukt het best met een paletmes.
  17. Neem wat chocoladekrullen en druk ze tegen de zijkant van de biscuit die je nog steeds in je hand houdt.
  18. Leg de biscuit nu neer en versier hem naar smaak met vers fruit.
  19. Verwen iemand die je na aan het hart ligt.
Created using The Recipes Generator

Vogelnestjes met tomatensaus

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Print
Vogelnestjes met tomatensaus

Vogelnestjes met tomatensaus

Prep time: 1 H & 30 MTotal time: 1 H & 30 M
Wie kwam er ooit op het idee om een hardgekookt ei in een gehaktbal te stoppen? Mocht je het antwoord op deze vraag kennen, laat het me dan weten. Wat er ook van zij, vogelnestjes zijn bij ons thuis niet enkel in de tuin welkom, maar ook op tafel! Met de deegfunctie van de Thermomix kan je het gehakt in een handomdraai de juiste textuur en smaak geven zonder je handen vuil te maken. De messen draaien immers afwisselend rechts en links en mengen ei en paneermeel perfect door het gehakt. Dankzij de laatste update van het model TM6 kan je ook je eitjes "volautomatisch" in de Thermomix klaarmaken. Bij vogelnestjes hoort een pittige en mooi gebonden tomatensaus; ook dat is kinderspel! Je kan dit gerechtje eventueel nog serveren met wat aardappelpuree en wat groentjes naar keuze.

Ingredients

Ingrediënten voor de vogelnestjes
  • 4 eieren om hard te koken
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 500 gr gemengd gehakt
  • 1 extra ei
  • 15 gr paneermeel
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • neutrale olie
Ingrediënten voor de tomatensaus
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 130 gr wortelen
  • 10 gr olijfolie
  • 100 gr aardappel
  • 400 gr tomatenblokjes uit blik
  • 70 gr geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 kippen-of groentenbouillonblokje
  • 1/2 platte koffielepel sambal oelek
  • peper
  • zout

Instructions

Bereiding van de vogelnestjes
  1. Maak eerst de hardgekookte eieren klaar. Heb je een TM6, ga hiervoor dan naar de eikookfunctie. Leg 4 eieren in de mengbeker, vul de beker met water tot aan het 1-liter teken, sluit de mengbeker en draai de startknop tot het uiterste, dat is de optie "hard".
  2. Haal de hardgekookte eieren uit de mengbeker en koel ze af onder koud stromend water.
  3. Pel ze en hou ze opzij.
  4. Maak dan het gehakt. Pel de ui en snij in vier, pel de look en doe ui en look in de mengbeker. Hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden.
  5. Voeg het gehakt toe, samen met het extra ei, het paneermeel, nootmuskaat en peper en zout. Meng via de deegmodus: 50 sec/deeg.
  6. Haal het gehakt uit de mengbeker en verdeel het in vier porties van 125 gr.
  7. Maak per portie een mooie bal. Leg die in je handpalm en maak met je andere hand een kuil in het gehakt. Leg er een hardgekookt ei in en vouw het gehakt met twee handen mooi rond het ei. Rol opnieuw tot een mooie, ronde, strakke gehaktbal zonder al te veel naad.
  8. Verwarm de oven op 180°.
  9. Zet een pan op het vuur en giet er een bodem neutrale olie in. Verhit de olie en bak de gehaktballen bruin aan alle kanten. Ze hoeven nog niet doorbakken te zijn.
  10. Leg de gehaktballen in een ovenschaal en laat ze verder garen gedurende 30 min op 180°.
  11. Ga ondertussen verder met de bereiding van de tomatensaus.
Bereiding van de tomatensaus
  1. Pel de ui en snij in vier. Pel de knoflook. Rasp de wortel en snij in grove stukken. Doe ui, knoflook en wortel in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Schil de aardappel en snij hem in kleine stukjes.
  4. Voeg de aardappelstukjes, de tomatenblokjes, de geconcentreerde tomatenpuree, het kippen-of groentenbouillonblokje en de sambal oelek toe en warm op: 5 min/100°/snelheid 1.
  5. Haal het maatbekertje van het deksel, zet het antispatdeksel (TM6) of het kookmandje (TM5) op het deksel en kook: 10 min/100°/snelheid 1.
  6. Kruid met wat peper en zout en mix: 30 sec/snelheid 8.
  7. Proef en kruid eventueel nog wat bij.
  8. Pluk enkele blaadjes van de peterselie en hak ze fijn met een scherp mes.
  9. Haal de gehaktballen uit de oven, halveer ze en bestrooi ze met gehakte peterselie.
Created using The Recipes Generator

Gekarameliseerde uiensoep

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Print
Gekarameliseerde uiensoep

Gekarameliseerde uiensoep

Prep time: 1 HourTotal time: 1 Hour
Een mooie, bruine uiensoep maken op je fornuis is niet altijd makkelijk en ook tijdrovend. Wist je dat je met de Thermomix TM6 de uien prima kan karameliseren zonder dat je bij je toestel moet blijven staan? Ik gebruikte als basis voor deze soep het voorgeprogrammeerd recept van het Cookidoo-platform met als titel "400-500 g ui karameliseren" en maakte er daarna een smakelijke en donkere soep van met een krachtige smaak.

