Pastinaak-wortelsoep met curry

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Pastinaak-wortelsoep met curry

Pastinaak-wortelsoep met curry

Bereidingstijd: 20 MKooktijd: 10 MTotale tijd: 30 M
Een smaakvol soepje boordevol verse groenten dat je in 20 minuten op tafel zet. Dankzij het hoge toerental van je toestel krijg je een mooi romig resultaat. En de kant-en-klaar gebakken uitjes zorgen voor een lekkere crunchy bite.

Ingredienten:

  • 1 ui
  • 200 gram pastinaak
  • 200 gram wortelen
  • 20 gram olijfolie
  • 1 koffielepel currypoeder
  • 750 gr water
  • 1 à 2 groentenbouillonblokjes
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout
  • 4 eetlepels kant-en-klare gebakken uitjes

Instructies:

How to cook Pastinaak-wortelsoep met curry

  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Schil de pastinaak, rasp de wortelen en snij ook in grove stukken.
  2. Doe ui, pastinaak en wortel in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Voeg de olijfolie toe en het currypoeder en stoof aan: 5 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg het water en het/de groentenbouillonblokje(s) toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  5. Mix de soep: 1,30 min/snelheid 10 (voor TM5 geleidelijk aan).
  6. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  7. Giet de soep in kommetjes of borden en werk af met de gebakken uitjes.
Created using The Recipes Generator

Witloofsoep met grijze garnalen

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Print
Witloofsoep met grijze garnalen

Witloofsoep met grijze garnalen

Prep time: 10 MinCook time: 20 MinTotal time: 30 Min
De subtiele smaak van dit lekker feestsoepje zit hem in de speciale touch: curry, balsamico en honing. Misschien niet zo vanzelfsprekend om ze aan een soep toe te voegen, maar het resultaat is echt verrassend lekker. Je kan deze soep al een dag van tevoren voorbereiden maar wacht dan nog om de room toe te voegen. Voor het serveren warm je de soep opnieuw op en mix je er de room op het laatste moment onder.

Ingredients

  • 2 uien
  • 20 gram olijfolie
  • 1 aardappel
  • 500 gram witloof
  • 1 koffielepel currypoeder
  • 600 gram water
  • 1 blokje groentenbouillon
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 50 gram room
  • 1 koffielepel balsamico
  • 1 eetlepel honing
  • een snuifje zwarte peper
  • een snuifje zout
  • 100 gram grijze garnalen

Instructions

  1. Pel de uien en snij in grove stukken. Doe ze in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Schil de aardappel en snij in niet al te grote stukken. Reinig het witloof en hou van 1 stronkje 4 blaadjes opzij voor de afwerking. Leg deze blaadjes op ijswater, dan blijven ze mooi krokant. Snij de rest van het witloof in grove stukken en doe ze samen met de aardappelstukken in de mengbeker. Stoof even aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  4. Bestrooi met currypoeder, voeg het water, de groentenbouillon, tijm en laurier toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  5. Verwijder de tijm en het laurierblaadje. Voeg de room, de balsamico en de honing toe en mix: 1,30 min/snelheid 10 (geleidelijk aan).
  6. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  7. Giet de soep in kommetjes of borden, leg er een achtergehouden witloofblad in en werk af met grijze garnalen.
Created using The Recipes Generator

Prei-aardappelsoep met garnalen

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Prei-aardappelsoep met garnalen

Prei-aardappelsoep met garnalen

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 20 MTotale tijd: 30 M
Prei en aardappelen zijn natuurlijk alledaagse groenten. Maar met enkele smaakmakers, een beetje room en wat grijze garnaaltjes, kan je dit soepje zonder blikken of blozen op de feesttafel zetten!

