Koekenbrood

Aantal porties: 1 brood
Auteur: Clevercooking
Koekenbrood

Koekenbrood

Bereidingstijd: 5 MinInactive time: 2 MinTotale tijd: 7 Min
Voor de Westvlamingen onder ons is het wellicht niet nodig om koekenbrood te omschrijven. Voor de anderen volstaat de omschrijving van een  rijk, mals en wat zoeter brood. Heerlijk voor een zondagse brunch. Probeer je het uit? Laat me weten wat je ervan vindt!

Ingredienten

  • 80 gr volle melk
  • 30 gr gist
  • 2 eieren (opgelet: 1 voor het deeg, 1 om het brood te "doreren")
  • 225 gr tarwebloem (ik gebruikte Surfina, fijn tarwebloem van Aveve)
  • 20 gr kristalsuiker
  • 70 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur, in stukjes gesneden
  • 4 gr zout

Instructies

  1. Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.
  2. Doe de melk in de mengbeker en warm op: 30 sec/37°/snelheid 1.
  3. Verbrokkel de gist en doe die samen met 1 ei bij de melk. Meng: 30 sec/snelheid 4.
  4. Voeg de bloem, de kristalsuiker en de stukjes boter toe en kneed: 4 min/deegfunctie. Voeg na 2 min kneden het zout via de dekselopening toe aan het knedende deeg.
  5. Laat het deeg 15 min in de mengbeker rusten.
  6. Haal het deeg uit de mengbeker, maak er een bol van en dek die af met een schone keukenhanddoek. Laat rijzen gedurende 20 min.
  7. Beboter een bij voorkeur metalen bakblik. Ik gebruikte een blik van 13x24cm.
  8. Druk het deeg plat, hou het met beide handen vast en rek het uit tot een rechthoek. Vouw met beide handen 1/3de naar binnen, druk opnieuw even plat. Begin nu bovenaan en vouw met je duimen het deeg telkens wat naar binnen, probeer het deeg bij elke "rol" wat aan te spannen.
  9. Leg het deeg met het slot (= de naad) naar beneden in het beboterde bakblik. Dek opnieuw af met een handdoek en laat opnieuw rijzen gedurende 70 min.
  10. Verwarm de oven ondertussen voor op 190°. Ik gebruikte mijn oven met boven-en onderwarmte, maar stand warme lucht is ook OK.
  11. Bestrijk het brood na het rijzen, met het tweede ei dat je even opklopt. Gebruik een borsteltje voor het doreren (= met geklopt ei bestrijken) van het deeg.
  12. Bak het brood in het midden van de oven op een rooster en gedurende 25 min. in de oven op 190°. Voor een krokante broodkorst kan je met een plantenspuit wat water in de oven spuiten. Doe dit onmiddellijk nadat je het brood in de oven hebt gezet en spuit niet op het brood maar op de wanden van de oven.
  13. Hou het bakken in de gaten, mocht de bovenkant van het brood te donker worden, leg er dan een vel aluminiumfolie op.
  14. Haal het brood uit de oven en uit de bakvorm en laat het afkoelen op een rooster.
  15. Heerlijk met een beetje boter!

Prei met ham en kaas

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Prei met ham en kaas

Prei met ham en kaas

Kooktijd: 50 MinInactive time: 10 MinTotale tijd: 1 Hour
Als variatie op witloof met ham en kaas, is dit recept met prei zeker een aanrader. Eerst wordt de prei gestoomd in de varomaschaal, daarna maken we een lekkere kaassaus in de beker. Dan nog even de oven in en klaar! Lekker met puree-aardappeltjes.

Ingredienten

Voor de gestoomde prei
  • 4 stukken stoofprei
  • peper
  • zout
  • 500 gr water
  • 8 sneetjes ham
Voor de kaassaus
  • 40 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 500 gr melk
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 150 gr gemalen kaas naar keuze (100gr+50gr)

Instructies

De gestoomde prei
  1. Verwijder het donkerste groen van de stoofprei. Was de prei en snij middendoor. Je hebt in totaal 8 stukken. Leg de stukken in de bovenste varomaschaal en kruid met peper en zout. Plaats de platte varomaschaal met de prei op de diepe schaal en sluit met het varomadeksel.
  2. Doe 500 gr water in de mengbeker en zet de varomaschalen op het deksel. Stoom: 30 min/varoma/snelheid 1.
  3. Controleer of de prei gaar is en stoom indien nodig nog enkele minuten langer.
  4. Laat de prei uitlekken en giet het stoomwater weg.
  5. Rol elk stukje prei in een sneetje ham en leg ze in een ovenschaal.
De kaassaus
  1. Verwarm de oven voor op 180° en zet de grillstand aan.
  2. Doe de boter in de mengbeker en smelt: 3 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg de bloem toe en verwarm: 3 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg de melk toe en verwarm: 5 min/90°/snelheid 4.
  5. Voeg 100 gr gemalen kaas toe en verwarm verder: 1 min/90°/snelheid 4.
  6. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en roer: 30 sec/snelheid 3.
  7. Giet de kaassaus over de preirolletjes. Bestrooi met de achtergehouden gemalen kaas.
  8. Zet 10 min onder de grill tot het gerecht een beetje gekleurd is en serveer.

Mexicaans soepje

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Mexicaans soepje

Mexicaans soepje

Kooktijd: 30 MinTotale tijd: 30 Min
Dit lekkere soepje zet je in geen tijd op tafel en zorgt voor een ideale hoeveelheid dagelijkse groenten. Eten de kinderen mee, dan kan je wat minder curry, paprika en komijn gebruiken.

