Feestelijke waterkerssoep met coquille

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Feestelijke waterkerssoep met coquille

Feestelijke waterkerssoep met coquille

Kooktijd: 30 MinTotale tijd: 30 Min
Deze felgroene feestsoep is niet alleen lekker, maar ook een streling voor het oog. Perfect een dag van tevoren klaar te maken en de dag zelf op te warmen. Wel niet meer laten koken gezien er room in de soep zit. De coquilles bak je natuurlijk vlak voor het serveren!

Ingredienten

  • 2 stukken wit van prei
  • 1 aardappel
  • 20 gr olijfolie
  • 2 bosjes waterkers
  • 600 gr water
  • 1 + 1/2 blokje kippenbouillon
  • 100 gr room
  • enkele takjes peterselie
  • 6 sint-jakobsvruchten
  • 30 gr boter
  • peper
  • zout
  • gebakken uitjes (kant-en-klaar)

Instructies

  1. Maak de prei schoon, schil de aardappel. Snij prei en aardappel in grove stukken en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Zet een kookpot met kokend water op het vuur. Spoel de waterkers onder stromend water en blancheer de waterkers 1 minuut in het kokende water. Giet af en spoel de waterkers onmiddellijk af onder koud stromend water. Laat uitlekken en hou opzij.
  4. Doe het water en het bouillonblokje in de mengbeker en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  5. Hak ondertussen de peterselie fijn.
  6. Voeg de geblancheerde waterkers en de room toe en mix: 1min30sec/snelheid 10 (geleidelijk aan de snelheidsknop verhogen).
  7. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  8. Bak de sint-jakobsvruchten aan beide kanten 1 minuut aan in een klontje boter. Kruid ze met peper en zout.
  9. Serveer de soep met een gebakken sint-jakobsvrucht en werk af met de fijngehakte peterselie en enkele snippers gebakken ui.

Garnaalcocktail met citroengel

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Garnaalcocktail met citroengel

Garnaalcocktail met citroengel

Kooktijd: 15 MinInactive time: 2 HourTotale tijd: 2 H & 15 M
Een van de gerechten die de tand des tijds nog steeds doorstaat is een garnaalcocktail. We serveren hem hier op de klassieke manier, maar zorgen voor een culinaire upgrade door er kleine toefjes citroengel aan toe te voegen. Leuk om voor dit extraatje te zorgen als je tijd hebt om dit vooraf klaar te maken. We gebruiken de Thermomix voor de gel.

Ingredienten

Ingrediënten voor de garnaalcocktail
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels ketchup
  • een scheutje whisky
  • enkele blaadjes gemengde sla in fijne reepjes gesneden
  • 2 hardgekookte eieren, fijngesneden
  • 1/2 komkommer in blokjes fijngesneden
  • 3 tomaten, ontpit en in blokjes gesneden
  • 200 gr grijze garnalen
Ingrediënten voor de citroengel
  • 100 gr citroensap
  • 40 gr water
  • 16 gr limoncello
  • 25 gr suiker
  • rasp van 1/2 biocitroen
  • 3 gr agar agar

Instructies

Bereiding van de garnaalcocktail
  1. Maak eerst de cocktailsaus door mayonaise en ketchup in een kommetje te mengen met een scheut whisky. Proef en voeg naar eigen smaak meer mayonaise, ketchup of whisky toe. Zet opzij.
  2. Doe een klein beetje cocktailsaus in de glaasjes en vul met een beetje sla, eistukjes, komkommer. Doe opnieuw wat cocktailsaus in het glas en eindig met komkommer-en tomaatblokjes en een mooie hoeveelheid garnalen.
Bereiding van de citroengel
  1. Doe alle ingrediënten met uitzondering van de agar agar in de beker en breng aan de kook: 5 min/100°/snelheid 1.
  2. Voeg de agar agar toe (gooi het poeder niet op de top van de messen, maar mooi in het vocht) en kook verder: 4 min/100°/snelheid 2,5.
  3. Haal uit de beker en laat afkoelen. Doe de gel dan in een spuitzakje en leg minstens 2 uur in de koelkast. Werk de garnaalcocktail er vlak voor het serveren mee af. 3 kleine toefjes per glas is voldoende, dan heb je een mooie zuurbalans.

Cheesecrème met gerookte zalm

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Cheesecrème met gerookte zalm

Cheesecrème met gerookte zalm

Kooktijd: 30 MinInactive time: 5 HourTotale tijd: 5 H & 30 M
Handig dat je dit hapje helemaal van tevoren kunt klaarmaken en voor het serveren gewoon uit de koelkast kan halen.De cheesecrème maken we klaar in de varomaschaal.