Ingredienten:

  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 teentje look
  • 2 aardappelen (ongeveer 400 gram)
  • 20 gram olijfolie
  • 700 gram water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje tijm
  • 1 steranijs
  • 50 gram room
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout
  • enkele sprietjes fijngesnipperde bieslook
  • 100 gram garnalen

Instructies:

How to cook Prei-aardappelsoep met garnalen

  1. Pel de ui, was de prei en pel de look. Snij deze ingrediënten in grove stukken. Doe ui, prei en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Schil de aardappelen en snij ze in stukjes van ongeveer 1 cm. Doe ze in de mengbeker en stoof verder aan: 2 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg het water en de kippenbouillon toe. Voeg laurier, tijm en steranijs toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  5. Haal laurier, tijm en steranijs ujit de mengbeker, voeg de room toe en blend: 1,30 min/snelheid 10 (geleidelijk aan voor TM5) of 1,30 min/blenden (voor TM6.
  6. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  7. Serveer met gehakte bieslook en garnalen.
Created using The Recipes Generator

Seldersoepje met croutons

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Seldersoep met croutons

Seldersoep met croutons

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 30 MTotale tijd: 40 M
Selder vind je het ganse jaar door in de winkel. Een makkelijk ingrediënt dus dat in combinatie met appel, witte wijn en een beetje room verrassend lekker is. Heerlijk om dit gladde soepje te combineren met croutons of er een feestelijke versie van te maken met stukjes gerookte zalm.

Ingredienten:

  • 1 ui
  • 20 gram olijfolie
  • 300 gram witte selder
  • 1 appel
  • 750 gram water
  • 150 gram witte wijn
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje tijm
  • 3 peterseliestengels
  • 50 gram room
  • 40 gram croutons of een sneetje gerookte zalm in snippers

Instructies:

How to cook Seldersoep met croutons

  1. Pel de ui, snij in vier, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  3. Was de selder, verwijder de blaadjes en snij de stengels in grove stukken. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in grove stukken. Doe selder en appel in de mengbeker en hak het geheel: 4sec/snelheid 4.
  4. Stoof opnieuw aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  5. Voeg het water, de witte wijn, het bouillonblokje en het laurierblaadje toe. Bind de tijm en de peterseliestengels samen met een stukje keukentouw en knip dit kort af zodat er geen losse eindjes zijn. Doe het kruidentuiltje in de mengbeker en kook: 30 min/100°/snelheid 1.
  6. Haal het laurierblaadje en het kruidentuiltje uit de mengbeker.
  7. Voeg de room toe en mix: 2 min/blenden (TM6) of 2 min/snelheid 10 (geleidelijk aan voor TM5).
  8. Serveer warm met croutons of met de zalmsnippers.
Created using The Recipes Generator

Gazpacho van watermeloen

Yield: 4 borden of 10 glaasjes als voorafje
Author: Clevercooking
Gazpacho van watermeloen

Gazpacho van watermeloen

Prep time: 20 MinCook time: 1 MinTotal time: 21 Min
Voor een klassieke gazpacho is het hoofdingrediënt natuurlijk tomaat. Maar variatie doet eten, dus probeer zeker eens dit verkwikkend soepje met watermeloen in de hoofdrol. Geen probleem om er een bord vol van te eten, maar ook heerlijk in kleine hoeveelheid als apero-tasje.

Ingredients

  • 1  rode paprika
  • 1 teentje  look
  • 1  rood chilipepertje
  • 1 kleine  ui
  • 300 gram  tomaten
  • 600 gram  watermeloen (een heel klein beetje achterhouden voor de afwerking)
  • 20 gram  basilicumblaadjes + enkele voor de afwerking
  • 20 gram  geconcentreerde tomatenpuree
  • 30 gram  sherryazijn
  • 50 gram  olijfolie
  • 20 gram  witte wijn
  • een snuif  cayennepeper
  • een flinke snuif  zout

Instructions

  1. Spoel de paprika, halveer hem en haal de zaadlijsten eruit. Snij hem in grove stukken.
  2. Pel de look en halveer.
  3. Was het chilipepertje, halveer, haal de zaadlijsten eruit en snij in grove stukken.
  4. Pel de ui en halveer.
  5. Was de tomaten, snij het hartje eruit en snij in grove stukken.
  6. Snij de watermeloen in schijven, haal de pitten eruit, schil de schijven en snij in grove stukken.
  7. Spoel de basilicumblaadjes.
  8. Doe de paprika, look, chilipeper, ui, tomaten, watermeloen en basilicum in de mengbeker. Voeg de tomatenpuree, de sherryazijn, de olijfolie en de witte wijn toe samen met een snuif cayennepeper en een flinke snuif zout. Mix alles: 1 min/snelheid 10. Proef en kruid eventueel nog wat bij.
  9. Laat minstens 1 uur afkoelen en schenk in borden of glaasjes die je afwerkt met enkele achtergehouden blokjes watermeloen en een blaadje basilicum.
Created using The Recipes Generator

