Brownie met peertjes, vanille-ijs en sabayon van crème de cassis

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Brownie met peertjes, vanille-ijs en sabayon van crème de cassis

Brownie met peertjes, vanille-ijs en sabayon van crème de cassis

Kooktijd: 1 H & 30 MInactive time: 3 HourTotale tijd: 4 H & 30 M
Alle thermomixgebruikers hebben ongetwijfeld al sabayon gemaakt met hun toestel. In dit gerecht maken we vlak voor het serveren sabayon van crème de cassis. Het ijs is kant-en klaar gekocht en de overige ingrediënten op dit bordje namelijk de brownie en de peertjes kan je 1 dag van tevoren klaarmaken. Het recept is gemaakt voor 4 personen, van de brownie heb je dan best nog wat over. Ik bakte de brownie in een aluminium schaaltje van 17x17cm. Als je goed naar de foto kijkt, zie je nog kleine vormpjes die gemaakt zijn van het vocht waarin de peertjes gepocheerd zijn. Met wat agar-agar, een bindmiddel dat je in elke supermarkt kan krijgen, kan je zo een mooie donkerrode gel maken waar je figuurtjes uit kan uitsteken. De groene blaadjes zijn cressjes die verkrijgbaar zijn in de horeca-groothandel. Je kan ze perfect vervangen door kleine muntblaadjes.

Ingredienten

Brownie
  • 80 gr noten naar keuze (60 gr + 20 gr)
  • 60 gr pure chocolade
  • 90 gr boter
  • 50 gr hazelnootpasta
  • 2 eieren
  • 50 gr kristalsuiker
  • 50 gr blonde cassonadesuiker
  • 50 gr donkere cassonadesuiker
  • 50 gr room
  • 75 gr gezeefde bloem
  • 5 gr bakpoeder
Gepocheerde peertjes
  • 500 gr rode wijn
  • 250 gr rode porto
  • 100 gr crème de cassis
  • 120 gr suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stukjes steranijs
  • 2 kruidnagels
  • 1 blad laurier
  • sap van 1 sinaasappel
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 peren
Gel van pocheervocht
  • 275 gr warm pocheervocht van de peertjes
  • 4 gr agar-agar
Sabayon van crème de cassis
  • 60 gr crème de cassis
  • 2 dooiers
  • 10 gr suiker
Overige ingrediënten en opbouw van het gerecht
  • Vanille-ijs
  • Cressblaadjes of muntblaadjes

Instructies

Brownie
  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Doe de noten in de mengbeker en hak: 1 sec/turbo. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
  3. Doe de chocolade in de mengbeker en hak: 10 sec/snelheid 10. Spatel naar beneden en verwarm de chocolade: 3 min/50°/snelheid 3,5.
  4. Snij de boter in blokjes en doe ze in de mengbeker. Voeg ook de hazelnootpasta toe en verwarm: 1 min/40°/snelheid 3.
  5. Haal het mengsel uit de mengbeker en reinig die of gebruik een tweede beker als je die hebt voor het vervolg van het recept.
  6. Zet de vlinder op het mes. Voeg de eieren en alle suiker toe en klop op: 1 min/snelheid 3,5.
  7. Voeg de room toe en meng: 20 sec/snelheid 3.
  8. Voeg de gezeefde bloem en het bakpoeder toe en meng: 15 sec/snelheid 3. Spatel naar beneden en herhaal: 15 sec/snelheid 3.
  9. Voeg het opzijgehouden chocolademengstel en 60 gr van de gehakte noten toe en meng: 20 sec/snelheid 3.
  10. Beboter en bebloem een lage bakvorm en doe het deeg erin.
  11. Strooi de overige 20 gr gehakte noten gelijkmatig over het deeg.
  12. Zet in de oven en bak gedurende 20 à 30 minuten op 180°.
  13. Controleer of het deeg gaar is. Wanneer je met een houten prikker in het deeg prikt, moet die er droog uitkomen.
Gepocheerde peertjes
  1. Plaats het messendeksel. Indien je dit niet hebt, maak de bereiding dan gewoon in een kookpot op het vuur. Ook dat is makkelijk.
  2. Voeg alle ingrediënten, met uitzondering van de peren toe aan de mengbeker en verwarm: 10 min/100°/snelheid 1.
  3. Schil de peren, halveer ze en verwijder voorzichtig het klokhuis. Leg de halve peren op het messendeksel en pocheer: 20 min/98°/snelheid 1. Let op: de pocheertijd hangt sterk af van de malsheid van je peren. Als je al rijpe peren hebt, is de tijd wellicht wat korter.
  4. Haal de peren voorzichtig uit de mengbeker en doe ze in een afsluitbare kom.
  5. Giet het pocheervocht door een zeef en vang het vocht op. Weeg 275 gr van het vocht af indien je ook de gel wilt maken. Giet het overige vocht over de peertjes die je tot gebruik bewaart in de koelkast.
  6. Voor het serveren laat je de gepocheerde peertjes uitlekken en snij je ze in fijne plakjes.
Gel van pocheervocht
  1. Doe het warme pocheervocht van de peertjes in de mengbeker, voeg 4 gr agar-agar toe en kook: 4 min/120°/snelheid 1.
  2. Giet in een platte schaal, laat even afkoelen en plaats minstens 3 uur in de koelkast.
  3. Steek vormpjes naar keuze uit om het dessert af te werken.
Sabayon van crème de cassis
  1. Plaats de vlinder.
  2. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en klop op : 9 min/70°/snelheid 3.
Opbouw van het dessert
  1. Leg op elk bord enkele stukjes brownie, een gepocheerd peertje dat je in fijne schijfjes snijdt, een bolletje vanille-ijs, eventueel uitgestoken figuurtjes van de gel en à la minute geklopte sabayon. Werk af met enkel blaadjes munt of ander groen.

