Gemengde speculaas

Yield: een stuk van 14 op 24cm
Author: Clevercooking
Gemengde speculaas

Gemengde speculaas

Prep time: 30 MinCook time: 40 Mininactive time: 6 HourTotal time: 7 H & 10 M
Een tijd geleden kreeg ik van een klant de vraag of ik een goed receptje had voor gevulde speculaas. Tot nu toe had ik dat nooit zelf gemaakt, tijd dus om zelf aan de slag te gaan. Het opbouwen van de laagjes (speculaas, amandelvulling, speculaas) is een beetje prutswerk en het speculaasdeeg kan je best enkele uren in de koelkast leggen voor je het uitrolt. Maar als je rustig de tijd neemt om de beschrijving op voorhand te lezen, lukt het jou zeker ook!

Ingredients

Voor de speculaas
  • 250 gr patisseriebloem
  • 8 gr bakpoeder
  • een flinke snuif zout
  • 6 gr speculaaskruiden
  • 130 gr blonde kandijsuiker
  • 30 gr melk
  • 5 gr citroensap
  • citroenrasp van 1/2 citroen
  • 130 gr koude boter in blokjes gesneden
Voor de amandelvulling
  • 300 gr amandelpoeder
  • 200 gr bloemsuiker
  • 50 gr water
  • 1 ei
  • 1 koffielepel amandelessence
Nodig voor de afwerking
  • eidooier
  • 1 koffielepel water
  • 9 hele gepelde amandelen (optioneel)
  • bakpapier
  • 1 rechthoekige bakvorm (ik gebruikte een vorm van 14cm x 24cm)
  • een deegroller
  • een insmeerborsteltje

Instructions

Voor de speculaas
  1. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en kneed: 3 min/kneden.
  2. Haal het deeg uit de mengbeker, maak er een bol van, wikkel in huishoudfolie en leg het deeg 6 uur in de koelkast. Maak de amandelvulling pas na de opstijftijd van de speculaas.
Voor de amandelvulling
  1. Doe het amandelpoeder, de bloemsuiker en het water in de mengbeker en kneed: 1 min/kneden.
  2. Voeg het ei en de amandelessence toe en kneed verder: 40 sec/kneden. Haal uit de mengbeker en doe in een spuitzak.
Voor de afwerking
  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Neem de bakvorm. Teken de grootte van de onderkant van de bakvorm over op een stuk bakpapier. Draai de bakvorm om en teken ook de bovenkant van de vorm over op het bakpapier. Deze rechthoek is wellicht een beetje groter. Knip de twee rechthoeken uit.
  3. Neem het speculaasdeeg uit de koelkast. Verwijder de huishoudfolie en halveer het deeg.
  4. Leg het kleinste stuk bakpapier op je werkvlak. Leg de ene helft van het speculaasdeeg op het bakpapier en rol het uit tot een dikte van ongeveer 2cm. Zorg ervoor dat het deeg het bakpapier helemaal bedekt. Draai het deeg om, het bakpapier zit nu bovenaan. Snij met een lang, scherp mes het deeg bij zodat het even groot is als het bakpapier. Draai het deeg opnieuw om en leg het in de bakvorm met het bakpapier onderaan.
  5. Neem de spuitzak met de amandelvulling, snij de zak open en spuit de vulling op het speculaasdeeg. Strijk de vulling zo glad mogelijk uit met een paletmes of met de achterkant van een lepel.
  6. Leg het grootste stuk bakpapier op je werkvlak. Neem de rest van het speculaasdeeg en rol het op dezelfde manier uit als het eerste stuk. Draai het deeg om zodat het bakpapier weer bovenaan ligt en snij het overtollige deeg weg. Leg het deeg met het bakpapier naar boven bovenop de amandelvulling. Verwijder nu het bovenste bakpapier. Misschien moet je nog een beetje overtollig speculaasdeeg wegsnijden. Het is de bedoeling dat de bovenste laag deeg mooi aangedrukt is op de amandelvulling.
  7. Klop de eidooier met het water los in een kommetje en bestrijk er de bovenkant van het speculaasdeeg mee.
  8. Halveer de gepelde amandelen in de lengte zodat elke helft een gladde en bolle kant heeft. Doe dit voorzichtig met een scherp keukenmesje. Leg de amandelhelften in een figuur naar keuze op het met ei bestreken speculaasdeeg.
  9. Zet de speculaas 40 min in de oven, maar leg na 20 minuten een stuk aluminiumfolie op het deeg zodat het niet te donker wordt.
  10. Neem de bakvorm uit de oven, laat 5 minuten afkoelen, keer de vorm om en haal de speculaas eruit.

Rolbiscuit met speculaas en witte chocoladeschilfers

Yield: 6 tot 8 personen
Author: Clevercooking
Print
Rolbiscuit met speculaas en witte chocoladeschilfers

Rolbiscuit met speculaas en witte chocoladeschilfers

Cook time: 50 MinTotal time: 50 Min
Deze kerstige rolbiscuit is niet alleen lekker maar oogt ook heel mooi. Leef je uit bij het versieren. In december vind je o.a. bij Aveve leuke eetbare feestdecoratie.

Ingredients

  • 90 gr patisseriebloem
  • 10 gr maïzena
  • 4 eieren
  • rasp van 1/2 citroen
  • 100 gr kristalsuiker
  • een snuifje zout
  • 70 gr speculaas
  • 250 gr mascarpone
  • 250 gr speculaaspasta
  • 50 gr pure of melkchocoladestukjes (callets) om te smelten
  • 100 gr witte chocoladeschilfers
  • suikeren kerstfiguurtjes (optioneel)

Instructions

  1. Weeg de bloem en de maïzena af en zeef ze samen boven een kom. Hou dit opzij.
  2. Verwarm de oven voor op 180°.
  3. Plaats de vlinder op het mes.
  4. Doe de eieren, de citroenrasp, de kristalsuiker en het zout in de mengbeker en klop: 9 min/37°/snelheid 4.
  5. Stel opnieuw in zonder temperatuur: 6 min/snelheid 4.
  6. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  7. Haal de opgeklopte eieren met een spatel uit de mengbeker en doe in een grote kom.
  8. Spatel het gezeefde bloem/maïzenamengel geleidelijk aan door het eimengsel. Doe dit met een spatel, niet met een garde. Spatel rustig rond zodat alle bloem mooi opgenomen is.
  9. Giet het deeg uit op het bakpapier en strijk het glad.
  10. Bak het deeg in de oven gedurende ongeveer 12 minuten. Laat het zeker niet te donker worden, anders breekt het straks bij het oprollen.
  11. Reinig de mengbeker en de vlinder.
  12. Haal de biscuit uit de oven en keer hem om op een schone keukenhanddoek. Verwijder voorzichtig het bakpapier. Rol de warme biscuit voorzichtig op en wikkel hem even in de keukenhanddoek. Laat even afkoelen.
  13. Doe de speculaas in de mengbeker en hak : 5 sec/snelheid 5.
  14. Zet de vlinder in de mengbeker, voeg de mascarpone en de speculaaspasta toe en meng: 15 sec/snelheid 3,5.
  15. Rol de biscuit opnieuw open, haal de handdoek weg en bestrijk de biscuit met het speculaasmengsel. Rol opnieuw op.
  16. Smelt wat chocoladecallets in de microgolfoven op laag vermogen.
  17. Strijk de biscuit in met de gesmolten chocolade en strooi er onmiddellijk de witte chocoladeschilfers op. Snelheid is geboden, want de chocolade wordt snel terug hard. Strijk dus eerst een deel in van de biscuit, doe er witte chocoladeschilfers op en ga verder met een volgend deel.
  18. Leef je uit met het versieren van de rolbiscuit. Zet er suikeren figuurtjes op en laat je tafelgenoten erom vechten bij het aansnijden van de biscuit. Alhoewel, bij Kerst past toch eerder het motto: vrede op aarde!
Created using The Recipes Generator