Geroosterde paprikasoep

Aantal porties: 6 personen
Auteur:
Geroosterde paprikasoep

Geroosterde paprikasoep

Bereidingstijd: 30 MKooktijd: 30 MTotale tijd: 60 M
Paprika's krijgen een diepe smaak als ze eerst geroosterd worden. Toegegeven, dat is wat meer werk, maar je extra inspanning zal je echt wel proeven in je bord.

Ingredienten:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 5 rode paprika's
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rood chilipepertje
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 600 gram water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • een snuifje gerookte paprika
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout

Instructies:

How to cook Geroosterde paprikasoep

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Halveer de paprika's en haal de zaadlijsten eruit. Doe 3 eetlepels olijfolie in een kommetje en strijk met een borsteltje de buitenkant van de paprika's gelijkmatig in met de olijfolie.
  3. Leg de paprika's op een bakplaat en zet in de oven. Zet de oven op grillstand en rooster de paprika's 20 à 30 min tot ze beginnen verkleuren en rimpelig worden.
  4. Haal de paprika's uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Pel de paprika's en snij ze in grove stukken.
  5. Pel de sjalot en halveer, pel het knoflookteentje. Was het rode chilipepertje, halveer en haal de zaadlijsten eruit. Snij in grove stukken. Doe sjalot, knoflook en chilipeper in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  6. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  7. Voeg de geroosterde paprika's toe aan de mengbeker. Voeg water en groentenbouillon toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  8. Voeg een snuifje gerookte paprika toe en mix: 1 min/snelheid 10 (geleidelijk aan).
  9. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
Created using The Recipes Generator

Aspergeroomsoep

Aantal porties: 6 personen
Auteur:
Aspergeroomsoep

Aspergeroomsoep

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 20 MTotale tijd: 30 M
Aspergesoep maken zonder de asperges vooraf te schillen? Met de Thermomix kan dat. Let er wel op dat de asperges kraakvers zijn en dat je ze met de hand in heel kleine schijfjes snijdt. Het scherpe mes en het hoge toerental van de Thermomix zorgen voor een mooie, gladde en smakelijke soep die je zonder vezeltjes op tafel kan zetten.

Ingredienten:

  • 1 ui
  • 1 stukje wit van prei
  • 20 gram boter
  • 50 gram witte wijn
  • 500 gram verse witte asperges
  • 500 gram water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 1 blad laurier
  • 1 takje tijm
  • 200 gr room
  • een snuifje witte peper
  • een snuifje zout
  • enkele pluksels kervel

Instructies:

How to cook Aspergeroomsoep

  1. Schil de ui en snij in vier. Was het wit van de prei en snij in grove stukken. Doe ui en prei in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de boter toe en stoof aan: 4 min/120°/snelheid 1.
  3. Voeg de witte wijn toe en laat verdampen: 4 min/100°/snelheid 1/ zonder maatbekertje.
  4. Was de asperges, snij het houterige uiteinde eraf en snij 5 cm van de top af. Doe de toppen in het ronde kookmandje. Snij de rest van de asperges in fijne schijfjes van maximaal 0,5cm.
  5. Doe de aspergestukjes in de mengbeker, voeg het water, de groentenbouillon, laurier en tijm toe en kook: 10 min/100°/snelheid 1.
  6. Zet het kookmandje met de aspergepunten in de mengbeker en kook verder: 10 min/100°/snelheid 1.
  7. Haal het mandje met behulp van de spatel uit de beker en spoel de aspergepunten af. Hou warm.
  8. Haal laurier en tijm uit de mengbeker en mix: 1 min/snelheid 10 (geleidelijk aan).
  9. Voeg de room toe en meng: 30 sec/snelheid 5.
  10. Proef en kruid naar smaak bij met witte peper en zout.
  11. Giet de soep in borden en werk af met de aspergepunten en enkele kervelpluksels.
Created using The Recipes Generator