Ingredients

Ingrediënten voor 4 personen voor de gekarameliseerde uien
  • 20 gr olie (olijfolie of andere neutrale olie)
  • 500 gr uien
  • 30 gr water
  • zout
Ingrediënten voor de uiensoep
  • de gekarameliseerde uien van hierboven
  • 60 gr witte wijn
  • 600 gr water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 stukje steranijs
  • peper
  • zout
  • eventueel 4 sneetjes frans brood
  • eventueel wat gemalen kaas

Instructions

Bereiding van de gekarameliseerde uien
  1. Pel de uien, halveer ze en snij elke helft in de lengte in drie.
  2. Ga naar Cookidoo, typ op het vergrootglas en roep het recept op met volgende titel "400-500 g ui karameliseren".
  3. Volg de instructies van het voorgeprogrammeerde recept.
  4. Haal de gekarameliseerde uien uit de mengbeker.
  5. Vul de mengbeker met 1 liter water en 2 eetlepels azijn. Ga naar het voorreinigingsprogramma en kies bij de snelheidsknop voor de hoogste stand "Bruinen". Giet het water uit de beker en spoel uit.
Bereiding van de uiensoep
  1. Doe de gekarameliseerde uien in een schone mengbeker.
  2. Voeg de witte wijn, het water, het bouillonblokje en de steranijs toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  3. Haal de steranijs uit de mengbeker. Proef de soep en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  4. Facultatief: Snij eventueel 4 plakjes frans brood, bestrooi ze met wat gemalen kaas en zet ze in je oven even onder de grill.
Created using The Recipes Generator

Groentensoep met vleugje kokos

Soep met de Thermomix TM6https://youtu.be/TgaMZ8RxIvgSoep maken in de Thermomix is kinderspel. Laat je inspireren door dit recept en gebruik je lievelingsgroenten!2020-09-14
Yield: 6 personen
Author: Clevercooking

Groentensoep met vleugje kokos

Prep time: 25 MinTotal time: 25 Min
Soep maken met de Thermomix is kinderspel. We gebruiken in dit recept ui, worteltjes, courgette en rode paprika. Maar ga gerust aan de slag met je eigen lievelingsgroenten.

Ingredients

  • 1 ui
  • 2 wortels
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 blokje kippen-of groentenbouillon
  • paprikapoeder
  • 250 gr kokosmelk
  • 500 gr water
  • peper
  • zout

Instructions

  1. Pel de ui en snij in vier. Schraap de wortels en snij ze in grove stukken. Spoel de courgette en snij in grove stukken. Spoel de paprika, haal de zaadlijsten eruit en snij in grove stukken.
  2. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg het bouillonblokje en wat paprikapoeder toe. Doe de kokosmelk en het water in de mengbeker en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  5. Wil je een gladde soep, stel je toestel dan in en mix: 1,30 min/snelheid 10. (voor TM5 en TM31 geleidelijk aan). 
  6. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.

Vanillecrumble met rood fruit

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Print
Vanillecrumble met rood fruit

Vanillecrumble met rood fruit

Prep time: 30 MinTotal time: 30 Min
Zin in een lekker en eenvoudig dessertje zonder al te veel calorieën? Dan is deze crumble zeker iets voor jou. De havermout en de nootjes zorgen voor een krokante toets en de vanille past heerlijk bij het rood fruit.

Ingredients:

  • 30 gr noten naar keuze
  • de zaadjes van 1 vanillestokje
  • 50 gr rietsuiker
  • 50 gr bloem
  • 50 gr havermout
  • 60 gr boter, koud en in blokjes gesneden
  • een snuifje zout
  • 500 gr gemengd rood fruit (aardbeien, bosbessen, frambozen, ...)

Instructions:

  1. Verwarm de oven voor op 200°.
  2. Doe de noten in de mengbeker en hak: 1 sec/turbo.
  3. Snij het vanillestokje in de lengte open en schraap er met een scherp mes de zaadjes uit. Doe dit bij de noten.
  4. Voeg de rietsuiker, bloem, havermout, koude boterblokjes en het zout toe en meng:20 sec/snelheid 4.
  5. Verdeel het rood fruit over een ovenschaal en strooi er de crumble op.
  6. Zet de ovenschaal gedurende 20 à 25 minuten in de oven op 200° tot de crumble bruin kleurt.
Created using The Recipes Generator

Vijgen-aardbeienconfituur met sinaas en Cointreau

Confituur in de Thermomix TM6https://youtu.be/DsQmunIkPswMaak dit heerlijk confituurtje van vijg, aardbei en appelsien. Succes verzekerd!https://i9.ytimg.com/vi/DsQmunIkPsw/mq2.jpg?sqp=CLSC__oF&rs=AOn4CLCVSMc1u1fR6wwa-s77ldmKx-4GaQ2020-09-14
Yield: 2 potten van 400 gr
Author: Clevercooking
Vijgen-aardbeienconfituur met sinaas en Cointreau

Vijgen-aardbeienconfituur met sinaas en Cointreau

Prep time: 20 MinTotal time: 20 Min
In deze confituur zijn het niet de aardbeien maar de vijgen die de hoofdrol spelen. Een makkelijk en smakelijk recept!