Amandelgebak met beurre noisette

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Print
Amandelgebak met beurre noisette

Amandelgebak met beurre noisette

Prep time: 25 Mininactive time: 20 MinTotal time: 45 Min
In gebak gebruik je in veel gevallen boter, al of niet in gesmolten vorm. De bereiding van dit lekkere amandelgebak start met beurre noisette. We zouden deze term uit de Fanse keuken het best vertalen als "hazelnootboter". Het komt erop neer dat je de boter net zolang verwarmt tot ze een bruine hazelnootkleur heeft. Technisch gezien zijn het de eiwitten van de boter die bruin kleuren, maar persoonlijk ben ik enkel geïnteresseerd in de heerlijke smaak van hazelnoten die je dan krijgt. We maken de beurre noisette op het vuur in een kookpotje. Neem zeker geen pot met een zwarte bodem, want het is de bedoeling dat je de geleidelijke verkleuring van de boter goed kan volgen en je de boter op tijd van het vuur kan halen. Laat je niet afschrikken, een beurre noisette maken is echt niet moeilijk en als beloning heb je een gebak met een heerlijk romige smaak en een lekker krokant korstje.

Ingredients

  • 75 gr boter
  • 50 gr bloemsuiker
  • 50 gr amandelpoeder
  • 80 gr kristalsuiker
  • 10 gr vanillesuiker
  • 50 gr bloem
  • een snuifje zout
  • 4 eiwitten
  • poedersuiker
  • wat fruit naar keuze (optioneel)

Instructions

  1. We maken eerst de beurre noisette. Snij de boter in gelijke stukjes, doe ze in een potje en verwarm de boter al roerend op een half hoog vuur. Eerst gebeurt er niets, de boter smelt en heeft een gele kleur. Blijf roeren en je zal merken dat de kleur van de boter stilaan verandert van geel, over oker, naar lichtbruin. Er vormen zich wat zwarte spikkeltjes op de bodem, dat hoort zo. Haal je potje van het vuur van zodra de boter een hazelnootkleur heeft en giet de inhoud dan over in een kommetje. Laat de beurre noisette gedurende 15 min afkoelen, ondertussen ga je verder met de rest van het recept.
  2. Verwarm de oven voor op 170°.
  3. Neem een bakvorm (ik gebruikte een vierkanten vorm van 18cm x 18cm), vet hem in met een klein beetje boter en strooi er wat bloem in. Zorg ervoor dat er overal wat bloem aan de boter kleeft. Hou de bakvorm ondersteboven en klop er de overtollige bloem uit.
  4. Zet een kom op het deksel van de mengbeker, zet de weegschaal aan en weeg 50 gr bloemsuiker en 50 gr amandelpoeder af.
  5. Neem een tweede ruime kom en zeef er de afgewogen bloemsuiker en amandelpoeder boven. Stukjes die in de zeef blijven zitten, gooi je weg.
  6. Zet de kom met bloemsuiker en amandelpoeder opnieuw op het deksel van de mengbeker en zet de weegschaal weer aan. Voeg 80 gr kristalsuiker, 10 gr vanillesuiker, 50 gr bloem en een snuifje zout toe. Zet de kom op je aanrecht en roer met een spatel al deze droge ingrediënten door elkaar.
  7. Nu kloppen we de eiwitten op. Zorg voor een vetvrije mengbeker en vlinder. Zet de vlinder op het mes, voeg de eiwitten toe en klop op: 3 min/snelheid 3,5.
  8. Verwijder de vlinder en voeg de eiwitten toe aan de opzij gehouden kom. Spatel de eiwitten mooi onder het mengsel, doe dit met een spatel, niet met een garde.
  9. Voeg nu de wat afgekoelde beurre noisette toe en spatel die mooie onder het beslag.
  10. Giet het mengsel in de ingevette en bebloemde vorm.
  11. Bak gedurende 20 min in de oven op 170°.
  12. Haal uit de vorm, laat afkoelen en werk af met poedersuiker en/of fruit naar keuze.
Created using The Recipes Generator

Biscuit met slagroom en vers fruit

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Print
Biscuit met room en vers fruit

Biscuit met room en vers fruit

Prep time: 1 Hourinactive time: 30 MinTotal time: 1 H & 30 M
Laat gerust je eigen versierkunsten los op deze lekker lichte biscuit en trakteer er jezelf, je familie of buren mee.

Ingredients

  • 90 gr patisseriebloem (niet zelfrijzend)
  • 10 gr maïzena
  • 4 eieren
  • rasp van 1/2 citroen
  • 100 gr kristalsuiker
  • een snuifje zout
  • een beetje boter om de vorm in te vetten + één extra eetlepel bloem
  • 2 eetlepels kant-en-klare rietsuikersiroop (bijvoorbeeld van Monin, vind je in de supermarkt bij de siropen om cocktails te maken)
  • 1 eetlepels Cointreau
  • 4 eetlepels confituur naar keuze
  • 1/2 liter room (40% vetgehalte)
  • 2 eetlepels bloemsuiker
  • chocoladekrullen
  • vers fruit naar keuze
  • een springvorm met een diameter van ongeveer 24cm