Banana split met bananenijs

Aantal porties: 6 personen
Auteur: Clevercooking
Banana split met bananenijs

Banana split met bananenijs

Bereidingstijd: 24 HourKooktijd: 5 MinTotale tijd: 24 H & 5 M
Ook als je geen ijsmachine hebt, kan je op een eenvoudige manier à la minute roomijs maken met de Thermomix. Je moet er enkel rekening mee houden dat je 1 dag van tevoren de bananenschijfjes invriest en dat je 30 min voordat je het ijs wilt maken het busje room in de diepvries zet. Suiker toevoegen is voor dit ijs echt niet nodig omdat bananen op zich al zoet zijn. Maak je dit recept met ander bevroren fruit, dan voeg je wat poedersuiker toe

Ingredienten

  • 5 rijpe bananen (3 + 3)
  • 200 ml room (liefst 35% vet of meer)
  • chocoladesaus

Instructies

  1. Pel 3 rijpe bananen, snij ze in schijfjes en schik ze plat naast elkaar in een diepvrieszakje(s). Leg de zakjes minimum 1 dag van tevoren in de diepvriezer.
  2. Zet de room 30 min. voor het serveren in de diepvriezer. Niet langer, want dan kan je de room niet meer uit het busje gieten.
  3. Doe de bevroren bananenschijfjes in de mengbeker en voeg de koude room toe.
  4. Plaats de spatel van de Thermomix in de dekselopening en schakel het toestel in: 30 sec/snelheid 5 terwijl je met de spatel rondroert.
  5. Spatel naar beneden en herhaal: 30 sec/snelheid 5 terwijl je met de spatel opnieuw rondroert via de dekselopening.
  6. Serveer het ijs onmiddellijk met de resterende banaan en wat chocoladesaus.

Snelle broodpudding met banaan

Aantal porties: 10
Auteur: Clevercooking
Snelle broodpudding met banaan

Snelle broodpudding met banaan

Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 10 MinTotale tijd: 20 Min
Op zoek naar een dessertje zonder toegevoegde suiker dat ook als ontbijt kan dienen? Dan zit je met deze bananenbroodpudding zeker goed. Ideaal ook om met resten brood en overrijpe bananen iets lekkers te maken. De gaartijd van deze broodpudding is maar 10 minuten! Echt waar, je kan hem op die tijd klaarhebben met behulp van de microgolfoven. Gebruik een ovenschaal met deksel.

Ingredienten

  • 250 gr melk
  • 3 rijpe bananen (ongeveer 350 gr)
  • 25 gr puddingpoeder
  • 400 gr brood (200 gr+200 gr), in stukken
  • 4 eieren
  • 80 gr rozijnen
  • eventueel een extra banaan voor de afwerking

Instructies

  1. Doe de melk in de mengbeker en verwarm: 3 min/95°/snelheid 1.
  2. Snij de bananen in schijfjes, doe ze in de mengbeker en mix: 30 sec/snelheid 7.
  3. Voeg het puddingpoeder, de eerste 200 gr broodstukken en 4 eieren toe en mix: 30 sec/snelheid 6.
  4. Voeg de overige 200 gr brood toe, samen met de rozijnen en mix opnieuw: 30 sec/snelheid 5.
  5. Doe alles in een ovenschaal, zet het deksel erop en plaats 10 minuten in de microgolfoven op vol vermogen. Laat nog 10 min met het deksel op de schaal in de oven staan.
  6. Serveer als dessert, ontbijt of tussendoortje, al of niet met extra plakjes banaan.

Hollandse appeltaart

Aantal porties: 8 à 10 personen
Auteur: Clevercooking
Hollandse appeltaart

Hollandse appeltaart

Bereidingstijd: 40 MinInactive time: 3 HourTotale tijd: 3 H & 40 M
Bij onze noorderburen staat er bij elke taverne of elk koffiehuis minstens een lekkere appeltaart op het menu. Met heel veel appel, rozijnen en kaneel.

Ingredienten

  • 180 gr boter op kamertemperatuur
  • 2 eieren (1 1/2 + 1/2)
  • 200 gr kristalsuiker (100 gr+ 100 gr)
  • 300 gr patisseriebloem
  • een snuifje zout
  • 1 kg jonagold
  • 100 r rozijnen
  • 1+1/2 theelepel kaneel
  • optioneel: vanille-ijs

Instructies

  1. Snij de boter in stukken en doe ze in de mengbeker.
  2. Klop de 2 eieren los in een kommetje en voeg 1+1/2 ei toe aan de mengbeker. Doe de patisseriebloem, de eerste 100 gr suiker en het zout in de mengbeker en kneed: 1min20 sec op kneedfunctie.
  3. Haal het deeg uit de beker en maak er een bol van. Wikkel het deeg in keukenfolie en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
  4. Reinig de beker met de reinigingsmodus op de eerste stand.
  5. Vet een springvorm van 24 cm diameter in met wat boter. Strooi er een beetje bloem in. Draai de bakvorm goed rond zodat bodem en opstaande kanten allemaal bedekt zijn met een dun laagje bloem. Hou de springvorm ondersteboven en klop de overtollige bloem eruit.
  6. Haal het deeg uit de koelkast en snij er 1/3de af dat je opnieuw verpakt in de koelkast legt. Je maakt er zo dadelijk het deksel van de taart mee. Ga eerst aan de slag met 2/3de van het deeg en leg het op een siliconen matje. Rol het met een deegrol uit tot een cirkel van ongeveer 32 cm. Doe dit zo snel mogelijk en raak het deeg zo weinig mogelijk aan, anders wordt het te slap. Bekleed de springvorm met het deeg en zet in de koelkast.
  7. Verwarm de oven voor op 180°.
  8. Nu is de vulling aan de beurt. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij ze in grove blokjes. Doe alles in een kom en bestrooi met de overige 100 gr suiker. Voeg de rozijnen en de kaneel toe en schep alles goed om.
  9. Neem de springvorm uit de koelkast en vul hem met het appel/rozijnen/kaneel/suikermengsel.
  10. Neem de rest van het deeg uit de koelkast, rol het uit op het siliconenmatje en snij er lange repen van met een mes (voorzichtig, snij niet door het siliconen matje!). Leg de repen in een vlechtwerk op de appels en druk de zijkanten goed aan. Bestrijk de deegrepen voorzichtig met de rest van het achtergehouden ei. Gebruik hiervoor een borsteltje.
  11. Plaats de taart in de oven en bak gedurende ongeveer 1 uur op 180°. Hou het bakken in de gaten. Leg eventueel wat aluminiumfolie op de taart als ze bovenaan te bruin zou worden.
  12. Serveer met een lekkere kop koffie of thee, en al dan niet met wat vanille-ijs. De taart is zowel warm als koud lekker.

