Preisoep met peer en krokantje van serranoham

Aantal porties: 4
Auteur: Clevercooking
Preisoep met peer en krokantje van serranoham

Preisoep met peer en krokantje van serranoham

Kooktijd: 30 MinTotale tijd: 30 Min
Op het eerste gezicht is het misschien een wat speciale combinatie: een preisoep met peer. Maar dit makkelijke soepje is helemaal in balans. Het krokantje van serranoham zorgt voor een smakelijke en mooie afwerking. Je maakt het in de oven klaar terwijl de soep gaart. Een aanrader!

Ingredienten

  • 50 gr dun gesneden serranoham
  • 200 gr prei
  • 100 gr ui
  • 20 gr olijfolie
  • 150 gr aardappel
  • 600 gr water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 kleine rijpe peren
  • peper
  • zout

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 100°.
  2. Leg een bakpapier op een ovenplaat en leg er de serranoham op. Bak krokant in de oven gedurende 30 min op 100°.
  3. Pel de ui en was de prei. Snij alles in grove stukken, doe in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  4. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  5. Schil de aardappel en snij in kleine stukjes. Voeg ze toe aan de mengbeker en stoof verder aan: 3 min/100°/snelheid 1.
  6. Voeg het water en het bouillonblokje toe en kook: 10 min/100°/snelheid 1.
  7. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snij in stukken. Voeg toe aan de mengbeker en kook verder: 10 min/100°/snelheid 1.
  8. Mix de soep: 1,30 min/snelheid 10.
  9. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
  10. Haal de serranoham uit de oven.
  11. Serveer de soep met enkele krokant gebakken stukken serranoham.

Soepje van wortel en zongedroogde tomaatjes

Aantal porties: 6
Auteur: Clevercooking
Soepje van wortel en zongedroogde tomaatjes

Soepje van wortel en zongedroogde tomaatjes

Kooktijd: 20 MinTotale tijd: 20 Min
Een soepje is altijd een goeie manier om voor de dagelijkse portie vitaminen te zorgen. En de zongedroogde tomaatjes in dit recept zorgen voor een subtiele twist.

Ingredienten

  • 500 gr wortelen
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje look
  • 20 gr olijfolie
  • 1 aardappel
  • 1 blaadje laurier
  • 3 takjes tijm
  • 60 gr zongedroogde tomaatjes + wat extra voor de afwerking van de soep.
  • 700 gr water
  • 1+1/2 groentenbouillonblokje
  • peper
  • zout

Instructies

  1. Rasp de wortelen en pel de sjalotten en het teentje look. Snij de wortelen en de sjalotten in grove stukken en doe ze samen met de look in de mengbeker. Hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Schil de aardappel en snij hem in kleine stukjes. Doe in de mengbeker en voeg de laurier toe. Bind de takjes tijm samen met een keukentouwtje dat je kort afknipt. Doe de takjes ook in de mengbeker samen met de zongedroogde tomaatjes, het water en de groentenbouillon. Kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  4. Verwijder het laurierblad en de tijm. Mix de soep: 1,30 min/snelheid 10.
  5. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  6. Serveer met wat achtergehouden tomaatjes.

Courgette-wortelsoep

Preisoep met pasta

Yield: 4 personen
Author:
Preisoep met pasta

Preisoep met pasta

Cook time: 30 MinTotal time: 30 Min
Een lekker vullend soepje dat op elk moment van de dag smaakt!

Ingredients

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gr stoofprei
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 900 gr water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 40 gr korte pasta (bijvoorbeeld fusilli)
  • peper
  • zout
  • enkele takjes bieslook

Instructions

  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Pel de look.
  2. Doe ui en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Was de prei en snij in dunne ringen. Doe ze bij de ui en de look in de mengbeker.
  4. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe en stoof aan: 5 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  5. Voeg het water, het groentenbouillonblokje en de pasta toe en kook: 15 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  6. Proef en kruid bij met peper en zout.
  7. Serveer met wat fijngesnipperde bieslook.