Instructions

  1. Weeg de bloem en de maïzena af en zeef ze samen boven een kom. Hou dit opzij.
  2. Verwarm de oven voor op 180°.
  3. Plaats de vlinder op het mes.
  4. Doe de eieren, de citroenrasp, de kristalsuiker en het zout in de mengbeker en klop: 9 min/37°/snelheid 4.
  5. Stel dan opnieuw in zonder temperatuur maar nog steeds met de vlinder op het mes: 6 min/snelheid 4. In technische termen heet dit "koud kloppen", maar je zal merken dat het mengsel na verloop van tijd door de wrijving toch een temperatuur van 40° aangeeft, ook al heb je geen temperatuur ingesteld.
  6. Haal de opgeklopte eieren met een spatel uit de mengbeker en doe in een ruime kom.
  7. Spatel de bloem/maïzena geleidelijk aan door het eimengsel. Doe dit niet met een klopper of garde, maar met een spatel. Spatel rustig rond zodat alle bloem mooi opgenomen is.
  8. Neem een ronde springvorm van 24cm diameter, vet deze in met een beetje boter en strooi er de eetlepel bloem in. Verdeel de bloem al draaiend over de bodem en de zijkanten. Hou de vorm dan even ondersteboven en klop de overtollige bloem eruit.
  9. Giet het beslag in de ingevette springvorm en plaats ongeveer 20 minuten in de oven.
  10. Haal de biscuit uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
  11. Reinig de mengbeker en de vlinder, plaats de vlinder opnieuw en doe de room in de mengbeker. Klop op met een snelheid van 3,5 zonder de tijd in te stellen en blijf bij je toestel. Voeg na enkele seconden de bloemsuiker toe en stop het toestel wanneer de room de gewenste dikte heeft. Gebruik zeker room met een voldoende hoog vetgehalte, anders krijg je die niet stijfgeklopt. Ik klopte 2 minuten op snelheid 3,5. Klop niet te lang, want dan verandert de room in boterklonters.
  12. Snij de afgekoelde biscuit in drie lagen met behulp van een groot gekarteld broodmes.
  13. Leg de onderste laag op het kartonnetje en smeer de laag biscuit in met room. ;Leg er kleine stukjes fruit op. Leg de tweede laag biscuit er bovenop.
  14. Meng de rietsuiker met de Cointreau.
  15. Smeer de tweede laag biscuit in met behulp van een borsteltje met het rietsuiker/Cointreaumengsel, dit zal een extra smaakje toevoegen aan je biscuit. Smeer hierbovenop nog een mooie laag confituur naar keuze. Ik gebruikte aardbeienconfituur.
  16. Leg de bovenste laag biscuit erop en smeer deze in met room. Neem de biscuit dan met het kartonnetje vast en leg dat op je handpalm. Smeer de zijkanten van de biscuit in met de resterende room. Dat lukt het best met een paletmes.
  17. Neem wat chocoladekrullen en druk ze tegen de zijkant van de biscuit die je nog steeds in je hand houdt.
  18. Leg de biscuit nu neer en versier hem naar smaak met vers fruit.
  19. Verwen iemand die je na aan het hart ligt.
Created using The Recipes Generator

Vanillecrumble met rood fruit

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Print
Vanillecrumble met rood fruit

Vanillecrumble met rood fruit

Prep time: 30 MinTotal time: 30 Min
Zin in een lekker en eenvoudig dessertje zonder al te veel calorieën? Dan is deze crumble zeker iets voor jou. De havermout en de nootjes zorgen voor een krokante toets en de vanille past heerlijk bij het rood fruit.

Ingredients:

  • 30 gr noten naar keuze
  • de zaadjes van 1 vanillestokje
  • 50 gr rietsuiker
  • 50 gr bloem
  • 50 gr havermout
  • 60 gr boter, koud en in blokjes gesneden
  • een snuifje zout
  • 500 gr gemengd rood fruit (aardbeien, bosbessen, frambozen, ...)

Instructions:

  1. Verwarm de oven voor op 200°.
  2. Doe de noten in de mengbeker en hak: 1 sec/turbo.
  3. Snij het vanillestokje in de lengte open en schraap er met een scherp mes de zaadjes uit. Doe dit bij de noten.
  4. Voeg de rietsuiker, bloem, havermout, koude boterblokjes en het zout toe en meng:20 sec/snelheid 4.
  5. Verdeel het rood fruit over een ovenschaal en strooi er de crumble op.
  6. Zet de ovenschaal gedurende 20 à 25 minuten in de oven op 200° tot de crumble bruin kleurt.
Created using The Recipes Generator

Millefeuille met aardbeien, banketbakkersroom en venkelsorbet

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Print
Millefeuille met aardbeien, banketbakkersroom en venkelsorbet

Millefeuille met aardbeien, banketbakkersroom en venkelsorbet

Prep time: Cook time: 3 hourTotal time: 3 H
Als je alle onderdelen van dit smaakvolle dessert maakt, dan kan je dit bord zonder blikken of blozen op een echte feesttafel zetten. De combinatie van het krokante bladerdeeg, de geparfumeerde banketbakkersroom en de frisse venkelsorbet zijn heerlijk. En dan vergeten we de smaak nog van die lekkere aardbeien... Heb je niet veel tijd, laat dan de venkelsorbet achterwege. Ook zonder dit accent is dit een topdessert!

Ingredients:

Venkelsorbet
  • 300 gr water
  • 150 gr venkel, buitenste gedeeltje geschild en alles in kleine stukjes gesneden
  • ijsblokjes
  • 100 gr water
  • 25 gr suiker
  • een snuifje zout
  • 25 gr Pastis
  • enkele takjes venkelgroen voor de afwerking van het bord (zie verder)
Millefeuille
  • 50 gr water
  • 50 gr suiker
  • 4 vierkantjes (diepgevroren) bladerdeeg (ik gebruikte bladerdeeg van 12x12cm)
Banketbakkersroom
  • 500 gr melk
  • 1/2 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 80 gr suiker
  • 50 gr maïzena
  • schil van 1 limoen en sap van 1/4 limoen
Voor de afwerking
  • een 10-tal aardbeien, in plakjes gesneden
  • enkele kersen, bosbessen of ander rood fruit
  • achtergehouden venkelgroen

Instructions:

Venkelsorbet
  1. Doe 300 gr water in de mengbeker en breng aan de kook: 5 min/100°snelheid 1.
  2. Voeg de venkelblokjes toe en kook kort: 5 min/100°snelheid 1.
  3. Giet af en koel onmiddellijk in water met ijsblokjes gedurende een 5-tal minuten.
  4. Giet af en laat uitlekken.
  5. Doe 100 gr water samen met de suiker en een snuifje zout in de mengbeker en breng aan de kook: 2 min/100°/snelheid 1.
  6. Doe de afgekoelde venkelblokjes in de mengbeker en gaar: 7 min/100°snelheid 1.
  7. Voeg de Pastis toe en mix het geheel: 1,30min/snelheid 10.
  8. Zeef het geheel en draai tot sorbet indien je een ijsmachine hebt. Je kan alles ook in een plastic potje doen en 1 à 2 uur in de diepvriezer zetten. De hoeveelheid van deze sorbet is beperkt, je hebt slechts 2 kleine bolletjes nodig per bord.
  9. Het venkelgroen uit het ingrediëntenlijstje hou je opzij voor de afwerking.
Millefeuille
  1. We maken een suikersiroop. Doe het water en de suiker in de mengbeker en kook: 7 min/100°/snelheid 1. Laat afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor op 180°.
  3. Neem 4 plakjes (diepgevroren)bladerdeeg en laat ze even ontdooien. Halveer elk plakje en leg ze op een met bakpapier of met een siliconen matje beklede bakplaat. Strijk elke plak dun in met de suikersiroop. Laat opdrogen en herhaal dit nog 2 keer.
  4. Leg opnieuw bakpapier of een siliconen matje op de bovenkant van het bladerdeeg en zet er een andere bakplaat of een zware ovenbestendige schaal op. Het gewicht zal ervoor zorgen dat het bladerdeeg tijdens het bakken mooi plat blijft.
  5. Bak gedurende ongeveer 20 minuten.
  6. Haal de gebakken bladerdeegplakjes van de bakplaat en laat afkoelen.
Banketbakkersroom
  1. Doe de melk in de mengbeker.
  2. Snij het halve vanillestokje in de lengte door en schraap er de zaadjes uit. Doe zaadjes en stokje bij de melk in de mengbeker.
  3. Voeg de eieren, de suiker en de maïzena toe en verwarm: 7 min/90°/linksomdraai/snelheid 3.
  4. Laat de banketbakkersroom in de mengbeker, bedek hem met een stukje huishoudfolie om een velletje te voorkomen en laat afkoelen in de koelkast.
  5. Rasp wat limoenschil over de banketbakkersroom, voeg het limoensap toe en klop de banketbakkersroom opnieuw glad: 20 sec/snelheid 4. Doe in een spuitzak met een glad mondje. Heb je dat niet, dan kan het ook zonder mondje.
Afwerking
  1. Leg op elk bord een plakje bladerdeeg.
  2. Knip de spuitzak met de banketbakkersroom open en spuit er wat van op het bladerdeeg.
  3. Leg schijfjes aardbei dakpansgewijs op de banketbakkersroom.
  4. Spuit toefjes banketbakkersroom op de aardbeien en leg er een tweede plakje bladerdeeg op.
  5. Werk het bord naar eigen smaak verder af met een een extra streepje of toefjes banketbakkersroom, wat fruit, kleine bolletjes venkelsorbet en wat achtergehouden venkelgroen.
Created using The Recipes Generator