Aardbeientaart

Aantal porties: 4 à 6 personen
Auteur: Clevercooking
Aardbeientaart

Aardbeientaart

Bereidingstijd: 20 MinInactive time: 1 HourTotale tijd: 1 H & 20 M
Met de Thermomix maak je makkelijk de bodem voor de taart en de banketbakkersroom.

Ingredienten

Voor de bodem
  • 200 gr patisseriebloem
  • 100 gr koude boter, in stukken gesneden
  • 30 gr fijne suiker
  • 60 gr water
  • een snuifje zout
  • 1 eidooier
Voor de banketbakkersroom
  • 300 gr melk
  • 50 gr fijne suiker
  • 1/2 vanillestokje
  • 1 eidooier
  • 40 gr maïzena
Voor de afwerking van de taart
  • 500 gr aardbeien

Instructies

Voor de bodem
  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en kneed: 1 min/deegfunctie.
  3. Haal het deeg uit de mengbeker, maak er een bol van, rol in keukenfolie en zet 30 min in de koelkast.
  4. Beboter en bebloem een taartvorm van 23 cm.
  5. Haal het deeg uit de koelkast, kneed het even met de handen en rol het cirkelvormig uit met een deegroller tot een dikte van ongeveer 0,5cm. Bekleed de taartvorm met het deeg en verwijder bovenaan het overtollige deeg. Deze restjes kan je invriezen en gebruiken voor een volgende bereiding.
  6. Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem van het deeg en zet de vorm ongeveer 30 min in de oven op 180°.
  7. Haal de bodem uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
Voor de banketbakkersroom
  1. Doe de melk en de suiker in de mengbeker.
  2. Snij het vanillestokje in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mesje.
  3. Doe de zaadjes én het stokje in de mengbeker.
  4. Voeg de dooier en de maïzena toe en gaar: 6 min/90°/linksomdraai/snelheid 5.
  5. Haal de banketbakkersroom uit de mengbeker, verwijder het vanillestokje, doe in een schaal en laat afkoelen.
Voor de afwerking van de taart
  1. Klop de afgekoelde banketbakkersroom glad met een garde. Doe in een spuitzak.
  2. Knip de spuitzak open en verdeel de banketbakkersroom over de gebakken bodem.
  3. Reinig de aardbeien, verwijder de kroontjes, snij in stukken en verdeel over de banketbakkersroom.

Cantucci

Aantal porties: 30 koekjes
Auteur: Clevercooking
Cantucci

Cantucci

Kooktijd: 10 MinInactive time: 60 MinTotale tijd: 1 H & 10 M
Cantucci zijn typisch Italiaanse amandelkoekjes die tweemaal gebakken worden. Ze worden vaak geserveerd met een zoete dessertwijn waar je ze in kan soppen, maar zelf kies ik daar liever een kopje koffie of thee voor.

Ingredienten

  • 250 gr bloem
  • 180 gr suiker
  • een snuif zout
  • 8 gr bakpoeder
  • 1 koffielepel kaneelpoeder
  • 1/2 koffielepel kardemonpoeder
  • het merg van 1 vanillestokje
  • zestes van 1 citroen
  • zestes van 1 sinaasappel
  • 2 hele eieren + 1 eierdooier
  • 20 gr pastis (of andere anijslikeur)
  • 180 gr ongepelde, ongezouten amandelen

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180°. Leg een bakpapier of siliconen matje op een bakplaat.
  2. Doe alle ingrediënten met uitzondering van de amandelen in de mengbeker en kneed: 2 min/kneedfunctie.
  3. Voeg de amandelen toe en kneed nog even verder: 40 sec/kneedfunctie.
  4. Je bekomt een nog vrij kleverige massa. Stort deze uit op de beklede bakplaat en maak er een zo compact mogelijke vorm van die overal even hoog is (ongeveer 3cm).
  5. Bak in de oven gedurende 30 min op 180°.
  6. Haal uit de oven en laat 10 min afkoelen.
  7. Verlaag de oventemperatuur naar 150°.
  8. Leg de wat afgekoelde koek op een snijplank en snij hem eerst in lange repen van ongeveer 2cm breedte. Snij de repen dan nog eens door. Leg de koekjes opnieuw op de beklede bakplaat, deze keer met de binnenzijde omhoog. Bak verder in de oven: 15 min op 150°.
  9. Deze harde koekjes kan je enkele dagen bewaren in een blikken trommel.

Mouhalabieh

Aantal porties: 8 personen
Auteur: Clevercooking
Mouhalabieh

Mouhalabieh

Mouhalabieh is een puddingdessert uit de Libanese keuken. De pudding wordt geparfumeerd met oranjebloesemwater en afgewerkt met een siroop van citroen en honing. De groene pistachenootjes zorgen voor het crunchy effect. Een lekker dessertje dat klaar is in 10 minuten. Daarna nog wel laten afkoelen in de koelkast.

Ingredienten

  • 800 gr melk
  • 80 gr suiker
  • 70 gr maïzena
  • 10 gr oranjebloesemwater
  • sap van 1 citroen
  • 4 eetlepels honing
  • 50 gr gehakte pistachenoten

Instructies

  1. Doe de melk, de suiker en de maïzena in de mengbeker en gaar: 9 min/95°/snelheid 4.
  2. Voeg het oranjebloesemwater toe en meng: 30 sec/snelheid 4.
  3. Doe in glaasjes of kommetjes en laat minstens 2 uur afkoelen in de koelkast.
  4. Meng in een kommetje het citroensap en de honing.
  5. Giet voor het serveren in elk glaasje wat citroen/honingsiroop en werk af met wat gehakte pistachenoten.