Ingredients

  • 270 gr vijgen (4 à 5 vijgen afhankelijk van de grootte)
  • 110 gr aardbeien
  • 250 gr sinaasappelsap (3 à 4 sinaasappels)
  • 10 gr boter
  • sap van 1/2 citroen
  • 280 gr confituursuiker (type 500 gr suiker voor 1 kg fruit)
  • 10 gr Cointreau

Instructions

  1. Was de vijgen en droog ze af. Snij het topje aan de bovenkant af en snij de vijgen in niet al te grote stukken.
  2. Spoel de aardbeien, haal het kroontje eruit en snij in stukken.
  3. Pers de juiste hoeveelheid sap uit de sinaasappels.
  4. Doe vijgen, aardbeien, sinaasappelsap, boter en het citroensap in de mengbeker en verwarm: 12 min/100°/snelheid lepeltje.
  5. Mix het warme fruit: 10 sec/snelheid 5.
  6. Voeg de suiker toe en kook verder zonder maatbekertje: 6 min/100°/snelheid 1.
  7. Voeg de Cointreau toe en kook verder: 1 min/100°/snelheid 1.
  8. Giet in brandschone bokalen, schroef het deksel stevig dicht en laat omgekeerd afkoelen.

Focaccia met verse vijgen en hazelnoot

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Print
Focaccia met verse vijgen en hazelnoot

Focaccia met verse vijgen en hazelnoot

Cook time: 2 HourTotal time: 2 Hour
Voor een lekker lunchgerecht kan je zeker deze smakelijke focaccia eens uitproberen. Zoals met alle broodrecepten is het aan te raden om het deeg voldoende lang te laten rijzen.

Ingredients:

  • 50 gr gepelde hazelnoten
  • 250 gr water
  • 15 gr verse gist
  • 400 gr bloem
  • 4 gr zout
  • 20 gr olijfolie + extra om te besprenkelen
  • 75 gr zwarte olijven
  • 4 verse vijgen
  • 1 eetlepel Italiaanse of Provençaalse kruiden
  • gemengde sla
  • kerstomaatjes

Instructions:

  1. . Spoel de mengbeker uit.
  2. Doe het water en de gist in de mengbeker en verwarm: 3 min/37°/snelheid 1
  3. Doe de bloem, het zout en 20 gr olijfolie in de mengbeker en kneed: 3 min/deegfunctie.
  4. Laat het deeg in de mengbeker, sprenkel er een beetje olijfolie op en dek het deeg af met huishoudfolie. Zorg ervoor dat de huishoudfolie het deeg raakt. Laat 1 uur rijzen op een tochtvrij plekje.
  5. Zet een bakplaat klaar en leg er bakpapier of een silpadmatje op. Besprenkel het papier of matje met wat olijfolie.
  6. Snij de olijven in schijfjes. Voeg ze toe aan de mengbeker en kneed: 20 sec/deegfunctie.
  7. Verwarm de oven voor op 220°.
  8. Zet de beker omgekeerd op de beklede bakplaat. Draai het voetje van de mengbeker, zodat deeg en mes op de bakplaat vallen. Wrijf je handen in met een beetje olijfolie. Verwijder het mes. Maak een vierkant van het deeg en laat nog 15 min. rijzen.
  9. Snij de verse vijgen (met schil) in schijfjes en verdeel ze over het deeg. Verdeel ook de gehakte hazelnoten over het deeg en bestrooi het geheel met Italiaanse of Provençaalse kruiden.
  10. Bak 20 à 25 min in de oven op 220°.
  11. Verdeel en serveer met een gemengd slaatje en wat kerstomaatjes.
Created using The Recipes Generator

Hello, World!

Thaise scampisoep met garnalen

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Print
Thaise scampisoep met champignons

Thaise scampisoep met champignons

Cook time: 40 MinTotal time: 40 Min
Dit soepje is in de Oosterse keuken gekend onder de benaming Tom Yam Kung. Dit is een klassieke Thaise soep waar heel wat varianten van te vinden zijn. Grote garnalen of scampi's zitten er in principe altijd in en in dit recept voegen we er nog flink wat champignons aan toe. Een aanrader voor de liefhebbers van de Thaise keuken.

Ingredients:

  • 250 gr kokosmelk
  • 8 gedroogde of 4 verse limoenblaadjes
  • 2 stengels citroengras
  • 1/2 koffielepel gehakte galanga (dit kan je kant-en-klaar kopen in de supermarkt), ter vervanging kan je ook gehakte gember gebruiken
  • 1 teentje look, fijngehakt
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 koffielepel rode chilipasta
  • 900 gr water
  • 1+ 1/2 blokje kippenbouillon
  • 1 bakje champignons
  • 2 rode chilipepertjes
  • 12 scampi's, darmkanaal verwijderd en gepeld
  • 2 tomaten
  • 1/2 bosje koriander, enkel de blaadjes
  • 2 lente-uitjes

Instructions:

  1. Doe de kokosmelk in de mengbeker. Voeg de limoenblaadjes toe. Snij het citroengras in schijven van ongeveer 2cm. Voeg het citroengras toe aan de mengbeker en verwarm: 5 min/100°/snelheid 1.
  2. Giet het geheel door een zeef (of gebruik hiervoor het kookmandje) en vang de geparfumeerde kokosmelk op. Het geweekte limoenblad en citroengras gooi je weg.
  3. Doe de kokosmelk opnieuw in de mengbeker en voeg de gehakte galanga of gember, fijngehakte look, vissaus, rode chilipasta, water en kippenbouillonblokjes toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  4. Maak de champignons schoon en snij ze in schijfjes. Was de chilipepertjes, snij ze in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes. Snij de chilipepertjes in halve dunne ringetjes.
  5. Voeg de stukken champignon, chilipeper en de scampi's toe aan de mengbeker en kook nog even verder: 5 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  6. Snij de tomaten in vieren en haal er de pitjes uit. Snij elk kwartje in reepjes en daarna in blokjes.
  7. Hak de koriander en de lente-uitjes fijn.
  8. Serveer de soep in kommetjes met de tomatenblokjes, de koriander en de lente-ui.
Created using The Recipes Generator

Millefeuille met aardbeien, banketbakkersroom en venkelsorbet

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Print
Millefeuille met aardbeien, banketbakkersroom en venkelsorbet

Millefeuille met aardbeien, banketbakkersroom en venkelsorbet

Prep time: Cook time: 3 hourTotal time: 3 H
Als je alle onderdelen van dit smaakvolle dessert maakt, dan kan je dit bord zonder blikken of blozen op een echte feesttafel zetten. De combinatie van het krokante bladerdeeg, de geparfumeerde banketbakkersroom en de frisse venkelsorbet zijn heerlijk. En dan vergeten we de smaak nog van die lekkere aardbeien... Heb je niet veel tijd, laat dan de venkelsorbet achterwege. Ook zonder dit accent is dit een topdessert!

Ingredients:

Venkelsorbet
  • 300 gr water
  • 150 gr venkel, buitenste gedeeltje geschild en alles in kleine stukjes gesneden
  • ijsblokjes
  • 100 gr water
  • 25 gr suiker
  • een snuifje zout
  • 25 gr Pastis
  • enkele takjes venkelgroen voor de afwerking van het bord (zie verder)
Millefeuille
  • 50 gr water
  • 50 gr suiker
  • 4 vierkantjes (diepgevroren) bladerdeeg (ik gebruikte bladerdeeg van 12x12cm)
Banketbakkersroom
  • 500 gr melk
  • 1/2 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 80 gr suiker
  • 50 gr maïzena
  • schil van 1 limoen en sap van 1/4 limoen
Voor de afwerking
  • een 10-tal aardbeien, in plakjes gesneden
  • enkele kersen, bosbessen of ander rood fruit
  • achtergehouden venkelgroen

Instructions:

Venkelsorbet
  1. Doe 300 gr water in de mengbeker en breng aan de kook: 5 min/100°snelheid 1.
  2. Voeg de venkelblokjes toe en kook kort: 5 min/100°snelheid 1.
  3. Giet af en koel onmiddellijk in water met ijsblokjes gedurende een 5-tal minuten.
  4. Giet af en laat uitlekken.
  5. Doe 100 gr water samen met de suiker en een snuifje zout in de mengbeker en breng aan de kook: 2 min/100°/snelheid 1.
  6. Doe de afgekoelde venkelblokjes in de mengbeker en gaar: 7 min/100°snelheid 1.
  7. Voeg de Pastis toe en mix het geheel: 1,30min/snelheid 10.
  8. Zeef het geheel en draai tot sorbet indien je een ijsmachine hebt. Je kan alles ook in een plastic potje doen en 1 à 2 uur in de diepvriezer zetten. De hoeveelheid van deze sorbet is beperkt, je hebt slechts 2 kleine bolletjes nodig per bord.
  9. Het venkelgroen uit het ingrediëntenlijstje hou je opzij voor de afwerking.
Millefeuille
  1. We maken een suikersiroop. Doe het water en de suiker in de mengbeker en kook: 7 min/100°/snelheid 1. Laat afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor op 180°.
  3. Neem 4 plakjes (diepgevroren)bladerdeeg en laat ze even ontdooien. Halveer elk plakje en leg ze op een met bakpapier of met een siliconen matje beklede bakplaat. Strijk elke plak dun in met de suikersiroop. Laat opdrogen en herhaal dit nog 2 keer.
  4. Leg opnieuw bakpapier of een siliconen matje op de bovenkant van het bladerdeeg en zet er een andere bakplaat of een zware ovenbestendige schaal op. Het gewicht zal ervoor zorgen dat het bladerdeeg tijdens het bakken mooi plat blijft.
  5. Bak gedurende ongeveer 20 minuten.
  6. Haal de gebakken bladerdeegplakjes van de bakplaat en laat afkoelen.
Banketbakkersroom
  1. Doe de melk in de mengbeker.
  2. Snij het halve vanillestokje in de lengte door en schraap er de zaadjes uit. Doe zaadjes en stokje bij de melk in de mengbeker.
  3. Voeg de eieren, de suiker en de maïzena toe en verwarm: 7 min/90°/linksomdraai/snelheid 3.
  4. Laat de banketbakkersroom in de mengbeker, bedek hem met een stukje huishoudfolie om een velletje te voorkomen en laat afkoelen in de koelkast.
  5. Rasp wat limoenschil over de banketbakkersroom, voeg het limoensap toe en klop de banketbakkersroom opnieuw glad: 20 sec/snelheid 4. Doe in een spuitzak met een glad mondje. Heb je dat niet, dan kan het ook zonder mondje.
Afwerking
  1. Leg op elk bord een plakje bladerdeeg.
  2. Knip de spuitzak met de banketbakkersroom open en spuit er wat van op het bladerdeeg.
  3. Leg schijfjes aardbei dakpansgewijs op de banketbakkersroom.
  4. Spuit toefjes banketbakkersroom op de aardbeien en leg er een tweede plakje bladerdeeg op.
  5. Werk het bord naar eigen smaak verder af met een een extra streepje of toefjes banketbakkersroom, wat fruit, kleine bolletjes venkelsorbet en wat achtergehouden venkelgroen.
Created using The Recipes Generator