Tomatensoep met pastinaak en mozarella

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Tomatensoep met pastinaak en mozarella

Tomatensoep met pastinaak en mozarella

Bereidingstijd: 15 MKooktijd: 15 MTotale tijd: 30 M
Verse tomaten zijn het lekkerst in de zomer. In de andere seizoenen is een bokaal Italiaanse datterini kerstomaatjes een heel goed alternatief; de gepelde tomaatjes zitten immers boordevol smaak. In combinatie met pastinaak, een potje zongedroogde tomaten en een vleugje sambal oelek, krijgt deze soep een lekker diepe en pittige smaak. Een schijfje mozarella en enkele blaadjes verse tijm zorgen voor de finishing touch en voor een soep die naar meer smaakt!

Ingredienten:

  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 pastinaak
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 bokaal rode datterini gepelde kerstomaatjes (bijvoorbeeld bij Delhaize)
  • 1 potje halfgedroogde tomaatjes (ongeveer 180 gram uitgelekt gewicht)
  • 3 takjes verse tijm
  • 800 ml water
  • 1 1/2 blokje kippenbouillon
  • 1/2 koffielepel sambal oelek (of een snuifje chilipoeder)
  • 1 bol mozarella
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout

Instructies:

How to cook Tomatensoep met pastinaak en mozarella

  1. Pel en halveer de sjalot. Pel de knoflook. Schil de pastinaak en snij in grove stukken.
  2. Doe sjalot, knoflook en pastinaak in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/120°/snelheid 1.
  4. Voeg de datterini-tomaatjes, de uitgelekte, halfgedroogde tomaatjes en een takje tijm toe en laat garen: 3 min/100°/snelheid 1.
  5. Voeg het water en de bouillon toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  6. Snij ondertussen de mozarella in vier schijven en haal de blaadjes van de resterende tijmtakjes.
  7. Haal het takje tijm uit de mengbeker, voeg 1/2 koffielepel sambal oelek toe en mix de soep: 1 min/snelheid 10 (geleidelijk aan).
  8. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  9. Giet de soep in de borden, leg er een schijf mozarella in en werk af met de verse tijmblaadjes.
Created using The Recipes Generator

Prei-Maïssoep

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Prei-maïssoep

Prei-maïssoep

Prep time: 10 MinCook time: 15 MinTotal time: 25 Min
Een soepje maken met de Thermomix is altijd kinderspel. Voor dit hartverwarmend receptje heb je bovendien niet veel nodig: een prei en 2 kleine blikjes maïs. De rest van de ingrediënten heb je vast in je voorraadkast staan.

Ingredients

  • 1  prei
  • 1  ui
  • 2  blikjes maïs van 150 gram
  • 2 eetlepels  olijfolie
  • 700 gram  water
  • 1  groentenbouillonblokje
  • een snuifje  peper
  • een snuifje  zout
  • eventueel pluksels
  • groene kruiden

Instructions

  1. Reinig de prei en snij in grove stukken. Pel de ui en snij in vier. Doe prei en ui in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 5 min/120°/snelheid lepeltje.
  3. Hou 2 eetlepels van de maïs opzij voor de afwerking. Voeg de rest van de uitgelekte maïs toe, het water en het bouillonblokje en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  4. Giet ongeveer 200ml van de soep in een kommetje en hou even apart.
  5. Mix de rest van de soep: 1 min/snelheid 10 (geleidelijk aan). Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
  6. Voeg de achtergehouden soep toe, serveer in borden en werk eventueel af met de achtergehouden maïs en eventueel enkele pluksels kruiden.

Pompoen-knolseldersoep

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Pompoen-knolseldersoep

Pompoen-knolseldersoep

Prep time: 10 MinCook time: 15 MinTotal time: 25 Min
Heb je nog wat restjes winterse groenten in de koelkast? Pompoen, pastinaak, peterseliewortel, knolselder; ze passen allemaal mooi bij elkaar. Hieronder vind je een heel eenvoudige maar lekkere combinatie met knolselder en pompoen.