Vanille-amandelpudding met arrowroot als bindmiddel

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Vanille-amandelpudding met arrowroot als bindmiddel

Vanille-amandelpudding met arrowroot als bindmiddel

Kooktijd: 10 MinTotale tijd: 10 Min
De combinatie van amandelmelk, vanille en kokosbloesemsuiker geeft een mooie diepe smaak aan deze makkelijke pudding. In dit recept wordt arrowroot gebruikt als bindmiddel.

Ingredienten

  • 500 gr amandelmelk
  • 1/2 vanillestok
  • 40 gr kokosbloesemsuiker
  • 1 ei
  • 35 gr arrowroot
  • 1 eetlepel koud water
  • enkele amandelschilfers voor de afwerking

Instructies

  1. Doe de amandelmelk in de beker.
  2. Schraap het merg uit een half vanillestokje en voeg merg en stokje toe aan de melk.
  3. Voeg de kokosbloesemsuiker en het ei toe en gaar: 5 min/90°/linksomdraai/snelheid 3.
  4. Los de arrowroot op in een kommetje met 1 eetlepel koud water.
  5. Doe de opgeloste arrowroot in de mengbeker en kook verder: 2 min/90°/linksomdraai/snelheid 3.
  6. Verwijder het vanillestokje en giet de pudding in glazen of kommetjes. Werk af met enkele amandelschilfers.

Vanille-amandelpudding met maïzena als bindmiddel

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Vanille-amandelpudding met maïzena als bindmiddel

Vanille-amandelpudding met maïzena als bindmiddel

Kooktijd: 10 MinTotale tijd: 10 Min
De combinatie van amandelmelk, vanille en kokosbloesemsuiker geeft een mooie diepe smaak aan deze makkelijke pudding. In dit recept wordt maïzena gebruikt als bindmiddel.

Ingredienten

  • 500 gr amandelmelk
  • 1/2 vanillestok
  • 40 gr kokosbloesemsuiker
  • 1 ei
  • 30 gr maïzena
  • enkele amandelschilfers voor de afwerking

Instructies

  1. Doe de amandelmelk in de beker.
  2. Schraap het merg uit een half vanillestokje en voeg merg en stokje toe aan de melk.
  3. Voeg de kokosbloesemsuiker, het ei en de maïzena toe en gaar: 7 min/90°/linksomdraai/snelheid 3.
  4. Verwijder het vanillestokje en giet de pudding in glazen of kommetjes. Werk af met enkele amandelschilfers.

Broodpudding met banaan

Kerstpavlova met rood fruit

Aantal porties: 8 personen
Auteur:
Kerstpavlova

Kerstpavlova

Kooktijd: 45 MinInactive time: 2 HourTotale tijd: 2 H & 45 M
Op een feesttafel wil het oog ook wat. Deze mooie pavlova met kerstkleuren is dan ook een perfecte afsluiter.

Ingredienten

Voor de meringue
  • 4 eiwitten
  • 115 gr kristalsuiker
  • 85 gr bloemsuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 koffielepel vanille-extract
Voor de mascarponecrème
  • 120 gr room
  • 250 gr mascarpone
  • 25 gr vanillesuiker
Voor de afwerking van de pavlova
  • 100 gr frambozen
  • 100 gr bosbessen
  • 100 gr rode bessen
  • enkele blaadjes munt
  • eventueel frambozencoulis

Instructies

Voor de meringue
  1. Neem een bakpapier ter grootte van de bakplaat en teken er met een potlood 2 cirkels op waarbinnen je straks de meringue zal spuiten. Ik gebruikte een groot bord met een diameter van 23cm en een klein bord met een diameter van 15cm. Draai het bakpapier om en leg het op de bakplaat.
  2. Verwarm de oven voor op 140°.
  3. Zorg voor een vetvrije mengbeker, mes en de vlinder.
  4. Meng de kristalsuiker en de poedersuiker in een kommetje.
  5. Zet de vlinder op het mes. Plaats de vlinder zodat de klopruimte tussen de messen het grootst is.
  6. Voeg de eiwitten toe.
  7. Schakel het toestel in zonder tijdsinstelling en laat het kloppen op snelheid 3,5.
  8. Voeg na ongeveer 1 minuut de suiker lepel per lepel toe via de dekselopening. Doet dit niet te snel. Voeg daarna, terwijl het toestel nog steeds draait het citroensap en het vanille-extract toe.
  9. Schakel het toestel uit (na ongeveer 4 min). Je hebt nu een mooie blinkende massa.
  10. Verwijder de vlinder. Doe het opgeklopt eiwit in een spuitzak met een breed, rond spuitmondje.
  11. Plak het bakpapier vast op de bakplaat met een beetje meringue.
  12. Spuit mooie hoge hoopjes tussen de gemarkeerde lijnen, de hoopjes moeten elkaar raken. Je hebt nu een krans.
  13. Maak in elk hoopje met een lepel een “nestje” waar straks de crème in kan.
  14. Verlaag de oventemperatuur tot 130°.
  15. Zet de bakplaat met de meringe gedurende 1 uur in de oven op 130°.
  16. Schakel de oven uit en laat de meringe nog 1 uur drogen zonder de ovendeur te openen.
  17. Leg de meringue voorzichtig op een grote schaal.
Voor de mascarponecrème
  1. Zet de vlinder op het mes.
  2. Voeg room, mascarpone en vanillesuiker toe aan de mengbeker. Stel het toestel in op snelheid 3,5 zonder tijd in te stellen, haal het maatbekertje na de start uit het deksel en hou het kloppen in de gaten. Stop het toestel vanaf het moment dat het mengsel mooi dik opgeklopt is. De tijd hiervoor is afhankelijk van het vetgehalte van de room. Klop in elk geval niet te lang, anders krijg je brokken. Ik heb 40 sec geklopt.
  3. Doe de crème in een spuitzak.
Voor de afwerking van de pavlova
  1. Spuit (of lepel) in elke meringue-nestje wat mascarponeroom.
  2. Versier de room dan verder met rood fruit en kleine muntblaadjes
  3. Serveer de pavlovakrans in zijn geheel aan tafel en snij hem dan pas aan in porties.
  4. Je kan op elk bord wat frambozencoulis lepelen, een portie pavlova in het bord leggen en nog wat extra rood fruit toevoegen rond de pavlova. Heb je nog wat mascarponeroom over, dan kan je in elk bord nog een extra toefje spuiten.