Risotto, groentenmimosa en gerookte zalm

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Print
Risotto, groentenmimosa en gerookte zalm

Risotto, groentenmimosa en gerookte zalm

Prep time: Cook time: 30 MTotal time: 30 M
Honger? Niet veel tijd noch zin om lang in de keuken te staan?  Met dit recept en dankzij de Themomix is deze smakelijke risotto echt kinderspel. Je kan alle ingrediënten makkelijk een week van tevoren in huis halen en binnen het half uur zit je aan tafel! Noteer onderstaande ingrediënten dus alvast op je eerstvolgende boodschappenlijstje.

Ingredients:

  • 40 gr parmezaan+ een klein blokje voor enkele grove parmezaansnippers
  • 2 sjalotten
  • 1 stuk prei
  • 2 wortels
  • 1 rode paprika, of een ander kleurtje naar keuze
  • 20 gr olijfolie
  • 250 gr risottorijst (bijvoorbeeld Arborio)
  • 60 gr witte wijn
  • 600 gr water
  • 1 blokje groentenbouillon
  • 250 gr gerookte zalm
  • sap van 1/2 citroen of 1/4 opgelegde citroen zeer fijn gehakt
  • een beetje geraspte citroen-of limoenschil

Instructions:

  1. Snij de 40 gr parmezaan in grove stukken, doe in de mengbeker en mix: 10 sec/snelheid 10. Haal uit de mengbeker, doe in een kommetje en hou opzij.
  2. Gebruik de overgebleven parmezaan om wat grote krullen van te raspen en hou deze opzij.
  3. Spoel de mengbeker even uit.
  4. Pel de sjalotten, was de prei, rasp de wortels, schil eventueel de paprika en snij al deze groenten in grove stukken. Doe alles in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  5. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/linksomdraai/snelheid lepeltje.
  6. Voeg de risottorijst toe en de witte wijn. Roer alles even manueel met de spatel rond en stoof verder aan: 3 min/100°/linksomdraai/snelheid lepeltje.
  7. Voeg het water en het groentenbouillonblokje toe en kook: 15 min/100°/linksomdraai/lepeltje.
  8. Snij ondertussen de zalm in grove stukken.
  9. Giet de risotto in een ruime schaal, voeg de stukken zalm toe, maar hou er enkele apart om de borden mee af te werken. Voeg ook het sap van de citroen toe of de zeer fijn gesneden opgelegde citroen. Bestrooi met de fijngehakte parmezaan en roer alles even manueel rond met een spatel. Proef en kruid eventueel bij met een beetje peper. Extra zout is in principe niet nodig omdat de groentenbouillon en de gerookte zalm al voldoende zout bevatten.
  10. Serveer de risotto onmiddellijk in diepe borden. Werk elk bord af met een mooie plak gerookte zalm en de achtergehouden parmezaankrullen. Rasp er nog wat citroen-of limoenschil over.
Created using The Recipes Generator

Meloensoepje

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Print
Meloensoepje

Meloensoepje

Prep time: Cook time: 30 MTotal time: 30 M
Voor hete dagen is dit een topgerechtje dat jong en oud zal appreciëren. Je kan het bovendien helemaal vooraf klaarmaken. Zorg voor mooie rijpe Charentais-meloen. De smaak van deze meloen is heerlijk en de felle kleur in je bord krijg je er gratis bij. Ik werkte de soep af met meloenbolletjes van verschillende grootte en serveer ze met gekruide broodstengels omwikkeld met een stukje parmaham. Je vindt de werkwijze voor de broodstengels hieronder, maar wil je snel zijn dan is een kant-en-klare stengel uit de winkel natuurlijk ook prima.