Koude wortelsoep met sinaasappel en koriander

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Koude wortelsoep met sinaasappel en koriander

Koude wortelsoep met sinaasappel en koriander

Cook time: 25 MinTotal time: 25 Min
Met dit makkelijke soepje scoor je altijd. Of je het nu koud of warm serveert: het vers geperst sinaasappelsap, de koriander en de honing zorgen voor een uitgebalanceerde smaak.

Ingredients

  • 1 ui
  • 700 gr wortelen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 650 gr water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 15 gr honing
  • het sap van 2 sinaasappels
  • 10 gr koriander (blaadjes en stelen) + enkele blaadjes voor de afwerking

Instructions

  1. Pel de ui en snij in vier. Schraap de wortelen en snij in grove stukken. Doe ui en wortelen in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg het water, het kippenbouillonblokje en de honing toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg het sap van de sinaasappels en de koriander toe en mix: 1 min/snelheid 10.
  5. Laat afkoelen in de koelkast. Serveer met enkele blaadjes koriander.

Koud soepje van groene groenten

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Koud soepje met groene groenten

Koud soepje met groene groenten

Cook time: 25 MinTotal time: 25 Min
Dit soepje met courgette en komkommer in de hoofdrol is heerlijk op een warme zomerdag. Met de hoeveelheid die in dit recept is voorzien kan je 4 personen een flink bord serveren. Maar je kan deze koele soep ook in kleine glaasjes serveren als aperohapje; dan kan je heel wat gasten bedienen. Snel klaar en super lekker: meer hoeft het niet te zijn! PS: ook warm is deze soep niet te versmaden.

Ingredients

  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 courgette
  • 500 gr water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 1 komkommer (3/4 + 1/4 voor de afwerking)
  • 70 gr boursin met look en fijne kruiden
  • 1 tomaat voor de afwerking
  • enkele sprietjes bieslook voor de afwerking

Instructions

  1. Pel de ui en snij in vier. Pel de look. Spoel de courgette, snij de uiteinden er af. Snij de courgette ongeschild in niet al te grote stukken.Doe ui, look en courgettestukken in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg het water en het groentenbouillonblokje toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  3. Snij 1/3 van de komkommer af en hou opzij.
  4. Snij de rest van de komkommer ongeschild in grove stukken en doe in de mengbeker. Voeg de boursin toe en mix: 1,30 min/snelheid 10.
  5. Laat de soep wat afkoelen en plaats ze daarna in de koelkast.
  6. Emondeer de tomaat. Dat doe je zo: zet een kleine pot met water op het vuur en breng het aan de kook. Snij het hartje uit de tomaat en maak aan de onderkant een kruisje in het vel. Dompel de tomaat 10 tellen onder in het kokende water. Haal de tomaat uit het water en koel ze onmiddellijk af onder koud stromend water. Je kan het vel van de tomaat nu makkelijk verwijderen. Snij de tomaat in vierenen verwijder de pitjes. Snij alle kwartjes in reepjes en vervolgens in blokjes. Hou opzij.
  7. Snij 4 gelijke cilindertjes uit het stuk komkommer dat je nog over hebt. Haal de binnenste pitjes er voorzichtig uit.
  8. Serveer de soep goed gekoeld met de komkommer waar je wat tomatenblokjes in legt.
  9. Werk af met wat bieslook.

Thaise bloemkoolsoep

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Thaise bloemkoolsoep

Thaise bloemkoolsoep

Prep time: 30 MinTotal time: 30 Min
Hou je van een soep met kokosmelk, dan is dit een receptje dat je zeker eens moet proberen. Mooi wit, romig en apart!

Ingredients

  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1/2 bloemkool
  • 20 gr olijfolie
  • 15 gr geraspte gember
  • 2 (gedroogde) limoenblaadjes
  • 15 gr groene currypasta
  • 600 gr water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 250 gr kokosmelk
  • 1/2 limoen
  • 1 eetlepel soyasaus
  • peper
  • zout
  • 1 eetlepel maanzaadjes
  • enkele blaadjes koriander voor de afwerking

Instructions

  1. Pel de ui en snij in vier. Pel de look. Halveer de bloemkool, snij er de roosjes af, spoel ze en snij ze in grove stukken. Doe ui, look en bloemkool in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 8.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 5 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg de geraspte gember, de limoenblaadjes, de currypasta, het water en het groentenbouillonblokje toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  4. Haal de limoenblaadjes uit de beker.
  5. Voeg de kokosmelk, het limoensap en de soyasaus toe en mix: 1 min/snelheid 10.
  6. Proef en kruid eventueel bij met wat peper en zout.
  7. Serveer in een kommetje of bord met wat sesamzaadjes en enkele blaadjes koriander.