Aardbeientiramisu

Yield: 8 personen
Author:
Print
Aardbeientiramisu

Aardbeientiramisu

Prep time: 40 MCook time: Total time: 40 M
Leef je vanaf mei en tijdens de zomermaanden uit met dit op-en-top smaakvol produkt van bij ons. Je kan er heel creatief mee aan de slag gaan of klassiekers een superlekkere twist geven. Een gewone tiramisu is al heerlijk; in combinatie met onze Belgische aardbeien wordt dit dessert gewoon nog lekkerder! Je maakt eerst een coulis van aardbei en framboos waarin je straks de lange vingers sopt. Dan worden de eidooiers geklopt en met mascarpone gemengd en als laatste klop je de eiwitten op en mengen je alles.

Ingredients:

De coulis
  • 150 gr aardbeien, kroontjes verwijderd
  • 150 gr frambozen
  • 20 gr poedersuiker
De tiramisu
  • 5 eidooiers
  • 6 eetlepels kristalsuiker (3+3)
  • 500 gr mascarpone
  • 4 eiwitten
  • 500 gr aardbeien, gewassen, afgedroogd, kroontjes verwijderd en in plakjes gesneden
  • 1 pak lange vingers of boudoirs

Instructions:

De coulis
  1. Doe de aardbeien, de frambozen en de poedersuiker in de mengbeker en pureer: 30 sec/snelheid 7.
  2. Giet het mengsel door een zeef om de kleine pitjes van de frambozen te verwijderen en hou opzij.
De tiramisu
  1. Plaats de vlinder op het mes.
  2. Doe de dooiers in de mengbeker en klop: 2 min/snelheid 3,5. Voeg ondertussen de eerste 3 eetlepels kristalsuiker via de dekselopening geleidelijk toe.
  3. Voeg de mascarpone toe en meng: 50 sec/snelheid 3,5.
  4. Haal uit de mengbeker en doe in een ruime kom.
  5. Reinig de beker en de vlinder grondig zodat er geen vetsporen meer zijn.
  6. Plaats de vlinder opnieuw op het mes.
  7. Doe de eiwitten in de mengbeker en klop op: 3 min/snelheid 3. Voeg ondertussen de volgende 3 eetlepels kristalsuiker via de dekselopening geleidelijk toe.
  8. Spatel de eiwitten voorzichtig met een spatel onder het eigeel/mascarponemengsel.
  9. Zet een schaal klaar van ongeveer 25x20cm. De tiramisu wordt nu in laagjes opgebouwd.
  10. Begin met een laag lange vingers die je in de aardbei/framboos coulis sopt en schik ze naast elkaar op de bodem van de schaal.
  11. Strijk er een laag mascarponemengsel op.
  12. Bedek deze laag met aardbeiplakjes.
  13. Herhaal met koekjes, mascarponemengsel en aardbeien tot alles is opgewerkt. Eindig met een laag aardbeien.
  14. Zet 24 uur in de koelkast.
Created using The Recipes Generator

Kokosrotsjes

<
Yield: 30 stuks
Author:
Kokosrotjes

Kokosrotjes

Prep time: Cook time: 30 MTotal time: 30 M
Een kokosrotsje of rocher kan je echt wel beschouwen als een klassiek dessertkoekje. Als ik ze proef, blijft het meestal bij één koekje. Ik ben niet zo'n fan van kokos en heel vaak vind ik de koekjes aan de droge kant. Onlangs kwam ik een YouTube-filmpje tegen van Roger Van Damme en zag ik dat hij aan zijn recept een toch wel onverwacht ingrediënt toevoegt m.n. appelmoes! Ik vond dat ik de gekende koekjes dus toch nog eens een kans moest geven en eerlijk is eerlijk, het recept van deze meesterpatissier is echt lekker! En natuurlijk wordt het nog makkelijker wanneer je de Thermomix inschakelt. Op een halfuur zet je deze rochers op tafel. Aan de slag dus en dank je wel Roger!

Ingredients:

  • ongeveer 175 gr eiwit (ik gebruikte het eiwit van 5 grote eieren)
  • 150 gr kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 180 gr kokospoeder
  • 15 gr appelmoes (mag gerust uit een pot)
  • 25 gr patisseriebloem

Instructions:

  1. Verwarm de oven voor op 190°. Neem een bakplaat en bekleed die met een siliconen bakmatje of gebruik eventueel bakpapier. Een bakmatje blijft echter beter op je bakplaat liggen op het moment dat je de rotsjes erop spuit.
  2. Zet de vlinder op het mes.
  3. Doe het eiwit en de suiker in de mengbeker en verwarm: 2 min/60°/snelheid 2,5.
  4. Verwijder de vlinder.
  5. Snij het vanillestokje open, schraap de zaadjes er uit en doe ze in de mengbeker bij het eiwitmengsel. Voeg het kokospoeder, de appelmoes en de patisseriebloem toe en meng: 20 sec/snelheid 3,5. Spatel naar beneden en meng verder: 10 sec/snelheid 3.
  6. Doe alles in een spuitzak, knip onderaan een stukje van de spuitzak en spuit een 30-tal hoopjes op het bakmatje. Mischien moet je 2 bakplaten gebruiken.
  7. Zet gedurende 8 à 10 min in de oven op 190° tot de rotsjes goudgeel zijn.
  8. Laat even afkoelen en geniet meteen.
Created using The Recipes Generator

Taartjes met sinaasappelcrème

Aantal porties: 10 personen
Auteur:
Taartjes met sinaasappelcrème

Taartjes met sinaasappelcrème

Bereidingstijd: 40 MKooktijd: 15 MTotale tijd: 55 M
Deze heerlijke taartjes toveren gegarandeerd een smile op je gezicht. De bodem is van zanddeeg dat we eerst "blind" bakken in de oven. Ik maakte met het deeg 10 kleine, individuele taartjes. Je hebt dan 10 taartringetjes nodig van 6 cm doorsnede. Heb je die niet, maar wel een grote taartvorm, dan kan je natuurlijk ook gaan voor één grote taart. De vulling is een variant op de meer klassieke citroencrème. Ik gebruikte het sap van 1 sinaasappel en voegde een beetje voedingskleurstof toe voor een diepere kleur. Maar niet getreurd wanneer je dat niet in je kast hebt staan. De smaak is sowieso top!