Ingredienten

  • 150 gr Philadelphia natuur
  • 5 gr maïzena
  • 50 gr room (met een minimum vetgehalte van 30%)
  • 50 gr yoghurt
  • sap van 1/2 biocitroen en de schil van 1/2 biocitroen
  • 1 eigeel
  • een snuifje zout
  • 6 sneetjes gerookte zalm
  • fijngesneden bieslook voor de afwerking

Instructies

  1. Plaats de vlinder op het mes.
  2. Doe alle ingrediënten met uitzondering van de zalm en de bieslook in de mengbeker en meng: 10 sec/snelheid 3,5.
  3. Verwijder de vlinder en verdeel de kaasmengeling over 6 glaasjes. Omwikkel ze met een dubbele laag hittebestendige plasticfolie en plaats ze in de diepe varomaschaal.
  4. Vul de beker met 750 gr water.
  5. Zet de varomaschaal op het deksel en stoom: 10 min/varoma/snelheid 1.
  6. Gaar verder zonder stomen: 25 min/110°/snelheid lepeltje.
  7. Haal de glaasjes uit de varomaschaal, laat afkoelen en plaats minstens 5 uur in de koelkast.
  8. Serveer de glaasjes met een sneetje gerookte zalm en werk af met fijngesneden bieslook.

Knolselderhapje met appelmoes

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Knolselderhapje met appelmoes

Knolselderhapje met appelmoes

Kooktijd: 50 MinTotale tijd: 50 Min
Dit hapje met lekkere appelmoes en kleine knolselderblokjes serveren we in een glaasje.Je kan beide op voorhand klaarmaken. Vlak voor het opdienen bak je de knolselder nog even aan in de pan.

Ingredienten

  • 1 kg stoofappels
  • een scheutje cognac
  • een snuifje kaneelpoeder
  • 150 gr knolselder
  • een klontje boter
  • peper
  • zout
  • nacho's, een kaaskoekje of andere afwerking naar keuze

Instructies

Bereiding van de appelmoes
  1. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij de appels in grove stukken. Doe ze in de mengbeker en gaar: 15 min/100°/snelheid 1.
  2. Voeg de cognac en het kaneelpoeder toe en mix: 25 sec/snelheid 4. Laat afkoelen.
Bereiding van de knolselder
  1. Snij een plak van een knolselder, schil en snij in kleine vierkante blokjes.
  2. Blancheer ze op het vuur in kokend water gedurende 3 minuten. Giet af en spoel onder koud water.
  3. Je kan de knolselder ook garen in de thermomix, maar dat duurt aanzienlijk langer. Kies je voor deze werkwijze, doe dan 2 liter water in de beker en breng aan de kook: 20 min/100°/snelheid 1. Doe de knolselderblokjes in het kookmandje en kook 3 min/100°/snelheid 1. Haal het mandje uit de mengbeker en spoel de knolselderblokjes onder koud water.
  4. Verdeel de appelmoes over glaasjes. Bak de knolselderblokjes in een pan in een klontje boter. Leg ze in de glaasjes bovenop de appelmoes en werk af naar keuze met nacho's of een kaaskoekje.

Speculaas

Aantal porties: 400 gr speculaas
Auteur: Clevercooking
Speculaas

Speculaas

Bereidingstijd: 15 MinKooktijd: 18 MinInactive time: 24 HourTotale tijd: 24 H & 33 M
Het deeg voor deze speculaas maak je minstens 1 dag van tevoren zodat de kruiden hun smaak goed kunnen afgeven. Je kan mooie houten sinterklaasvormen gebruiken of je kan het deeg ook met koekjesvormen uitsteken.Dan moet je het uitrollen tot een deeg van ongeveer 3mm. Als je houten vormen gebruikt, zorg er dan voor dat ze goed vet zijn. Je kan er de dag van tevoren een laagje neutrale olie in gieten, de olie dan in het hout laten trekken en de overtollige olie met keukenpapier verwijderen. Op die manier zal je de speculaas makkelijk uit de vorm krijgen.

Ingredienten

  • 90 gr boter
  • 70 gr lichte cassonadesuiker
  • 70 gr donkere cassonadesuiker
  • 220 gr patisseriebloem
  • 1/2 koffielepel kaneel
  • 1 koffielepel speculaaskruiden
  • 1/2 koffielepel bicarbonaat
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • een snuifje zout
  • 20 gr water

Instructies

  1. Snij de boter in stukjes en doe ze in de mengbeker. Voeg de lichte en donkere cassonadesuiker toe en kneed: 20 sec/deegfunctie.
  2. Voeg alle overige ingrediënten toe en kneed: 1 min/deegfunctie. Spatel wat naar beneden en kneed verder: 1 min/deegfunctie.
  3. Haal het deeg uit de mengbeker. Je hebt een nog vrij korrelige massa. Druk met je handen het deeg goed aan en maak er een bol van. Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg 1 dag in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 170° en zet 2 bakplaten klaar die bekleed zijn met bakpapier of een silpatmatje.
  5. Haal het deeg uit de koelkast, snij er een dunne plak af en duw deze plak in de vette sinterklaasvorm. Schraap het overtollige deeg weg door met een groot scherp mes over de vorm te schrapen. Draai de vorm om en klop er even mee op je bakplaat zodat het deeg loslaat. Doe dit tot alle deeg opgewerkt is en let erop dat je de sinterklazen met minstens 5cm afstand van elkaar op de bakplaat legt. Hun volume neemt bij het bakken immers nog toe.
  6. Bak gedurende 15 à 18 min in de overn op 170°.
  7. Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten doos.