Ingredients:

  • 1 rood pepertje
  • 1+1/2 Charentais-meloen
  • 30 gr balsamico-azijn
  • 120 gr bruiswater
  • enkele takjes basilicum of munt voor de afwerki

Instructions:

  1. Was het pepertje, halveer het en haal de zaadlijsten eruit. Snij het pepertje in grove stukken, doe het in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden.
  2. Gebruik de halve meloen om bolletjes van te maken. Als je een parisienne-lepeltje hebt, gaat dat vanzelf. Je kan natuurlijk ook kiezen voor blokjes. Hou de bolletjes of blokjes opzij. We gebruiken ze straks voor de afwerking.
  3. Snij de hele meloen in 4 stukken, haal de pitten eruit en de schil eraf. Snij het vruchtvlees in grove stukken en doe in de mengbeker. Doe er ook het resterend vruchtvlees bij van de halve meloen waar je de bolletjes of blokjes hebt uitgehaald.
  4. Voeg de balsamicoazijn en het spuitwater toe en mix: 1 min/snelheid 10.
  5. Proef en voeg naar smaak nog wat balsamicoazijn toe.
  6. Koel het soepje goed in de koelkast.
Created using The Recipes Generator

Aardbeientiramisu

Yield: 8 personen
Author:
Print
Aardbeientiramisu

Aardbeientiramisu

Prep time: 40 MCook time: Total time: 40 M
Leef je vanaf mei en tijdens de zomermaanden uit met dit op-en-top smaakvol produkt van bij ons. Je kan er heel creatief mee aan de slag gaan of klassiekers een superlekkere twist geven. Een gewone tiramisu is al heerlijk; in combinatie met onze Belgische aardbeien wordt dit dessert gewoon nog lekkerder! Je maakt eerst een coulis van aardbei en framboos waarin je straks de lange vingers sopt. Dan worden de eidooiers geklopt en met mascarpone gemengd en als laatste klop je de eiwitten op en mengen je alles.

Ingredients:

De coulis
  • 150 gr aardbeien, kroontjes verwijderd
  • 150 gr frambozen
  • 20 gr poedersuiker
De tiramisu
  • 5 eidooiers
  • 6 eetlepels kristalsuiker (3+3)
  • 500 gr mascarpone
  • 4 eiwitten
  • 500 gr aardbeien, gewassen, afgedroogd, kroontjes verwijderd en in plakjes gesneden
  • 1 pak lange vingers of boudoirs

Instructions:

De coulis
  1. Doe de aardbeien, de frambozen en de poedersuiker in de mengbeker en pureer: 30 sec/snelheid 7.
  2. Giet het mengsel door een zeef om de kleine pitjes van de frambozen te verwijderen en hou opzij.
De tiramisu
  1. Plaats de vlinder op het mes.
  2. Doe de dooiers in de mengbeker en klop: 2 min/snelheid 3,5. Voeg ondertussen de eerste 3 eetlepels kristalsuiker via de dekselopening geleidelijk toe.
  3. Voeg de mascarpone toe en meng: 50 sec/snelheid 3,5.
  4. Haal uit de mengbeker en doe in een ruime kom.
  5. Reinig de beker en de vlinder grondig zodat er geen vetsporen meer zijn.
  6. Plaats de vlinder opnieuw op het mes.
  7. Doe de eiwitten in de mengbeker en klop op: 3 min/snelheid 3. Voeg ondertussen de volgende 3 eetlepels kristalsuiker via de dekselopening geleidelijk toe.
  8. Spatel de eiwitten voorzichtig met een spatel onder het eigeel/mascarponemengsel.
  9. Zet een schaal klaar van ongeveer 25x20cm. De tiramisu wordt nu in laagjes opgebouwd.
  10. Begin met een laag lange vingers die je in de aardbei/framboos coulis sopt en schik ze naast elkaar op de bodem van de schaal.
  11. Strijk er een laag mascarponemengsel op.
  12. Bedek deze laag met aardbeiplakjes.
  13. Herhaal met koekjes, mascarponemengsel en aardbeien tot alles is opgewerkt. Eindig met een laag aardbeien.
  14. Zet 24 uur in de koelkast.
Created using The Recipes Generator

Slaatje met sous-vide kip en mangodressing

Yield: 4 personen
Author:
Print
Slaatje met sous-vide kip en mangodressing

Slaatje met sous-vide kip en mangodressing

Prep time: Cook time: 1 H & 10 MTotal time: 1 H & 10 M
De combinatie van kip en fruit is altijd lekker. In dit makkelijk gerecht is de kip eerst een uurtje sous-vide gegaard in de Thermomix TM6. Het resultaat mag er dan echt zijn: malse en sappige stukjes kip. Maar niet getreurd indien je een oudere versie hebt van het toestel of niet over een vacumeerapparaat beschikt. Je kan de kip ook gewoon op een klassiek vuur bakken. De dressing met verse mango is in een handomdraai klaar en smaakt bij heel veel gerechten. Je kan ze ook als dip gebruiken voor rauwkost.