Ingredients

  • 1
  • ui
  • 1 eetlepel
  • olijfolie
  • 300 gram
  • butternutpompoen, geschild en in blokjes gesneden
  • 200 gr knolselder
  • geschild en in blokjes gesneden
  • 600 gram
  • kippenbouillon
  • 50 gram
  • room
  • een snuifje
  • peper en zout
  • gehakte
  • bieslook
  • croutons

Instructions

  1. Pel de ui en snij in twee. Doe in de mengbeker en hak: 4 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/120°/snelheid 1.
  3. Voeg de pompoen-en knolselderblokjes toe, samen met het water en de kippenbouillon en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg de room toe en mix: 1 min/snelheid 10 (geleidelijk aan).
  5. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  6. Serveer met gehakte bieslook en croutons.

Rode Bietjessoep

Yield: 4 borden
Author: Clevercooking
Rode bietjessoep

Rode bietjessoep

Prep time: 5 MinCook time: 15 MinTotal time: 20 Min
Rode bieten zijn voor heel wat mensen misschien niet de meest geliefde groente, maar deze bordjes boordevol vitaminen zijn zeker het proeven waard.

Ingredients

  • 1  ui
  • 2  wortelen
  • 1 stuk  wit van prei
  • 2 eetlepels  olijfolie
  • 350 gr  ongekookte rode bieten
  • 650 gram  water
  • 1 blokje  kippenbouillon
  • 100 gr  room

Instructions

  1. Pel de ui en snij in vier. Schil de wortelen en snij in grove stukken. Was de prei en snij in grove stukken.
  2. Doe ui, wortelen en prei in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  4. Schil de bieten, snij in grove stukken en doe ze in de mengbeker.
  5. Voeg het water en het bouillonblokje toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  6. Voeg de room toe en mix: 1,30 min/snelheid 10 (geleidelijk aan).

Kervelsoep

Aantal porties: 4 personen
Auteur:
Kervelsoep

Kervelsoep

Bereidingstijd: 5 MKooktijd: 15 MTotale tijd: 20 M
Dit lekker soepje zit boordevol vitaminen en is goed gebonden door de rijst en aardappelstukjes die meegegaard worden. Klaar in 20 minuten, lekker dik en niet gemixt.

Ingredienten:

  • 1 ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 aardappel, met de hand in blokjes gesneden
  • 100 gram diepvrieskervel
  • 15 gram rijst
  • 700 gram water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout

Instructies:

How to cook Kervelsoep

  1. Pel de ui en snij in vier. Doe de ui in de mengbeker en hak: 5 sec.snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/120°/snelheid 1.
  3. Voeg de aardappelblokjes, de bevroren kervel, de rijst, het water en het bouillonblokje toe en kook: 17 min/100°/snelheid 1.
  4. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
Created using The Recipes Generator

Groene kruidensoep

Aantal porties: 4 personen (of 8 indien je dit als aperitiefglaasje serveert)
Auteur:
Groene kruidensoep

Groene kruidensoep

Bereidingstijd: 10 MKooktijd: 10 MTotale tijd: 20 M
Eén bordje van deze soep en je hebt meteen een hele portie vitaminen binnen. De verse kruiden worden pas op het allerlaatste moment aan het soepje toegevoegd: zo bewaar je alle voedingswaarden en ben je zeker van een op en top frisse kleur. Uiteraard kan je de soep warm eten, maar ook ijskoud is dit een lekkere start van een gezonde maaltijd.

Ingredienten:

  • 1 grote ui
  • 1 kleine prei
  • 2 aardappelen
  • Een scheutje olijfolie
  • 700 gram water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • een handvol kervel
  • een handvol spinazie
  • een handvol zuring
  • een handvol peterselie
  • een snuifje Peper en zout

Instructies:

How to cook Groene kruidensoep

  1. Pel de ui en snij in vier. Was de prei en snij in grove stukken. Schil de aardappelen en snij ook in grove stukken.
  2. Doe ui, prei en aardappel in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Voeg een beetje olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg het water toe en het groentenbouillonblokje en kook: 13 min/100°/snelheid 1.
  4. Stel het toestel opnieuw in: 2 min/100°/snelheid 1 en voeg de kruiden via de dekselopening toe.
  5. Mix alles: 1 min/snelheid 10 (geleidelijk aan).
  6. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
Created using The Recipes Generator