Vol-au-vent

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Vol-au-vent

Vol-au-vent

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 35 MinTotale tijd: 45 Min
Er bestaan heel wat verhalen over de oorsprong van dit gerecht dat de meesten onder ons zien als een klassieker van de Belgische keuken. In de gastronomische geschiedenisboeken duikt het echter eerst op in de Franse keuken waar een kok per ongeluk bladerdeeg zou gebruikt hebben in plaats van kruimeldeeg. Toen hij zag dat het koekje in de oven sterk begon te rijzen, zou hij de naam vol-au-vent (vliegt in de lucht) gebruikt hebben en zo voor de benaming hebben gezorgd die we nu allemaal kennen. Deze lekkernij vinden we ook terug onder de naam "koninginnehapje" of vidée, wat "leeg" betekent. En iets wat leeg is, kan je natuurlijk vullen:) ! We gebruiken de Thermomix om de kip, de gehaktballetjes en de champignons te bereiden én de heerlijke saus te maken.

Ingredienten

  • 1liter water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 3 enkele kipfilets
  • peper
  • zout
  • paprikapoeder
  • 400 gr gemengd gehakt
  • 250 gr champignons
  • 60 gr boter
  • 60 gr bloem
  • 600 gr stoomvocht
  • 100 gr room
  • zout
  • cayennepeper
  • 40 gr maïzena express voor witte sauzen
  • 30 gr madeira
  • 4 kant-en- klare bladerdeeggebakjes
  • 1 bakje tuinkers
  • eventueel frietjes of een ander bijgerecht naar keuze

Instructies

  1. Doe het water en het kippenbouillonblokje in de mengbeker en verwarm: 10 min/varoma/snelheid 1.
  2. Snij de kipfilets in hapklare stukjes, kruid ze met peper, zout en paprikapoeder en doe ze in het kookmandje.
  3. Plaats het kookmandje in de mengbeker en stoom: 10 min/varoma/snelheid 2.
  4. Rol ondertussen balletjes van het gehakt en doe ze in de diepe varomaschaal.
  5. Reinig de champignons en snij elke champignon in vier. Doe de champignons in de platte varomaschaal. Sluit de varomaschalen af met het varomadeksel.
  6. Plaats de varomaschalen op de mengbeker en stoom verder met het kookmandje nog steeds in de beker: 10 min/varoma/snelheid 2.
  7. Doe de inhoud van de varomaschalen en van het kookmandje in een pot met deksel en hou opzij.
  8. Giet het stoomvocht over in een recipiënt en hou opzij.
  9. Verwarm de oven voor op 180°, leg de bladerdeeggebakjes op een bakplaat en warm ze ongeveer 10 minuten op in de oven.
  10. Start met het maken van de saus. Doe de boter in de mengbeker en smelt: 3 min30 sec/100°/snelheid 1.
  11. Voeg de bloem toe en gaar: 3 min 30 sec/100°/snelheid 1.
  12. Voeg 600 gr van het opzijgehouden stoomvocht en de room toe en kook: 7 min/90°/snelheid 4.
  13. Kruid met zout en cayennepeper en voeg de maïzena express toe voor meer binding: 2 min/90°/snelheid 4.
  14. Voeg als laatste de madeira toe en meng: 1 min/snelheid 4.
  15. Giet de saus over de opzijgehouden vulling, schep ze in de warme bladerdeegvormpjes en serveer met tuinkers en frietjes of een bijgerecht naar keuze.

Oosterse maaltijdsoep met venkel

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Oosterse maaltijdsoep met venkel

Oosterse maaltijdsoep met venkel

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 25 MinTotale tijd: 35 Min
Voor een lekkere lunch zal je met deze maaltijdsoep zeker scoren. Heerlijk met een stuk bruin brood.

Ingredienten

  • 20 gr gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rood chilipepertje
  • 200 gr kippengehakt of gemengd gehakt
  • 20 gr paneermeel
  • 3 gr vissaus
  • 3 gr sojasaus
  • 3 gr sesamolie
  • 3 gr limoensap
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 venkel
  • 1 prei
  • 1 tak selder
  • 30 gr olijfolie
  • 1 stengel citroengras
  • 2 blaadjes gedroogd limoenblad
  • 2 blokjes groentenbouillon
  • 800 gr water
  • 250 gr kokosmelk
  • 1 koffielepel groene currypasta
  • 80 gr korte pasta (horentjes, fusilli,...)
  • verse koriander

