Aziatische gehaktballetjes, rijst en gestoomde groenten

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Aziatische gehaktballetjes, rijst en gestoomde groenten

Aziatische gehaktballetjes, rijst en gestoomde groenten

Kooktijd: 1 HourTotale tijd: 1 Hour
Balletjes in tomatensaus is wellicht een gerecht dat regelmatig op Vlaamse en Nederlandse tafels verschijnt. Maar je kan ze natuurlijk ook op heel veel andere manieren klaarmaken.In dit recept kiezen we voor een Aziatische variant waarbij de saus echt wel voor een smaakexplosie zorgt. We serveren er gebakken rijst bij en gestoomde groenten; we kozen voor worteltjes, komkommer en paddenstoelen.Opmerking: de voorziene stoomtijd voor de wortelen is afhankelijk van de dikte. De Aziatische smaakmakers vind je bijvoorbeeld bij Albert Heijn.

Ingredienten

  • 200 gr basmatirijst
  • arachide-of zonnebloemolie
  • 500 gr gemengd gehakt of kippengehakt
  • 1 ei
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 70 gr zoutarme sojasaus
  • 70 gr sake (dit is Japanse rijstwijn)
  • 70 gr mirin
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 1/2 teentje knoflook
  • 1 cm verse gember
  • sap van 1/2 limoen
  • 2 eetlepels maïzena opgelost in 2 eetlepels water
  • 4 jonge wortelen (niet te dik)
  • 1 komkommer
  • 200 gr paddenstoelen naar keuze
  • sesamzaadjes

Instructies

  1. Spoel de rijst tot het water helder is.
  2. Doe een eetlepel olie in de mengbeker, voeg de natte rijst toe en 400 gr water. Selecteer de rijstkoker functie en gaar de rijst. Het programma stopt automatisch wanneer de rijst gaar is. Haal de rijst uit de mengbeker en laat afkoelen.
  3. Spoel de beker uit en droog af.
  4. Doe het gehakt in de mengbeker, voeg het ei en het paneermeel toe en meng: 30 sec/kneedfunctie. Haal het gehakt uit de mengbeker. Rol mooie ballen van het gehakt. Bak ze aan in een antikleefpan met wat olie. Draai ze regelmatig om zodat ze gelijkmatig garen.
  5. Maak ondertussen de Aziatische saus. Doe de sojasaus, sake, mirin en oestersaus in de mengbeker. Pel de look, schil de gember en rasp beide. Doe in de mengbeker en voeg het limoensap toe. Verwarm: 5 min/90°/snelheid 1. Maak een papje van de maïzena met een klein beetje koud water en voeg dit papje toe aan de mengbeker. Verwarm verder: 4 min/100°/snelheid 1. Zet de saus opzij.
  6. Reinig de beker en voeg 500 gr water toe.
  7. Reinig de wortelen en halveer ze in de lengte of hou ze heel als ze echt dun zijn. Leg ze in de bovenste varomaschaal en dek af. Zet de varomaschalen (de onderste blijft voorlopig nog leeg) op het deksel en stoom: 15 min/varoma/snelheid 1,5.
  8. Schil de komkommer maar laat hier en daar nog wat schil zitten. Snij de komkommer in de lengte in vier en verwijder de zaadlijsten. Snij de komkommer in blokjes. Reinig de paddenstoelen en halveer ze.
  9. Doe de komkommer-en paddenstoelenstukken in de diepe varomaschaal, plaats er de platte schaal met de gedeeltelijk gestoomde wortelen op en stoom verder: 5 min/varoma/snelheid 1,5.
  10. Voeg de saus toe aan de pan met gebakken gehaktballen, roer wat rond en laat de saus opnieuw wat opwarmen.
  11. Zet een antikleefpan op het vuur, doe er wat olie in en bak de rijst hierin nog heel even op een wat hoger vuur. Voeg er 3 eetlepels van de Aziatische saus aan toe en schep goed om.
  12. Bouw het bord mooi op: eerst de gebakken rijst, dan wat gehaktballen en de gestoomde groenten. Schep nog wat extra saus over het gerecht en werk af met wat sesamzaadjes.

Aspergesoep zonder room

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Aspergesoep zonder room

Aspergesoep zonder room

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 20 MinTotale tijd: 30 Min
In een klassiek recept voor aspergesoep is room één van de standaard ingrediënten. Maar ook zonder room maak je met de Thermomix heel makkelijk een romige soep. En dat allemaal dankzij de krachtige mixfunctie van je toestel.

Ingredienten

  • 500 gr asperges
  • 1 ui
  • 1 wit van prei
  • 1 aardappel
  • 700 gr water
  • 1 + 1/2 groentenbouillonblokje
  • 1 eetlepel boter
  • peper
  • zout
  • bieslook, fijngehakt

Instructies

  1. Schil de asperges, snij er de punten af (ongeveer 4 cm), doe ze in het ronde kookmandje en hou opzij. Snij de rest van de asperges in stukjes van ongeveer 1 cm.
  2. Pel de ui en snij in vier.
  3. Was het wit van de prei en snij in grove stukken.
  4. Schil de aardappel en snij in grove stukken.
  5. Doe ui, prei en aardappel in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  6. Spatel naar beneden, doe de kleine aspergestukken in de mengbeker, voeg de boter toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  7. Voeg het water en het bouillonblokje toe en kook: 10 min/100°/snelheid 1.
  8. Zet het kookmandje met de aspergepunten in de mengbeker en kook verder: 5 min/100°/snelheid 1.
  9. Haal het kookmandje met behulp van de spatel uit de mengbeker en hou opzij.
  10. Mix de soep: 1min30sec/snelheid 10. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
  11. Serveer de soep onmiddellijk met de opzijgehouden aspergepunten en wat fijngehakte bieslook.