Ingredienten

  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 zoete aardappel (ongeveer 200 gr)
  • 1 rode paprika
  • 1 rood chilipepertje
  • 2 wortelen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • een flinke snuif currypoeder
  • een flinke snuif gerookt paprikapoeder
  • een snuifje komijn
  • 1 laurierblad
  • enkele takjes tijm
  • 700 gr water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 1 klein blikje maïskorrels (2/3de+1/3de)
  • enkele blaadjes koriander voor de afwerking
  • peper
  • zout

Instructies

  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Pel de look. Schil de zoete aardappel en snij in grove stukken. Was de paprika en het chilipepertje, verwijder de zaadlijsten en snij in grove stukken. Schil de wortelen en snij in grove stukken. Doe al deze groenten in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe, het curry-en paprikapoeder en de komijn. Stoof aan: 5 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg de laurier toe, bind enkele takjes tijm samen met een keukentouwtje en knip goed kort af zodat het touw niet tussen de messen kan draaien.Voeg het tijmbusseltje toe, samen met het water en het groentenbouillonblokje. Voeg 2/3de van de maïskorrels toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  4. Haal het laurierblad en het tijmbusseltje uit de soep en mix: 1min30sec/snelheid 10.
  5. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  6. Serveer de soep met de achtergehouden maïs en enkele blaadjes koriander.

Brownie met peertjes, vanille-ijs en sabayon van crème de cassis

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Brownie met peertjes, vanille-ijs en sabayon van crème de cassis

Brownie met peertjes, vanille-ijs en sabayon van crème de cassis

Kooktijd: 1 H & 30 MInactive time: 3 HourTotale tijd: 4 H & 30 M
Alle thermomixgebruikers hebben ongetwijfeld al sabayon gemaakt met hun toestel. In dit gerecht maken we vlak voor het serveren sabayon van crème de cassis. Het ijs is kant-en klaar gekocht en de overige ingrediënten op dit bordje namelijk de brownie en de peertjes kan je 1 dag van tevoren klaarmaken. Het recept is gemaakt voor 4 personen, van de brownie heb je dan best nog wat over. Ik bakte de brownie in een aluminium schaaltje van 17x17cm. Als je goed naar de foto kijkt, zie je nog kleine vormpjes die gemaakt zijn van het vocht waarin de peertjes gepocheerd zijn. Met wat agar-agar, een bindmiddel dat je in elke supermarkt kan krijgen, kan je zo een mooie donkerrode gel maken waar je figuurtjes uit kan uitsteken. De groene blaadjes zijn cressjes die verkrijgbaar zijn in de horeca-groothandel. Je kan ze perfect vervangen door kleine muntblaadjes.

Ingredienten

Brownie
  • 80 gr noten naar keuze (60 gr + 20 gr)
  • 60 gr pure chocolade
  • 90 gr boter
  • 50 gr hazelnootpasta
  • 2 eieren
  • 50 gr kristalsuiker
  • 50 gr blonde cassonadesuiker
  • 50 gr donkere cassonadesuiker
  • 50 gr room
  • 75 gr gezeefde bloem
  • 5 gr bakpoeder
Gepocheerde peertjes
  • 500 gr rode wijn
  • 250 gr rode porto
  • 100 gr crème de cassis
  • 120 gr suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stukjes steranijs
  • 2 kruidnagels
  • 1 blad laurier
  • sap van 1 sinaasappel
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 peren
Gel van pocheervocht
  • 275 gr warm pocheervocht van de peertjes
  • 4 gr agar-agar
Sabayon van crème de cassis
  • 60 gr crème de cassis
  • 2 dooiers
  • 10 gr suiker
Overige ingrediënten en opbouw van het gerecht
  • Vanille-ijs
  • Cressblaadjes of muntblaadjes

Instructies

Brownie
  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Doe de noten in de mengbeker en hak: 1 sec/turbo. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  3. Doe de chocolade in de mengbeker en hak: 10 sec/snelheid 10. Spatel naar beneden en verwarm de chocolade: 3 min/50°/snelheid 3,5.
  4. Snij de boter in blokjes en doe ze in de mengbeker. Voeg ook de hazelnootpasta toe en verwarm: 1 min/40°/snelheid 3.
  5. Haal het mengsel uit de mengbeker en reinig die of gebruik een tweede beker als je die hebt voor het vervolg van het recept.
  6. Zet de vlinder op het mes. Voeg de eieren en alle suiker toe en klop op: 1 min/snelheid 3,5.
  7. Voeg de room toe en meng: 20 sec/snelheid 3.
  8. Voeg de gezeefde bloem en het bakpoeder toe en meng: 15 sec/snelheid 3. Spatel naar beneden en herhaal: 15 sec/snelheid 3.
  9. Voeg het opzijgehouden chocolademengstel en 60 gr van de gehakte noten toe en meng: 20 sec/snelheid 3.
  10. Beboter en bebloem een lage bakvorm en doe het deeg erin.
  11. Strooi de overige 20 gr gehakte noten gelijkmatig over het deeg.
  12. Zet in de oven en bak gedurende 20 à 30 minuten op 180°.
  13. Controleer of het deeg gaar is. Wanneer je met een houten prikker in het deeg prikt, moet die er droog uitkomen.
Gepocheerde peertjes
  1. Plaats het messendeksel. Indien je dit niet hebt, maak de bereiding dan gewoon in een kookpot op het vuur. Ook dat is makkelijk.
  2. Voeg alle ingrediënten, met uitzondering van de peren toe aan de mengbeker en verwarm: 10 min/100°/snelheid 1.
  3. Schil de peren, halveer ze en verwijder voorzichtig het klokhuis. Leg de halve peren op het messendeksel en pocheer: 20 min/98°/snelheid 1. Let op: de pocheertijd hangt sterk af van de malsheid van je peren. Als je al rijpe peren hebt, is de tijd wellicht wat korter.
  4. Haal de peren voorzichtig uit de mengbeker en doe ze in een afsluitbare kom.
  5. Giet het pocheervocht door een zeef en vang het vocht op. Weeg 275 gr van het vocht af indien je ook de gel wilt maken. Giet het overige vocht over de peertjes die je tot gebruik bewaart in de koelkast.
  6. Voor het serveren laat je de gepocheerde peertjes uitlekken en snij je ze in fijne plakjes.
Gel van pocheervocht
  1. Doe het warme pocheervocht van de peertjes in de mengbeker, voeg 4 gr agar-agar toe en kook: 4 min/120°/snelheid 1.
  2. Giet in een platte schaal, laat even afkoelen en plaats minstens 3 uur in de koelkast.
  3. Steek vormpjes naar keuze uit om het dessert af te werken.
Sabayon van crème de cassis
  1. Plaats de vlinder.
  2. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en klop op : 9 min/70°/snelheid 3.
Opbouw van het dessert
  1. Leg op elk bord enkele stukjes brownie, een gepocheerd peertje dat je in fijne schijfjes snijdt, een bolletje vanille-ijs, eventueel uitgestoken figuurtjes van de gel en à la minute geklopte sabayon. Werk af met enkel blaadjes munt of ander groen.