Ingredients:

De dressing
  • 1 rood pepertje, zaadjes verwijderd, in grove stukken gesneden
  • 1 klein teentje knoflook, gepeld
  • 1 mango, geschild en in grove stukken gesneden
  • sap van 1/2 limoen
  • 20 gr mayonaise
  • 10 gr honing
  • 5 gr olijfolie
  • een snuifje zout
  • 10 druppels tabasco (of meer indien je van pittig houdt)
De sous-vide kip en het slaatje
  • 2 enkele kipfilets
  • paprikapoeder
  • currypoeder
  • peper
  • zout
  • gemengde sla
  • 12 kerstomaaatjes
  • 1/2 komkommer
  • 1 rijpe mango
  • 1 avocado
  • 1 stokbrood

Instructions:

De dressing
  1. Doe de rode peperstukjes en de knoflook in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden en voeg de mangostukken, het limoensap, de mayonaise, de honing, de olijfolie, een snuifje zout en de tabasco toe en mix: 20 sec/snelheid 7.
De sous-vide kip en het slaatje
  1. Kruid de kipfilets met peper, zout, paprikapoeder en currypoeder. Stop de kip in een vacumeerzak en trek vacuüm.
  2. Vul de mengbeker met 1800 gr water, kies de sous-vide functie en stel in: 10 min/70°/sous-vide.
  3. Leg de gevacumeerde kip in het kookmandje. Afhankelijk van het gewicht van de kip zal je misschien een klein beetje water uit de beker moeten halen of er nog een beetje aan moeten toevoegen. Het is de bedoeling dat de kip helemaal onder water ligt en het water niet boven het maximumniveau van 2 liter staat. Gaar sous-vide: 1 uur/70°/sous-vide.
  4. Spoel de sla, was en halveer de kerstomaatjes, snij een halve komkommer in julienne (lange reepjes), schil de mango, snij in plakken en vervolgens in staafjes of blokjes.
  5. Haal de kip uit het kookmandje, snij de zak open, dep de kip even af met keukenpapier en grill of bak de filets in de pan in wat olijfolie of boter: 1 minuut aan elke kant is voldoende.
  6. Halveer de avocado, haal de pit eruit en haal de schil eraf. Snij in plakjes
  7. Snij de warme kip in plakken.
  8. Dresseer alles in een diep bord, serveer met de mangodressing en geef er stokbrood bij.
Created using The Recipes Generator

Koude komkommersoep

Yield: 4 personen
Author:
Print
Koude komkommersoep

Koude komkommersoep

Prep time: Cook time: 30 MTotal time: 30 M
De meest bekende koude soep is waarschijnlijk de Spaanse gazpacho. Die is natuurlijk heel lekker en kleurrijk. Maar ga ook eens voor dit smakelijk groen soepje van komkommer. Maak het gerust een dag van tevoren en zet het in de koelkast. Heerlijk op zomerse dagen!

Ingredients:

  • 1 ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 komkommers, geschild en in grove stukken gesneden
  • 1 grote augurk, in grove stukken gesneden
  • 100 gr witte wijn
  • 500 gr water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 5 gr kristalsuiker
  • 5 gr witte balsamico of witte wijnazijn
  • peper
  • zout
  • 100 r gepelde grijze garnalen
  • enkele takjes dille, fijngehakt
  • zestes van limoen (optioneel)

Instructions:

  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Doe de ui in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/120°/snelheid 1.
  3. Doe de geschilde komkommerstukken, de augurk en de witte wijn in de mengbeker en kook zonder maatbekertje: 5 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg het water, de kippenbouillon en de suiker toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  5. Voeg de witte balsamico of witte wijnazijn toe en mix: 1 min/snelheid 10 (geleidelijk aan voor TM5).
  6. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  7. Laat afkoelen en plaats enkele uren in de koelkast tot het soepje goed koud is.
  8. Serveer met grijze garnalen en gehakte dille en rasp er wat limoenzestes over.
Created using The Recipes Generator

Kokosrotsjes

<
Yield: 30 stuks
Author:
Kokosrotjes

Kokosrotjes

Prep time: Cook time: 30 MTotal time: 30 M
Een kokosrotsje of rocher kan je echt wel beschouwen als een klassiek dessertkoekje. Als ik ze proef, blijft het meestal bij één koekje. Ik ben niet zo'n fan van kokos en heel vaak vind ik de koekjes aan de droge kant. Onlangs kwam ik een YouTube-filmpje tegen van Roger Van Damme en zag ik dat hij aan zijn recept een toch wel onverwacht ingrediënt toevoegt m.n. appelmoes! Ik vond dat ik de gekende koekjes dus toch nog eens een kans moest geven en eerlijk is eerlijk, het recept van deze meesterpatissier is echt lekker! En natuurlijk wordt het nog makkelijker wanneer je de Thermomix inschakelt. Op een halfuur zet je deze rochers op tafel. Aan de slag dus en dank je wel Roger!