Bananenbrood met noten en rozijnen

Aantal porties: 8
Auteur: Clevercooking
Bananenbrood met noten en rozijnen

Bananenbrood met noten en rozijnen

Bereidingstijd: 10 MinInactive time: 30 MinTotale tijd: 40 Min
Het is al langer geweten dat suikers niet gezond zijn. In heel veel kant-en-klare producten zitten bovendien industriële suikers zoals glucose en fructose. Het is niet altijd makkelijk om een lekker dessert of tussendoortje te vinden dat deze suikers niet bevat. Tenzij je natuurlijk zelf aan de slag gaat. Rijpe bananen en rozijnen bevatten van nature veel suiker en zijn daarom erg dankbaar om op een gezondere manier iets zoets te maken. Zo wordt een guilty pleasure heel wat minder guilty :).

Ingredienten

  • 100 gr gemengde noten naar keuze
  • 4 rijpe bananen
  • 220 gr zelfrijzende bloem
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1/2 eetlepel speculaaskruiden
  • 1/4 eetlepel gemalen nootmuskaat
  • 100 gr rozijnen

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Beboter een bakblik met wat gesmolten boter, laat even afkoelen en bestrooi met een dun laagje bloem. Hou het bakblik ondersteboven en klop de overtollige bloem eruit.
  3. Doe de noten in de mengbeker en hak: 3 sec/snelheid 6. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  4. Pel de bananen, snij ze telkens in drie en doe ze in de mengbeker. Mix: 12 sec/snelheid 5.
  5. Voeg de opzijgehouden gehakte noten en alle overige ingrediënten toe aan de mengbeker en meng: 30 sec/linksomdraai/snelheid 3.
  6. Giet het mengsel in de bakvorm, plaats in de oven en bak gedurende 30 à 40 minuten op 180°. Controleer tijdig door met een prikker in het bananenbrood te prikken. Als die er droog uitkomt is het baksel klaar. Neem uit de oven, laat enkele minuten afkoelen en haal het bananenbrood uit de vorm.
  7. Laat afkoelen en laat het smaken!

Asperges op Vlaamse wijze

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Asperges op Vlaamse wijze

Asperges op Vlaamse wijze

Kooktijd: 1 HourTotale tijd: 1 Hour
Je kan asperges op veel verschillende manieren serveren maar in onderstaand recept gaan we voor de klassieke Vlaamse wijze, wat wil zeggen met hardgekookte eitjes, peterselie en gesmolten boter. Samen met de asperges stoomde ik ook wat krielaardappeltjes en als je wilt kan je ook wat gerookte zalm toevoegen.Opmerking: de voorziene stoomtijd voor de asperges is sterk afhankelijk van de dikte. De asperges die ik gebruikte waren best dik, ik stoomde ze in totaal 28 min.

Ingredienten

  • 6 eieren
  • 30 gr peterselie (enkel de blaadjes)
  • 600 gr asperges
  • 500 gr krielaardappeltjes
  • 150 gr boter
  • eventueel 8 sneetjes gerookte zalm

Instructies

  1. Leg de eieren in de beker, vul met water tot aan het streepje van 1 liter en kook de eieren via de Eierkookmodus op het rechterscherm van de TM6. Kies daarbij de optie Hard.
  2. Giet het water voorzichtig af en spoel de eieren onder koud stromend water. Hou opzij.
  3. Droog de beker uit, doe de peterselieblaadjes in de mengbeker en hak: 4 sec/snelheid 8. Haal uit de beker en hou opzij.
  4. Spoel de beker uit en doe 500 gr water in de beker. Breng in stoomstand: 6 min/varoma/snelheid 1.
  5. Schil ondertussen de asperges en leg ze in de platte varomaschaal. Zet ze bovenop het diepe gedeelte van de varomaschaal (die leeg blijft) en dek af met het deksel.
  6. Zet de varomaschaal op het deksel en stoom de asperges: 10 min/varoma/snelheid 2.
  7. Spoel ondertussen de krielaardappeltjes en snij ze in kleinere stukken (ongeveer 1,5 cm). Doe ze in het ronde kookmandje.
  8. Pel de hardgekookte eieren en hou opzij.
  9. Verwijder de varomaschaal met de asperges even, zet op een bord en plaats het kookmandje met de krielaardappeltjes in de beker.
  10. Zet het deksel op de beker en plaats opnieuw de varomaschaal boven op het deksel. Stoom verder: 18 min/varoma/snelheid 2.
  11. Verwijder de varomaschaal, strooi wat zout op de asperges en haal het kookmandje uit de beker met behulp van de spatel. Hou varomaschaal en kookmandje even opzij.
  12. Spoel de beker en droog hem af.
  13. Doe de gepelde eieren in de mengbeker, voeg wat peper en zout toe en hak: 3 sec/snelheid 4. Voeg de peterselie toe en meng: 5 sec/linksomdraai/lepeltje.
  14. Haal het ei/peterseliemengsel uit de beker en hou opzij.
  15. Voeg 150 gr boter in stukjes toe aan de mengbeker en verwarm: 3 min/100°/snelheid 3.
  16. Voeg het ei/peterseliemengsel opnieuw toe aan de mengbeker en meng: 10 sec/linksomdraai/snelheid 1.
  17. Serveer de asperges met het eimengsel en de gestoomde aardappeltjes en eventueel wat gerookte zalm.

Krokante granola met rozijnentjes

Aantal porties: 500 gr granola
Auteur: Clevercooking
Krokante granola met rozijntjes

Krokante granola met rozijntjes

Bereidingstijd: 10 MinInactive time: 20 MinTotale tijd: 30 Min
Kant-en-klare granola uit de winkel is meestal lekker krokant maar bevat vaak toch erg veel suiker en althans naar mijn smaak te weinig noten. Met onderstaand recept kies je zelf de ingrediënten en kan je dankzij het gebruik van eiwit voor het lekker krokante resultaat zorgen. Heerlijk met wat yoghurt en vers fruit.