Eend met sinaasappelsaus, witloof en paddenstoelen

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Eend met sinaasappelsaus, witloof en paddenstoelen

Eend met sinaasappelsaus, witloof en paddenstoelen

Kooktijd: 1 H & 30 MTotale tijd: 1 H & 30 M
"Canard à l'orange": dat klinkt nog net iets chiquer dan "Eend met sinaasappelsaus", vind je ook niet? Hoe je deze klassieker ook wilt noemen, in alle talen is dit gewoon lekker. Het malse vlees van de eend matcht perfect met de smaak van citrusvruchten. We gebruiken de Thermomix in dit gerecht om de saus te maken en om het witloof te stomen. Je kan beide bereidingen ruim van tevoren klaarmaken. Zelfs een dag op voorhand als je dat wilt. De eend, paddenstoelen en kroketjes die je op de foto ziet, zijn op de klassieke manier (fornuis en oven) klaargemaakt. Dit is in elk geval een hoofdgerecht dat in ieders bereik ligt! De ingrediënten zijn voor 4 personen, maar je kan dit zelf gemakkelijk aanpassen.

Ingredienten

Witloof
  • 8 kleine stronkjes witloof
  • peper
  • zout
Sinaasappelsaus
  • 2 sinaasappels (partjes + sap)
  • 200 gr ui
  • 40 gr honing
  • 10 gr Cointreau
  • 1 rundsbouillonblokje
  • 130 gr water
  • 25 gr rode wijnazijn
  • 5 gr sojasaus
  • peper
  • zout
Overige ingrediënten
  • 3 eendenfilets
  • boter
  • peper
  • zout
  • 300 gr gemengde paddenstoelen
  • kroketjes
  • groene kruiden om af te werken (op de foto gebruikte ik cress)

Instructies

Witloof
  1. Reinig het witloof indien nodig; kruid het met peper en zout en leg de stronkjes op het platte deel van de varomaschaal. Plaats het platte deel op het diepe gedeelte en sluit af met het varomadeksel.
  2. Vul de beker met 600 gr. water.
  3. Plaats de varomaschalen met het witloof op het deksel van de mengbeker en stoom: 35 min/varoma/snelheid 1.
  4. Controleer of het witloof voldoende gaar is. Afhankelijk van je smaak en de grootte van de stronkjes kan de stoomtijd wat langer of korter zijn. Is een langere stoomtijd nodig, controleer dan of er nog voldoende water in de mengbeker is.
  5. Verwijder de varomaschaal en laat het witloof wat uitlekken. Hou opzij, het wordt straks in een pan met wat boter opgebakken.
Sinaasappelsaus
  1. Begin met de sinaasappels. Versnij ze "à vif", wat wil zeggen dat je de partjes mooi uit de vliesjes snijdt. Dit doe je als volgt: snij boven- en onderkant van de sinaasappel zodat je die rechtop kan zetten op een snijplank. Snij met een scherp mes de schil eraf, volg mooi de ronde contouren van de sinaasappel. Je hebt nu een mooie bol, zonder schil. Hou de sinaasappel in je ene hand boven een kom en snij met een scherp mes tussen de vliesjes zodat je elk partje apart tussen de vliesjes uit kan halen. Knijp alle overtollige sap van de sinaasappel ook uit boven de kom. Voor 2 sinaasappels hield ik ongeveer 70 gr sap over. Scheid de partjes en het sap.
  2. Pel de ui en snij in grove stukken. Doe de ui in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Spatel naar beneden, voeg honing en Cointreau toe en verwarm zonder maatbekertje: 3 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg het rundsbouillonblokje, het water, de rode wijnazijn, de sojasaus en het sinaasappelsap toe en gebruik de "indikmodus" op het rechterscherm van je toestel. Zet het antispatdeksel op het deksel en schakel je toestel gewoon in. De tijdsberekening gaat automatisch.
  5. Giet de saus door een zeefje, druk alles goed uit en voeg de achtergehouden sinaasappelpartjes toe. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
  6. Je kan deze saus gerust op voorhand klaarmaken en voor het serveren terug opwarmen.
Bereiding overige ingrediënten en opbouw van het gerecht
  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Snij met een scherp mes ruitjes in de vetkant van de eendenfilets. Kruid ze aan beide zijden met peper en zout. Zet een pan op een vrij hoog vuur en smelt er een klontje boter in. Schroei de vetkant eerst dicht gedurende ongeveer 2 minuten, draai de filets om en schroei de vleeskant dicht gedurende 1 min. Leg de eendenfilets in een vuurvaste schotel en plaats ze ongeveer 10 min in de oven op 180°. Draai ze halverwege de gaartijd even om. Neem de schaal uit de oven en druk een vel aluminiumfolie rond het vlees. Laat het 10 min. rusten terwijl je de kroketjes in frituurolie bakt. Bak ook de paddenstoelen en het witloof in een warme braadpan met een klont boter.
  3. Serveer alles op een bord en werk eventueel af met kleine toefjes groene kruiden.