Instructies

  1. Schil de gember, pel de look, was het chilipepertje en haal er de zaadjes uit. Snij alles in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 3 sec/snelheid 8.
  2. Spatel naar beneden. Voeg het gehakt, het paneermeel, de vissaus, sojasaus, sesamolie en het limoensap toe en meng: 30 sec/deegfunctie. Haal uit de beker en rol er balletjes van. Hou even opzij.
  3. Pel de ui en de look, was de venkel, de prei en de selder en snij alles in grove stukken. Doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  4. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 5 min/100°/snelheid 1.
  5. Plet het citroengras op een snijplank met de platte kant van een groot mes.
  6. Doe het citroengras, het limoenblad, de groentenbouillonblokjes en het water in de mengbeker en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  7. Haal het limoenblad en het citroengras uit de beker en mix de soep: 1min30sec/snelheid 10.
  8. Voeg de kokosmelk, de currypasta en de korte pasta toe. Voeg ook de opzijgehouden gehaktballetjes toe en kook verder in functie van de gaartijd die op de verpakking van de pasta staat. Bijvoorbeeld: 7 min/100°/snelheid 1.
  9. Snij de koriander fijn op een snijplank.
  10. Serveer de soep meteen en werk af met de koriander.

Citrusvruchten met limoncello-sabayon

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Citrusvruchten met limoncello-sabayon

Citrusvruchten met limoncello-sabayon

Bereidingstijd: 20 MinKooktijd: 9 MinTotale tijd: 29 Min
Sabayon wordt vaak geserveerd met een bolletje vanille-ijs en wat rood fruit. In dit receptje maken we de sabayon deels met limoncello en presenteren we hem met sinaasappelpartjes en stukjes roze pompelmoes.

Ingredienten

  • 4 sinaasappels
  • 3 roze pompelmoezen
  • 100 gr witte wijn
  • 20 gr limoncello
  • 90 gr suiker
  • 6 eidooiers

Instructies

  1. Begin met het versnijden van de citrusvruchten. Het is de bedoeling dat je mooie partjes sinaasappel en pompelmoes hebt, zonder velletjes. Je gaat als volgt tewerk. Leg de citrusvrucht op een snijplank en snij een stuk van de boven-en onderkant zodat je de sinaasappel of pompelmoes rechtop kan zetten. Verwijder met een wat groter en scherp mes de schil van de vrucht door mooi de contouren te volgen. Neem de vrucht in je hand en snij tussen het vel van de partjes zodat je telkens een mooi partje zonder velletjes overhoudt. Verdeel de partjes over 6 glazen.
  2. Maak nu de sabayon. Plaats de vlinder in de beker. Voeg de witte wijn, de limoncello, de suiker en de dooiers toe en klop: 9 min/70°/snelheid 3.
  3. Giet in elk glas een mooie hoeveelheid sabayon over de citrusvruchten en serveer meteen.

Gestoomde zalm met groenten, rijst en currysaus

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Gestoomde zalm met groenten, rijst en currysaus

Gestoomde zalm met groenten, rijst en currysaus

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 55 MinTotale tijd: 1 Hour
Met de Thermomix kan je makkelijk op verschillende niveaus koken. Dit gerecht is daar een voorbeeld van. We stomen de rijst in het kookmandje dat in de beker past en plaatsen na een tiental minuten de varomaschalen met de groentjes en de vis bovenop het deksel. Als je over de handige Thermomix-cutter beschikt, dan kan je de groentjes echt in enkele seconden snijden.Maar we beginnen met de curry-saus.

Ingredienten

Currysaus
  • 1 ui
  • 1 stuk witte selder
  • 1 appel
  • 40 gr boter
  • 2 eetlepels currypoeder
  • 30 gr bloem
  • 350 gram water
  • 1/2 kippenbouillonblokje
  • een snuif zout
De rest van de bereiding
  • 1300 gr water
  • zout
  • 25 gr olijfolie of andere plantaardige olie
  • 300 gr basmatirijst
  • 1 + 1/2 courgette
  • 4 mooie wortelen
  • 4 stukken zalmfilet met of zonder vel
  • peper
  • zout