Ingredienten

  • 200 gr gemengde noten
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 250 gr havermout
  • 1 eetlepel honing
  • 3 eiwitten
  • 80 gr rozijnen
  • Griekse yoghurt
  • Vers fruit

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 150°.
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier of een herbruikbaar siliconen matje.
  3. Doe de noten in de mengbeker en hak: 1sec/Turbo. Haal uit de mengbeker.
  4. Doe de kokosolie in de mengbeker en verwarm: 2 min/98°/snelheid 1.
  5. Voeg de havermout, de honing en de eiwitten toe en meng: 10 sec/linksomdraai/snelheid 3.
  6. Voeg de gehakte noten en de rozijnen toe en meng: 10 sec/linksomdraai/snelheid 3.
  7. Spreid de mengeling uit op de beklede bakplaat en bak gedurende ongeveer 20 min in de oven op 150° tot de granola goudbruin is.
  8. Serveer naar wens met yoghurt en stukjes vers fruit.

Pannenkoekjes met platte kaas en frambozen

Aantal porties: 12 kleine pannenkoekjes
Auteur: Clevercooking
Pannenkoekjes met platte kaas en frambozen

Pannenkoekjes met platte kaas en frambozen

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 30 MinTotale tijd: 35 Min

Ingredienten

  • 250 gr volle platte kaas
  • 100 gr zelfrijzende bloem
  • 20 gr havermout
  • 30 gr vanillesuiker
  • 2 eieren
  • sap van 1/2 limoen
  • 25 gr zonnebloemolie
  • 100 gr frambozen (80 gr + 20 gr voor de afwerking)
  • enkele klontjes boter om te bakken
  • bloemsuiker

Instructies

  1. Doe alle ingrediënten met uitzondering van de frambozen in de mengbeker en mix: 10 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden en herhaal: 10 sec/snelheid 5.
  3. Plet 80 gr frambozen met een vork en spatel ze door het beslag.
  4. Verhit een antikleefpan met een klontje boter en bak telkens enkele kleine pannenkoekjes aan beide zijden. Het is de bedoeling dat ze goudbruin zijn.
  5. Serveer de pannenkoekjes met de achtergehouden frambozen en strooi er wat bloemsuiker op.

Bloemkoolnasi met kippengehakt

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Bloemkoolnasi met kippengehakt

Bloemkoolnasi met kippengehakt

Kooktijd: 30 MinTotale tijd: 30 Min
Een lekkere nasi hoeft niet altijd met rijst geserveerd te worden. Voor dit pittige gerecht gebruiken we lekker veel groenten en schakelen we de Thermomix in om ze snel te snijden. Daarna gaat alles in de wokpan.

Ingredienten

  • 50 gr cashewnoten
  • 1 kleine bloemkool (ongeveer 500 gr)
  • 3 wortelen
  • 1 ui
  • 200 gr witte selder
  • 1 prei
  • druivenpit-of andere neutrale olie
  • 400 gr kippengehakt
  • 4 eetlepels mirin
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels chilisaus
  • 4 eitjes
  • een handvol koriander
  • 4 lenteuitjes

Instructies

  1. Doe de noten in de mengbeker en hak: 1 sec/turbo. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  2. Verwijder de groene bladeren van de bloemkool en haal er de roosjes af. Doe ze in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  3. Maak de wortelen schoon en snij ze in grove stukken. Pel de ui in snij in grove stukken. Doe de wortelen en de ui in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  4. Spoel de witte selder en haal er de draden wat af met een dunschiller. Snij in grove stukken. Was de prei en snij in grove stukken. Doe de selder en de prei in de mengbeker en hak: 4 sec/snelheid 5.
  5. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  6. Zet een wokpan op het vuur en doe er wat olie in. Bak eerst het gehakt enkele minuten en voeg er 2 eetlepels mirin en 1 eetlepel ketjap manis aan toe.
  7. Haal uit de wokpan en hou opzij.
  8. Doe opnieuw wat olie in de pan en doe er de gehakte wortelen, ui, selder en prei in. Roerbak een 5-tal minuten.
  9. Voeg de gehakte bloemkool toe en roerbak verder. Voeg 2 eetlepels mirin, 2 eetlepels ketjap manis en 2 eetlepels chilisaus toe.
  10. Meng alles goed, proef of de groenten voldoende gegaard zijn en voeg het gebakken gehakt toe.
  11. Bak ondertussen in een andere pan 4 spiegeleitjes
  12. Snipper de koriander en de lenteuitjes fijn.
  13. Serveer het roerbakgerecht met gehakte nootjes, koriander en lenteuitjes.

Havermout met appel en kaneel

Aantal porties: 1 persoon
Auteur: Clevercooking
Havermout met appeltjes en kaneel

Havermout met appeltjes en kaneel

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 11 MinTotale tijd: 16 Min
Een ontbijt zonder boterhammetjes? Met dit lekker en gezonde kommetje havermout kan je er tot de lunch tegen.

Ingredienten

  • 1 kleine appel
  • 40 gr havermout
  • 150 gr melk
  • 10 gr esdoornsiroop of honing
  • een snuifje kaneel
  • enkele bosbessen
  • enkele frambozen

Instructies

  1. Schil de appel, snij in vier en verwijder het klokhuis. Doe in de mengbeker en hak: 2 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de havermout, de melk, de esdoornsiroop of honing en de kaneel toe en verwarm: 11 min/90°/linksomdraai/snelheid 2.
  3. Schep in een kommetje en werk af met bosbessen, frambozen of ander fruit naar keuze.

Fijne cakejes met banketbakkersroom

Aantal porties: 12 stuks
Auteur: Clevercooking
Fijne cakejes met banketbakkersroom

Fijne cakejes met banketbakkersroom

Kooktijd: 20 MinInactive time: 15 MinTotale tijd: 35 Min
Een cakebeslag maken met de Thermomix is een kwestie van een aantal seconden. Ik maakte met het beslag individuele cakejes die ik in muffinvormpjes deed. Door in het beslag ook nog wat banketbakkersroom te spuiten, wordt deze verwennerij wel heel erg lekker!