Sint-jacobsvruchten, bloedworst en crème van bloemkool

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Sint-jacobsvruchten, bloedworst en crème van bloemkool

Sint-jacobsvruchten, bloedworst en crème van bloemkool

Kooktijd: 1 HourInactive time: 1 HourTotale tijd: 2 Hour
Dit gerecht oogt niet alleen mooi door de verschillende kleuren van de ingrediënten maar is een smaakvolle combinatie "terre et mer". Kies voor lekkere bloedworst van de slager en mooie stevige sint-jacobsvruchten van de viswinkel. De bloemkoolcrème wordt goed op smaak gebracht met zelfgemaakte citroenolie (heel makkelijk), misopasta en rijstazijn. Je kan de crème gerust op voorhand maken, en dat geldt ook voor de roosjes romanesco en de kerriemayonaise die dit gerecht afmaken. Lekker als voor-of hoofdgerecht

Ingredienten

Citroenolie
  • 100 gr druivenpitolie
  • zestes (= geraspte schil) van 1 bio-citroen
Kerriemayonaise
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 koffielepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel citroensap
Bloemkoolcrème
  • 1 kleine bloemkool (ongeveer 500 gr aan bloemkoolroosjes)
  • enkele roosjes romanesco (smaakt ongeveer als bloemkool maar heeft een mooie decoratieve groene kleur)
  • 25 gr boter
  • 25 gr witte miso (gefermenteerde sojabonenpasta verkrijgbaar in de supermarkt bij de buitenlandse specialiteiten)
  • 25 gr citroenolie
  • 15 gr rijstazijn
  • peper
  • zout
Overige ingrediënten
  • 1 grote of 2 kleine bloedworsten (het is de bedoeling dat je 12 schijfjes hebt in totaal)
  • 8 sint-jacobsvruchten
  • boter
  • peper
  • zout
  • optioneel: cress-blaadjes of enkele blaadjes kervel

Instructies

Citroenolie
  1. Doe de druivenpitolie in de mengbeker, voeg de zestes van de citroen toe en verwarm: 5 min/70°/snelheid 1.
  2. Doe de inhoud van de beker in een kommetje en laat 1 uur trekken.
  3. Giet de citroenolie door een fijne zeef en hou opzij. De zestes gooi je weg.
Kerriemayonaise
  1. Doe alle ingrediënten in een kommetje en roer goed rond. Hou opzij tot gebruik.
Bloemkoolcrème
  1. Verwijder de bladeren van de bloemkool en haal de roosjes van de kool. Zorg ervoor dat ze niet te groot zijn, zo garen ze sneller. Haal enkele roosjes van de romanesco, en bewaar de rest voor een ander gerecht. Leg de bloemkoolroosjes in de diepe varomaschaal en de romanescoroosjes in de platte schaal. Sluit af met het varomadeksel.
  2. Doe 1 liter water in de mengbeker, zet de varomaschalen op het deksel en stoom: 20 min/varoma/snelheid 1.
  3. Verwijder de platte schaal met de romanesco, spoel de romanescoroosjes af onder koud water en hou ze opzij.
  4. Stoom de bloemkool in de diepe varomaschaal nog even verder: 5 min/varoma/snelheid 1.
  5. Verwijder de varomaschaal, giet het stoomwater uit de mengbeker weg en doe de bloemkoolroosjes in de mengbeker.
  6. Voeg boter, miso, citroenolie, rijstazijn, peper en een flinke snuif zout toe en mix: 1 min/80°/snelheid 6. Spatel naar beneden en mix verder zonder temperatuur: 1 min/snelheid 7.
  7. Proef en kruid indien nodig nog wat bij met peper en zout.
Bereiding van de sint-jacobsvruchten en bloedworst en opbouw van het gerecht
  1. Verwarm de borden voor als je dat kan.
  2. Snij de bloedworst in schijfjes, je hebt er 3 nodig per persoon.
  3. Verwarm een anti-aanbakpan of vrij hoog vuur en smelt er een klein klontje boter in.
  4. Bak de sint-jacobsvruchten eerst 1 minuut aan één kant en kruid ze met peper en zout, draai ze om en leg ook de bloedworstschijfjes in de pan. Bak verder gedurende 1 minuut en draai halverwege deze tijd de schijfjes bloedworst om.
  5. Zorg ervoor dat de bloemkoolcrème en de romanescoroosjes warm zijn.
  6. Bouw het gerecht als volgt op: begin met een flinke eetlepel bloemkoolcrème. Verdeel er 3 schijfjes gebakken bloekworst op met daarbovenop 2 sint-jacobsvruchten. Leg ook een romanescoroosje aan de zijkant en breng 3 toefjes kerriemayonaise aan. Werk af met cress-blaadjes of met kervel.

Crème van courgette met grijze garnalen

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Crème van courgette met grijze garnalen

Crème van courgette met grijze garnalen

Kooktijd: 15 MinInactive time: 4 HourTotale tijd: 4 H & 15 M
Makkelijk, mooi en smaakvol. Dit heerlijke hapje kan je gerust een dag van tevoren klaarmaken. Zet de courgettecrème in de koelkast en werk voor het serveren af met grijze garnaaltjes. Een lekkere start van een feestmaaltijd!