Sinaasappelcake

Aantal porties: 8 personen
Auteur:
Sinaasappelcake

Sinaasappelcake

Met de Thermomix maak je het beslag voor deze luchtige cake in een handomdraai klaar.

Ingredienten

  • 4 eieren
  • 225 gr bloem
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 180 gr kristalsuiker
  • 10 gr bakpoeder
  • een snuifje zout
  • 180 gr zonnebloemolie
  • sap en zestes van 2 bio-sinaasappels
  • een klontje boter om de cakevorm in te vetten
  • 1 extra sinaasappel + 1 eetlepel extra bloem

Instructies

  1. Verwarm de oven op 180°.
  2. Doe de eieren in de mengbeker.
  3. Voeg de bloem, de vanillesuiker, de kristalsuiker, het bakpoeder, het zout en de zonnebloemolie toe.
  4. Rasp de schil van 2 bio-sinaasappels en doe dit in de beker. Pers het sap van de 2 sinaasappels uit en voeg dit ook toe. Mix het geheel: 20 sec/snelheid 6. Je hebt nu een vrij vloeibaar beslag.
  5. Beboter een cakevorm en giet het beslag er in.
  6. Haal de partjes uit de overige sinaasappel. Deze techniek wordt "pêler à vif" genoemd. Je gaat als volgt tewerk: Snij met een scherm met boven-en onderkant van de sinaasappel zodat hij mooi rechtop kan staan op een snijplank. Snij de schil in verschillende malen van boven tot onder weg. Volg met je mes mooi de rondingen van de sinaasappel. Alle witte velletjes zouden verwijderd moeten zijn. Haal nu voorzichtig met een mesje alle partjes uit de vliesjes. Je houdt nu partjes over zonder velletjes. Dep ze droog met wat keukenpapier en bestrooi ze met een beetje bloem.
  7. Duw ze in het deeg. De bloem rond de sinaasappelpartjes moet ervoor zorgen dat ze niet allemaal naar de bodem van het deeg zakken.
  8. Bak de cake gedurende 50 à 60 minuten in de oven op 180°. Het laatste kwartier kan je een stukje aluminiumfolie op de vorm leggen zodat de bovenkant van de cake niet te donker wordt.
  9. Controleer of de cake gaar is door er met een houten prikker in te steken. Hangt er geen deeg meer aan de prikker, dan is de cake klaar. Bak anders nog enkele minuten verder.
  10. Haal de vorm uit de oven, laat afkoelen en haal de cake uit de vorm.

Appeltjes in laagjes

Yield: 6 personen
Author:
Appeltjes in laagjes

Appeltjes in laagjes

Cook time: 50 MinTotal time: 50 Min
De hoofdrol is in dit dessert weggelegd voor een smakelijke appel van bij ons: de jonagold. De schijfjes appel worden gebakken in een smeuïg beslag.

Ingredients

  • 2 eieren
  • 50 gr suiker
  • 20 gr gesmolten boter
  • 100 gr melk
  • enkele druppels vanillearoma
  • 70 gr bloem
  • 5 gr droge gist
  • 6 appels jonagold

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200°.
  2. Doe de eieren en de suiker in de mengbeker en klop: 30 sec/snelheid 4.
  3. Doe de gesmolten boter, de melk en het vanillearoma in de mengbeker en klop verder: 30 sec/snelheid 4.
  4. Doe de bloem en de gist in de mengbeker en meng: 30 sec/snelheid 3.
  5. Giet het beslag over in een ruime kom.
  6. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij de appels in dunne schijfjes. Doe ze in de kom met het beslag.
  7. Roer de appelschijfjes voorzichtig rond in het beslag zodat je ze niet breekt.
  8. Doe alles in een niet al te grote ronde of vierkanen bakvorm (hoe kleiner de vorm, hoe meer laagjes). Ik gebruikte een vorm van 21cm diameter.
  9. Bak gedurende 35 minuten in de oven op 200°. Dek na 20 minuten de vorm af met wat aluminiumfolie zodat de appeltjes niet verbranden.
  10. Laat afkoelen. Snij voorzichtig in stukken en serveer.

Vlierbloesemtaartjes

Yield: 10 kleine taartjes met een diamter van 5 cm
Author: Clevercooking
Vlierbloesemtaartjes

Vlierbloesemtaartjes

Dit receptje is een variant op het klassiek Portugees gebakje: Pastéis de Nata. Door het toevoegen van een beetje vlierbloesemsiroop krijgt dit taartje een extra subtiele smaak. Voor fijnproevers dus!

Ingredients

  • 125 gr room
  • 125 gr melk
  • 60 gr suiker
  • 20 gr honing
  • 25 gr patisseriebloem
  • 3 eidooiers
  • 1 theelepel vlierbloesemsiroop
  • bladerdeeg uit diepvries (ik gebruikte een verpakking van Delhaize met 10 vierkantjes)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200°.
  2. Zet de vlinder op het mes.
  3. Doe room, melk, suiker, honing, patisseriebloem, eidooiers en vlierbloesemsiroop in de mengbeker en klop: 10 sec/snelheid 3,5.
  4. Kook het geheel: 13 min/90°/snelheid 2.
  5. Spreid de bladerdeegvierkantjes uit op je werkvlak. Steek met een ronde uitsteker of een groot glas het bladerdeeg uit en bekleed er tartelette - of muffinvormpjes mee. De uitsteekvorm moet groter zijn dat de diameter van je taartvormpje zodat je ook de wand kan bekleden.
  6. Vul de vormpjes voor 3/4 met de roombereiding.
  7. Plaats gedurende 15 à 20 min in de oven op 200°.
  8. Laat afkoelen en haal uit de vormpjes.