Instructies

Currysaus
  1. Pel de ui en snij in vier. Was de selder en snij in grove stukken. Schil de appel, haal het klokhuis eruit en snij in grove stukken
  2. Doe ui, selder en appel in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Spatel naar beneden, voeg de boter toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg het currypoeder en de bloem toe en stoof verder: 3 min/100°snelheid 1.
  5. Voeg het water en de bouillon toe en roer met een spatel het curry/bloemmengsel goed los van de bodem. Stoom zonder dopje: 18 min/varoma/snelheid 1.
  6. Mix de saus: 50 sec/snelheid 8.
  7. Proef en kruid eventueel nog wat bij met een snuifje zout.
  8. Doe de saus in een thermos zodat ze warm blijft of giet ze in een kookpotje dat je vlak voor het serveren nog even opwarmt.
De rest van de bereiding
  1. Opmerking: bij dit gerecht gebruiken we de Thermomix-cutter (zie stap 3) om de groenten snel mooi gelijkmatig te snijden. Heb je de cutter niet, dan start je dit recept door eerst de wortelen in grove stukken te snijden en ze te laten hakken in de mengbeker: 3 sec/snelheid 5. De courgette snij je mét schil met de hand in stukjes die ongeveer even groot zijn als de gehakte wortelen. Doe de groenten in de diepe varomaschaal samen met peper en zout en sla stap 3 hieronder over.
  2. Doe het water in de mengbeker, voeg een flinke snuif zout toe en 25 gr olie. Plaats het kookmandje in de mengbeker en weeg er de rijst in af. Roer met de spatel door de rijst zodat alle korrels wat vocht opnemen. Begin met het stomen van de rijst: 10 min/varoma/snelheid 2.
  3. Spoel ondertussen de courgette maar laat de schil eraan. Schil de wortelen. Plaats de cutter in de mengbeker en zorg ervoor dat de messchijf met het cijfer 2 naar boven in de cutter staat. Doe de courgette in het deksel van de cutter, hou de aandrukker klaar en kies voor "grating-thick". Haal uit de beker en leg de courgettestukjes in de diepe varomaschaal. Doe hetzelfde met de wortelen en voeg ze ook toe aan de diepe varomaschaal. Kruid de groenten met peper en zout.
  4. Leg de zalmfilets op het platte deel van de varoma. Kruid de vis met peper en zout en sluit af met het varomadeksel.
  5. Plaats de varomaschalen op het deksel en stoom verder, met de rijst nog steeds in het kookmandje: 10 min/varoma/snelheid 2.
  6. De rijst heeft nu 20 minuten gestoomd, de groenten en de vis 10 minuten.
  7. Warm de currysaus eventueel nog even op.
  8. Serveer de rijst, de groenten en de zalm samen met de currysaus.

Slasoep

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Slasoep

Slasoep

Kooktijd: 20 MinTotale tijd: 20 Min
In de herfst en de winter smaakt een soepje altijd lekker. Ook met sla kan je makkelijk en snel een smakelijk soepje maken. Ideaal ook om sla die er niet meer honderd procent fris uit ziet te redden van de vuilbak!

Ingredienten

  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 komkommer
  • 1 aardappel
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 sla
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 600 gr water
  • 3 eetlepels kruidenkaas
  • peper
  • zout
  • verse dille, bieslook of andere groene kruiden naar keuze voor de afwerking

Instructies

  1. Pel de ui en de look. Schil de komkommer en de aardappel. Snij al deze groenten in grove stukken en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  3. Was ondertussen de sla en snij in grove stukken.
  4. Voeg de sla toe aan de mengbeker, samen met het groentenbouillonblokje en het water en kook: 12 min/100°/snelheid 1.
  5. Voeg de kruidenkaas toe en mix: 1min30sec/snelheid 10.
  6. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  7. Serveer de soep met wat gehakte groene kruiden naar keuze.

Kaastaart

Aantal porties: 8 personen
Auteur: Clevercooking
Kaastaart

Kaastaart

Bereidingstijd: 30 MinInactive time: 1 H & 10 MTotale tijd: 1 H & 40 M
Het recept voor deze kaastaart kreeg ik van André die samen met zijn vrouw jarenlang een B&B uitbaatte in Clessé in Frankrijk. Hij kreeg het op zijn beurt van een bevriende bakker en zo reizen lekkere recepten de wereld rond.

Ingredienten

Ingrediënten voor de bodem
  • 25 gr verse gist
  • 20 gr lauw water
  • 200 gr patisseriebloem
  • 100 gr malse boter
  • 5 gr kristalsuiker
  • 1 eidooier
  • snuifje zout
Ingrediënten voor de vulling
  • 150 gr appelmoes
  • 15 gr donkere kandijsuiker
  • 300 gr volle platte kaas
  • 100 gr kristalsuiker (50 gr + 50 gr)
  • 15 gr vanillesuiker
  • snuifje zout
  • 30 gr malse boter
  • 4 eidooiers
  • 3 eiwitten

Instructies

Bereiding van de bodem
  1. Los de gist op in het lauwe water.
  2. Doe de bloem, de opgeloste gist, de in stukken gesneden boter, de suiker en de eidooier in de mengbeker en kneed: 1 min/deegfunctie.
  3. Voeg het snuifje zout toe en kneed nog even verder: 30 sec/deegfunctie.
  4. Haal het deeg uit de beker, maak er een bol van en laat gedurende 30 min rijzen onder een schone handdoek.
  5. Reinig de mengbeker.
  6. Vet een deegvorm van 26cm diameter in met bakspray of gesmolten boter en bebloem de vorm. Klop de overtollige bloem af.
  7. Rol het deeg mooi gelijkmatig uit en bekleed er de vorm mee, duw het deeg mooi aan tegen de randen.
  8. Verwarm de oven voor op 200° en maak de vulling.
Bereiding van de vulling
  1. Verdeel de appelmoes over het deeg in de vorm en strooi er de kandijsuiker over.
  2. Doe de platte kaas, 50 gr kristalsuiker, de vanillesuiker, een snuifje zout, de malse boter en de eidooiers in de beker en meng: 20 sec/snelheid 5.
  3. Giet het mengsel over in een kom en reinig de beker. Zorg ervoor dat hij goed vetvrij is.
  4. Plaats de vlinder op het mes, doe de eiwitten in de beker en klop op: 2 min/snelheid 4. Voeg ondertussen via de dekselopening de overige 50 gr suiker toe aan het kloppend mengsel. Verwijder de vlinder en verdeel het opgeklopt eiwit manueel met een spatel onder het plattekaasmengsel.
  5. Giet het mengsel in de beklede bakvorm en plaats ongeveer 40 min in de oven op 200°. Leg de laatste 10 min een vel aluminiumfolie op de taart zodat de bovenkant niet verbrandt.
  6. Controleer of de taart gaar is. Een prikker of tandenstoker moet er droog uitkomen.
  7. Laat in de vorm afkoelen.