Ingredienten:

Voor het zanddeeg
  • 140 gr patisseriebloem
  • 50 gr bloemsuiker
  • 20 gr amandelpoeder
  • 75 gr koude boter in stukken
  • een snuifje zout
  • een klein ei
Voor de sinaasappelcrème
  • 1 blaadje gelatine
  • rasp van 1/2 sinaasappel
  • 80 gr kristalsuiker
  • 100 gr sinaasappelsap (sap van ongeveer 1 sinaasaapel)
  • 2 eieren
  • 5 gr maïzena
  • voedingskleurstof (optioneel)
  • 110 gr boter, koud en in stukjes
  • chocoladesnippers voor de afwerking
  • bosbessen voor de afwerking

Instructies:

How to cook Taartjes met sinaasappelcrème

Voor het zanddeeg
  1. Doe alle ingrediënten met uitzondering van het ei in de mengbeker en stel in: 10 sec/snelheid 6.
  2. Voeg het ei toe en meng verder: 20 sec/snelheid 6.
  3. Spreid een stuk huishoudfolie uit, haal het deeg uit de mengbeker met behulp van een spatel, maak er een bol van en wikkel het in de huishoudfolie. Leg het minstens 2 uur in de koelkast om hard te worden.
  4. Maak ondertussen de sinaasappelcrème
Voor de sinaasappelcrème
  1. Laat het blaadje gelatine weken in koud water.
  2. Rasp de schil van 1/2 sinaasappel.
  3. Doe de suiker en de sinaasappelrasp in de mengbeker en maal fijn: 10 sec/snelheid 10.
  4. Zet de vlinder op het mes. Voeg het sinaasappelsap, de eieren, de maïzena en eventueel wat oranje of rode voedingskleurstof toe en gaar: 4 min/85°/snelheid 2,5.
  5. Verwijder de vlinder.
  6. Doe de uitgeknepen gelatine in de mengbeker en stel het toestel opnieuw in: 4 min/snelheid 6. Ondertussen kantel je het maatbekertje naar je toe en voeg je de boterstukjes één voor één toe aan het kloppende mengsel.
  7. Laat afkoelen en schep over in een spuitzak. Leg tot gebruik in de koelkast.
Afbakken en opbouw
  1. Verwarm de oven voor op 170°.
  2. Haal het deeg uit de koelkast. Leg het op met bloem bestoven bakpapier of op een met bloem bestoven siliconen bakmatje. Leg er een bakpapier of bakmatje bovenop en rol het deeg uit tot ongeveer 3 mm dikte.
  3. Steek met een uitsteekvorm die ruim groter is dan je bakring cirkels uit en bekleed de bakringen met het deeg. Zet ze op een bakplaat.
  4. Prik enkele keren met een vork in de bodem van het deeg en bak ze gedurende 12 à 15 min in de oven op 170°.
  5. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  6. Knip de spuitzak met de sinaasappelcrème onderaan open en spuit de crème in de taartjes.
  7. Werk af met chocoladesnippers en enkele bosbessen.
Created using The Recipes Generator

Hello, World!

Zebra-cake

Aantal porties: 1 cake voor 8 personen
Auteur:
Zebra-cake

Zebra-cake

Bereidingstijd: 20 MKooktijd: 45 MTotale tijd: 65 M
Deze tweekleuren-cake ziet er fancy uit maar is echt niet moeilijk om te maken. Zorg ervoor dat je 2 spuitzakken bij de hand hebt: eentje voor het lichte deeg en eentje voor de donkere deeg. Ik gebruik een ronde springvorm van 24 cm diameter.

Ingredienten:

  • 5 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • 1 koffielepel vanille-essence
  • 400 gram zelfrijzende bloem
  • een snuifje zout
  • 250 gram bruiswater
  • 250 gram zonnebloemolie
  • 20 gram cacaopoeder

Instructies:

How to cook Zebra-cake

  1. Doe de eieren en de suiker in de mengbeker en klop: 1 min/snelheid 4.
  2. Voeg de vanille-essence, de zelfrijzende bloem, het snuifje zout, het bruiswater en de zonnebloemolie toe en meng: 1 min/snelheid 4.
  3. Giet de helft van het deeg in een spuitzak. Voeg het cacaopoeder toe aan de rest van het deeg dat nog in de mengbeker zit en meng: 30 sec/snelheid 4.
  4. Giet het donkere deeg in een spuitzak.
  5. Verwarm de oven voor op 180°.
  6. Vet een rond bakblik van ongeveer 24cm diameter (met uitneembare bodem) in met een beetje olie.
  7. Spuit een laag van het lichte deeg in het bakblik. Het deeg hoeft de volledige bodem niet te bedekken, het zal vanzelf uitlopen als je de ander lagen er op spuit.
  8. Spuit een laag van het donkere deeg op het lichte deeg,deze laag moet een kleinere diameter hebben dan het lichte deeg.
  9. Herhaal de twee bovenstaande stappen steeds tot al het deeg is opgebruikt.
  10. Neem een satéprikker en trek lijntjes in het deeg. Begin in het middelpunt van het deeg en trek een rechte lijn naar de buitenkant. Je krijgt een spinnenweb-effect.
  11. Bak het deeg gedurende ongeveer 45 min. in de oven op 180°. Controleer of het deeg klaar is door er met een prikker in te prikken. Als de prikker er droog uitkomt, is de cake voldoende gebakken.
  12. Laat afkoelen en haal uit de vorm.
Created using The Recipes Generator

Vanillewafels

Yield: 20 wafels
Author: Clevercooking
Vanillewafels

Vanillewafels

Prep time: 35 MinCook time: 20 MinTotal time: 55 Min
Zelf vanillewafels maken is echt niet moeilijk. Gebruik voldoende vanillesuiker, dat komt de smaak natuurlijk ten goede. Je kan vanillesuiker makkelijk zelf maken: hou je gebruikte vanillestokjes altijd bij, stop ze in een bokaal en strooi er dan kristalsuiker over. De suiker neemt al snel de smaak van de vanille over. Het deeg voor deze vanillewafels is op 5 minuten klaar en wanneer je het een half uurtje in de diepvriezer zet, kan je met een ijsschep bollen deeg in je wafelijzer laten glijden. Het deeg loopt dan mooi uit, zonder, zonder geklieder.

Ingredients

  • 400 gram boter in stukken
  • 500 gram patisseriebloem
  • 100 gram vanillesuiker (indien je deze hoeveelheid niet hebt, kan je ze vervangen door kristalsuiker)
  • 200 gram kristalsuiker
  • 5 gram bakpoeder
  • 15 gram vanillepoeder
  • een snuifje zout
  • de zaadjes van 1 verse vanillestok
  • 6 eieren

Instructions

  1. Doe de in stukken gesneden boter in de mengbeker en smelt: 5 min/90°/snelheid 1.
  2. Doe de bloem, de vanillesuiker, de kristalsuiker, het bakpoeder, de vanillepoeder, een snuifje zout, de zaadjes van het vanillestokje en de eieren in de mengbeker en meng: 1 min/snelheid 3.
  3. Spatel naar beneden, giet de gesmolten boter erbij en meng verder: 1 min/snelheid 3 en 1 min/snelheid 6.
  4. Giet het deeg in een kom, dek af met huishoudfolie en zet 30 minuten in de diepvriezer. Verwarm het wafelijzer.
  5. Schep met een ijsschepper bollen deeg en druk ze uit in het wafelijzer.
  6. Hou het bakken in de gaten, wellicht heeft je ijzer niet meer dan 2 minuten nodig om een goudgele wafel te bakken.