Champignonroomsoep

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Champignonroomsoep

Champignonroomsoep

Prep time: 10 MinCook time: 15 MinTotal time: 25 Min
In dit lekkere soepje gebruikten we enkel Parijse champignons. Maar het staat je natuurlijk vrij om eender welke andere paddenstoel te gebruiken. De kleur van de soep zal afhangen van de soort paddenstoel die je gebruikt. Hoe witter die is, hoe witter het eindresultaat. Voor een echte roomsoep is er uiteraard room nodig, maar zelfs als je kiest voor een slankere versie van deze soep zorgt het hoge toerental bij het mixen voor een lekkere, romige textuur. Aan jou dus de keuze of je de room achterwege laat..

Ingredients

  • 1
  • kleine aardappel
  • een klein stuk
  • wit van prei (7 cm)
  • 40 gram
  • boter (20gr + 20 gr)
  • 250 gram
  • champignons
  • 450 gram
  • water
  • 1
  • kippenbouillonblokje
  • 100 gram
  • room
  • gehakte
  • peterselie

Instructions

  1. Schil de aardappel en reinig het stukje prei. Snij ze in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Doe 20gr boter in de mengbeker en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Reinig ondertussen de champignons, hou er een zestal apart en snij de overige champignons in schijfjes. De steeltjes mag je er gerust aanlaten.
  4. Voeg de schijfjes champignons toe aan de mengbeker en stoof verder: 3 min/100°/snelheid 1.
  5. Voeg het water en het bouillonblokje toe en gaar verder: 13 min/100°/snelheid 1.
  6. Snij ondertussen de hele champignons in schijfjes (hier de steeltjes wel verwijderen), smelt de rest van de boter in een pan en bak de schijfjes kort aan op hoog vuur. Haal ze uit de pan en doe ze in een bord bekleed met keukenpapier zodat het meeste vet verdwijnt.
  7. Voeg de room toe aan de soep en verwarm nog even: 2 min/90°/snelheid 1.
  8. Mix de soep: 1,30 min/snelheid 10 (geleidelijk aan).
  9. Serveer de warme soep met de gebakken champignon-schijfjes en wat gehakte peterselie.

Oosterse maaltijdsoep met noedels

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking

Oosterse maaltijdsoep met noedels

Prep time: 10 MinCook time: 15 MinTotal time: 25 Min
Een bordje van deze heerlijke maaltijdsoep en een stukje brood. Meer heb je niet nodig om er weer een aantal uurtjes tegen te kunnen. De gember en sinaasappel geven een frisse smaak aan deze soep boordevol groentjes.

Ingredients

  • 1 stukje  gember (2cm is voldoende)
  • 1 teentje  knoflook
  • 1  ui
  • 1  rode paprika
  • 2 eetlepels  arachide-olie
  • 200 gram  knolselder
  • 1 stukje  preiwit
  • 200 gram  vers geperst sinaasappelsap
  • 800 gram  water
  • 200 gram  groentebouillon
  • een snuifje  paprikapoeder
  • een snuifje  peper
  • een snuifje  zout
  • 150 gram  diepvrieserwtjes
  • 200 gram  sojasaus
  • 50 gram  noedels, vermicelli, of andere korte pasta

Instructions

  1. Doe de knoflook en de gember in de mengbeker en hak: 5 seconden op snelheid 8.
  2. Pel de ajuin, schil de rode paprika indien je de schil niet goed verteert, doe in de mengbeker en hak: 4 seconden op snelheid 4,5.
  3. Spatel naar beneden, voeg de arachide-olie toe en verwarm: 3 minuten/100°/linksomdraai/snelheid 2.
  4. Reinig de knolselder en de prei. Snij de knolselder in kleine blokjes en de prei in ringetjes. Voeg ze toe aan de mengbeker.
  5. Voeg het water toe samen met het sinaasappelsap en de bouillonblokjes en kruid nog bij met een snuifje paprikapoeder.Kook: 15 minuten/100°/linksomdraai/snelheid 1,5.
  6. Voeg de diepvrieserwtjes toe samen met de noedels, vermicelli of andere pasta en de sojasaus en gaar verder afhankelijk van de gaartijd op de verpakking van de noedels. Meestal is 5 minuten voldoende op 100°/snelheid 2.
  7. Proef en kruid eventueel bij met peper en/of zout.