Torta della nonna

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Torta della nonna

Torta della nonna

Cook time: 40 Mininactive time: 1 HourTotal time: 1 H & 40 M
"Torta della nonna" is een typisch Italiaanse taart van "oma". Het boterdeeg dat we voor deze taart gebruiken wordt gevuld met een licht geparfumeerde citroencrème. De Thermomix maakt het je gemakkelijk om zowel het deeg als de crème te maken. Ik gebruikte een taartvorm van 25 cm doorsnede en 3cm hoogte

Ingredients

Voor het deeg
  • 375 gr patisseriebloem
  • 45 gr amandelpoeder
  • een snuifje zout
  • zeste van 1/2 citroen (= geraspte citroenschil)
  • 180 gr malse boter in stukjes gesneden
  • 130 gr poedersuiker
  • 1 ei
  • 1 eidooier
Voor de vulling
  • 125 gr melk
  • 250 gr zure room
  • 1/2 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 100 gr kristalsuiker
  • 25 gr vanillepuddingpoeder
  • 15 gr patisseriebloem
  • zeste van 1/2 citroen
Voor de afwerking
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel melk
  • 50 gr pijnboompitjes
  • poedersuiker

Instructions

Voor het deeg
  1. Doe de bloem, het amandelpoeder, een snuifje zout en de zeste van 1/2 citroen in een kom en meng alles even door elkaar met een lepel.
  2. Doe de boterstukjes in de mengbeker. Voeg de poedersuiker, het hele ei en de eidooier toe en meng: 20 sec/snelheid 4.
  3. Voeg de helft van het bloem/amandelpoedermengsel toe en meng: 15 sec/snelheid 4.
  4. Voeg de overige helft toe en meng: 15 sec/snelheid 4.
  5. Spatel naar beneden en meng een laatste maal:: 10 sec/snelheid 4.
  6. Haal het deeg uit de mengbeker, maak er een afgeplatte bol van, wikkel die in huishoudfolie en laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
Voor de vulling
  1. Doe de melk en de zure room in de mengbeker.
  2. Snij het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit. Doe zaadjes en stokje in de mengbeker en voeg de eieren, de kristalsuiker, het vanillepuddingpoeder, de patisseriebloem en de zeste van 1/2 citroen toe. Gaar: 7 min/90°/linksomdraai/snelheid 3.
  3. Haal de crème uit de mengbeker en giet deze in een kom. Dek af met huishoudfolie en laat minimaal 1/2 uur afkoelen in de koelkast.
  4. Doe de crème daarna bij voorkeur in een spuitzak. Dat werkt het makkelijkst. Heb je geen spuitzak dan kan je de crème straks ook met een lepel op het deeg scheppen.
Samenstellen van de taart
  1. Verwarm de oven voor op 160°.
  2. Vet de taartvorm in met wat gesmolten boter en bestuif met een heel klein beetje bloem. Klop de overtollige bloem eruit door de taartvorm om te draaien.
  3. Neem het deeg uit de koelkast en verwijder de plastic folie. Snij 2/3 van het deeg af om de bodem te vormen, de rest gebruik je voor "het dak" van de taart.
  4. Rol het deeg voor de bodem met een deegroller uit op een bebloemd oppervlak en bekleed er de bodem en rand van de taartvorm mee. Verwijder het overtollige deeg door met een deegrol over de bovenkant van de vorm rollen.
  5. Neem de crème uit de koelkast, snij de spuitzak open en spuit de crème op de deegbodem.
  6. Meng de eidooier met de eetlepel melk. Neem een borsteltje en strijk er de rand van het deeg mee in zodat het dak er zo dadelijk op kleeft.
  7. Rol het achtergehouden 1/3de van het deeg uit en leg het op de taartvorm. Rol opnieuw voorzichtig met de deegroller over de taart zodat je het overtollige deeg kan verwijderen.
  8. Strijk de bovenkant van het deeg in met het eidooier/melkmengsel en strooi er wat pijnboompitjes op.
  9. Bak de taart in de oven op 160° gedurende 40 minuten.

Aardbeienmousse met rood fruit

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Aardbeienmousse met rood fruit

Aardbeienmousse met rood fruit

Cook time: 45 Mininactive time: 24 H & 1 MTotal time: 24 H & 46 M
Met dit dessertje zet je de zon op je bord! Je kan het heel eenvoudig presenteren in een glaasje of in een wat chiquere versie als je de mousse in een siliconenmal met een vorm naar keuze giet. Zet de gevulde mal dan eerst in de diepvriezer en laat de mousse bevriezen. Zo kan je de mousse voor het serveren immers makkelijk ontvormen en naar keuze afwerken met wat coulis en rood fruit. Het invriezen heeft nog een voordeel: je kan de mousse op voorhand maken en gerust weken bewaren in de diepvriezer. Je hoeft de vorm pas uit de diepvriezer te halen op het moment dat je je dessert wilt serveren. Tegen de tijd dat je de stukjes fruit op het bord hebt gelegd, is de mousse ontdooid.

Ingredients

  • 9 gr gelatine
  • 350 gr aardbeien
  • 100 gr suiker
  • 100 gr eidooier ( dooiers van 4 à 5 eieren afhankelijk van de grootte)
  • 100 gr hele eieren (2 eieren)
  • 100 gr boter
  • frambozencoulis
  • extra rood fruit om af te werken
  • enkele blaadjes munt voor de afwerking
  • optioneel: kant-en-klare toefjes meringue

Instructions

  1. Leg de gelatine in een schaaltje met koud water en laat minstens 15 min weken.
  2. Spoel de aardbeien, droog ze en snij de kroontjes eruit. Doe ze in de mengbeker, voeg de suiker toe en mix: 40 sec/snelheid 7.
  3. Voeg de eidooiers en de hele eieren toe en verwarm: 4 min/80°/snelheid 2.
  4. Knijp de gelatine goed uit, doe in de mengbeker en meng: 20 sec/snelheid 3,5.
  5. Haal het deksel van de beker en laat het geheel afkoelen tot 45°. Dit duurt ongeveer 30 min.
  6. Snij de boter in stukjes.
  7. Schakel je toestel in: 2 min/snelheid 6 terwijl je de blokjes boter via het deksel (dat je er niet helemaal afhaalt) bij het kloppende mengsel doet.
  8. Giet de bereiding in glaasjes of in siliconen vormpjes. Glaasjes kan je laten opstijven in de koelkast, siliconen vormpjes dien je in de diepvriezer te plaatsen zodat je de mousse voor het serveren makkelijk uit de vorm kan halen.
  9. Serveer de mousse met frambozencoulis en wat rood fruit naar keuze. Werk af met enkele kleine blaadjes verse munt en eventueel enkele toefjes meringue.