Smoutebollen met platte kaas

Yield: 15 smoutebollen
Author: Clevercooking

Smoutebollen met platte kaas

Prep time: 25 MinCook time: 3 MinTotal time: 28 Min
Onlangs proefde ik voor het eerst smoutebollen met platte kaas. Ik verwachtte me aan een wat zure smaak, maar was verrast door het resultaat. In Nederland worden de smoutebollen oliebollen genoemd en worden ze klassiek geserveerd op oudejaarsavond. Wellicht staat er voor de meeste Belgen een ander gerecht op de feesttafel, maar probeer dit recept zeker eens te maken op een koude winterdag. Hartverwarmend!

Ingredients

  • 3
  • eiwitten
  • 3
  • eigelen
  • 25 gram
  • kristalsuiker
  • een snuifje
  • zout
  • 175 gram
  • bloem
  • 8 gram
  • bakpoeder
  • 250 gram
  • platte kaas
  • poedersuiker
  • voor de afwerking

Instructions

  1. Zorg voor een vetvrije mengbeker, mes en vlindertje. Eiwitten en vet gaan immers niet goed samen.
  2. Zet de vlinder op het mes. Doe de eiwitten in de mengbeker en klop op: 1 min/snelheid 3,5.
  3. Haal uit de mengbeker en hou opzij. Reinig de mengbeker.
  4. Doe de eigelen, de suiker en een snuifje zout in de mengbeker en meng: 20 sec/snelheid 3.
  5. • Voeg de bloem, het bakpoeder en de platte kaas toe en meng: 1 min/snelheid 3.
  6. • Verwarm ondertussen de friteuse op 170°.
  7. Haal het deeg uit de mengbeker en meng er manueel met een spatel de opgeklopte eiwitten onder.
  8. Zet het friteusemandje in de warme olie en laat het dus niet omhoog staan op de uitdruipstand.
  9. Neem een niet al te grote ijsroomschepper, dompel die even onder in de warme olie. Schep een kleine hoeveelheid deeg met de ijsroomschepper en dompel onmiddellijk onder in de warme olie. Leg het deeg zeker niet eerst in een "omhoogstaand mandje" in de friteuse, want dan plakt het deeg aan het mandje. Je kan gerust een 6-tal bollen per keer bakken. Dompel telkens eerst de ijsroomschepper in de olie voor je nieuw deeg schept.
  10. Bak de smoutebollen gedurende ongeveer 3 minuten in de hete olie, draai ze halverwege de tijd even om.
  11. Laat ze uitdruipen op keukenpapier en bestrooi ze gul met poedersuiker.

Clafoutis

Aantal porties: 12 stuks
Auteur:
Clafoutis

Clafoutis

Bereidingstijd: 2 H & 10 MKooktijd: 20 MTotale tijd: 2 H & 30 M
Voor deze lekkere clafoutis gebruiken we kersen uit een bokaal. Maar in het seizoen gaat er natuurlijk niets boven verse kersen. Halveer ze dan en haal de pit er uit.

Ingredienten:

Ingrediënten voor het deeg
  • 50 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 125 gram patisseriebloem
  • 3 gram bakpoeder
  • enkele druppels vanille-essence
  • 25 gram ei (ongeveer 1/2 ei, hou de rest apart voor de vulling)
  • een snuifje zout
Ingrediënten voor de vulling
  • 15 gram boter
  • 25 gram amandelpoeder
  • 65 gram bloemsuiker
  • 45 gram maïzena
  • zaadjes van 1 vanillestokje
  • 1 + 1/2 ei
  • 175 gram room
  • een snuifje zout
  • 200 gram kersen uit bokaal, uitgelekt

Instructies:

How to cook Clafoutis

Bereiding van het deeg
  1. Doe de boter en de suiker in de mengbeker en meng: 30 sec/snelheid 3.
  2. Doe bloem, bakpoeder, vanille-essence, ei en een snuifje zout in de mengbeker en kneed: 2 min/deegmodus.
  3. Haal het deeg uit de mengbeker en maak er een worst van ongeveer 20 cm van. Wikkel in huishoudfolie en plaats 2 uur in de koelkast. Maak ondertussen de vulling.
Bereiding van de vulling
  1. Doe de boter in de mengbeker en smelt: 1 min/70°/snelheid 1.
  2. Voeg het amandelpoeder, de bloemsuiker, de maïzena, de vanillezaadjes, het ei, de room en een snuifje zout toe en meng: 45 sec/snelheid 4.
  3. Verwarm de oven voor op 180°.
  4. Haal het deeg uit de koelkast en verwijder de huishoudfolie. Strooi een dun laagje bloem op je werkblad. Rol het deeg met een deegrol uit tot ongeveer 3mm. Keer het bij het uitrollen regelmatig om en bestrooi het met een dun laagje bloem zodat het niet aan de deegrol blijft kleven.
  5. Zet siliconen muffinvormpjes klaar op een bakplaat. Steek rondjes uit het deeg die groot genoeg zijn om zowel de bodem als de zijkanten van de muffinvormpjes mee te bekleden.
  6. Druk het deeg mooi aan in de vormpjes.
  7. Verdeel de uitgelekte kersen over de vormpjes.
  8. Giet de vulling tot aan de rand en zet de vormpjes ongeveer 20 min in de oven.
  9. Controleer de gaarheid van de clafoutis door met een prikker in het deeg te prikken. De clafoutis is klaar wanneer er geen deeg meer aan de prikker kleeft.
Created using The Recipes Generator

Chocolaatjes met studentenhaver

Aantal porties: 15 chocolaatjes
Auteur:
Chocolaatjes met studentenhaver

Chocolaatjes met studentenhaver

Bereidingstijd: 15 MKooktijd: 6 hourTotale tijd: 6 H & 15 M
Chocolade verwarmen en verwerken is een delicate aangelegenheid. Smelt je chocolade op je vuur, dan heb je geen controle over de temperatuur en zal het resultaat allesbehalve mooi en smakelijk zijn. Ook wanneer je chocolade au-bain-marie smelt, dit wil zeggen in een kommetje bovenop een pot met warm water, is het echt niet makkelijk om het juiste resultaat te krijgen. Chocolatiers hebben uiteraard professioneel materiaal om chocolade te "tempereren". Dat is de vakterm die gebrukt wordt voor chocolade die perfect is om verwerkt te worden. Aangezien temperatuur en beweging hierbij erg belangrijk zijn, kan je thuis met de hulp van je Thermomix optimaal verwerkbare chocolade maken. Aan de slag dus, want niet alleen studenten zullen deze verwennerij appreciëren!