Gerookte broccolisoep

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Gerookte broccolisoep

Gerookte broccolisoep

Prep time: 10 MinCook time: 20 MinTotal time: 30 Min
Broccoli is familie van de bloemkool. In het Italiaans is broccoli het meervoud van broccolo, wat "bloeiende top van een kool" betekent. Eigenlijk zijn het de bloemknoppen die we opeten. In onderstaand recept wordt de broccoli gecombineerd met een stukje gerookte vis: dat zorgt voor een lekkere diepe smaak.

Ingredients

  • 1  ui
  • 1  broccoli
  • 1 eetlepel  olijfolie
  • 1 stukje  gerookte forel
  • 800 gram  water
  • 1  groentenbouillonblokje
  • peper en  zout

Instructions

  1. Pel de ui en snij in vier. Doe de ui in de mengbeker en hak: 5 sec op snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden en voeg de olijfolie toe. Sauteer: 5 min/100° op snelheid 1.
  3. Was de broccoli en snij hem in grove stukken. Gebruik gerust ook de stelen. Voeg toe aan de mengbeker samen met het water en de groentenbouillon. Kook: 7 min/100° op snelheid 1.
  4. Snij de gerookte forel in stukken en voeg toe aan de mengbeker. Kook verder: 10 min/10° op snelheid 1.
  5. Mix de soep: 2 min op snelheid 10 (geleidelijk aan).

Paprikasoep met forel

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Paprikasoep met forel

Paprikasoep met forel

Prep time: 10 MinCook time: 15 MinTotal time: 25 Min
Deze klassieke paprikasoep krijgt een feestelijke toets met stukjes gerookte forel en komkommerblokjes.

Ingredients

  • 2  sjalotjes
  • 2  teentjes knoflook
  • 2  eetlepels olijfolie
  • 3  gele paprika's
  • 1/4  rode paprika
  • 800 gram  water
  • 1  groentenbouillonblokje
  • een snuifje  paprikapoeder
  • 40 gram  ahornsiroop
  • een snuifje  peper en zout
  • 1/2  komkommer
  • 1 stuk  gerookte forel
  • enkele blaadjes groene kruiden als afwerking

Instructions

  1. Pel de sjalotjes en de look. Halveer de sjalotjes en doe ze samen met de look in de mengbeker. Hak: 5 sec op snelheid 5.
  2. Bestrooi met paprikapoeder, voeg de olijfolie toe en sauteer: 4 min / 100° op snelheid 1.
  3. Verwijder de zaadjes van de gele paprika's en snij ze in grove stukken. Doe ze in de mengbeker.
  4. Voeg het water en de groentenbouillon toe en kook: 15 min/100° op snelheid 1. 
  5. Snij 1/4de van een rode paprika in blokjes en hou apart.
  6. Verwijder de zaadjes uit de halve komkommer, snij in blokjes en hou apart.
  7. Mix de soep: 1,30 min op snelheid 10 (geleidelijk aan). Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  8. Verdeel over 4 borden en werk af met de rode paprikablokjes, de komkommerblokjes, stukjes gerookte forel en enkele blaadjes groene kruiden.

Paprikasoep

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Paprikasoep

Paprikasoep

Prep time: 5 MinCook time: 25 MinTotal time: 30 Min
Voor deze mooie rode soep kan je vertrekken van geroosterde paprika's om de smaak nog intenser te maken. Maar heb je hier geen tijd voor, dan doe je ze gewoon rauw in de mengbeker. Daar gaan we in onderstaand recept ook van uit en het resultaat is ook erg lekker.