Ingredienten

  • 1 courgette
  • 100 gr water
  • 1 blokje kippen-of groentenbouillon
  • 2 gelatineblaadjes (Vahiné, 1,9 gr per blaadje)
  • 50 gr room
  • peper
  • zout
  • 100 gr gepelde grijze garnalen

Instructies

  1. Week de gelatineblaadjes 15 min in koud water.
  2. Was de courgette, snij in grove stukken en hak: 4 sec/snelheid 4.
  3. Spatel naar beneden, voeg het water en het bouillonblokje toe en kook: 10 min/100°/snelheid 1.
  4. Knijp de gelatineblaadjes uit, doe ze in de mengbeker en mix: 10 sec/snelheid 6.
  5. Voeg de room toe en mix: 40 sec/snelheid 10.
  6. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  7. Giet in glaasjes en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
  8. Werk de glaasjes af met een mooie portie grijze garnalen.

Banana split met bananenijs

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Banana split met bananenijs

Banana split met bananenijs

Bereidingstijd: 24 HourKooktijd: 5 MinTotale tijd: 24 H & 5 M
Ook als je geen ijsmachine hebt, kan je op een eenvoudige manier à la minute roomijs maken met de Thermomix. Je moet er enkel rekening mee houden dat je 1 dag van tevoren de bananenschijfjes invriest en dat je 30 min voordat je het ijs wilt maken het busje room in de diepvries zet. Suiker toevoegen is voor dit ijs echt niet nodig omdat bananen op zich al zoet zijn. Maak je dit recept met ander bevroren fruit, dan voeg je wat poedersuiker toe

Ingredienten

  • 5 rijpe bananen (3 + 3)
  • 200 ml room (liefst 35% vet of meer)
  • chocoladesaus

Instructies

  1. Pel 3 rijpe bananen, snij ze in schijfjes en schik ze plat naast elkaar in een diepvrieszakje(s). Leg de zakjes minimum 1 dag van tevoren in de diepvriezer.
  2. Zet de room 30 min. voor het serveren in de diepvriezer. Niet langer, want dan kan je de room niet meer uit het busje gieten.
  3. Doe de bevroren bananenschijfjes in de mengbeker en voeg de koude room toe.
  4. Plaats de spatel van de Thermomix in de dekselopening en schakel het toestel in: 30 sec/snelheid 5 terwijl je met de spatel rondroert.
  5. Spatel naar beneden en herhaal: 30 sec/snelheid 5 terwijl je met de spatel opnieuw rondroert via de dekselopening.
  6. Serveer het ijs onmiddellijk met de resterende banaan en wat chocoladesaus.

Appelmoes

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Appelmoes

Appelmoes

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 15 MinTotale tijd: 25 Min
Appelmoes maken is natuurlijk nooit moeilijk. Maar als je ze in de Thermomix maakt, gaat het echt wel veel sneller dan op de klassieke manier in een kookpot.

Ingredienten

  • 1 kg stoofappels (bijvoorbeeld Reinette, Elstar, Cox, ...)
  • 40 gr suiker

Instructies

  1. Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snij in grove stukken.
  2. Doe in de mengbeker en gaar: 15 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg de suiker toe en mix: 30 sec/snelheid 4.
  4. Proef en voeg naar smaak eventueel nog wat suiker toe.

Wortelsoep met verse gember

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Wortelsoep met verse gember

Wortelsoep met verse gember

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 20 MinTotale tijd: 25 Min
Voor deze intens smakende soep maakte ik gebruik van verse gember. Dit is een variëteit die vaak te verkrijgen is bij Cru Versmarkten en bij sommige Colruyt winkels. De verse gember is in vergelijking tot de gember die je overal vindt, rijker van smaak, minder houterig en met een dunner velletje aan de buitenkant. Zeker proberen als je deze smaakmaker op de kop kan tikken. Uiteraard kan je de soep ook maken als je geen verse gember vindt.

Ingredienten

  • 500 gr wortelen
  • 3 cm verse gember
  • 2 sjalotten
  • 20 gr olijfolie
  • 600 gr water
  • 1 kippenbouillonblokje of 1 groentenbouillonblokje
  • 1 sinaasappel
  • 80 gr room
  • peper
  • zout

Instructies

  1. Schil de wortelen en snij in grove stukken. Schil de gember. Pel de sjalotten en snij in grove stukken. Doe wortelen, gember en sjalotten in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg het water en het bouillonblokje toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  4. Pers de sinaasappel en voeg het sap toe aan de mengbeker. Voeg ook de room toe en mix: 1min30sec/snelheid 10.
  5. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.

Confituur van mango, banaan en passievrucht

Aantal porties: 3 potjes van 200 gr
Auteur: Clevercooking
Confituur van mango, banaan en passievrucht

Confituur van mango, banaan en passievrucht

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 10 MinTotale tijd: 20 Min
Een mango die in de fruitschaal was achtergebleven en een rijpe banaan: dat was de inspiratie voor dit lekker confituurtje. Toegegeven, de passievruchten heb ik nog extra gekocht. Ze maken de potjes nog lekkerder. En het oog wil ook wat natuurlijk!

Ingredienten

  • 300 gr mango (gewicht na schillen en zonder pit)
  • 100 gr banaan (gewicht na pellen)
  • 3 passievruchten
  • 10 gr pec plus
  • 200 gr kristalsuiker
  • sap van 1/2 citroen

Instructies

  1. Schil de mango, verwijder de pit en snij in grove stukken.
  2. Pel de banaan en snij in schijfjes.
  3. Halveer de passievruchten en lepel er het vruchtvlees uit.
  4. Doe mango, banaan en passievruchtvlees in de mengbeker en verklein: 5 sec/snelheid 4.
  5. Voeg de pec plus toe aan de mengbeker en breng aan de kook met het antispatdeksel bovenop het gewone deksel: 5 min/100°/snelheid 1.
  6. Voeg de suiker toe en kook nog even verder met het antispatdeksel: 2 min/100°/snelheid 2,5.
  7. Voeg het citroensap toe en meng: 5 sec/snelheid 4.
  8. Giet de confituur in brandschone potjes, sluit af met een schroefdeksel, zet de potjes ondersteboven en laat afkoelen.
  9. Bewaar in de koelkast.