Broccolisoep met gerookte paling

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Broccolisoep met gerookte paling

Broccolisoep met gerookte paling

Cook time: 30 MinTotal time: 30 Min
Dit soepje mag voor mij gerust gerangschikt worden onder een feestsoep. De gerookte paling geeft er immers een extra smaakje aan. Ben je geen fan van paling, dan kan je ook variëren met grijze garnaaltjes.

Ingredients

  • 1 ui
  • 1 wit van prei
  • 1 tak selder
  • 1 broccoli
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 900 gr water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 1 kruidentuiltje ( laurierblad + 2 takjes tijm)
  • 100 gr gerookte paling

Instructions

  1. Pel de ui, en snij in vier. Was het wit van prei en de selder en snij in grove stukken. Spoel de broccoli, haal de roosjes eraf en snij in grove stukken. Doe de groenten in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden en herhaal het hakken nog 1 of 2 maal: 7 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg het water en de groentenbouillon toe.
  4. Bind de laurier en tijm samen met een keukentouwtje en knip het touwtje kort af. Voeg toe aan de mengbeker en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  5. Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep: 1,30min/snelheid 10 (geleidelijk aan).
  6. Snij de gerookte paling in stukjes, voeg ze bij de soep en serveer.
Created using The Recipes Generator

Tomatensoep met kaneel

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Tomatensoep met kaneel

Tomatensoep met kaneel

Cook time: 25 MinTotal time: 25 Min
Wellicht associeer je kaneel eerder met desserten. In dit soepgerecht zorgt een kaneelstokje voor een fijne toets die lekker past bij tomaat. Een receptje om zeker eens te proberen.

Ingredients

  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 5 champignons
  • 1 stengel bleekselder
  • 1/2 wit van prei
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 gr tomaten
  • 500 gr water
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 1 kaneelstokje
  • 100 gr gemengd gehakt
  • 10 blaadjes basilicum + enkele voor de afwerking
  • 100 gr room
  • een snuif suiker
  • peper
  • zout

Instructions

  1. Pel de sjalot en de look en snij in grove stukken. Boen de champignons schoon en halveer ze. Was de bleekselder en het wit van prei en snij in grove stukken. Doe al deze groenten in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Was de tomaten, haal het hartje eruit, snij in grove stukken, doe in de mengbeker en stoof verder aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg het water, het groentenbouillonblokje en de kaneelstok toe en kook: 12 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  5. Rol ondertussen balletjes van het gemengd gehakt en hou ze opzij.
  6. Haal het kaneelstokje uit de mengbeker en gooi het weg. Voeg de basilicumblaadjes, de room en de suiker toe aan de mengbeker en mix: 1,30 min/snelheid 10 (geleidelijk aan voor TM5).
  7. Voeg de gehaktballetjes toe aan de mengbeker en kook verder: 5 min/90°/linksomdraai/snelheid lepeltje.
  8. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  9. Serveer meteen en werk af met enkele achtergehouden basilicumblaadjes.
Created using The Recipes Generator

Spinaziesoep

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Spinaziesoep

Spinaziesoep

Prep time: 25 MinTotal time: 25 Min
Het is altijd een fluitje van een cent om met de Thermomix mooie groene soepen te maken. Erwtensoep, waterkerssoep, soep van rucola, ... mogelijkheden genoeg. Doordat je de groene groenten maar heel even mee warmte laat opnemen en je ze daarna onmiddellijk mixt, krijg je een mooie frisse kleur. Ook deze spinaziesoep is groener dan groen!