Ingredienten

Voor de banketbakkersroom
  • 1/2 liter halfvolle melk
  • 1/2 vanillestok
  • 2 eidooiers
  • 80 gr suiker
  • 45 gr maïzena
Voor het cakebeslag
  • 125 gr patisseriebloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 100 gr kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 100 gr boter op kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • een snuif zout
  • een beetje bloemsuiker voor de afwerking

Instructies

Voor de banketbakkersroom
  1. Doe de melk in de mengbeker, snij de halve vanillestok open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes en het stokje zelf bij de melk.
  2. Voeg de dooiers, de suiker en de maïzena toe en verwarm : 7 min/90°/linksomdraai/snelheid 1.
  3. Als je 2 bekers hebt, laat je de pudding afkoelen in de eerste beker en maak je het cakebeslag in de tweede beker. Heb je 1 beker, giet de pudding dan in een schaal, dek af met huishoudfolie en laat afkoelen. Reinig dan de beker om het cakebeslag te maken.
  4. Je zal maar de helft van de pudding gebruiken voor de cakejes, maar je vindt zeker vrijwilligers om de rest op te eten.
Voor het cakebeslag
  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Ik gebruikte voor dit recept muffinvormpjes van siliconen, deze hoeven niet ingevet te worden. Gebruik je metalen vormpjes, vet ze dan in met wat gesmolten boter en strooi er daarna een fijn laagje bloem in. De overtollige bloem verwijder je door de vormpjes ondersteboven te houden en er even op te kloppen.
  3. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en mix: 30 sec/snelheid 5.
  4. Vul de vormpjes voor ongeveer 1/3de. Dat gaat het gemakkelijkst als je het beslag in een spuitzak giet.
  5. Reinig de beker.
  6. Zorg er nu voor dat de afgekoelde en opgesteven pudding terug glad wordt. Doe de pudding dus terug in de beker en mix even: 30 sec/snelheid 5. Doe de pudding in een spuitzak met een mondje met klein gaatje.
  7. Neem een vormpje met beslag, duw het spuitmondje van de spuitzak met pudding tot op de bodem van het muffinvormpje en spuit wat pudding in het midden van het beslag. Herhaal dit voor alle vormpjes.
  8. Zet de vormpjes op een bakplaat in de oven en verwarm 15 min op 180°. Controleer met een prikker of de cakejes klaar zijn. Prik niet in de pudding maar in de cake zelf. Als de prikker er droog uit komt, is de cake klaar.
  9. Laat afkoelen en haal uit de vormpjes. Werk af met een beetje bloemsuiker.

Knolselder/appelmoes met gehaktballetjes

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Knolselder/appelmoes met gehaktballetjes

Knolselder/appelmoes met gehaktballetjes

Kooktijd: 35 MinTotale tijd: 35 Min
Knolselder is misschien niet de meest geliefde groente bij kinderen. Maar in combinatie met appelmoes gaat dat meestal wel heel vlot naar binnen en het is erg makkelijk om dit klaar te maken in de Thermomix. Ik serveer er gehaktballetjes bij die ik in de pan heb gebakken. We gebruiken ons toestel wel om het gehakt eerst mooi te mengen. En dat doen we met ... de deegfunctie!

Ingredienten

Voor de knolselder/appelmoes
  • 350 gr knolselder
  • 500 gr appels
  • 80 gr water
Voor de gehaktballetjes
  • 1 sjalot
  • 10 gr olijfolie
  • 500 gr gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 25 gr paneermeel
  • olie of boter om de gehaktballetjes in de pan te bakken

Instructies

Voor de knolselder/appelmoes
  1. Schil de knolselder en snij in grove stukken. Doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden en herhaal: 5 sec/snelheid 5.
  3. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in blokjes. Doe de appelblokjes in de mengbeker en voeg het water toe. Kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  4. Mix: 40 sec/snelheid 8.
Voor de gehaktballetjes
  1. Pel de sjalot en snij in grove stukken. Doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  3. Open het deksel en laat 10 min afkoelen.
  4. Voeg het gehakt, het ei en het paneermeel toe en kneed: 30 sec/deegfunctie.
  5. Haal het gehakt uit de mengbeker en rol er balletjes van. Bak de balletjes in wat vetstof in een pan.

Bloemkoolsoep met curry en kervel

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Bloemkoolsoep met curry en kervel

Bloemkoolsoep met curry en kervel

Kooktijd: 30 MinTotale tijd: 30 Min
Met dit soepje geniet heel het gezin van een mooie portie groenten.

Ingredienten

  • 20 gr kervel
  • 1 wit van prei
  • 1 kleine bloemkool (ongeveer 500 gr bloemkoolroosjes)
  • 100 gr aardappel
  • 1 theelepel currypoeder
  • 20 gr olijfolie
  • 800 gr water
  • 1+1/2 kippenbouillonblokje
  • peper
  • zout

Instructies

  1. Doe de kervel in de mengbeker en hak: 4 sec/snelheid 8. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  2. Was de prei, snij in grove stukken. Haal de roosjes van de bloemkool en snij in grove stukken. Schil de aardappel en snij in grove stukken.
  3. Doe de helft van de prei, bloemkool en aardappel in de mengbeker en hak: 7 sec/snelheid 5.
  4. Spatel naar beneden, voeg de rest van de prei, bloemkool en aardappel toe en hak opnieuw: 7 sec/snelheid 5. Spatel opnieuw naar beneden.
  5. Voeg het currypoeder en de olijfolie toe en stoof aan: 5 min/100°/snelheid 1.
  6. Voeg het water en de bouillonblokjes toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  7. Mix de soep: 2 min/snelheid 10.
  8. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  9. Serveer met de opzijgehouden, fijngehakte kervel.

Pannenkoeken

Aantal porties: 10 stuks
Auteur: Clevercooking
Pannenkoeken

Pannenkoeken

Kooktijd: 30 MinTotale tijd: 30 Min
Een pannenkoekendeeg maak je natuurlijk zo klaar in de Thermomix.Met poedersuiker, kandijsuiker, siroop of kinnekessuiker (= cassonade) is het smullen voor jong en oud!