Zweedse balletjes

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Zweedse balletjes

Zweedse balletjes

Kooktijd: 45 MinTotale tijd: 45 Min
Heb je zin in Zweedse balletjes, dan kan je ze natuurlijk gaan eten bij de gekende meubelgigant. Maar je hoeft niet de deur uit. Maak het gerecht met hulp van je Thermomix die zorgt voor het mengen van het gehakt én voor de saus! Lekker met aardappelpuree en appelmoes of veenbesjes (niet opgenomen in het recept).

Ingredienten

  • 1 ui
  • 10 gr olijfolie
  • 500 gr gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 30 gr paneermeel
  • 250 gr water
  • 100 gr room
  • een snuif peper
  • 1/2 groentenbouillonblokje
  • 20 gr sojasaus
  • 5 gr vijfkruidenpoeder
  • 25 gr maïzena

Instructies

  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Doe de ui in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg het gehakt toe aan de mengbeker, doe het ei en het paneermeel erbij en meng: 30 sec/kneedfunctie.
  4. Haal het gehakt uit de mengbeker en maak er balletjes van.
  5. Bak de balletjes in een pan met wat olie en (of) boter.
  6. Reinig de mengbeker en maak de saus terwijl de balletjes aan het bakken zijn.
  7. Doe het water, de room, peper, het half groentenbouillonblokje, de sojasaus, de vijfkruidenpoeder en de maïzena in de mengbeker en gaar: 9 min/90°/snelheid 4.
  8. Giet de saus over de gebakken balletjes en serveer.

Banana Bread Muffins

Aantal porties: 6 stuks
Auteur: Clevercooking
Banana Bread Muffins

Banana Bread Muffins

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 20 MinTotale tijd: 30 Min
Deze muffins zijn ideaal om je rijpe bananen op te werken. Samen met de noten zorgen ze voor een lekker en gezond ontbijt of tussendoortje.

Ingredienten

  • 100 gr havermoutvlokken
  • 2 rijpe bananen (ongeveer 200 gr)
  • 35 gr kokosolie of boter
  • 50 gr kokosbloesemsuiker
  • 1 koffielepel vanille-essence
  • 7 gr gedroogde gist
  • een snuifje zout
  • 60 gr gemengde noten
  • bakspray of gesmolten boter om de muffinvormpjes in te vetten

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Doe de havermout in de mengbeker en maak er poeder van: 20 sec/snelheid 10. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  3. Pel de bananen en snij in grove stukken. Doe ze in de mengbeker samen met de kokosolie of de boter, de kokosbloesemsuiker, de vanille-essence, de gedroogde gist en een snuifje zout. Meng: 20 sec/snelheid 5.
  4. Voeg de opzijgehouden gemixte havermout toe en de noten en hak: 8 sec/linksomdraai/snelheid 5.
  5. Vet de muffinvormpjes in met bakspray of gesmolten boter en verdeel het mengsel over de vormpjes.
  6. Plaats 20 min in de oven op 180° en laat afkoelen.

Cobbler met zomers fruit

Aantal porties: 4 à 6 personen
Auteur: Clevercooking
Cobbler met zomers fruit

Cobbler met zomers fruit

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 2 MinInactive time: 30 MinTotale tijd: 37 Min
"Cobbler" verwijst in het Engels naar "kassei". Je zal je misschien afvragen wat dat te maken heeft met onderstaand recept? Wel, het is een variant op een crumble met gestoofd fruit. Maar daar waar bij een crumble het deeg verkruimeld wordt over het fruit, wordt het deeg bij een cobbler in ronde hoopjes op het fruit gelegd. Zo onstaan bij het bakken bolletjes die op kasseistenen lijken. Je serveert dit gerecht aan tafel in een mooie ovenschaal en schept dan voor iedereen een mooie portie uit. Strak kan je dit niet op het bord krijgen, maar mét of zonder ijs: gewoon lekker!