Kip Westmalle

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Kip Westmalle

Kip Westmalle

Kooktijd: 30 MinTotale tijd: 30 Min
Stoofpotjes kan je met allerlei soorten vocht klaarmaken: kippen-of groentenbouillon, wijn, bier, ... Voor onderstaand stoofpotje met kip en groentjes gebruikte ik een licht bier van Westmalle. Kijk even in jouw kelder welk biertje jij wilt gebruiken: licht of donker, het kan allebei! Je kan het gerecht serveren met pasta, rijst of aardappeltjes.

Ingredienten

  • 2 uien
  • 2 teentjes look
  • 20 gr olijfolie
  • 200 gr tomatenblokjes
  • 200 gr Westmalle of ander bier
  • 45 gr bloem
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 500 gr kippenblokjes
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 doosje champignons
  • 1 blikje ananas
  • 1 eetlepel sweet chilisaus
  • peper
  • zout
  • eventueel pasta, rijst, aardappelen

Instructies

  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Pel de look. Doe ui en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg de tomatenblokjes en het bier toe en warm op: 5 min/100°/snelheid 1.
  4. Schil eventueel de paprika's indien je de schil moeilijk verteert. Verwijder de zaadlijsten en snij in hapklare stukken.
  5. Voeg de bloem en het kippenbouillonblokje toe, roer even rond met de spatel.
  6. Voeg de paprika en de kippenblokjes toe en gaar: 8 min/120°/linksomdraai/snelheid 1.
  7. Borstel de champignons, snij ze in vier en voeg ze toe aan de mengbeker. Roer opnieuw even om met de spatel en gaar verder: 5 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  8. Voeg de stukjes ananas en de sweet chilisaus toe, roer rond met de spatel en proef. Kruid eventueel bij met peper en zout.
  9. Serveer met pasta, rijst of aardappelen.

Prei-mosterdsoep met gerookte zalm

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Prei-mosterdsoep met gerookte zalm

Prei-mosterdsoep met gerookte zalm

Kooktijd: 25 MinTotale tijd: 25 Min
Dit alledaagse soepje geef je in een handomdraai een feestelijke twist door er rolletjes gerookte zalm aan toe te voegen.

Ingredienten

  • 1 ui
  • 300 gr prei
  • 20 gr olijfolie
  • 150 gr aardappel
  • 800 gr water
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 1 eetlepel mosterd
  • peper
  • zout
  • 100 gr gerookte zalm
  • fijngehakte peterselie

Instructies

  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Was de prei en snij in grove stukken. Doe ui en prei in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Schil de aardappel en snij in kleine stukjes.
  4. Doe aardappel, water en de kippenbouillonblokjes in de mengbeker en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  5. Voeg de mosterd toe en mix: 1min30sec/snelheid 10.
  6. Snij de gerookte zalm in fijne sliertjes en rol op.
  7. Proef de soep en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  8. Serveer de soep met de gerookte zalm en wat fijngehakte peterselie.

Snelle broodpudding met banaan

Aantal porties: 10
Auteur: Clevercooking
Snelle broodpudding met banaan

Snelle broodpudding met banaan

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 10 MinTotale tijd: 20 Min
Op zoek naar een dessertje zonder toegevoegde suiker dat ook als ontbijt kan dienen? Dan zit je met deze bananenbroodpudding zeker goed. Ideaal ook om met resten brood en overrijpe bananen iets lekkers te maken. De gaartijd van deze broodpudding is maar 10 minuten! Echt waar, je kan hem op die tijd klaarhebben met behulp van de microgolfoven. Gebruik een ovenschaal met deksel.

Ingredienten

  • 250 gr melk
  • 3 rijpe bananen (ongeveer 350 gr)
  • 25 gr puddingpoeder
  • 400 gr brood (200 gr+200 gr), in stukken
  • 4 eieren
  • 80 gr rozijnen
  • eventueel een extra banaan voor de afwerking

Instructies

  1. Doe de melk in de mengbeker en verwarm: 3 min/95°/snelheid 1.
  2. Snij de bananen in schijfjes, doe ze in de mengbeker en mix: 30 sec/snelheid 7.
  3. Voeg het puddingpoeder, de eerste 200 gr broodstukken en 4 eieren toe en mix: 30 sec/snelheid 6.
  4. Voeg de overige 200 gr brood toe, samen met de rozijnen en mix opnieuw: 30 sec/snelheid 5.
  5. Doe alles in een ovenschaal, zet het deksel erop en plaats 10 minuten in de microgolfoven op vol vermogen. Laat nog 10 min met het deksel op de schaal in de oven staan.
  6. Serveer als dessert, ontbijt of tussendoortje, al of niet met extra plakjes banaan.

Fusilli met groene asperges, spinazie en rauwe ham

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Fusilli met groene asperges, spinazie en rauwe ham

Fusilli met groene asperges, spinazie en rauwe ham

Kooktijd: 60 MinTotale tijd: 1 Hour
Liefhebbers van pasta zullen duimen en vingers aflikken als ze dit gerechtje proeven. Voor de bereiding gebruiken we eerst het kookmandje om de groene asperges te stomen. Je zou deze stap ook kunnen overslaan en de asperges in fijne schijfjes rauw toevoegen nadat de pasta gegaard is, maar ik verkies toch om ze te stomen. Voor een vegetarische versie laat je de rauwe ham weg. Ook zonder dat ingrediënt zet je echt een smaakvol gerecht op tafel.