Ingredienten

  • 20 gr boter
  • 500 gr halvolle melk
  • 30 gr vanillesuiker
  • 250 gr zelfrijzende bloem
  • een snuifje zout
  • 2 eieren
  • wat extra boter om in een pan je pannenkoeken te bakken

Instructies

  1. Doe de boter in de mengbeker en smelt: 2 min/95°/snelheid 1.
  2. Doe alle overige ingrediënten in de mengbeker en mix: 30 sec/snelheid 6.
  3. Spatel even naar beneden en herhaal: 20 sec/snelheid 6.
  4. Bak de pannenkoeken in een pan waar je een klontje boter in smelt en serveer ze met de suiker van je keuze.

Rijstpap met passievruchten

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Rijstpap met passievruchten

Rijstpap met passievruchten

Kooktijd: 1 H & 15 MTotale tijd: 1 H & 15 M
Met dit receptje kan je een eenvoudige rijstpap echt wel naar een hoger niveau tillen. We pimpen hem immers op met limoensap en zeste van limoen en serveren hem met een verse coulis van passievruchten.

Ingredienten

Voor de rijstpap
  • 1 liter halfvolle of volle melk
  • 125 gr dessertrijst
  • 120 gr kristalsuiker
  • sap van 1/2 limoen
  • zeste van 1 limoen
Voor de passievruchtencoulis
  • 150 gr sinaasappelsap (ongeveer 2 sinaasappels)
  • 4 passievruchten
  • 10 gr kristalsuiker
  • verse munt voor de afwerking

Instructies

De rijstpap
  1. Doe de melk in de mengbeker en warm op zonder maatbeker: 8 min/100°/snelheid 1.
  2. Voeg de rijst toe, roer goed rond met de spatel en kook zonder maatbeker: 60 min/90°/linkomdraai/snelheid 1. Roer halfweg de gaartijd, dus na ongeveer 30 minuten nog eens goed met de spatel door de rijst/melkbereiding.
  3. Voeg de suiker, het limoensap en de zeste van de limoen toe en meng: 2 min/linksomdraai/snelheid 1,5.
  4. Haal uit de mengbeker en giet in kommetjes of glazen.
De passievruchtencoulis
  1. Doe het sinaasappelsap in de mengbeker.
  2. Halveer de passievruchten en schraap er met een koffielepel het vruchtvlees uit. Doe in de mengbeker.
  3. Voeg de kristalsuiker toe en kook zonder maatbeker: 5 min/100°/snelheid 2.
  4. Giet de coulis over de rijst, laat afkoelen en serveer met enkele blaadjes munt.

Preipuree met kabeljauw en beurre blanc

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Preipuree met kabeljauw en beurre blanc

Preipuree met kabeljauw en beurre blanc

Kooktijd: 1 HourTotale tijd: 1 Hour
Wat past er beter bij een stukje vis dan een lekkere groentenpuree? Voor dit gerecht kozen we voor prei, maar je kan die natuurlijk ook vervangen door andere groenten zoals wortelen of knolselder.We werken het bord af met een smakelijke klassieke saus: een beurre blanc of blanke botersaus. We maken deze saus in twee stappen. Stap 1 kan je op voorhand doen, stap 2 doe je à la minute.

Ingredienten

Voor de puree
  • 500 gr prei
  • 500 gr bloemige aardappelen
  • 200 gr melk
  • 30 gr boter
  • peper
  • zout
Voor de kabeljauw
  • 4 mooie stukken witte visfilet (bijvoorbeeld kabeljauw, schelvis, ...)
  • peper
  • zout
  • 100 gr water
Voor de beurre blanc
  • 60 gr sjalot
  • 30 gr witte wijn
  • 30 gr witte wijnazijn
  • 230 gr melkerijboter
  • peper
  • zout

Instructies

De preipuree
  1. Was de prei, dep hem goed droog en snij in grove stukken. Doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden en hak nog eens: 5 sec/snelheid 5.
  3. Schil de aardappelen, snij ze in kleine stukken (2cm) en voeg ze toe aan de mengbeker.
  4. Voeg de melk en de boter toe (we gebruiken de vlinder niet) en kruid met peper en zout. Kook: 20 à 25 min/98°/snelheid 1.
  5. Pureer: 8 sec/snelheid 4.
  6. Haal uit de beker en hou warm of warm vlak voor het serveren even terug op, bijvoorbeeld in de microgolf.
  7. Reinig de beker.
De kabeljauw
  1. Kruid de visfilets met peper en zout.
  2. Leg de visfilets in het platte gedeelte van de varomaschaal.
  3. Voeg het water toe aan de beker en stoom: 10 min/varoma/snelheid 1.
  4. Controleer of de vis gaar is, stel eventueel nog enkele minuten bij maar controleer dan of er nog genoeg water in de beker is. Voeg anders nog een beetje water toe.
  5. Verwijder de varomaschaal en hou warm.
De beurre blanc
  1. Stap 1 (van tevoren)
  2. Pel de sjalot, snij in grove stukken en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Spatel naar beneden, voeg de witte wijn en de wijnazijn toe en kook: 7 min/90°/ snelheid 3.
  4. Laat volledig afkoelen.
  5. Stap 2 (op het moment van het serveren)
  6. Doe de bereiding van stap 1 in de mengbeker.
  7. Snij de boter in blokjes.
  8. Stel in: 5 min/60°/snelheid 4 en voeg de blokjes boter geleidelijk aan via de dekselopening toe aan de beker.
  9. Mix de saus: 10 sec/snelheid 9 en serveer onmiddellijk met de preipuree en de gestoomde vis.

Soepje van pompoen en tomaat met balletjes

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Soepje van pompoen en tomaat met balletjes

Soepje van pompoen en tomaat met balletjes

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 25 MinTotale tijd: 30 Min
Verse soep maken is met de Thermomix echt kinderspel. Dat zal iedereen bevestigen die een toestel heeft. Zonder veel moeite kan je elke dag een lekkere portie vitaminen op tafel zetten voor het hele gezin.