Ingredienten

  • een beetje boter om de vorm in te vetten
  • 500 gr gemengd fruit (aardbei, bosbessen, braambessen, frambozen, aalbessen, ...)
  • 75 gr vanillesuiker
  • 25 gr maïzena
  • 45 gr suiker
  • 10 gr bakpoeder
  • 145 gr bloem
  • 45 gr amandelpoeder
  • 200 gr room
  • roomijs(optioneel)

Instructies

  1. Vet de bakvorm in met een beetje boter.
  2. Verwarm de oven voor op 180°.
  3. Haal de steeltjes uit de aardbeien en snij ze in grove stukken. Bosbessen, frambozen en dergelijke hoef je niet door te snijden.
  4. Doe het fruit in de vorm en strooi er de vanillesuiker en maïzena over, meng even met de hand.
  5. Doe de suiker, het bakpoeder, de bloem, het amandelpoeder en de room in de mengbeker en kneed: 1min 30sec/deegfunctie.
  6. Haal het deeg uit de mengbeker en schep met een lepel of ijsschep bolletjes deeg die je verdeelt over het fruit. Laat wat plaats tussen de deegbolletjes.
  7. Zet de vorm in de oven en bak de cobbler gedurende 30 min. op 180°
  8. Serveer warm. Eventueel kan je er een bolletje ijs bij serveren.

Quiche van courgette en zalm

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Quiche van courgette en zalm

Quiche van courgette en zalm

Bereidingstijd: 5 MinKooktijd: 10 MinInactive time: 45 MinTotale tijd: 1 Hour
Om deze quiche te maken, moet je zelf echt niet veel doen. De thermomix en de oven nemen het van je over. Serveer er een lekker slaatje bij (niet opgenomen in het recept) en klaar is kees.

Ingredienten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine courgette (ongeveer 250 gr)
  • 20 gr olijfolie
  • 100 gr mascarpone
  • 100 gr room
  • 3 eieren
  • peper
  • zout
  • gedroogde tijm
  • kant-en-klaar kruimel-of bladerdeeg
  • 300 gr zalm
  • mosterd
  • fijngesneden bieslook

Instructies

  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Pel de look. Doe ui en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spoel de courgette, snij in grove stukken, voeg toe aan de mengbeker en hak: 3 sec/snelheid 4.
  3. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 5 min/100°/linksomdraai/lepeltje.
  4. Haal de groenten uit de mengbeker en laat even uitdruipen in een vergiet. De courgette kan immers wat teveel vocht afgeven. Kruid de groenten met peper en zout.
  5. Doe de mascarpone, de room, de eieren, een flinke snuif zout, peper en tijm in de mengbeker en meng: 10 sec/snelheid 3.
  6. Verwarm de oven voor op 180°.
  7. Bekleed een bakvorm van ongeveer 26cm diameter met bakpapier. Leg er het kant-en-klaar deeg in en snij de overhangende randen af. Smeer het deeg in met flink wat mosterd en bestrooi met fijngesneden bieslook.
  8. Snij de zalm in plakjes of blokjes en verdeel ze over het deeg. Verdeel de groenten over de zalm en giet het mascarpone/roommengsel over de vulling.
  9. Bak de quiche ongeveer 45 min. in de oven op 180°.
  10. Serveer met een slaatje naar keuze.

Smoothie van kiwi

Aantal porties: 1 persoon
Auteur: Clevercooking
Smoothie van Kiwi

Smoothie van Kiwi

Kooktijd: 3 MinTotale tijd: 3 Min
Geen tijd voor ontbijt of een hongertje in de loop van de dag? Ook met kiwi kan je snel een lekkere smoothie maken.

Ingredienten

  • 1 gele of groene kiwi
  • 100 gr ijskoude melk
  • 10 gr honing

Instructies

  1. Schil de kiwi en snij in grove stukken. Doe ze in de mengbeker.
  2. Voeg de melk en de honing toe en mix: 30 sec/snelheid 10.
  3. Serveer onmiddellijk.

Soepje van aardbei

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Soepje van aardbei

Soepje van aardbei

Bereidingstijd: 40 MinInactive time: 4 HourTotale tijd: 4 H & 40 M
Ben jij ook verzot op aardbeien? Ik zou ze elke dag kunnen eten! Hieronder vind je een heerlijk recept om dit zomers fruit in een mooi dessert te presenteren. Met wat muntblaadjes en eventueel eetbare bloemetjes zal je beslist scoren!

Ingredienten

  • 200 gr water
  • 200 gr witte wijn
  • 200 gr kristalsuiker
  • 700 gr aardbeien (200 gr voor het soepje, 500 gr voor de afwerking)
  • 20 gr viooltjessiroop (bijvoorbeeld van Monin, verkrijgbaar in Delhaize)
  • het sap van 1 citroen
  • het sap van 1 limoen
  • 1 takje basilicum (blaadjes+steel)
  • enkele blaadjes munt en eventueel eetbare bloemetjes voor de afwerking

Instructies

  1. Doe het water, de witte wijn, de kristalsuiker, 200 gr aardbeien, de siroop, het sap van de citroen en de limoen en de basilicum in de mengbeker en verwarm: 20 min/100°/snelheid 1.
  2. Mix alles: 40 sec/snelheid 10.
  3. Laat afkoelen en plaats minstens 4 uur in de koelkast.
  4. Serveer het soepje in een diep bord, snij de overige 500gr aardbeien in stukjes en leg ze in het soepje.
  5. Werk af met kleine blaadjes munt en eventueel wat eetbare bloemetjes.