Ingredients

  • 1 ui
  • 2 aardappelen
  • 150 gr wit van prei
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 750 gr water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 200 gr verse spinazie
  • 2 eetlepels Philadelphia-kaas natuur
  • peper
  • zout

Instructions

  1. Pel de ui en snij in vier. Schil de aardappelen en snij in grove stukken. Was de prei en snij in grove stukken. Doe de groenten in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg het water en de kippenbouillon toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg de spinazie toe, spatel hem wat in het vocht zodat je meer plaats krijgt in de beker. Voeg de Philadelphia-kaas toe en mix: 1,30 min/snelheid 10 (geleidelijk aan voor TM5).
  5. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.

Raapjessoep met spekjes

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Raapjessoep met spekjes

Raapjessoep met spekjes

Cook time: 30 MinTotal time: 30 Min
Rapen zijn wellicht niet de meest verkochte groenten in de supermarkt. Tot voor kort gebruikte ik ze eigenlijk enkel in een hutsepot. Tijd dus om ze ook eens in een winters soepje te proberen. In combinatie met ui, prei en een aardappeltje krijg je een lekkere zachte soep. De spekjes zorgen voor een smakelijk accent, maar je kan die natuurlijk ook achterwege laten.

Ingredients

  • 1 ui
  • 1 wit van prei
  • 1 bussel raapjes
  • 1 aardappel
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 700 gr water
  • 100 gr spekblokjes

Instructions

  1. Pel de ui en snij in vier. Was de prei en snij in grove stukken. Schil de aardappel en snij in grove stukken. Doe alle groenten in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  3. Voeg de kippenbouillon en het water toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  4. Mix de soep: 1,30 min/snelheid 10 (geleidelijk aan voor TM5).
  5. Voeg de spekjes toe en gaar: 4 min/90°/linksomdraai/snelheid 2.

Feestsoepje met schorseneer en knolselder

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Print
Feestsoepje met schorseneer en knolselder

Feestsoepje met schorseneer en knolselder

Cook time: 20 MinTotal time: 20 Min
Een lekker soepje mag voor mij niet ontbreken in een feestmenu. Het hoeft niet noodzakelijk een heel bord zijn, maar een klein kopje dat mooi geserveerd is, zal ik nooit weigeren.  En wat is er nu makkelijker en sneller gemaakt in de Thermomix dan soep? Je kan ze extra feestelijk serveren met wat zelf gepelde noordzeegarnalen. Smakelijk!

Ingredients

  • 1 ui
  • 100 gr knolselder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 200 gr ontdooide diepvriesschorseneren
  • 800 gr water
  • 1+1/2 blokje kippenbouillon
  • 50 gr room
  • 100 gr gepelde grijze garnalen

Instructions

  1. Pel de ui en snij in vier.
  2. Schil de knolselder en snij in grove stukken.
  3. Doe ui en knolselder in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  4. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  5. Voeg de schorseneren, het water en de kippenbouillon toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  6. Voeg de room toe en mix: 1,30 min/snelheid 10 (geleidelijk aan voor TM5).
  7. Serveer de soep met verse noordzeegarnalen.
Created using The Recipes Generator

Soepje van pompoen en zoete aardappel

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Print
Soepje van pompoen en zoete aardappel

Soepje van pompoen en zoete aardappel

Prep time: 5 MinCook time: 25 MinTotal time: 30 Min
In de herfst kunnen we echt niet voorbij gaan aan pompoen als ingrediënt voor een smakelijk soepje. Je vindt de groente al vele jaren in heel wat kleuren en vormen in de winkel. Welke pompoen u ook kiest voor dit gerecht, combineer hem in elk geval met een stevige zoete aardappel en je soep wordt gegarandeerd nog lekkerder! De gebakken uitjes zijn optioneel, maar ze zorgen in elk geval voor een lekkere crunch.