Ingredienten

  • 500 gr butternutpompoen
  • 100 gr ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 gr tomatenblokjes uit blik
  • 700 gr water
  • 2 blokjes groentenbouillon
  • 150 gr gehakt
  • peper
  • zout

Instructies

  1. Schil de pompoen en snij in grove stukken. Pel de ui en snij in grove stukken. Doe pompoen en ui in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg de tomatenblokjes, het water en de groentenbouillon toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  4. Rol ondertussen balletjes van het gehakt. Leg ze in het ronde kookmandje.
  5. Plaats het kookmandje in de mengbeker en kook nog even verder: 5 min/100°/snelheid 1.
  6. Haal het kookmandje met de spatel uit de mengbeker en hou even opzij.
  7. Mix de soep: 1min30sec/snelheid 10.
  8. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
  9. Voeg de balletjes toe en serveer meteen.

Tarte Tatin

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Tarte Tatin

Tarte Tatin

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 10 MinInactive time: 30 MinTotale tijd: 50 Min
Wist je dat je met de Thermomix TM6 een mooie karamel kan maken die de basis vormt voor een lekkere tarte tatin? Om te karameliseren heb je een hoge temperatuur nodig. Manueel kan je de Thermomix niet hoger zetten dan 120°, maar vanuit een daarvoor speciaal ontworpen recept kan dat wel. Belangrijk is wel dat je zo'n recept tot op de letter volgt. Ik ga voor dit recept uit van het Franse platform en gebruik het recept enkel om de karamel te maken. In het recept wordt het deeg ook zelf gemaakt maar ik heb voor de gemakkelijkste oplossing gekozen en het deeg kant-en-klaar gekocht.

Ingredienten

  • 150 gr poedersuiker
  • 70 gr koude boter in stukken gesneden
  • 30 gr water
  • 1 koffielepel citroensap
  • 4 à 5 appels afhankelijk van de grootte van de vorm, ik gebruikte een hittebestendige pan met een diameter van 24cm
  • vanille-ijs

Instructies

  1. Je gaat als volgt tewerk om de bereiding van de karamel voorgeprogrammeerd op je TM6 te krijgen.
  2. Ga via je linkerscherm naar het cookido-platform.
  3. Druk op de groene "zoeken" knop.
  4. Druk rechtsboven op de "filters" knop.
  5. Scroll helemaal naar beneden.
  6. Wellicht staat bij jou "Nederlands" en "België" geselecteerd. Vink deze selecties af.
  7. Druk op "alle landen en regionen tonen".
  8. Selecteer "Frankrijk".
  9. Druk onderaan rechts op "Resultaten selecteren".
  10. Typ in de witte zoekbalk "tarte tatin" in.
  11. Selecteer het recept dat gebruik maakt van 150 gr poedersuiker, 70 gr koude boter, 30 gr water en 1 koffielepel citroensap. Op het moment dat ik dit recept selecteerde is dat de derde foto.
  12. Sla de eerste schermen over en start op scherm 11 van de 28 met het maken van de karamel.
  13. Volg de instructies op het scherm: doe de poedersuiker, de boter, het water en het citroensap in de mengbeker. Zet het antispatdeksel op het gewone deksel om spatten te voorkomen en start het programma.
  14. Verwarm de oven voor op 200°.
  15. Schil de appels, snij ze in vier, verwijder het klokhuis. Snij elk vierde nog eens in de lengte door.
  16. Giet de karamel in een bakvorm (geen springvorm met losse bodem want dan kan de karamel eruit lopen) of in een pan die in de oven mag.
  17. Schik de appels op de karamel.
  18. Neem het bladerdeeg uit de verpakking en leg het op de appels. Vouw het overtollige deeg onder de appels.
  19. Verhoog de temperatuur tot 220° en bak de tarte tatin gedurende ongeveer 30 minuten. Hou in de gaten, het is de bedoeling dat het bladerdeeg mooi goudbruin is.
  20. Neem uit de oven, zet een groot bord op de vorm of de pan en draai om in één beweging.
  21. Snij in parten en serveer met een bolletje vanille-ijs.

Kung Pao met kip

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Kung Pao met kip

Kung Pao met kip

Bereidingstijd: 15 MinKooktijd: 25 MinInactive time: 1 HourTotale tijd: 1 H & 40 M
Kung Pao is een smakelijk Chinees gerecht met groenten, pinda's en een lekkere, kleverige saus. In dit recept serveren we het met kip die we vooraf marineren. Je kan de kip samen met de groenten stomen in de varoma, of natuurlijk ook bakken in een pan op de klassieke wijze.

Ingredienten

Voor de kippenmarinade
  • 2 kipfilets
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels rijstwijn (heb je dit niet, dan kan je de rijstwijn vervangen door sherry)
  • 1 theelepel maïzena
  • peper
  • zout
Overige ingrediënten
  • 200 gr basmatirijst.
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 chilipepertje
  • 15 gr gember
  • 2 tenen knoflook
  • 40 gr rijstwijn
  • 120 gr kippenbouillon (120 gr water met 1/2 blokje kippenbouillon)
  • 40 gr sojasaus
  • 20 gr suiker
  • 20 gr appelazijn
  • 2 theelepels maïzena omgeroerd met 2 theelepels koud water
  • 1 eetlepel Sriracha-of chilisaus
  • een handvol pinda's
  • 2 lenteuitjes fijngesneden