Mousse met Jules Destrooperwafeltjes

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Mousse met Jules Destrooperwafeltjes

Mousse met Jules Destrooperwafeltjes

Prep time: 25 MinTotal time: 25 Min
Een mousse met mascarpone kan je heel veel verschillende smaken geven. In dit recept ging ik aan de slag met boterwafeltjes van Jules Destrooper. Een kwestie van te kiezen voor een op en top Belgisch koekje dat best een mooie ambassadeur is voor ons land. Je kan het ondertussen immers in alle uithoeken van de wereld vinden.

Ingredients

  • 10 natuurboterwafels van Jules Destrooper (ongeveer 120 gr)
  • 3 eidooiers
  • 20 gr suiker
  • 3 eiwitten
  • een snuifje zout
  • 250 gr mascarpone

Instructions

  1. Breek de boterwafels in grove stukken, doe ze in de mengbeker en maal: 8 sec/snelheid 8.
  2. Haal uit de mengbeker, doe in een kommetje en hou van de gemalen koekjes 2 eetlepels apart voor de afwerking.
  3. Reinig de mengbeker.
  4. Plaats de vlinder, doe de dooiers in de mengbeker en klop 1 min/snelheid 3,5 terwijl je ondertussen de suiker door de opening van de beker bij de kloppende dooiers voegt.
  5. Voeg de mascarpone en de opzij gehouden gemalen koekjes (met uitzondering van de 2 eetlepels) in de mengbeker en meng: 20 sec/snelheid 3.
  6. Haal de vlinder en het mengsel uit de beker en doe in een grote kom.
  7. Reinig de mengbeker en de vlinder. Maak ze allebei goed vrij anders kan je de eiwitten niet stijf kloppen.
  8. Plaats de vlinder opnieuw in de beker, voeg de eiwitten toe en klop op: 2,30 min/snelheid 3,5 terwijl je ondertussen een snuifje zout door de opening van de mengbeker doet.
  9. Verwijder de vlinder en voeg de opgeklopte eiwitten toe aan het eidooier/mascarponemengsel. Spatel dit met een spatel voorzichtig onder mekaar.
  10. Schep alles in glaasjes of kommetjes en laat minstens 8 uur opstijven in de koelkast.
  11. Werk voor het serveren af met de opzij gehouden gemalen koekjes.
boterwafels in grove stukken, doe ze in de mengbeker en maal: 8 sec/snelheid 8.
  • Haal uit de mengbeker, doe in een kommetje en hou van de gemalen koekjes 2 eetlepels apart voor de afwerking.
  • Reinig de mengbeker.
  • Plaats de vlinder, doe de dooiers in de mengbeker en klop 1 min/snelheid 3,5 terwijl je ondertussen de suiker door de opening van de beker bij de kloppende dooiers voegt.
  • Voeg de mascarpone en de opzij gehouden gemalen koekjes (met uitzondering van de 2 eetlepels) in de mengbeker en meng: 20 sec/snelheid 3.
  • Haal de vlinder en het mengsel uit de beker en doe in een grote kom.
  • Reinig de mengbeker en de vlinder. Maak ze allebei goed vrij anders kan je de eiwitten niet stijf kloppen.
  • Plaats de vlinder opnieuw in de beker, voeg de eiwitten toe en klop op: 2,30 min/snelheid 3,5 terwijl je ondertussen een snuifje zout door de opening van de mengbeker doet.
  • Verwijder de vlinder en voeg de opgeklopte eiwitten toe aan het eidooier/mascarponemengsel. Spatel dit met een spatel voorzichtig onder mekaar.
  • Schep alles in glaasjes of kommetjes en laat minstens 8 uur opstijven in de koelkast.
  • Werk voor het serveren af met de opzij gehouden gemalen koekjes.
  • Created using The Recipes Generator

    Hartjeswafeltjes

    Aantal porties: 15 wafeltjes
    Auteur: Clevercooking
    Hartjeswafeltjes

    Hartjeswafeltjes

    Bereidingstijd: 10 MinKooktijd: 20 MinTotale tijd: 30 Min
    Een vers gebakken wafeltje voor bij een kopje koffie of thee, dat gaat er bij ons altijd in.En met de Thermomix is niets zo snel gemaakt als dit beslag.Enkele jaren geleden kreeg ik van een vriendin een wafelijzer met hartjesvorm, maar uiteraard kan je ook een gewoon wafelijzer gebruiken.Doe er niet teveel deeg in en laat de wafeltjes niet te lang bakken. Bij mijn ijzer hadden ze maar 3 minuutjes baktijd nodig.Het recept is voor 15 wafeltjes, maar verdubbel gerust de ingrediënten, de mengbeker van de Thermomix is groot genoeg.Smakelijk!

    Ingredienten

    • 150 gr boter + extra boter om je wafelijzer in te vetten
    • 160 gr kristalsuiker
    • 10 gr vanillesuiker (of zo'n staafje van Impérial = 8 gr)
    • een snuifje zout
    • 2 eieren
    • 250 gr patisseriebloem
    • 250 gr melk

    Instructies

    1. Snij de 150 gr boter in stukken en doe ze in de mengbeker. Smelt de boter: 4 min/60°/snelheid 2.
    2. Voeg alle overige ingrediënten toe: kristalsuiker, vanillesuiker, zout, eieren, patisseriebloem en melk. Meng het geheel: 20 sec/snelheid 3.
    3. Spatel de bloem die nog aan de randen hangt wat naar beneden en meng verder: 10 sec/snelheid 3.
    4. Warm het wafelijzer op. Vet het in met wat boter.
    5. Schep met een lepel kleine hoopjes deeg in het ijzer en bak gedurende ongeveer 3 minuten. De baktijd hangt af van je ijzer en de hoeveelheid deeg die je erin doet.
    6. Haal uit het ijzer en laat afkoelen.
    7. Verwerk al het deeg op dezelfde manier.