Ingredients

  • 1 ui
  • 250 gr pompoen
  • 250 gr zoete aardappel
  • 20 gr olijfolie
  • 700 gr water
  • 1 kippen- of groentenbouillonblokje
  • peper
  • zout
  • 1 eetlepel gebakken uitjes

Instructions

  1. Pel de ui en snij in vier.
  2. Schil de pompoen en snij in grove stukken.
  3. Schil de zoete aardappel en snij in grove stukken.
  4. Doe ui, pompoen en zoete aardappel in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  5. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  6. Voeg het water en het bouillonblokje toe en kook: 25 min/100°/snelheid 1.
  7. Mix de soep: 1,30min/snelheid 10 (geleidelijk aan voor TM5).
  8. Proef de soep en kruid naar smaak bij met peper en zout.
Created using The Recipes Generator

Gekarameliseerde uiensoep

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Print
Gekarameliseerde uiensoep

Gekarameliseerde uiensoep

Prep time: 1 HourTotal time: 1 Hour
Een mooie, bruine uiensoep maken op je fornuis is niet altijd makkelijk en ook tijdrovend. Wist je dat je met de Thermomix TM6 de uien prima kan karameliseren zonder dat je bij je toestel moet blijven staan? Ik gebruikte als basis voor deze soep het voorgeprogrammeerd recept van het Cookidoo-platform met als titel "400-500 g ui karameliseren" en maakte er daarna een smakelijke en donkere soep van met een krachtige smaak.

Ingredients

Ingrediënten voor 4 personen voor de gekarameliseerde uien
  • 20 gr olie (olijfolie of andere neutrale olie)
  • 500 gr uien
  • 30 gr water
  • zout
Ingrediënten voor de uiensoep
  • de gekarameliseerde uien van hierboven
  • 60 gr witte wijn
  • 600 gr water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 stukje steranijs
  • peper
  • zout
  • eventueel 4 sneetjes frans brood
  • eventueel wat gemalen kaas

Instructions

Bereiding van de gekarameliseerde uien
  1. Pel de uien, halveer ze en snij elke helft in de lengte in drie.
  2. Ga naar Cookidoo, typ op het vergrootglas en roep het recept op met volgende titel "400-500 g ui karameliseren".
  3. Volg de instructies van het voorgeprogrammeerde recept.
  4. Haal de gekarameliseerde uien uit de mengbeker.
  5. Vul de mengbeker met 1 liter water en 2 eetlepels azijn. Ga naar het voorreinigingsprogramma en kies bij de snelheidsknop voor de hoogste stand "Bruinen". Giet het water uit de beker en spoel uit.
Bereiding van de uiensoep
  1. Doe de gekarameliseerde uien in een schone mengbeker.
  2. Voeg de witte wijn, het water, het bouillonblokje en de steranijs toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  3. Haal de steranijs uit de mengbeker. Proef de soep en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  4. Facultatief: Snij eventueel 4 plakjes frans brood, bestrooi ze met wat gemalen kaas en zet ze in je oven even onder de grill.
Created using The Recipes Generator

Groentensoep met vleugje kokos

Soep met de Thermomix TM6https://youtu.be/TgaMZ8RxIvgSoep maken in de Thermomix is kinderspel. Laat je inspireren door dit recept en gebruik je lievelingsgroenten!2020-09-14
Yield: 6 personen
Author: Clevercooking

Groentensoep met vleugje kokos

Prep time: 25 MinTotal time: 25 Min
Soep maken met de Thermomix is kinderspel. We gebruiken in dit recept ui, worteltjes, courgette en rode paprika. Maar ga gerust aan de slag met je eigen lievelingsgroenten.

Ingredients

  • 1 ui
  • 2 wortels
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 blokje kippen-of groentenbouillon
  • paprikapoeder
  • 250 gr kokosmelk
  • 500 gr water
  • peper
  • zout

Instructions

  1. Pel de ui en snij in vier. Schraap de wortels en snij ze in grove stukken. Spoel de courgette en snij in grove stukken. Spoel de paprika, haal de zaadlijsten eruit en snij in grove stukken.
  2. Doe alle ingrediënten in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  3. Voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg het bouillonblokje en wat paprikapoeder toe. Doe de kokosmelk en het water in de mengbeker en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  5. Wil je een gladde soep, stel je toestel dan in en mix: 1,30 min/snelheid 10. (voor TM5 en TM31 geleidelijk aan). 
  6. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.

Thaise scampisoep met garnalen

Yield: 6 personen
Author: Clevercooking
Print
Thaise scampisoep met champignons

Thaise scampisoep met champignons

Cook time: 40 MinTotal time: 40 Min
Dit soepje is in de Oosterse keuken gekend onder de benaming Tom Yam Kung. Dit is een klassieke Thaise soep waar heel wat varianten van te vinden zijn. Grote garnalen of scampi's zitten er in principe altijd in en in dit recept voegen we er nog flink wat champignons aan toe. Een aanrader voor de liefhebbers van de Thaise keuken.