Instructies

Kippenmarinade
  1. Snij de kipfilets in hapklare stukken van gelijke grootte. Doe ze in een kom en voeg de andere ingrediënten toe. Roer goed rond en laat gedurende minstens 1 uur marineren in de koelkast.
Overige
  1. Weeg de rijst af in het kookmandje en spoel onder koud stromend water.
  2. Doe 1200 gr water in de mengbeker.
  3. Was de paprika's en haal de zaadlijsten eruit. Snij de paprika's in hapklare stukken.
  4. Leg de paprika's in de diepe varomaschaal. Leg de gemarineerde kippenstukken op het platte gedeelte van de varomaschaal.
  5. Zet het kookmandje in de beker en stoom een eerste keer: 15 min/varoma/ snelheid 1. Draai de kippenstukjes in de platte varomaschaal om en stoom verder: 10 min/varoma/snelheid 1.
  6. Bereid ondertussen de saus voor: was het chilipepertje, halveer en haal de zaadlijsten eruit. Snij in grove stukken.
  7. Schil de gember en snij in grove stukken.
  8. Pel de look.
  9. Controleer of de kip en de groenten gaar zijn, stel eventueel nog enkele minuten op varoma bij, maar haal dan wel al het kookmandje met de rijst uit de beker.
  10. Verwijder de varomaschaal en het kookmandje met de rijst en hou opzij.
  11. Doe de chilipeper, de gember en de look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  12. Spatel naar beneden en voeg de rijstwijn, de kippenbouillon, de sojasaus, de suiker, de appelazijn, het maïzenamengsel en de sriracha-of chilisaus toe en verwarm: 5 min/100°/ snelheid 3.
  13. Rooster de pinda's in een anti-aanbakpan op het fornuis.
  14. Meng de kip en de groenten met de saus. Bestrooi met de pinda's en de fijngesneden lenteui en serveer met de basmatirijst.

Soufflé van geitenkaas en honing

Aantal porties: 10 personen
Auteur: Clevercooking
Soufflé van geitenkaas en honing

Soufflé van geitenkaas en honing

Kooktijd: 20 MinInactive time: 30 MinTotale tijd: 50 Min
Dit makkelijk en smakelijk receptje kan je als voorgerecht of als hapje serveren. Warm of koud: altijd lekker.Het aantal porties van dit recept is afhankelijk van de grootte van de vormpjes die je voor de soufflé gebruikt. Ik gebruikte kleine cannelésvormpjes en had 10 porties.

Ingredienten

  • 20 gr boter
  • 220 gr melk
  • 1 soeplepel italiaanse kruiden of oregano
  • een beetje gesmolten boter om de vormpjes mee in te vetten
  • 1 ei
  • 1 eigeel
  • 60 gr bloem
  • peper
  • zout
  • 40 gr honing
  • 1 hard geitenkaasje
  • rucola
  • olijfolie
  • balsamicocrème
  • enkele noten voor de afwerking
  • bosbessen voor de afwerking

Instructies

  1. Doe de boter, de melk en de italiaanse kruiden of oregano in de mengbeker en verwarm: 3 min/100°/snelheid 1.
  2. Giet in een maatbeker en laat 15 min afkoelen.
  3. Verwarm de oven voor op 180°.
  4. Spoel de beker uit.
  5. Boter je vormpjes goed in met een kwastje en gesmolten boter.
  6. Doe het ei, het eigeel, de bloem, peper en zout en de honing in de mengbeker en stel in: 40 sec/snelheid 3. Verwijder het maatbekertje uit het deksel en giet het opzijgehouden melkmengsel via de dekselopening bij het kloppende mengsel.
  7. Vul de ingevette vormpjes voor de helft.
  8. Snij het geitenkaasje in stukken en verdeel de stukjes over de vormpjes.
  9. Zet de vormpjes op een bakplaat en gaar gedurende 30 min in de oven op 180°.
  10. Haal de soufflés uit de vorm.
  11. Leg wat rucola op de borden en druppel er wat olijfolie en balsamicocrème op. Werk het bord verder af met noten, bessen en wat extra balsamicocrème.

Taartje met lemon curd, crème anglaise en afgebrande meringue

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Taartje met lemon curd, crème anglaise en afgebrande meringue

Taartje met lemon curd, crème anglaise en afgebrande meringue

Kooktijd: 1 HourInactive time: 15 MinTotale tijd: 1 H & 15 M
Voor dit mooie en smaakvolle dessert komt de Thermomix echt goed van pas. We maken er de lemon curd mee, de crème anglaise én de meringue. In dit recept maken we verder gebruik van kant-en-klaar zanddeeg.

Ingredienten

Ingrediënten voor de lemon curd
  • 80 gr kristalsuiker
  • zestes (= geraspte schil) van 1 biocitroen
  • 120 gr citroensap
  • 65 gr boter
  • 6 eieren
Ingrediënten voor de crème anglaise
  • 4 eigelen
  • 50 gr poedersuiker
  • 300 gr melk
  • 1/2 vanillestok
Ingrediënten voor de meringue
  • 270 gr kristalsuiker
  • 100 gr eiwitten op kamertemperatuur
  • een snuifje zout
Ingrediënten voor de taartjes
  • 1 à 2 pakken kant-en-klaar zanddeeg (ik gebruikte tartelettevormpjes van 9cm diameter en kreeg 6 stuks uit 1 verpakking)
  • boter om de taartvormpjes in te vetten
  • bloem om ze te bestuiven
Ingrediënten voor de afwerking
  • 6 aardbeien
  • 18 bosbessen
  • 6 trosjes rode bessen
  • verse munt