    Appel-perencake

    Yield: 1 cake voor 6 - 8 personen
    Author: Clevercooking
    Appel-perencake

    Appel-perencake

    Prep time: 15 Mininactive time: 50 MinTotal time: 1 H & 4 M
    Appelen met peren vergelijken doen we in dit recept niet :). Maar samen vormen ze wel het perfecte duo voor een sappige, smakelijke cake waarvan je het beslag met de Thermomix echt snel klaar hebt. Het moeilijkste aan dit recept is dat je moet wachten met proeven tot je cake uit de oven komt!

    Ingredients

    • 2 appels (1 + 1 bijvoorbeeld jonagold)
    • 1 peer (bijvoorbeeld doyenne)
    • 150 gr boter op kamertemperatuur
    • 4 eieren
    • 120 gr suiker
    • 200 gr zelfrijzende bloem
    • een snuifje zout
    • een snuif kaneelpoeder
    • een klontje boter en wat bloem om de bakvorm in te vetten (ik gebruikte een ronde vorm van 21 cm diameter)

    Instructions

    1. Schil 1 appel en 1 peer en haal het klokhuis er uit. Snij in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 7. Haal uit de mengbeker en hou opzij.
    2. Doe de malse boter in stukken gesneden in de mengbeker, voeg de eieren, de suiker, de zelfrijzende bloem, zout en kaneelpoeder toe en meng: 20 sec/snelheid 6.
    3. Doe het appel-perenmengsel terug in de mengbeker en meng verder: 10 sec/snelheid 6.
    4. Vet de bakvorm in met wat boter, strooi er een eetlepel bloem in en verdeel de bloem gelijkmatig over de vorm. Draai de vorm om en klop de overtollige bloem er uit.
    5. Verwarm de oven voor op 180°.
    6. Giet het cakebeslag in de bakvorm.
    7. Schil de tweede appel, haal het klokhuis eruit en snij de appel in partjes. Druk de appelpartjes bovenaan in het deeg.
    8. Zet de cake ongeveer 50 min in de oven op 180°. Hou de bovenkant in de gaten en dek de cake eventueel de laatste 10 min af met aluminiumfolie.
    9. Laat de cake afkoelen, haal uit de vorm en geniet.
    Created using The Recipes Generator

    Wortelcake

    Yield: 8 personen
    Author: Clevercooking
    Wortelcake

    Wortelcake

    De mop van het konijn dat bij de bakker om wortelcake vraagt, zal ik je besparen. En ik moet toegeven dat ik groenten in een zoete cake niet zo evident vind. Maar deze wortelcake  is echt lekker, kruidig en mals. Ook als je geen konijntjes in huis hebt, zal deze cake tot de laatste kruimel opgegeten worden.

    Ingredients

    Ingrediënten voor de wortelcake
    • 200 gr wortelen
    • 3 eieren
    • 200 gr blonde cassonadesuiker
    • 175 gr zonnebloemolie
    • 200 gr patisseriebloem + 1 eetlepel om de bakvorm te bestrooien
    • 1 kruidnagel, fijngestampt tot poeder
    • 1 theelepel kardemonpoeder
    • 1 theelepel gemberpoeder
    • 1 theelepel kaneelpoeder
    • 1/2 theelepel nootmuskaat
    • 1 theelepel bakpoeder
    • 1 theelepel bicarbonaat
    • een snuifje zout
    • een klontje boter om de bakvorm in te vetten
    Ingrediënten voor de boter/kaaslaag
    • 100 gr boter op kamertemperatuur
    • 70 gr poedersuiker
    • 100 gr Philadelphia-natuur
    • zestes van 1 bio-sinaasappel

    Instructions

    Bereiding van de wortelcake
    1. Verwarm de oven voor op 175°.
    2. Rasp de wortelen, snij ze in grove stukken, doe ze in de mengbeker en rasp: 10 sec/snelheid 7. Doe ze in een kommetje en hou opzij. Spoel de mengbeker uit en droog hem af.
    3. Zet de vlinder op het mes. Doe de eieren en de cassonadesuiker in de mengbeker en klop: 2 min/snelheid 3.
    4. Stel het toestel opnieuw in: 1 min/snelheid 3 en giet de zonnebloemolie geleidelijk aan door de dekselopening bij het kloppend mengsel.
    5. Haal de vlinder uit de beker en voeg de geraspte wortelen toe. Meng het geheel: 10 sec/snelheid 3.
    6. Voeg de bloem, het kruidnagelpoeder, het kardemonpoeder, het gemberpoeder, het kaneelpoeder, de nootmuskaat, het bakpoeder, het bicarbonaat en een snuifje zout toe en meng: 20 sec/snelheid 3.
    7. Vet een cakevorm of bakblik in met wat boter en strooi er een eetlepel bloem in. Draai goed met de vorm zodat er overal een beetje bloem aan de boter kleeft. Draai de vorm even om en klop er de overtollige bloem uit.
    8. Giet het deeg in de beboterde en bebloemde vorm en bak gedurende 50 minuten in de oven. Controleer of de cake gaar is door met een prikker in het deeg te prikken. Komt deze er droog uit, dan is de cake klaar. Laat hem indien nodig nog 5 à 10 minuten langer in de oven staan.
    Bereiding van de boter/kaaslaag
    1. Snij de boter in stukken en doe ze in de mengbeker. Voeg de poedersuiker toe en klop: 30 seconden/snelheid 3.
    2. Voeg de roomkaas en de sinaasappelzestes toe en klop verder: 15 seconden/snelheid 3.
    3. Haal uit de beker, dek af en zet tot gebruik in de koelkast.
    Afwerking
    1. Haal de cake uit de oven, ontvorm en laat afkoelen.
    2. Smeer een dikke laag van het boter/kaasmengsel op de cake.