Ingredients:

  • 250 gr kokosmelk
  • 8 gedroogde of 4 verse limoenblaadjes
  • 2 stengels citroengras
  • 1/2 koffielepel gehakte galanga (dit kan je kant-en-klaar kopen in de supermarkt), ter vervanging kan je ook gehakte gember gebruiken
  • 1 teentje look, fijngehakt
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 koffielepel rode chilipasta
  • 900 gr water
  • 1+ 1/2 blokje kippenbouillon
  • 1 bakje champignons
  • 2 rode chilipepertjes
  • 12 scampi's, darmkanaal verwijderd en gepeld
  • 2 tomaten
  • 1/2 bosje koriander, enkel de blaadjes
  • 2 lente-uitjes

Instructions:

  1. Doe de kokosmelk in de mengbeker. Voeg de limoenblaadjes toe. Snij het citroengras in schijven van ongeveer 2cm. Voeg het citroengras toe aan de mengbeker en verwarm: 5 min/100°/snelheid 1.
  2. Giet het geheel door een zeef (of gebruik hiervoor het kookmandje) en vang de geparfumeerde kokosmelk op. Het geweekte limoenblad en citroengras gooi je weg.
  3. Doe de kokosmelk opnieuw in de mengbeker en voeg de gehakte galanga of gember, fijngehakte look, vissaus, rode chilipasta, water en kippenbouillonblokjes toe en kook: 15 min/100°/snelheid 1.
  4. Maak de champignons schoon en snij ze in schijfjes. Was de chilipepertjes, snij ze in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes. Snij de chilipepertjes in halve dunne ringetjes.
  5. Voeg de stukken champignon, chilipeper en de scampi's toe aan de mengbeker en kook nog even verder: 5 min/100°/linksomdraai/snelheid 1.
  6. Snij de tomaten in vieren en haal er de pitjes uit. Snij elk kwartje in reepjes en daarna in blokjes.
  7. Hak de koriander en de lente-uitjes fijn.
  8. Serveer de soep in kommetjes met de tomatenblokjes, de koriander en de lente-ui.
Created using The Recipes Generator

Meloensoepje

Yield: 4 personen
Author: Clevercooking
Print
Meloensoepje

Meloensoepje

Prep time: Cook time: 30 MTotal time: 30 M
Voor hete dagen is dit een topgerechtje dat jong en oud zal appreciëren. Je kan het bovendien helemaal vooraf klaarmaken. Zorg voor mooie rijpe Charentais-meloen. De smaak van deze meloen is heerlijk en de felle kleur in je bord krijg je er gratis bij. Ik werkte de soep af met meloenbolletjes van verschillende grootte en serveer ze met gekruide broodstengels omwikkeld met een stukje parmaham. Je vindt de werkwijze voor de broodstengels hieronder, maar wil je snel zijn dan is een kant-en-klare stengel uit de winkel natuurlijk ook prima.

Ingredients:

  • 1 rood pepertje
  • 1+1/2 Charentais-meloen
  • 30 gr balsamico-azijn
  • 120 gr bruiswater
  • enkele takjes basilicum of munt voor de afwerki

Instructions:

  1. Was het pepertje, halveer het en haal de zaadlijsten eruit. Snij het pepertje in grove stukken, doe het in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden.
  2. Gebruik de halve meloen om bolletjes van te maken. Als je een parisienne-lepeltje hebt, gaat dat vanzelf. Je kan natuurlijk ook kiezen voor blokjes. Hou de bolletjes of blokjes opzij. We gebruiken ze straks voor de afwerking.
  3. Snij de hele meloen in 4 stukken, haal de pitten eruit en de schil eraf. Snij het vruchtvlees in grove stukken en doe in de mengbeker. Doe er ook het resterend vruchtvlees bij van de halve meloen waar je de bolletjes of blokjes hebt uitgehaald.
  4. Voeg de balsamicoazijn en het spuitwater toe en mix: 1 min/snelheid 10.
  5. Proef en voeg naar smaak nog wat balsamicoazijn toe.
  6. Koel het soepje goed in de koelkast.
Created using The Recipes Generator