Ingredienten:

  • 200 gram pure chocolade
  • nootjes, rozijnen of ander gedroogd fruit

Instructies:

How to cook Chocolaatjes met studentenhaver

  1. Beleg een bakplaat met bakpapier of met een siliconen matje.
  2. Breek of snij de chocolade ingroeve stukken, doe ze in de mengbeker en hak: 4 sec/snelheid 9.
  3. Neem 50 gr van de gehakte chocolade af en hou opzij.
  4. Smelt de chocolade die in de mengbeker ligt: 2 min/50°/snelheid 2.
  5. Schraap de chocolade met een spatel wa van de randen en van de messen en smelt verder: 2 min/50°/snelheid 2.
  6. Doe de opzijgehouden chocolade erbij en meng:1,30min/snelheid 2.
  7. Roer manueel nog even door met een spatel.
  8. Doe de chocolade in een spuitzak.
  9. Knip onderaan een klein hoekje af van de zak en spuit de chocolade in cirkeltjes op de bakplaat.
  10. Versier met nootjes en gedroogd fruit.
  11. Laat 6 uur afkoelen.
  12. Tip: met de chocladeresten die nog in de beker zitten, maak je een lekkere chocolademelk. Voeg 300gr melk en een beetje suiker toe en verwarm: 6 min/80°/snelheid 2.
Created using The Recipes Generator

Roze spekken

Aantal porties: 30 vierkante spekjes
Auteur: Clevercooking
Roze spekken

Roze spekken

Bereidingstijd: 20 MinKooktijd: 90 MinTotale tijd: 1 H & 50 M
Deze heerlijke snoepjes zijn makkelijk te maken in de Thermomix en een goed recept om een overschotje aan eiwitten op te gebruiken. Voor het roze kleurtje van de spekken gebruiken we kant-en-klare frambozencoulis. Je vindt die in het vriesvak bij je supermarkt.

Ingredienten

  • 16 gram gelatine
  • 30 gram frambozencoulis, ontdooid
  • 200 gram kristalsuiker
  • 20 gram vanillesuiker
  • 3 eetlepels maïzena
  • 3 eiwitten
  • 1 koffielepel vanille-extract

Instructies

  1. Vul een ruime kom met koud water en laat de geltineblaadjes er een 10-tal minuten in weken.
  2. Doe de kristalsuiker en de vanillesuiker in de mengbeker en maak er poedersuiker van: 25 sec/snelheid 10.
  3. Neem van dit poeder 3 eetlepels af, doe dit in een kommetje en doe ook 3 eetlepels maïzena in het kommetje. Roer even rond. We gebruiken dit mengsel om te voorkomen dat de spekken aan de vorm gaan kleven.
  4. Plaats de vlinder in de mengbeker. Doe de eiwitten, de frambozencoulis en het vanille-extract in de beker en klop op: 8 min/90°/snelheid 3,5. Haal na 4 minuten het maatbekertje van het deksel en voeg het kristal/vanillesuikermengsel dat niet voor de afwerking dient toe aan de beker. Wanneer de timer nog op 1 minuut staat, voeg dan één voor één de uitgeknepen gelatineblaadjes toe aan het kloppend mengsel.
  5. Stel opnieuw in zonder maatbeker en zonder temperatuur: 2 minuten/snelheid 4.
  6. Bekleed ondertussen een klein bakblik met bakpapier (14 x 24cm) en bestrooi het bakpapier ruim met het suiker/maïzena-mangsel, hou nog een beetje over om straks op de gesneden spekjes te strooien.
  7. Giet het mengsel in het bakblik en maak gelijk met een spatel.
  8. Laat gedurende 2,30 uur drogen op kamertemperatuur.
  9. Neem het spekkenmengsel uit de vorm en draai het om op een snijplank. Verwijder voorzichtig het bakpapier.
  10. Snij vierkanten uit het mengsel met een scherp mes.
  11. Bestrooi de spekken met het achtergehouden suiker/maïzenamengsel.
  12. Bewaar in een afgesloten doos.

Pruimencake

Aantal porties: 8 personen
Auteur:
Pruimencake

Pruimencake

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 30 MTotale tijd: 40 M
Een kopje koffie of thee met een heerlijk stukje zelfgemaakte pruimencake. Daar zeg je toch niet nee tegen?

Ingredienten:

  • 150 gram boter + een beetje extra om de bakvorm in te vetten
  • 100 gram zelfrijzende bloem
  • 100 gram kristalsuiker
  • 50 gram amandelmeel
  • 3 eieren
  • een snuifje zout
  • 5 mooie pruimen
  • een beetje poedersuiker

Instructies:

How to cook Pruimencake

  1. Snij de boter in stukken, doe ze in de mengbeker en smelt: 4 min/70°/snelheid 1.
  2. Voeg de zelfrijzende bloem, de kristalsuiker, het amandelmeel, de eieren en het zout toe en meng: 20 sec/snelheid 6.
  3. Verwarm de oven voor op 170°.
  4. Spoel de pruimen, droog ze af en halveer ze. Haal de pit eruit.
  5. Vet een springvorm(of cakevorm) in met wat boter.
  6. Giet het deeg in de vorm en druk de gehalveerde pruimen er in met de snijkant naar beneden.
  7. Bak de cake gedurende 35 minuten in de overn. Controleer of de cake gaar is door er met een tandenstoker of andere prikker in te prikken. Als deze er droog uit komt, is de cake klaar. Verleng anders de baktijd nog met enkele minuten.
  8. Laat de cake afkoelen, ontvorm en bestrooi met wat poedersuiker.
Created using The Recipes Generator

Laagjesdessert met vlierbloesemcrème en sinaasappelgelei

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Laagjesdessert met vlierbloesemcrème en sinaasappelgelei

Laagjesdessert met vlierbloesemcrème en sinaasappelgelei

Bereidingstijd: 25 MKooktijd: 15 MTotale tijd: 40 M
Met de fijne smaak van vlierbloesems kan je een originele en subtiele touch geven aan heel wat gerechten: cocktails, ijs, fruitsoepje enz. In dit gerecht maken we een vlierbloesemcrème die tussen zanddeeglaagjes gespoten wordt en heerlijk combineert met een gelei van sinaasappel.

Ingredienten:

  • 1 rol kant-en-klaar zanddeeg
  • 30 gram sinaasappelsap (vers geperst of kant-en-klaar)
  • 3 blaadjes gelatine (ongeveer 5 gram)
  • 150 gram slagroom (35% vet)
  • 10 gram jasmijnthee
  • 10 gram vlierbloesemsiroop
  • 125 gram mascarpone
  • 1 eetlepel geraspte kokos
  • 30 gram poedersuiker
  • enkele blaadjes munt voor de afwerking

Instructies:

How to cook Laagjesdessert met vlierbloesemcrème en sinaasappelgelei

  1. Leg de gelatineblaadjes 15 min in een schaal met koud water.
  2. Maak een kopje jasmijnthee en neem er 10 gram van af om af te koelen, je klopt hem straks in de crème. De rest drink je op!
  3. Warm het sinaasappelsap kort op in de microgolf of in een pannetje.
  4. Knijp de gelatine goed uit en roer hem door het warme sinaasappelsap. Giet in een platte schaal met lage rand en laat afkoelen en opstijven in de koelkast.
  5. Verwarm de oven voor op 180°.
  6. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het zanddeeg uit, leg het op de bakplaat en prik er hier en daar in met een vork. Bak het zanddeeg 15 min in de oven. Haal de bakplaat er uit en snij het nog warme deeg in de gewenste vorm. Je kan hiervoor een rechthoekige of ronde uitsteekvorm gebruiken. Wacht hier zeker niet mee, anders breekt het deeg. Je moet 8 gelijke stukken hebben.
  7. Plaats de vlinder in de mengbeker. Doe de slagroom, 10 gram jasmijnthee, 10 gram vlierbloesemsiroop, de mascarpone, het kokospoeder en de poedersuiker in de mengbeker en klop op: 30 sec/snelheid 3,5. Als je room gebruikt met een lager vetpercentage zal je misschien iets langer moeten kloppen. Je moet een stevige crème bekomen.
  8. Doe de crème in een spuitzak en plaats nog even in de koelkast.
  9. Leg een zanddeegkoekje op een bord, spuit er vlierbloesemcrème op en leg er een laag sinaasappelgelei op die je hebt uitgestoken met dezelfde vorm als diegene die je gebruikt hebt voor het zanddeeg. Je gebruikt hiervoor best een platte metalen spatel.
  10. Herhaal met nog een koekje en crème en eindig met sinaasappelgelei.
  11. Werk de borden af met een blaadje munt en wat kruimels zanddeeg.
Created using The Recipes Generator

Flantaart

Yield: 6 tot 8 personen
Author:
Flantaart

Flantaart

Prep time: 15 MCook time: 5 H & 45 MTotal time: 5 H & 60 M
Lekker in elk seizoen en een makkelijke klus voor de Thermomix en je oven. Jammer voor de bakker, want deze taart maak je gewoon zelf!

Ingredients:

  • 3 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • 70 gram maïzena
  • 150 gram room
  • 600 gram koude melk
  • 1 vanillestokje
  • 1 verpakking kant-en-klaar bladerdeeg

Instructions:

How to cook Flantaart

  1. Doe de eieren, de kristalsuiker, de maïzena en de room in de mengbeker en meng: 20 sec/snelheid 6.
  2. Voeg de melk toe. Snij het vanillestokje in de lengte door en schraap de zaadjes eruit. Voeg de zaadjes toe en verwarm: 12 min/90°/snelheid 4.
  3. Zet de mengbeker gedurende 2 uur in de koelkast en ga daarna verder met de volgende stap.
  4. Verwarm de oven voor op 180°.
  5. Bekleed een springvorm van ongeveer 22cm doorsnede met het bladerdeeg. De vorm invetten hoeft niet. We bakken het bladerdeeg eerst "blind". Dat doe je door het deeg eerst met bakpapier te bedekken en er dan bakparels of gedroogde bonen in te leggen. Plaats dit dan gedurende 15 minuten in de oven.
  6. Haal de vorm uit de oven en verwijder de bakparels en het bakpapier.
  7. Haal de mengbeker uit de koelkast en mix de flan opnieuw glad: 30 sec/snelheid 7.
  8. Giet de flan op het voorgebakken bladerdeeg en zet in de oven gedurende 30 tot 45 minuten. De bovenkant van de flan is nu lichtbruin en komt omhoog.
  9. Haal uit de oven, de "blaas" op de taart verdwijnt nu.
  10. Laat afkoelen en opstijven gedurende minimum 3 uur.
Created using The Recipes Generator

Tiramisu met Oreo-koekjes en Cointreau

Aantal porties: 8 glaasjes
Auteur:
Tiramisu met oreo-koekjes en cointreau

Tiramisu met oreo-koekjes en cointreau

Bereidingstijd: 20 MKooktijd: 5 hourTotale tijd: 5 H & 20 M
Oh zo lekker: een tiramisu waarbij de klassieke boudoirs of lange vingers het moeten afleggen tegen Oreo-koekjes. Probeer en geniet!

Ingredienten:

  • 100 gram Oreo-koekjes Crispy Tin
  • 4 eigelen
  • 80 gram suiker (40 gr + 40 gr)
  • 2 eetlepels Cointreau
  • 250 gram mascarpone
  • 4 eiwitten
  • cacaopoeder als afwerking

Instructies:

How to cook Tiramisu met oreo-koekjes en cointreau

  1. Doe de Oreo-koekjes in de mengbeker en hak: 2 x 0,5sec/Turbo. Je hebt nu een crumble waar hier en daar nog een groter stuk in zit. Doe in een kommetje.
  2. Reinig de mengbeker, zet de vlinder op het mes en voeg de eigelen toe. Stel in: 1,30 min/snelheid 3,5. Voeg tijdens het kloppen via de dekselopening 40 gr suiker en de Cointreau toe. Voeg de mascarpone toe en meng: 40 sec/snelheid 2,5. Doe in een ruime kom.
  3. Maak de mengbeker, het mes en de vlinder goed vetvrij. Plaats opnieuw de vlinder en doe de eiwitten in de mengbeker. Klop op: 2 min/snelheid 3,5. Voeg tijdens het kloppen via de dekselopening de overige 40 gr suiker toe.
  4. Spatel de eiwitten manueel met een spatel onder het mascarponemengsel.
  5. Neem de glaasjes en schep er een laagje gecrushte Oreo-koekjes in. Doe er wat eiwit/mascarponemengsel op. Voeg opnieuw een laagje koekjes toe en een laagje van het mascarponemengsel.
  6. Laat minstens 5 uur opstijven in de koelkast en werk af met een laagje cacaopoeder.
Created using The Recipes Generator

Jules Destrooperwafeltjes met mango-banaanijs

Aantal porties: 8 kleine ijswafeltjes
Auteur:
Jules Destrooperwafeltjes met mango-banaanijs

Jules Destrooperwafeltjes met mango-banaanijs

Bereidingstijd: 5 MKooktijd: 1 hourTotale tijd: 1 H & 5 M
Met de kwaliteitskoekjes van Jules Destrooper kan je heerlijke gerechten maken. Voor dit supermakkelijke recept kan je om het even welk bevroren fruit gebruiken. Ik doe geen suiker bij het ijs. De ingevroren mango en banaan is voor mij zoet genoeg. In combinatie met de koekjes krijg je zo een fris-zoete balans. Ben je echt een zoetebek, voeg dan 30 gr poedersuiker toe aan de onderstaande ingrediënten.

Ingredienten:

  • 200 gram bevroren mango-blokjes
  • 1 gepelde en in schijfjes gesneden ingevroren banaan
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels melk
  • 16 mini-botergaletten van Jules Destrooper

Instructies:

How to cook Jules Destrooperwafeltjes met mango-banaanijs

  1. Doe alle ingrediënten, behalve de wafeltjes in de mengbeker en mix met behulp van de spatel: 1,30 min/snelheid 5 d.w.z. plaats na 30 sec van de ingestelde tijd de spatel door de dekselopening en maak draaibewegingen terwijl het toestel mixt. Zo krijg je een mooie, homogene massa.
  2. Bestrijk 8 boterwafeltjes met een dikke laag mango-banaanpuree en leg er de andere wafeltjes op. Plaats nog 1 uur in de diepvriezer om op te stijven.
Created using The Recipes Generator