Penne met pittige tomatensaus, merguez en rucola

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Penne met pittige tomatensaus, merguez en rucola

Penne met pittige tomatensaus, merguez en rucola

Kooktijd: 45 MinTotale tijd: 45 Min
De tomatensaus in onderstaand recept is echt de moeite waard om te maken. Ik gebruik ze heel vaak bij allerhande pastagerechten, maar ook als extra smaakmaker in tomatensoep. Door toevoeging van sambal krijg je een lekker afsmakende saus. En ook de merguezworstjes zorgen voor wat extra pit. Met de hoeveelheid aan ingrediënten die je hieronder vindt, heb je saus voor de pasta én een extra hoeveelheid die je enkele dagen in een bokaal in de koelkast kan bewaren voor een andere bereiding.

Ingredienten

Voor de tomatensaus
  • 60 gr ui
  • 1 teentje look
  • 30 gr olijfolie
  • een flinke snuif tijm
  • een flinke snuif oregano
  • 100 gr witte wijn
  • 6 tomaten (4 voor de saus + 2 voor de afwerking)
  • 20 gr suiker
  • 5 gr sambal oelek
  • een snuif zout
  • 1 takje rozemarijn
Voor de penne
  • 600 gr water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 300 gr penne
Overige ingrediënten
  • 400 gr merguezworstjes
  • 100 gr rucola

Instructies

Voor de tomatensaus
  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Pel de look. Doe ui en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie en de tijm en oregano toe en stoof aan: 5 min/100°/ snelheid 1.
  3. Voeg de witte wijn toe en kook in: 8 min/100°/snelheid 1/ zonder maatbekertje.
  4. Was ondertussen de tomaten, haal het hartje eruit en snij er vier in grove stukken.
  5. Voeg de in stukken gesneden tomaten toe aan de mengbeker. Voeg de suiker, de sambal, het zout en de rozemarijn toe en stoof aan met het kookmandje op het deksel: 30 min/95°/snelheid 1.
  6. Snij de overige 2 tomaten in kleine blokjes.
  7. Haal de rozemarijn uit de saus en mix ze: 1 min/snelheid 7.
  8. Voeg de opzijgehouden tomatenblokjes toe en hou de saus warm.
Voor de penne
  1. Doe het water in de mengbeker, voeg het bouillonblokje en de penne toe. Roer de pasta even rond met de spatel.
  2. De gaartijd van de penne kan verschillen van soort tot soort. Ik gebruikte penne rigate van Delhaize die ik als volgt kookte: 16 min/98°/linksomdraai/lepeltje.
  3. Controleer of de penne gaar is. Kook eventueel nog 2 min langer, maar kijk dan na of er nog voldoende water in de beker is. Is dit niet het geval, voeg dan nog een beetje water toe.
Afwerking
  1. Bak de merguezworstjes in een pan.
  2. Roer een hoeveelheid tomatensaus naar keuze door de penne en serveer met in stukjes gesneden merguez en rucola.

Banaan-frambozenshake

Aantal porties: 2 personen
Auteur: Clevercooking
Banaan-frambozenshake

Banaan-frambozenshake

Bereidingstijd: 5 MinTotale tijd: 5 Min
Lekker als ontbijt of tussendoortje: deze heerlijke milkshake zonder toegevoegde suiker. Met ijskoude melk en bevroren frambozen (of ander fruit naar keuze) heb je in geen tijd een verfrissend en hongerstillend drankje klaar!

Ingredienten

  • 100 gr rijpe banaan
  • 100 gr bevroren frambozen
  • 500 gr melk

Instructies

  1. Pel de banaan en snij in schijfjes. Doe ze samen met de bevroren frambozen in de mengbeker en voeg de melk toe. Mix: 1 min/snelheid 10.

Chocoladecrème met avocado

Aantal porties: 4 personen
Auteur: Clevercooking
Chocoladecrème met avocado

Chocoladecrème met avocado

Kooktijd: 10 MinTotale tijd: 10 Min
Een verrassend lekker dessertje voor wie geen klassieke chocolademousse wenst met eieren.

Ingredienten

  • 60 gr (amandel) melk
  • 60 gr rijpe banaan
  • 25 gr cacaopoeder
  • 80 gr esdoornsiroop
  • 2 avocado's
  • 4 frambozen voor de afwerking
  • 4 blaadjes munt of eetbare bloemblaadjes

Instructies

  1. Doe de melk, de banaan, het cacaopoeder en de esdoornsiroop in de mengbeker en meng: 10 sec/snelheid 4.
  2. Halveer de avocado's, verwijder de pit en de schil en snij in grove stukken. Voeg toe aan de mengbeker en mix gedurende 30 sec terwijl je geleidelijk aan de snelheid verhoogt naar snelheid 8.
  3. Spatel naar beneden en herhaal: 30 sec/geleidelijk aan verhogen van snelheid 4 tot 8.
  4. Schep de massa in glaasjes of kommetjes. Dit kan met een lepel of nog handiger met een spuitzak.
  5. Laat gedurende enkele uren opstijven in de koelkast en werk af met de frambozen en de munt-of bloemblaadjes.