Ingredients:

  • ongeveer 175 gr eiwit (ik gebruikte het eiwit van 5 grote eieren)
  • 150 gr kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 180 gr kokospoeder
  • 15 gr appelmoes (mag gerust uit een pot)
  • 25 gr patisseriebloem

Instructions:

  1. Verwarm de oven voor op 190°. Neem een bakplaat en bekleed die met een siliconen bakmatje of gebruik eventueel bakpapier. Een bakmatje blijft echter beter op je bakplaat liggen op het moment dat je de rotsjes erop spuit.
  2. Zet de vlinder op het mes.
  3. Doe het eiwit en de suiker in de mengbeker en verwarm: 2 min/60°/snelheid 2,5.
  4. Verwijder de vlinder.
  5. Snij het vanillestokje open, schraap de zaadjes er uit en doe ze in de mengbeker bij het eiwitmengsel. Voeg het kokospoeder, de appelmoes en de patisseriebloem toe en meng: 20 sec/snelheid 3,5. Spatel naar beneden en meng verder: 10 sec/snelheid 3.
  6. Doe alles in een spuitzak, knip onderaan een stukje van de spuitzak en spuit een 30-tal hoopjes op het bakmatje. Mischien moet je 2 bakplaten gebruiken.
  7. Zet gedurende 8 à 10 min in de oven op 190° tot de rotsjes goudgeel zijn.
  8. Laat even afkoelen en geniet meteen.
Created using The Recipes Generator

Penne met spinaziecrème, asperges en gerookte zalm

Yield: 4 personen
Author:
Penne met spinaziecrème, asperges en gerookte zalm

Penne met spinaziecrème, asperges en gerookte zalm

Prep time: Cook time: 50 MTotal time: 50 M
Van half mei tot juni vind je de beste asperges. Recpeten met asperges zijn er bij de vleet: aspergesoep, asperges op zijn Vlaams met gekookte eitjes en geklaarde boter, quiche van asperges en ga zo maar door. Aspergeliefhebbers zullen al ontdekt hebben dat de Varomaschaal van de Thermomix ideaal is om het witte goud te stomen. Op die manier behouden ze op-en-top hun natuurlijke smaak. De spinaziecrème maken we in de mengbeker, de pasta kan je ondertussen op het vuur klaarmaken. Verder nog wat gerookte zalm en verse basilicum en klaar!

Ingredients:

  • 6 asperges
  • 1 teentje knoflook
  • 30 gr boter
  • 300 gr spinazie, gewassen en uitgelekt, eventueel dikke stelen verwijderd
  • 1 vers geitenkaasje
  • peper
  • zout
  • 400 gr penne
  • 250 gr gerookte zalm, in stukken
  • enkele blaadjes basilicum

Instructions:

Bereiding van de asperges
  1. Schil de asperges met een dunschiller en snij in stukken van ongeveer 4cm. Hou de stukken met de topjes even opzij.
  2. Doe 500 gr water in de mengbeker en leg de stukken asperges, met uitzondering van de toppen in de diepe varomaschaal. Stoom: 10 min/varoma/snelheid 1.
  3. Leg de punten nu ook in de diepe varomaschaal en stoom verder: 15 min/varoma/snelheid 1.
  4. Verwijder de varomaschaal en doe hou de asperges warm.
Bereiding van de spinaziecrème en de penne
  1. Pel de look, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de boter toe en stoof aan: 2 min/100°/snelheid 1.
  3. Doe de helft van de spinazie in de mengbeker en stel in: 15 min/100°/snelheid 1,5. Voeg na enkele minuten draaien de rest van de spinazie toe via de dekselopening.
  4. Kook ondertussen de penne in licht gezouten water op het vuur volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  5. Voeg de geitenkaas na de kooktijd van de spinazie toe aan de mengbeker en mix: 30 sec/snelheid 7.
  6. Indien gewenst kan je de asperges nog even opbakken in een klein beetje boter.
  7. Giet de penne af en meng er de spinaziecrème onder. Proef en kruid bij met peper en (niet te veel) zout.
  8. Serveer de groene penne in een diep bord met de gerookte zalm, de asperges en enkele verse basilicumblaadjes.
Created using The Recipes Generator

Pompoensoep Thai

Yield: 4 personen
Author:
Pompoensoep Thai

Pompoensoep Thai

Prep time: Cook time: 30 MTotal time: 30 M
Van pompoensoep bestaan er oneindig veel variaties. Voor deze versie combineerde ik de mooie oranje butternutpompoen met een stevige portie rode currypasta. Bij een Thais smaakje hoort natuurlijk ook kokosmelk en koriander, dit laatste ingrediënt gebruikte ik enkel voor de afwerking om geen overheersende smaak te geven aan het bord. Resultaat: een pittig soepje en een compliment van mijn tafelgenoten. Meer moet dat niet zijn!

Ingredients:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 40 gr rode currypasta (of meer of minder afhankelijk van de pittigheid van de pasta en van je eigen smaak)
  • 20 gr neutrale olie of olijfolie
  • 1 kleine butternutpompoen (ongeveer 500 gr)
  • 250 gr kokosmelk
  • 600 gr water
  • enkele blaadjes koriander

Instructions:

  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Pel de look. Doe ui en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de currypasta en de olie toe en stoof aan: 5 min/100°/snelheid 1.
  3. Schil de pompoen, haal de pitten en draden eruit en snij in grove stukken.
  4. Doe de pompoen in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden en hak nogmaals: 5 sec/snelheid 7. Spatel naar beneden.
  5. Voeg het water en de kokosmelk toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  6. Mix de soep: 1,30 min/snelheid 10 (geleidelijk aan voor TM5)
  7. Serveer met enkele blaadjes koriander.
Created using The Recipes Generator