Ingredienten

  • 500 gr asperges
  • 250 gr water
  • 1 sjalot
  • 2 tenen look
  • 20 gr olijfolie
  • 700 gr water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 350 gr fusilli of andere korte pasta
  • 200 gr verse spinazie
  • 200 gr rauwe ham
  • 20 gr geraspte parmezaan

Instructies

  1. Schil de asperges met een dunschiller. Snij een klein stukje van de onderkant, dat is meestal droog en hard. Snij de asperges in stukken van ongeveer 5cm. Leg de aspergestukken in het kookmandje, hou de punten nog even apart. Doe 250 gr water in de mengbeker en zet het kookmandje erin. Leg het antispatdeksel op het gewone deksel en stoom: 10 min/varoma/snelheid 1. Voeg nu ook de aspergepunten toe aan het kookmandje en stoom op dezelfde wijze: 10 min/varoma/snelheid 1. Haal het kookmandje met behulp van de spatel uit de beker en hou opzij, het is niet erg dat de asperges afkoelen.
  2. Giet het water uit de mengbeker.
  3. Pel de sjalot en de look. Snij in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  4. Doe de olijfolie in de mengbeker en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  5. Doe 700 gr water in de mengbeker, voeg het groentenbouillonblokje toe en breng het water aan de kook: 7 min/100°/snelheid 1.
  6. Voeg de pasta toe en roer alles even manueel rond met de spatel. Kook: 12 min/100°/linksomdraai/snelheid 0,5, zonder maatbekertje.
  7. Controleer of de pasta voldoende gegaard is. Zoniet, voeg dan nog een klein beetje water toe en kook nog een tweetal minuten verder op 100°/linksomdraai/snelheid 0,5, zonder maatbekertje.
  8. Snij ondertussen de rauwe ham in grove stukken.
  9. Doe de pasta in een grote kom, voeg de spinazie toe, roer alles goed om. De warmte van de pasta zorgt voor de garing van de spinazie. Voeg nu ook de asperges en de rauwe ham toe en meng voorzichtig.
  10. Serveer met de geraspte parmezaan.

Courgettesoep met basilicum en parmezaan

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Courgettesoep met basilicum en parmezaan

Courgettesoep met basilicum en parmezaan

Kooktijd: 20 MinTotale tijd: 20 Min
Dit is een makkelijk soepje waarmee je ook niet al te verse basilicum kan opwerken. Lekker van smaak en fris van kleur.

Ingredienten

  • 1 ui
  • 1 teen look
  • 10 gr olijfolie
  • 600 gr courgette
  • 1 aardappel
  • 700 gr water
  • 1 kippen-of groentenbouillonblokje
  • 25 gr basilicum
  • 20 gr gemalen parmezaan
  • peper
  • zout

Instructies

  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Pel de look. Doe ui en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  3. Spoel de courgette, halveer in de lengte en snij in schijfjes.
  4. Schil de aardappel, snij in blokjes en voeg courgette en aardappel toe aan de mengbeker. Voeg het water en het bouillonblokje toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  5. Voeg de basilicum en de gemalen parmezaan toe en mix: 1,30min/snelheid 10.
  6. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.

Mango-aardbeienconfituur

Aantal porties: 5 potjes van 250 gr
Auteur: Clevercooking
Mango-aardbeienconfituur

Mango-aardbeienconfituur

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 16 MinTotale tijd: 21 Min
De Thermomix is je ideale hulp om zonder stress confituur te maken. Wat dacht je van deze smakelijke combinatie van mango en aardbeien?

Ingredienten

  • 1 mango
  • 500 gr aardbeien
  • 10 gr citroensap
  • 300 gr confituursuiker (type 500 gr suiker voor 1,5 kg fruit)

Instructies

  1. Schil de mango, verwijder de pit en snij het mangovlees in stukken. Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en hak: 15 sec/snelheid 5.
  2. Verwijder de maatbeker, plaats het antispatdeksel (voor TM6) of kookmandje (TM5) op het gewone deksel en kook: 16 min/100°/snelheid 2.
  3. Doe de confituur in schone potjes, schroef ze dicht en draai ze om. Laat afkoelen en zet de potjes in de koelkast.

Mexicaanse schotel

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Mexicaanse schotel

Mexicaanse schotel

Kooktijd: 60 MinTotale tijd: 1 Hour
Met dit smakelijk gerecht kan je vele kanten op. Je kan deze Mexicaanse schotel serveren als hapje of als sharing dish om met je zomerse vrienden gezellig te delen. We gebruiken de Thermomix om snel een lekkere maïscrème en een tomaten-groentensaus te maken. De kippenspiesjes worden in de pan gebakken en gekruid met een kant-en-klare kruidenpasta van Santa Maria, die ik in de supermarkt kocht.

Ingredienten

Voor de maïscrème
  • 4 voorgekookte maïskolven
  • 60 gr melk
  • chilipoeder
  • zout
Voor de tomaten-groentensaus
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 rode paprika
  • 20 gr olijfolie
  • 2 koffielepels Picadillokruiden (verkrijgbaar in de supermarkt)
  • 200 gr tomatenblokjes uit blik
  • 100 gr kerstomaatjes
Overige ingrediënten
  • 3 enkele kipfilets
  • 1 zakje kruidenpasta Chicken Tacos Santa Maria
  • olijfolie
  • 2 lente-uitjes
  • 1 rood pepertje
  • 2 avocado's
  • 100 gr nachochips