Koude komkommersoep

Yield: 4 personen
Author:
Print
Koude komkommersoep

Koude komkommersoep

Prep time: Cook time: 30 MTotal time: 30 M
De meest bekende koude soep is waarschijnlijk de Spaanse gazpacho. Die is natuurlijk heel lekker en kleurrijk. Maar ga ook eens voor dit smakelijk groen soepje van komkommer. Maak het gerust een dag van tevoren en zet het in de koelkast. Heerlijk op zomerse dagen!

Ingredients:

  • 1 ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 komkommers, geschild en in grove stukken gesneden
  • 1 grote augurk, in grove stukken gesneden
  • 100 gr witte wijn
  • 500 gr water
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 5 gr kristalsuiker
  • 5 gr witte balsamico of witte wijnazijn
  • peper
  • zout
  • 100 r gepelde grijze garnalen
  • enkele takjes dille, fijngehakt
  • zestes van limoen (optioneel)

Instructions:

  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Doe de ui in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Spatel naar beneden, voeg de olijfolie toe en stoof aan: 4 min/120°/snelheid 1.
  3. Doe de geschilde komkommerstukken, de augurk en de witte wijn in de mengbeker en kook zonder maatbekertje: 5 min/100°/snelheid 1.
  4. Voeg het water, de kippenbouillon en de suiker toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  5. Voeg de witte balsamico of witte wijnazijn toe en mix: 1 min/snelheid 10 (geleidelijk aan voor TM5).
  6. Proef en kruid naar smaak bij met peper en zout.
  7. Laat afkoelen en plaats enkele uren in de koelkast tot het soepje goed koud is.
  8. Serveer met grijze garnalen en gehakte dille en rasp er wat limoenzestes over.
Created using The Recipes Generator

Pompoensoep Thai

Yield: 4 personen
Author:
Pompoensoep Thai

Pompoensoep Thai

Prep time: Cook time: 30 MTotal time: 30 M
Van pompoensoep bestaan er oneindig veel variaties. Voor deze versie combineerde ik de mooie oranje butternutpompoen met een stevige portie rode currypasta. Bij een Thais smaakje hoort natuurlijk ook kokosmelk en koriander, dit laatste ingrediënt gebruikte ik enkel voor de afwerking om geen overheersende smaak te geven aan het bord. Resultaat: een pittig soepje en een compliment van mijn tafelgenoten. Meer moet dat niet zijn!

Ingredients:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 40 gr rode currypasta (of meer of minder afhankelijk van de pittigheid van de pasta en van je eigen smaak)
  • 20 gr neutrale olie of olijfolie
  • 1 kleine butternutpompoen (ongeveer 500 gr)
  • 250 gr kokosmelk
  • 600 gr water
  • enkele blaadjes koriander

Instructions:

  1. Pel de ui en snij in grove stukken. Pel de look. Doe ui en look in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5.
  2. Voeg de currypasta en de olie toe en stoof aan: 5 min/100°/snelheid 1.
  3. Schil de pompoen, haal de pitten en draden eruit en snij in grove stukken.
  4. Doe de pompoen in de mengbeker en hak: 5 sec/snelheid 5. Spatel naar beneden en hak nogmaals: 5 sec/snelheid 7. Spatel naar beneden.
  5. Voeg het water en de kokosmelk toe en kook: 20 min/100°/snelheid 1.
  6. Mix de soep: 1,30 min/snelheid 10 (geleidelijk aan voor TM5)
  7. Serveer met enkele blaadjes koriander.
Created using The Recipes Generator

Soepje van kerstomaten en basilicum

Soepje van kerstomaten en basilicum

Tomaten zijn natuurlijk op zijn lekkerst in de zomer. Maar ook nu kan je een heerlijke tomatensoep maken met kerstomaatjes en basisingrediënten. Voor een lekker frisse smaak mix je er op het eind van de bereiding een handvol verse basilicumblaadjes onder. Balletjes maken het extra smakelijk, maar ook zonder vlees is deze soep zo opgelepeld!