Ingredients

  • 3  rode paprika's
  • 1  ui
  • 1  teentje knoflook
  • 2 eetlepels  olijfolie
  • 2 theelepels  currypoeder
  • 700 gram  kippenbouillon
  • 200 gram  witte wijn
  • 1 laurierblad
  • 150 gram  kruidenkaas

Instructions

  1. Pel de ui en snij hem in vier. Doe de ui, de look en de in stukken gesneden paprika in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 5 min/varoma/snelheid 1.
  3. Voeg de bouillon en de witte wijn toe samen met het laurierblaadje en kook: 25 min/100°/snelheid 1.
  4. Haal de laurier uit de mengbeker en mix de soep: 1,30 min/snelheid 10 (geleidelijk aan).
  5. Voeg de kruidenkaas toe en meng: 2 min/snelheid 6.

Feestsoep van bospaddenstoelen

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking

Feestsoep van bospaddenstoelen

Prep time: 5 MinCook time: 15 MinTotal time: 20 Min
Heerlijk is dit winters soepje op basis van bospaddenstoelen. Gebruik een goede wildfond en je zal verrast staan van de intense smaak van dit feestelijk gerecht. En voor één keer laten we de krachtige mix-functie van de Thermomix achterwege. Want zeg nu zelf: wie kan er weerstaan aan zo'n mooie stukken paddenstoel in zijn lepel?

Ingredients

  • 1  kleine sjalot
  • 100 gram  pompoen in blokjes
  • 200 gram  bospaddenstoelen (grootste exemplaren in stukken gescheurd)
  • 2 eetlepels  olijfolie
  • 400gr  wildfond (bijvoorbeeld Lacroix)
  • 400 gram  rundfond(bijvoorbeeld Lacroix)
  • 100 gram  madeira
  • 50 gram  rode wijn
  • 200 gram  water
  • 1 eetlepel  tapenade van truffel en olijf (Delhaize)
  • 1 eetlepel  gehakte peterselie

Instructions

  1. Pel de sjalot en halveer.
  2. Doe de sjalot in de mengbeker en hak:5sec/snelheid 5.
  3. Voeg de pompoenblokjes en de paddenstoelen toe samen met de olijfolie en stoof: 5min./100°/linksomdraai/lepeltje. 
  4. Voeg de wildfond, de rundfond, het water, de madeira en de rode wijn toe en kook zonder dopje: 10min/100°/linksomdraai/snelheid 1. 
  5. Voeg de tapenade toe en kook verder met dopje: 4min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  6. Giet in borden en werk af met gehakte peterselie.

Venkel-Spinaziesoep

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Venkel-Spinaziesoep

Venkel-Spinaziesoep

Prep time: 10 MinCook time: 15 MinTotal time: 25 Min
Venkel is op zijn best van augustus tot september. Niet alleen de wit-groene knol, maar ook de stelen en het kruid worden vaak gebruikt. De naar anijs smakende groente doet het in dit recept uitstekend in combinatie met spinazie die voor een diepgroene kleur zorgt. Koop een frisse venkelknol die wit of lichtgroen is. Zo vermijd je taaie vezels.

Ingredients

  • 500 gram  venkel
  • 1  sjalot
  • Olijfolie 200 gram
  • spinazie (mag ook diepvries zijn)
  • 1,5  bouillonblokje
  • 600 gram  water
  • Peper en zout
  • 2 eetlepels  witte balsamico (zie foto)
  • gebakken uitjes

Instructions

  1. Hou een heel klein beetje venkel apart voor de afwerking.
  2. Maak de rest van de venkel schoon en snij hem in grote stukken. Pel de sjalot en snij in twee. Doe venkel en sjalot in de mengbeker en hak: 5 sec op snelheid 5.
  3. Spatel naar beneden, voeg wat olijfolie toe en sauteer: 4 min op 100 graden en snelheid 1.
  4. Voeg het bouillonblokje en het water toe en kook: 12 min op 100 graden en snelheid 1.
  5. Voeg de verse gespoelde spinazie of goed uitgelekte diepvriesspinazie toe en kook verder: 3 min op 100 graden en snelheid 2.
  6. Voeg de balsamico toe en mix: 2 min op snelheid 10 (geleidelijk aan). Controleer of de soep de gewenste dikte heeft, voeg eventueel nog wat water toe.
  7. Kruid naar smaak bij met peper en zout en serveer met wat venkelgroen en gebakken uitjes.