Instructies

Bereiding van de lemon curd
  1. Doe de suiker en de citroenzestes in de mengbeker en mix: 10 sec/snelheid 10.
  2. Open voorzichtig het deksel, spatel de suiker die tegen de randen hangt naar beneden en voeg het citroensap en de boter toe. Verwarm: 3 min/60°/ snelheid 2.
  3. Voeg de eieren toe en verwarm verder: 7 min/80°/snelheid 2.
  4. Haal uit de mengbeker, laat afkoelen en zet minstens 2 uur in de koelkast.
  5. Doe de lemon curd dan in een spuitzak
Bereiding van de crème anglaise
  1. Zet de vlinder op het mes.
  2. Doe de eigelen, de poedersuiker en de melk in de mengbeker. Snij het half vanillestokje in de lengte op en haal de zaadjes eruit. Voeg ze, samen met het opengesneden stokje, toe aan de mengbeker en verwarm: 9 min/80°/snelheid 2/linksomdraai.
  3. Verwijder de vlinder en giet de crème anglaise in een fles of bokaal. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
Bereiding van de meringue
  1. Doe de kristalsuiker in de mengbeker en maal tot poeder: 20 sec/snelheid 8.
  2. Open voorzichtig het deksel, spatel de suiker wat naar beneden en plaats de vlinder op het mes.
  3. Voeg de eiwitten en een snuifje zout toe en klop op: 10 min/37°/snelheid 2.
  4. Verwijder de vlinder en doe de meringue in een spuitzak. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Bereiding van de taartjes
  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Haal het zanddeeg uit de verpakking en steek er met een uitsteker of een rond kommetje 6 cirkels uit die ongeveer 2 cm groter zijn dan het taartvormpje. Het deeg moet immers groot genoeg zijn om ook de opstaande kant van het vormpje te bekleden. Als je metalen vormpjes gebruikt, vet ze dan in met een beetje gesmolten boter en bestrooi ze met een beetje bloem en hou het vormpje dan ondersteboven. Klop er de overtollige bloem af.
  3. Bekleed elk vormpje met een rondje uitgestoken deeg. Zorg ervoor dat je de bodem en de randen mooi bedekt en aandrukt.
  4. Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem van het deeg.
  5. Zet de vormpjes op een bakplaat en bak gedurende ongeveer 15 min in de oven op 180°.
  6. Haal de vormpjes uit de oven, keer ze om zodat het taartje loslaat en laat afkoelen.
Afwerking
  1. Haal de spuitzakken met lemon curd en meringue uit de koelkast. Knip een punt van de zakken.
  2. Spuit eerst de lemon curd in de taartjes.
  3. Zet vervolgens kleine toefjes meringue op de lemon curd.
  4. Brand deze af met een crème brulée-brandertje. Doe dit op een hittebestendig oppervlak.
  5. Gebruik bij voorkeur een diep bord.
  6. Giet een bodempje crème anglaise in elk bord en leg er de taartjes op.
  7. Werk af met het fruit en enkele muntblaadjes.

Kabeljauwhaasje met Brie, puree, rucola en pittige tomatensaus

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Kabeljauwhaasje met Brie, puree, rucola en pittige tomatensaus

Kabeljauwhaasje met Brie, puree, rucola en pittige tomatensaus

Kooktijd: 2 HourTotale tijd: 2 Hour
Een kleurrijk en licht verteerbaar hoofdgerecht, dat serveren we dit jaar. De tomatensaus en aardappelpuree kan je van tevoren klaarmaken. De kabeljauw met Brie wordt gestoomd in de Varoma, dat kan eventueel ook vooraf. In dat geval stoom je enkele minuten korter dan in het recept aangegeven staat en warm je voor het serveren de vis op in de oven in een ovenschaal.

Ingredienten

Ingrediënten voor de pittige tomatensaus
  • 60 gr ui
  • 1 teentje look
  • 30 gr olijfolie
  • een flinke snuif tijm
  • een flinke snuif oregano
  • 100 gr witte wijn
  • 4 tomaten
  • 20 gr suiker
  • 5 gr sambal oelek
  • een snuif zout
  • 1 takje rozemarijn
  • eventueel maïzena express voor witte sauzen
Ingrediënten voor de aardappelpuree
  • 1 kg bloemige aardappelen
  • 180 gr melk
  • 30 gr boter
  • cayennepeper
  • zout
Overige ingrediënten
  • 20 kerstomaatjes
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 6 stukken kabeljauwhaasje
  • 6 sneetjes brie
  • rucola
  • chilivlokken

Instructies

Bereiding van de pittige tomatensaus
  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Pel de look. Doe ui en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie en de tijm en oregano toe en stoof aan: 5 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg de witte wijn toe en kook in 8 min/100°/snelheid 1/ zonder maatbekertje.
  4. Was ondertussen de tomaten, haal het hartje er uit en snij ze in grove stukken.
  5. Voeg de in stukken gesneden tomaten toe aan de mengbeker. Voeg de suiker, de sambal het zout en de rozemarijn toe en stoof aan met het kookmandje op het deksel: 30 min/95°/snelheid 1.
  6. Haal de rozemarijn uit de saus en mix ze: 1 min/snelheid 7.
  7. Mocht de saus nog te lopend zijn, bind ze dan met een beetje maïzena express voor witte sauzen en laat nog even verder koken: 3 min/90°/snelheid 2.
  8. Haal de saus uit de beker en hou warm of warm ze achteraf even op in de microgolfoven.
Bereiding van de aardappelpuree
  1. We gebruiken de vlinder niet voor de puree, dit in tegenstelling tot het recept voor aardappelpuree uit het basiskookboek.
  2. Schil de bloemige aardappelen en snij ze in kleine stukken (1,5 à 2 cm).
  3. Doe de aardappelstukjes in de mengbeker en voeg de melk toe. Gaar de aardappelen: 25 min/98°/snelheid 1. Controleer of de aardappelen gaar zijn, kook anders nog enkele minuten verder.
  4. Kruid met cayennepeper en zout en pureer: 15 sec/snelheid 3.
  5. Proef en kruid eventueel bij. Hou warm.
Bereiding van de overige ingrediënten
  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Snij de kerstomaatjes doormidden. Leg ze in een ovenschaaltje, besprenkel ze met olijfolie en kruid met peper en zout.
  3. Plaats 10 à 15 min. in de oven op 180°.
  4. Snij de kabeljauwhaasjes horizontaal maar niet helemaal open en stop er een stukje Brie in. Kruid de vis met peper en zout en leg de stukken in de platte varomaschaal. De diepe schaal blijft leeg. Sluit af met het varomadeksel.
  5. Voeg 200 gr water toe aan de mengbeker, zet de varomaschaal op het deksel en stoom: 10 à 15 min. De stoomtijd zal afhangen van de dikte van de vis.
Serveren
  1. Verwarm de borden voor als je dat kan.
  2. Leg eerst wat puree in de borden. Als je een serveerringetje hebt, kan je een mooi pureerondje maken.
  3. Leg de gestoomde vis op de puree.
  4. Lepel een mooie hoeveelheid tomatensaus rond het gerecht en leg er de ovengegaarde kerstomaatjes in.
  5. Neem een handvol rucola, maak er met beide handen een bolletje van en leg dat bovenop de vis.
  6. Werk het bord eventueel nog af met wat chilivlokken.