Instructies

Voor de maïscrème
  1. Snij de maïskorrels van de kolven en doe ze samen met de melk in de mengbeker. Verwarm: 4 min/100°/snelheid 1.
  2. Voeg wat chilipoeder en zout toe en plaats het kookmandje in de mengbeker om die wat kleiner te maken. Mix: 20 sec/snelheid 6.
  3. Spatel naar beneden en mix verder: 30 sec/snelheid 10.
  4. Haal uit de mengbeker en hou warm (of verwarm opnieuw vlak voor het serveren)
Voor de tomaten-groentensaus
  1. Pel de ui en de look, was de rode paprika en haal de zaadlijsten eruit. Snij ui en paprika in grove stukken en doe ze samen met de look in de mengbeker. Hak: 5 sec/snelheid 4.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie en de Picadillokruiden toe en stoof aan: 3 min/120°/linksomdraai/snelheid 1.
  3. Voeg de tomatenblokjes toe en gaar verder: 17 min/100°/linksomdraai/lepeltje.
  4. Halveer de kerstomaatjes, voeg ze toe aan de mengbeker en gaar nog even verder: 3 min/100°/linksomdraai/lepeltje.
Bereiding en opbouw
  1. Snij de kipfilet in blokken en prik ze op satéstokjes. Kruid ze met de kruidenpasta Chicken Tacos. Laat ze even marineren en bak ze daarna gaar in wat olijfolie in een pan.
  2. Snij de lente-uitjes fijn. Haal de zaadlijsten uit het rode pepertje en snij het pepertje fijn.
  3. Halveer de avocado's, haal de pit eruit en doe de schil eraf. Snij elke helft in schijfjes.
  4. Serveer het gerecht in een mooie schaal. Verdeel er aan de ene kant de maïscrème op en aan de andere kant de tomatensaus. Leg de avocadoschijven op de maïscrème. Schik de kippensaté's op de schaal en werk af met de fijngesneden lente-ui en stukjes rode peper. Steek her en der een mooie hoeveelheid nacho's in de crème.

Sangria van watermeloen en aardbeien

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Sangria van watermeloen en aardbeien

Sangria van watermeloen en aardbeien

Kooktijd: 10 MinTotale tijd: 10 Min
Zin in een frisse maar alternatieve zomerse sangria? Dan is deze versie met watermeloen en aardbeien zeker een aanrader!

Ingredienten

  • 500 gr watermeloen
  • 100 gr aardbeien
  • 100 gr rosé
  • 20 gr limoncello
  • 20 gr wodka
  • schil van 1/2 sinaasappel +enkele partjes voor de afwerking
  • schil van 1/2 limoen

Instructies

  1. Schil de watermeloen en snij in grove stukken, haal de kroontjes uit de aardbeien.
  2. Doe de watermeloen, de aardbeien, de rosé, limoncello en wodka in de mengbeker en blend: 30 sec/snelheid 8.
  3. Voeg de schillen van de sinaasappel en de limoen toe en laat minimaal 2 uur trekken in de koelkast.
  4. Zeef het geheel en serveer meteen in een mooi glas. Werk af met wat achtergehouden sinaasappelpartjes.

Hollandse appeltaart

Aantal porties: 8 à 10 personen
Auteur: Clevercooking
Hollandse appeltaart

Hollandse appeltaart

Bereidingstijd: 40 MinInactive time: 3 HourTotale tijd: 3 H & 40 M
Bij onze noorderburen staat er bij elke taverne of elk koffiehuis minstens een lekkere appeltaart op het menu. Met heel veel appel, rozijnen en kaneel.

Ingredienten

  • 180 gr boter op kamertemperatuur
  • 2 eieren (1 1/2 + 1/2)
  • 200 gr kristalsuiker (100 gr+ 100 gr)
  • 300 gr patisseriebloem
  • een snuifje zout
  • 1 kg jonagold
  • 100 r rozijnen
  • 1+1/2 theelepel kaneel
  • optioneel: vanille-ijs

Instructies

  1. Snij de boter in stukken en doe ze in de mengbeker.
  2. Klop de 2 eieren los in een kommetje en voeg 1+1/2 ei toe aan de mengbeker. Doe de patisseriebloem, de eerste 100 gr suiker en het zout in de mengbeker en kneed: 1min20 sec op kneedfunctie.
  3. Haal het deeg uit de beker en maak er een bol van. Wikkel het deeg in keukenfolie en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
  4. Reinig de beker met de reinigingsmodus op de eerste stand.
  5. Vet een springvorm van 24 cm diameter in met wat boter. Strooi er een beetje bloem in. Draai de bakvorm goed rond zodat bodem en opstaande kanten allemaal bedekt zijn met een dun laagje bloem. Hou de springvorm ondersteboven en klop de overtollige bloem eruit.
  6. Haal het deeg uit de koelkast en snij er 1/3de af dat je opnieuw verpakt in de koelkast legt. Je maakt er zo dadelijk het deksel van de taart mee. Ga eerst aan de slag met 2/3de van het deeg en leg het op een siliconen matje. Rol het met een deegrol uit tot een cirkel van ongeveer 32 cm. Doe dit zo snel mogelijk en raak het deeg zo weinig mogelijk aan, anders wordt het te slap. Bekleed de springvorm met het deeg en zet in de koelkast.
  7. Verwarm de oven voor op 180°.
  8. Nu is de vulling aan de beurt. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij ze in grove blokjes. Doe alles in een kom en bestrooi met de overige 100 gr suiker. Voeg de rozijnen en de kaneel toe en schep alles goed om.
  9. Neem de springvorm uit de koelkast en vul hem met het appel/rozijnen/kaneel/suikermengsel.
  10. Neem de rest van het deeg uit de koelkast, rol het uit op het siliconenmatje en snij er lange repen van met een mes (voorzichtig, snij niet door het siliconen matje!). Leg de repen in een vlechtwerk op de appels en druk de zijkanten goed aan. Bestrijk de deegrepen voorzichtig met de rest van het achtergehouden ei. Gebruik hiervoor een borsteltje.
  11. Plaats de taart in de oven en bak gedurende ongeveer 1 uur op 180°. Hou het bakken in de gaten. Leg eventueel wat aluminiumfolie op de taart als ze bovenaan te bruin zou worden.
  12. Serveer met een lekkere kop koffie of thee, en al dan niet met wat vanille-ijs. De taart is zowel warm als koud lekker.